120 de km si tot pe atatea kilograme de gunoi strans: asta numesc eu o zi libera frumoasa!

Trebuie sa recunosc, n-a fost ideea mea.

IMG_3467

Sambata asta lumea intreaga a sarbatorit Oceans Day, iar in Romania s-au facut cateva actiuni eco. La mine a ajuns cea de la Giurgiu (pe un traseu pe care multi ciclisti se antreneaza) si mi s-a parut o buna combinatie sportiva: pedalat si stretching (in forma aplecarilor repetate dupa gunoi).

Stiam de la curatenia de la Lipia ca va fi greu sa strang multi oameni: cu totii suntem suparati ca altii arunca, dar nu toata lumea poate fi convinsa sa stranga in locul altcuiva. Si totusi, am avut o supriza placuta: la un eveniment anuntat cu o saptamana inainte doar au aparut 20 de oameni!

Mai mult de-atat, desi le-am spus ca voluntariatul e optional (doh!) si ca se pot  plimba prin Giurgiu, cu totii au mers si la curatenie, nu doar la pedala

Unde am strans si de ce? 

Screenshot 2019-06-10 at 08.15.53.png

Daca te uiti pe harta de mai sus vei vedea un canal si, langa el, un mare teren liber  pe care zaresti niste puncte albe si gri. Ei, alea sunt mormane de gunoi. Aruncate de-a lungul vremii de oameni care nu se gandesc nici la altii si nici la natura. Aruncate cu sacul, cu roaba… sau cu basculanta!

E mult de munca. Noi am strans doar lucrurile reciclabile si in special plasticul, care e cunoscut ca isi gaseste drum, sub forma de microparticule, pana in apele pe care le si polueaza. 

Primul impact te coplesteste, iar in filmul acesta puteti vedea cum prima reactie a oricui este de indignare.

Treci insa peste asta, caci pana la urma iti zici ca si daca nu poti sa strangi tot, picatura chinezeasca poate sa ajute si ea.

N-am fost singuri si nici macar primii: cateva sute de persoane si-au petrecut dimineata aici (in timp ce noi pedalam de la Bucuresti): angajatii Nestlé cu familiile si partenerii lor (Apele Romane, Garda de Mediu, Primaria Giurgiu, ManagerDeMediu.ro si Asociatia Prietenii de langa tine). Actiunea a fost la initiativa Nestlé Romania – care si-a si luat angajamentul de a face in proportie de 100% ambalaje reciclabile sau reutilizabile pentru produsele sale, pana in 2025.

De Ziua Mondiala a Oceanelor am fost deci o picatura intr-un ocean. Dar are si picatura chinezeasca valoarea ei. Speram sa fie mai multi, cu timpul. Speram ca terenul sa fie intr-o zi curatat (si ii provocam pe giurgiuveni sa continue). 

Si mai ales speram sa ne intoarcem aici peste 2-3 ani, la malul Dunarii la picnic. Si singurii saci de gunoi pe care ii strangem sa fie cei ramasi de la petrecerea de bun gasit. 

Bun gasit naturii care trebuie sa-si primeasca locul inapoi!

Si astia sunt sacii nostri. Si ei sunt oamenii care au strans aici: le multumesc tuturor!

IMG_3508


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns