Un site pentru design de interior iti aduce arhitectul in casa. Fara sa deschizi usa!

(P) Acum un an si ceva, Vlad era antreprenor la StartCasa, o aplicatie de mobil pentru  cei care doreau sa isi construiasca o casa si unde clientii lor puteau gasi sfaturi practice de constructii. 

startcasa casete.003

“Au fost cateva mesaje – nu, nu cateva, cam 2000 de oameni ne-au scris ca vor si un designer de interior dupa ce-si facusera casele. Ei bine, acesti oameni au descoperit ca designul era oferit doar pentru amenajari cu bugete de 20k.

Totusi, chiar daca aveau bugete mai mici de atat, totusi vroiau si ei design… Chestia asta m-a pus pe ganduri: nu cumva exista o piata de masa pentru bunul gust, de care nu stie nimeni? Pentru ca in acel moment erau o multime de firme de design care serveau clientii cu bugete mari si prea putine pentru clientii cu bugete mai mici.

“Cat de mic?” il intreb eu: 

image

“Pai intre 500 si 1500 de lei designul” zice el. “Per camera! Dar sa stii ca nu avem pretentii creative mai mici doar pentru ca avem preturi mai mici!

“Si mobila?”, asta cat mai e?

“Cat zici tu! Pentru mobila primesti link-uri, de unde s-o cumperi. Pe baza bugetului tau initial!” adauga el. “Practic, le aratam oamenilor ca isi pot cumpara un interior frumos si functional. De exemplu, 6000 de Ron o sufragerie cu tot cu mobila si design. Ti se pare mult?”

Vlad m-a facut curios si am intrat si eu pe StartCasa.ro. Cum functioneaza? 

randare-bucatarie1

E simplu: ai pe site un formular in care completezi tot ce trebuie sa stie arhitectul care iti deseneaza interiorul. Culori. Idei de pe Instagram. Cati sunteti in casa. Ce mobila pastrezi. Cat de mare e camera. Ce stare vrei sa-ti dea. O sa si lucrezi acolo, vrei si birou? Si o multime de alte detalii practice care iti vin in cap si care il vor ajuta pe arhitect sa-ti construiasca interiorul. A, da. Si cat vrei sa coste mobila, bineinteles.

Ce primesti? Un proiect la cheie, editabil de doua ori (in caz ca primul nu-ti place). Si link-uri spre magazinele de unde iti iei mobila si accesoriile.

startcasa casete.004

Cine e publicul? Pai oamenii care vor locuiasca fix ca in reviste sau filme – ma rog, cat mai aproape. La bugetul lor. Si fara sa astepte pe nimeni acasa sa faca masuratori.

E mult mai simplu, de fapt. Daca stii dimensiunile camerei: poti sa-ti faci un proiect de design interior doar pe telefon.

“Chiar am avut un client, IT-st, care aproape s-a suparat pe noi ca l-am sunat, pentru ca el isi dorea un serviciu prin care sa nu intre in contact cu nimeni.” zice Vlad.

startcasa casete.002

Sunt cateva zeci de arhitecti care lucreaza deja pentru site. Si avantajul de a le folosi competenta nu e doar artistic:

“Arhitectii sunt si oameni practici si te ajuta sa faci si economii. Pentru ca stiu ce gasesti si la ce pret in cel putin 100 de magazine si producatori. De la cele mari – Ikea, Mobexpert si pana la producatori mici, independenti, din Romania. Te trimit la fix, dupa ce ai aprobat designul!”

living-randare2.jpg

“Designerul de interior te ajuta sa gasesti solutii estetice si functionale. Este mult mai mult decat combinatul culorilor sau de alegerea stilului, ci si de a gasi solutii practice la problemele noastre de zi cu zi, de acasa”, spune Vlad.

“Uite,am avut chiar acum 2-3 saptamani un client care locuia intr-o garsoniera, care avea probleme cu spatele, si evident fiind vorba de o garsoniera, in care canapeaua era si pat, ne-a spus ca a tot incercat diverse modele de canapele si nici una nu ii convenea. Intr-un final, designerul nostru i-a gasit o canapea ortopedica si care de altfel se potrivea foarte bine cu restul camerei. Si da, exista chiar si canapea ortopedica pentru caini.”

Si totusi, de ce gasesti aici servicii de arhitectura mai ieftine decat daca mergi la un cabinet de arhitecti specializat?

startcasa casete.001

“E foarte simplu”, spune Vlad: “pentru ca noi democratizam acest lux al bunului gust, al artei. Asta inseamna volum. Si asta inseamna ca le luam de pe cap arhitectilor partea administrativa: vorbim de marketing si vanzari, ofertare si negociere, contractarea, facturare, umblatul dupa recuperatul banilor, etc. Toate lucrurile astea le-am preluat noi, si cu ajutorul tehnologiei, le-am simplificat si le-am automatizat. Astfel i-am degrevat pe designeri de toata bataia asta de cap si acum se pot concentra doar pe meseria lor”.

