De ce sunt atat de prost incat sa strang gunoiul dupa unii care il vor face la loc maine?

Asa arata orice bucata de drum din Romania. Orice metru. Mii de kilometri. Doar ca nimeni nu se opreste sa se uite.

Screen Shot 2019-03-11 at 11.51.29.png

Si mai e: Pantofi. Geaca si tricou. Sarme si cabluri. Un vas de toaleta spart. Sute de pachete de tigari. Mii de pet-uri si cutii de bere si suc. Saci de ciment. Ciment ramas de la demolari, cu caramizi prin el. Cutii de carton. Sa continui?

IMG_1392

Asta am gasit pe marginea drumului, pe 6 kilometri, intre trei localitati, sunt sigur, anonime pentru voi: Lipia, Micsunesti si Grecii de Jos. La nord de Bucuresti.

Cum a fost?

Urmeaza adevarul gol-golutz, sa vedem daca va place.

Am avut doua componente: voluntari si angajati. Voluntarii au fost recrutati de pe pagina mea de facebook, de pe comunitatea “Cu bicicleta la mare”, de la Coca-Cola Hellenic si RCS-RDS (prin comunicare interna) si de pe radio DigiFM – cu spoturi. Angajatii au fost adusi de Romprest, intr-un acord de colaborare pro bono. Adica nu i-am platit, a fost contributia lor. Si „Berarii Romaniei” ne-au dat saci, manusi si dezinfectante. 

Buget? Zero. Nu am incasat, nu am platit nimic nimanui. 

IMG_1357

Cu totul, am fost cam 70, estimez eu. Din care voluntari-voluntari… cam 15, inclusiv o familie care a venit cu un ciclist, o mama si un copil cu masina, si care au muncit din loc in loc. Intre locatiile de facut curat ne-am deplasat pe bicicleta si cu un autobuz.

Pentru astia 15, reach-ul campaniei de recrutare de voluntari a trecut de 100.000, asa, ca sa va faceti o idee de cati oameni sunt in stare sa raspunda cu DA la intrebarea 

“Bai, esti atat de fraier sa aduni gunoiul altuia?”

Eu sunt fraier. Si colegii mei la fel. Si naiv, caci ma gandesc ca poate, cine stie, oamenii care fac mizerie se simt si arunca mai putin… 

Sau rad? In fine.

N-am facut curat prin sate, caci nu stiam daca avem voie (da, gunoiul e al primariei, in caz ca nu stiati, chiar daca sta pe jos). Da, s-a dat de curand un OUG pentru asta, dar aici e o alta discutie). Ca sa nu ne complicam mult am anuntat doar primaria din Lipia, care a venit la cel mai inalt nivel: primar si vice-primar. Au participat si ei? Nu. Erau si prea frumos imbracati…)

IMG_1379

Cu totul, am curatat marginile drumului pe trei segmente de drum judetean in afara localitatilor. Vreo 6 kilometri cu totul. Am inceput la 1030, am terminat pe la 14.00.

In urma noastra au ramas saci, pe care i-a colectat masinaria Romprest si i-a dus la sortat si – speram – reciclat.

IMG_1411

Ce-a fost mai greu? 

1. Masinile care treceau pe langa noi fara nicio reactie – ba unele claxonand, sa ne dam mai repede la o parte. Un singur copil dintr-una ne-a facut cu mana. NIMENI nu s-a oprit sa ne ajute. Sau macar sa ne intrebe ceva.

2. Femeia cu mucenici care s-a uitat la noi stramb cum strangeam gunoiul in capul satului si care ne-a zis “Las’ ca stiu eu, va plateste primaria!”. Cand i-am zis ca nu a mormait ceva si-a intrat in casa.

3. Reactiile din online. “Maine se face la loc!” “Degeaba, va pierdeti vremea!” si cunoscuta “Dar statul, el ce face?” Naiba stie ce face, voi nu vedeti gunoiul? Nu e si tara noastra? E a statului doar?

DCIM100GOPROGOPR4476.JPG
Gasca de ciclisti veterana, dupa 11 km de drum, din care jumatate cu genuflexiuni si aplecat dupa gunoi… Da, am fost gunoierii altora si suntem mandri de asta!

Oricum am aflat ce face statul de la primar: nici macar nu mai da amenzi. Ca oamenii nu le platesc si dupa aia vine Curtea de Conturi si le imputa. 

Dar cel mai trist e urmatorul dialog:

La plecarea de la actiunea de curatenie ma opresc intr-un sat, sa iau o cola de la singurul magazin din zona.

Femeia de acolo stia de ce suntem, ca vorbea lumea deja:

– Sa veniti si la noi in sat, pe drumul celalalt, sa vedeti ce e pe langa biserica! Nu mai poti sa treci, ti-e si rusine, zau!

– Pai si oamenii de ce nu strang? intreb eu.

– Naiba sa-i ia! Ca sunt aici in sat doar asistati sociali. E plin de ei! Sa-i vedeti: ditamai vlajganii! Nu muncesc nimic si iau bani! Si nici macar gunoiul nu pot sa-l stranga dupa ei?

