6 idei laice pentru reforma morala a Bisericii noastre

Practicanti sau nu, credinciosi sau nu, avem cu toti o biserica pe inventar. O platim din banii nostri. Merita serviciul?

Dupa cum am vazut in ultimele luni, pentru unii dintre noi, nu. E chiar mai grav: daca pompierii ar fi ca biserica, principala lor activitate ar fi sa puna focul, nu sa-l stinga.

Ce e de facut cu o biserica ce-a ajuns sa ii asmuta pe enoriasii ei fideli (iata, deja o minoritate) impotriva restului romanilor?

Si nu, nu trebuie distrusa – e parte a identitatii noastra. Dar bisericii trebuie sa i se aduca aminte a cui e. Nu a lui Dan. Nici a clerului. E a poporului roman. Si trebuie musai reformata.

Pun aici cateva idei.

 1. Incepem cu un audit. Cati angajati, ce salarii, cati credinciosi mai deserveste? Cate biserici sunt, de fapt, sedii formale, lipsite de public? Cate performeaza? Exact asa am facut cu scolile din mediul rural. De ce ar fi biserica exceptata. Si inca ceva: neaparat un sondaj de calitate a serviciului. Care e satisfactia cetateanului fata de acest serviciu public?

2. De aici vine firesc o evaluare: e nevoie de oprirea completa a finantarii din bani publici a constructiei de biserici? In mod clar nu inainte de a stii DACA E NEVOIE DE ELE si daca nu cumva sunt si asa destule pentru acel oras sau sat. Cand faci un supermarket faci un studiu de piata: ce public are, daca ar beneficia de serviciu, daca merita investitia din bani publici. Exact asa trebuie sa facem si pentru biserici, daca e sa vrea bani publici.

3. Taxarea bisericii. Taxe pe proprietati si pe activitati economice. Taxe pe salarii. Taxe pe venituri, inclusiv veniturile de la nunti si botezuri. Case de marcat si chitante. Si controale ANAF, pentru conformare. Daca foloseste bani, nu mai e de drept divin.

4. Incetarea ingerintei bisericii in manualele scolare. Nu ii e destula cartea de religie (in fapt, un manual de marketing ortodox), acum biserica a cucerit pagini si la geografie si biologie, cu versiunile din Biblie asupra istoriei speciei sau planetei, ca si cum aceasta ar avea o valoare stiintifca! E o bataie de joc la adresa oamenilor care au cercetat sa punem intunericul inapoi, acolo unde ei s-au chinuit sa faca lumina! Valabil si pentru cultele neoprotestante.

5. Denuntarea publica de catre biserica a Miscarii Legionare si a celei neo-legionare de azi. Aplicarea legii privind propaganda fascista daca prelatii de diverse grade inteleg sa faca apologia Garzii de Fier si a ideilor sale.  

6. Intoarcerea bisericii la misiunea ei initiala: reper moral al societatii. Un grup de reflectie mirean si clerical trebuie infiintat pentru a promova reforma modului de gandire si actiune al Bisericii. De prea multe ori in ultimele doua decenii biserica s-a facut frate cu dracul din politica pentru a-si satisface ambitii lumesti si financiare. Pentru a evita ruina ei morala definitiva si takeoverul din partea cultelor extremiste, Biserica Ortodoxa trebuie sa vina cu smerenie in fata neamului si sa-si recunoasca greselile.

Mai sunt si alte idei? 

Biserica, inca o data, nu e doar a Domnului. E a romanilor. Trebuie sa-i aducem aminte asta.


There is no ads to display, Please add some

12 comentarii

 1. Felicitari pentru articol Lucian !!! Subscriu la tot ceea ce ai scris.

  “Biserica s-a facut frate cu dracul din politica” pentru ca Daniel primeste ordine direct de la Patriarhul Kiril supusul lui Putin. De fapt, asa reuseste Moskova sa conduca o tara europeana. BOR e calcaiul lui Ahile pentru Romania.

 2. Religia ta este Statul, și ANAF este Dumnezeul tău. Nu accepți ca oamenii să se organizeze independent de Stat, vrei ca Statul să controleze totul.
  Dar dacă același Stat ar dori să controleze ONG-uri laice ai fi indignat.
  Umbli și cu dezinformări – de pildă prezinți ca o dorință „taxe pe salarii”, cînd de fapt biserica totdeauna a plătit taxe pe salarii.
  În fapt, biserica are statut fiscal identic cu al ONG-urilor laice – nu plătește impozite pe veniturile din cotizațiile membrilor și pe venituri care finanțează propria activitate. Mai are scutire de impozit pe clădirea propriu-zisă a bisericii în care se desfășoară activitatea religioasă, dar pe alte clădiri în proprietate plătește impozite.
  Biserica, exact ca și un ONG laic, nu are de ce să dea socoteală celor care nu sînt membri despre propria activitate. Deci nu trebuie să dea socoteală Statului, „românilor”, „poporului”, ci strict membrilor ei.
  Și nu trebuie să-și adapteze principiile la dorințele celor care nu fac parte din biserică, așa cum nici Fundația Soros nu trebuie să-și adapteze principiile la voința „românilor”, „poporului” și imperativelor politice ale momentului stabilite de diferite grupuri de interese.
  Și, apropo de referendumul recent:
  Primministra Dăncilă, pe vremea cînd era europarlamentar, a votat în favoarea căsătoriilor homosexuale (informație publică de mulți ani, dar ignorată de propagandiști) https://adevarul.ro/news/politica/cine-sunteuroparlamentarii-romani-votat-favoarea-casatoriilor-intrehomosexuali-1_550707dd448e03c0fd9d5211/index.html