Cu alte cuvinte, suntem un suport pentru designerii care vor sa se concentreze pe ce stiu ei mai bine si ce le face placere – adica designul. 

“Dar stai asa… ce, eu n-am gust? Despre asta e vorba la site-ul asta?” se poate intreba orice cititor indignat. Stiu si eu sa cumpar o canapea galbena cum e covorul. De ce sa platesc? 

Vlad e diplomat aici: “Imi place sa cred ca toata lumea se naste cu bun gust, dar pana si bunul gust trebuie rafinat si cultivat pe ici pe colo. Noi le aratam oamenilor ca isi pot cumpara un interior frumos si functional, pe care nu stiau ca si-l pot permite”.

 

 


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. Ăsta e un subiect chiar pe gustul meu. Sunt foarte pasionată de construcții de case si designuri interioare și exterioare, dar și de amenajări de curți și grădini. Din acest motiv, postul meu tv preferat este ”Fine living” căruia îi aloc cel puțin 90% din timpul în care mă uit la tv.
    În România nu prea am văzut case care să-mi placă. Cele mai multe sunt niște kitschuri; cei care le fac sau cei care le comandă habar nu au ce este acela un stil. De cele mai multe ori combină stilul rustic cu cel modern și din acest motiv, casa respectivă arată oribil. Pe de altă parte, nu-mi plac casele de locuit care arată ca niște cabane. Detest stilul modern: nu-mi place bucătăria fără ușă, deci acel stil open, deoarece nu suport mirosul de mâncare în casă; sufrageria și livingul pot fi una în continuarea celeilalte, deci open, dar nu și bucătăria (mai ales că nu-mi place deloc să gătesc). Nu suport dressingurile: pentru mine cea mai frumoasă piesă de mobilier dintr-un dormitor este dulapul, iar în locul lui unii preferă o ușă banală care duce într-o cămară și în care-și atârnă toate articolele de îmbrăcaminte, dar și de încălțăminte. Eu nu m-aș putea îmbrăca cu ceva dintr-un dressing de teamă că pe haina respectivă s-a așezat praful și aș putea face o alergie și în plus nu-mi place. În ceea ce priveşte şemineul, acesta nu se potrivește unei case în stil modern, ci doar caselor în stil rustic (și executat cu cărămidă evidențiată și/sau piatră) și caselor în stil clasic (executat din marmură sau lemn). Am văzut și case în care se combină stilul clasic cu cel rustic sau stilul clasic cu cel modern; tot niște kitschuri sunt și acestea.
    Ce vreau să spun este faptul că degeaba angajezi un designer, un arhitect dacă ceea ce-i comanzi este un kitsch. În SUA, un designer nu acceptă să intri să vezi ceea ce face într-o casă până nu termină și nu-ți alegi tu nici mobila și nici decorațiunile interioare. La fel și în cazul amenajării curților și grădinilor.
    Nu agreez ideea de apartament, deoarece nu aş suporta să trăiesc în aceeaşi clădire cu alţi oameni şi mai ales să am pereţi comuni cu alţii. Nu mai vorbesc despre culoarele de trecere comune, ascensor şi mai ales ghenă. Apartamentele comuniste sunt oribile, în primul rând din cauza faptului că sunt foarte mici iar unele încăperi sunt multifuncţionale: aceeaşi încăpere este şi living şi sufragerie şi bibliotecă şi dormitor.
    Pentru mine casa este lucrul cel mai important pe lumea asta; din acest motiv, atunci când îți cumperi sau îti faci o casă trebuie să te documentezi și să știi exact ce vrei, deoarece, altfel nu vei știi ce să-i ceri arhitectului/designerului și în loc să stai într-o casă frumoasă și confortabilă, vei locui într-un kitsch cu care te mai şi mândrești ca prostul după. Am văzut și case făcute de dezvoltatori, de firme care construiesc cartiere întregi; și alea erau tot niște kitschuri; probabil că este o modă în România să combine stilul rustic cu cel modern și pe alocuri și cu cel comunist, sovietic (mai ales în ceea ce privește fațada caselor în urma izolării termice cu polistiren; toate casele au pereți drepți și forme dreptunghice sau pătrate, adică peste tot numai unghiuri de 90 de grade ca la blocurile ceaușiste).
    În fine, gusturile nu se discută, dar nu m-am abținut să nu-mi exprim părerea fiind vorba despre hobbyul meu.

Lasă un răspuns