– Pai daca sunt asistati, intreb eu, de ce nu ii obliga primaria sa munceasca macar la asta?

– Pai ce, cum sa-i puna primarul? Cine il mai voteaza?

Asta e situatiunea, dragilor.

Stam pe un depozit de gunoi, lene si legi strambe si-l numim „Gradina Maicii Domnului!”.

DCIM100GOPROGOPR4478.JPG
Respectele mele femeilor de la salubritate. Au tras mai tare ca noi!

Sa mai strangem si alta data? In ciuda faptului ca vin putini voluntari si multi isi dau cu parerea pe facebook ca e degeaba?

Eu sunt prost. Voi continua.

Inclusiv in numele vostru, cei care ati venit. Si al vostru, celor care ne-ati incurajat.

Tuturor, multumiri! Si un indemn: incepeti fiecare ceva similar, la voi acasa!


There is no ads to display, Please add some

12 comentarii

  1. Sper ca acesti „prosti” si „fraieri” care aduna gunoaiele lasate peste tot, de catre dobitocii si nesabuitii care nu au nici cea mai mica idee despre cat de mult lovesc in sanatatea semenilor, sa constituie modele de urmat pentru cei ce au ochi sa vada si creier, sa priceapa.
    Problema este ca, statul nu se angajeaza deloc in stoparea, sau macar in reducerea acestui fenomen nociv, prin programe de educare si constientizare. Nu putem avea politisti peste tot, pentru a-i urmari pe cei ce lasa gunoaie peste tot, insa, de mici, oamenii pot fi educati. Vedeti, domnilor politicieni si angajati din sistemul de invatamant, de astfel educatie avem nevoie in scoli, nu de religie! Preventie prin educatie, insa sunt convins ca nu va suna bine asta!

  2. Îmi crește tensiunea când văd gunoaiele pe marginea drumului și în pădure. Anul trecut am participat la acțiunea Let’s do it Romania. Am adunat zeci de saci. În pădurea Ceala de lângă Arad au adunat copiii de la scoli și licee. Asta a fost sâmbăta, duminică m-am dus cu bicicleta în pădure. Totul curat și frumos numai că fiind vreme frumoasă ieșiseră oamenii la grătare. Muzică, mici, bere la Pet. M-am uitat la ei și la grămada de gunoaie adunate lângă vatra focului. Am vrut sa le zic ceva însă mi-am data seama că nu aveam nici un motiv să le fac vreo observație. Unii erau oameni în vârstă cu nepoți, îmi vor zice ca aveau de gând să adune și eu as fi părut ridicol. Am coborât la Mureș și m-am jucat cu copiii. După vreo ora urc din nou pe mal. Ghici ce văd? Cocalarii plecaseră și gunoaiele zăceau falnic lângă vatră. Am dat cu basca de pământ și am înghițit în sec. Măcar să le fi făcut o poză înainte sa cobor la Mureș…

  3. Vreau si eu sa fiu un „prost”, alaturi de voi! Din pacate, din motive obiective (medicale), nu mai pot sa ma mai urc in saua bicicletei, dar imi doresc sa dau o umila mana de ajutor in cazul unor eventuale viitoare initiative similare! Te rog posteaza din timp aici detaliile, nu am cont pe alte retele sociale deci nu te pot urmari acolo, ma gandesc sa imi asigur transportul cu un autoturism daca sunteti si voi de acord cu asta. Multumesc!

  4. Si eu sunt un”prost” la fel ca voi. Am participat anul trecut la campania „Let’do it , România „. Sunt si cadru didactic si părinte. Într-adevăr, trebuie multă prevenție în școli, dar si in comunitate. Pot să vă dau un exemplu: in cadrul campaniei am vrut să organizez la nivel de școală un proiect ” Comuna mea curată „. Elevii au venit cu intrebarea : noi ce câștigăm?
    Elevii in ziua de astazi nu sunt învățați să fie responsabili in familie si in societate. La scoala face femeia de serviciu, acasa face mama,în comunitate …..
    Ca părinte mi-am educat ambii copii că gunoiul aruncat de noi face ca planeta noastră sa verse cate o lacrimă. Băiețelul meu m- a întrebat la un moment dat dacă Pământul mai are apă, pentru că plânge prea mult.

  5. Si eu sunt din categoria asta, naiva sau fraiera. In 23 martie adun gunoaie pe un drum local din Maramures. De 2 saptamani trag de primarie sa posteze pe pagina lor de FB despre initiativa. Trist, frustrant da’ nu ma las

  6. De fiecare data cand vizitez Romania ma apuca un amestec de furie/rusine/revolta/dezgust ca imi e imposibil sa povestesc despre voiaj fara sa nu rememorez starile prin care am trecut. Dar ma apuca si un sentiment de mila – da, mila!- fata de oamenii aceia care nu reusesc sa inteleaga, vad ca ceva e rau dar nu stiu cum sa iasa din situatie repede si, daca se poate, fara efort. Si atunci parca isi aleg conducatorii pe criteriul „sa fiu sigur ca ala nu e mai destept ca mine” pentru ca apoi sa poata spune „normal, daca ne conduc toti prostii si incultii…”. Poate ca un grup de experti se vor reuni sa gaseasca odata „boala” poporulu roman si leacul spre vindecare vesnica. Daca mai gasesti experti care sa fie de acord in zilele noastre…