 3. LUCIAN, SUNT IDEILE TALE SAU ȚI LE-A DAT CINEVA, FRUMOS, ÎN PLIC, AȘA CUM ÎȚI PLACE ȚIE…CIVILIZAT, NU GRĂMADĂ!

 4. Sunt convins ca astea sunt exact ideile lui Soros, iar Lucica nu face altceva decat sa i le publice aici, prin Romanica, bineinteles contra cost, caci apoi se duce sa-si ridice banij de pe card pt serviciile prestate!
  Audit la Biserica?? “Un grup de reflectie mirean si clerical trebuie infiintat pentru a promova reforma modului de gandire si actiune al Bisericii” ?? Adica sa vina unii din afara Bisericii si sa faca ordine in dogma si lucrarea Bisericii?? “Biserica, inca o data, nu e doar a Domnului. E a romanilor.”?? Adica, cu alte cuvinte trebuie sa fie a lui Soros si a lui Lucica!
  Nu trebuie sa fii un roman prea inteligent ca sa-ti dai seama ca acest text infect este un sacrilegiu adus Bisericii Ortodoxe Romane, cea care a reprezentat si reprezinta seva si fiinta acestui neam, vreme de 2 milenii!

 5. Bună seara,

  Această inepție* cu pretenție de articol nu arată decât starea morală decăzută a autorului, stare la care „distinsul” ar trebui să lucreze inainte de a vorbi de starea morală a Bisericii Ortodoxe. E limpede că autorul acestei insulte merge în paralel cu Biserica și tocmai el a ajuns la concluzia că trebuie reformată. Și cu jurnalismul merge în paralel „furnizorul de idei de reformare”, dacă ar fi făcut o minima cercetare ar fi aflat că Biserica plătește impozite.

  În finalul comentariului (e pierdere de vreme să-i luăm la bani mărunți absurditățile) îi las un cuvânt de la Domnul, a cărui Biserică acest nerușinat cu pretenții de formator de opinii a batjocorit-o, pe care să-l pună la suflet (dacă-i mai aparține): „Eu zic vouă că pentru tot cuvântul deşert pe care îl vor spune, oamenii vor da răspuns în ziua înfricoşatei judecăţi.”

  * INEPȚÍE, inepții, s. f. Faptă sau vorbă prostească, stupidă; prostie, stupiditate, absurditate. – Din fr. ineptie. (cf. https://dexonline.ro/definitie/ineptii)

 6. Domnule Mîndruță, de mai multă vreme am înființat pe facebook grupul „Echitate fiscală akbar!”.
  https://www.facebook.com/groups/echitatefiscala/
  Mentor al grupului și unul dintre membrii de bază este domnul Varujan Vosganian, cel care a observat, foarte corect, evaziunea fiscală făcută de cei care cresc găini și mănîncă ouă neimpozitate.
  Citindu-vă articolele, îmi dau seama că sînteți foarte potrivit pentru grupul ăsta. Case de marcat în biserici – da, e exact tipul de idei pe care le dezbatem în grup, unde facem brainstorming cu scopul de oferi idei de modernizare a României, pentru creșterea colectării de bani la buget.
  Sînteți exact tipul de om de care avem nevoie în grup – de aceea vă fac invitația de a adera la el.

 7. Ma da de Dragnea nimic…ai primit ordim de zi sa-i lasi hamsterul in pace…si de 10 august nimic nimic..ia-l pe Dragnea la tine in pat…si cu Coana veorica analfabeta nimic frate…hai saciz mai dizidentule😈

 8. Hei, Lucian, cam tarzior comentariul meu, dar eu abia acum am aflat de… scrierea asta a ta.
  Nu știu dacă închiriezi idei de undeva sau speri sa le închirieze cineva, dar sunt nedumerit de ce pe tine, un ateu declarat, te frământă performanta Bisericii. Sa nu invoci motivul banului public plătit de cetățeni către toate cultele (nu numai către Biserica Ortodoxă), pentru că și eu, cetățeanul, plătesc pentru construcția de stadioane de fotbal de care nu voi beneficia vreodată pentru simplul motiv ca nu sunt microbist. Adică tot un fel de “ateu” ca tine. Și în fotbal chiar se fac matrapazlacuri cu banul public (taxe, impozite).
  Un alt exemplu, dacă n-am masina, de ce sa plătesc pentru (ne) construcția de autostrăzi?
  Cu speranța că ai înțeles ideea, ma adresez ție cu rugamintea: lasă-ne!

Lasă un răspuns