  7. Felicitari. Am participat si eu de cateva ori la actiuni de acest gen si continui sa o fac zilnic, macar putin in drumul meu si totusi… Nu am crezut ca un drum Iasi-Bucuresti imi poate provoca stat de multa scârbă. Ce este pe langa o sosea sau un drum circulat cu mașina sau pe jos este accesibil in privinta accesului la gunoaie atat pt a face cat si pt a strânge. Dar pe langa calea ferata? E ingrozitor. De la gunoaie menajere, foarte mult plastic, cauciucuri, materiale de construcții, orice, absolut orice. M-as implica, gratis, dar cum? Trag alarma trenului in mijlocul campului pt a avea acces la respectivele zone? Trenurile IR au usile si geamurile inchise atata timp cat circula trenul, deci cine e de vina? Vom ajunge ca in Asia… Cu gunoiul fiind covorul nostru de lux

  8. A dozen Catholic churches have been desecrated across France over the period of one week in an egregious case of anti-Christian vandalism.
    The recent spate of church profanations has puzzled both police and ecclesiastical leaders, who have mostly remained silent as the violations have spread up and down France.

    Last Sunday, marauders set fire to the church of Saint-Sulpice — one of Paris’ largest and most important churches — shortly after the twelve-o’clock Mass.

    Police have concluded that the fire was the result of arson and are now looking for possible suspects. The restoration of the church from the damage caused by the fire will reportedly cost several hundred million euros.

    In Nimes (department of the Gard), near the border with Spain, the church of Notre-Dame des Enfants was desecrated in a particularly odious way, with vandals painting a cross with human excrement, looting the main altar and the tabernacle, and stealing the consecrated hosts, which were discovered later among piles of garbage.

    Likewise, the church of Notre-Dame in Dijon, in the east of the country, suffered the sacking of the high altar and the hosts were also taken from the tabernacle, scattered on the ground, and trampled.

    In Lavaur, in the southern department of the Tarn, the village church was assaulted by young men, who twisted one arm of a representation of the crucified Christ to make it appear that he was making an obscene gesture.

    In the peripheries of Paris, in the department of Yvelines, several churches have suffered profanations of varying importance, in Maisons-Laffitte and in Houilles.

    Although commentators have been reluctant to attach a particular religious or cultural origin to the profanations, they all share an evident anti-Christian character.

    In recent months, anti-Semitic gangs have desecrated Jewish cemeteries, signing their actions with swastikas. In the case of the desecration of Catholic churches, the vandalism has spoken for itself: ridicule of the figure of Christ on the cross and desecration of major altars.

    The Catholic hierarchy has kept silent about the episodes, limited themselves to highlighting that anti-Christian threat and expressing hope that politicians and police will get to the bottom of the crimes.

    Reports indicate that 80 percent of the desecration of places of worship in France concerns Christian churches and in the year 2018 this meant the profanation of an average of two Christian churches per day in France, even though these actions rarely make the headlines.

    In 2018, the Ministry of the Interior recorded 541 anti-Semitic acts, 100 anti-Muslim acts, and 1063 anti-Christian acts.

  9. Pentru a demara o astfel de actiune trebuie sa fac anumite demersuri legale? Trebuie sa anunt pe cineva, sa cer voie cuiva? Sau pot lua un grup de prieteni, saci, manusi si multa rabdare si sa pornim la pas pentru a aduna gunoaiele?
    Multumesc pentru raspuns si felicitari pentru initiativa!

  10. Domnule Mandruta Lucian, sa incercam un dialog a la Socrate. Cand cineva are nevoie de ingrijiti medicale se duce la potcovar? Cand sunt oamenii certati cu bunul simt sau cu legea ar trebui sa mergem la medic? Eu sunt un platitor de taxe si un votant spre binele meu si implicit al comunitatii. Ce observ eu si ma doare, este ca multi nu-si fac treaba in tara in care locuiesc si pe care eu ii platesc. Ce fac politistii? Ce fac gunoierii, primariile? Ei iau doar banii mei fara sa-si faca treaba? Cine ii poate trage de maneca? Poate un … jurnalist, daca tot observa. Dragilor jurnalisti, domnule Mandruta, ar cam trebui sa va faceti treaba de … jurnalist nu de … gunoier. Sau renuntati la jurnalism…. si apucati-va de altceva. Nu va dau alte idei. Noi cei care platim impozite ne-am saturat sa se arunce cu invective specifice fanfaronilor. Auzi tu: „tara de imputiti”. Domnule Mandruta L. ar trebui sa reflectati la fiecare vorbulita scoasa direct din cavitatea bucala si netrecuta prin filtrul ratiunii. Imputit este cel ce miroase rau. Cred si eu … dupa gunoaiele stranse dupa altii.

Lasă un răspuns