Cum mai putem opri incendierea Reichstagului romanesc

Acum cateva zile, domnul Daea compara drama porcilor cu cea a evreilor din Holocaust. Au murit niste zeci de mii de porci, inima domnului Daea a sangerat si s-a simtit nevoia sa ii planga cu capul pe cartea de istorie a oamenilor, tinuta de-a-ndoaselea.

De ieri si pana azi, dupa ce “violenta legitima a statului” din care face parte a intoxicat niste mii de bipezi, domnul Daea nu mai are nici o comparatie in desaga. E mut ca un caine de curte din America, cu limba taiata, sa nu deranjeze vecinii.

Nu-i nimic, vorbeste Catalin Radulescu, care ameninta ca vin 1 milion de oameni sa razbune… ce? Pai violentele. Ale cui? 

Pai e simplu: desi in piata au fost cateva sute de instigatori violenti si restul pana la 100.000 pasnici, pentru domnul Radulescu nu exista decat batausi. Sa nu se enerveze PSD-ul, ca ii zdrobeste imediat! 

Pe cine? Pe criminalii care au batut o jandarmerita.

Las la o parte ca asta e treaba justitiei. Dar… au fost prinsi? Nu. Sunt fotografii cu ei? Da. Ce mai asteptam pana ii identificam? Nu stiu. Pana atunci, cum astia nu sunt de fata, de vina sunt aia pasnici. Si cu totii trebuie pusi la respect.

Seamana bine cu o manevra clasica de propaganda nazista.

Acum spre 80 de ani, in Germania, intr-o noapte, un instigator de stanga izolat (prezentat insa ca un cap al unei conspiratii uriase) a pus foc Parlamentului german. 

Reichstag-ul a ars intr-o noapte – iar Hitler a trecut in modul isteric, acuzand pe oricine i se opunea ca-i piroman si descreierat. Era abia la o luna dupa preluarea puterii de cancelar – si deja puterea aia nu era destula pentru Hitler. Focul care a mistuit Reichstag-ul i-a lasat pe nemti, la scurta vreme, fara libertatile cetatenesti. 

Hitler a cerut si a obtinut atunci puteri speciale, care au insemnat de fapt disparitia drepturilor omului. Germanii au pierdut in luna aia dreptul la un proces echitabil, libertatea presei, libertatea de asociere, cea a secretului postei si telefonului si inca vreo cateva.

Doar cu un simplu foc. Pus de un instigator.

Dar n-a fost doar asta: focul acela a fost pregatit de o uriasa masinarie de propaganda. Una dominata de presa aservita, populara (caci cine nu iubeste ura?) si extraordinar de eficienta in spalarea pe creier. Publicatia cea mai citita se numea Volkischer Beobachter, si ea i-a invatat pe nemti  sa urasca la cerere, sa iubeasca la ordin si sa nu asculte pe nimeni altcineva, orice opinie ar avea. Retorica acestui gen de presa? “N-aveti decat inamici, doar Sefu’ va poate scapa de ei!”

Suna familiar?

Sigur, noi nu avem un Hitler. Dar avem o multime de trepadusi care se viseaza Goering, Himmler sau chiar Eva Braun. 

Cu totii ameninta acum cu forta sau cu violenta – exact pe oamenii care nu vor decat sa-si spuna parerea pasnic. 

Ce vreau sa va zic:

Raspunsul cel mai bun nu este doar mitingul. Raspunsul cel mai bun este sa construim o alternativa serioasa, credibila si civilizata la PSD.

Nu te uita in alta parte. Nu unii sa construiasca. Nu altii. Nu cel de langa tine. Nu liderii si nu minunile iti fac treaba aici.

Ci tu. 

In partide. In asociatii. In proiecte care construiesc alternative la puterea lor: Pentru saraci. Pentru pensionari. Pentru romanii care mai pot fi intorsi din drum.

Si da, nu merge doar cu mitingul, tot asa cum muschii nu se fac cu o alergare de-o zi in fiecare luna.

Vom feri Romania de incendiile de Reichstag din jur (vezi Ungaria si Turcia) doar daca facem toti cate putin din datoria noastra de cetatean.

Ca la fitness: macar 10 minute in fiecare zi.


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. Din pacate PSDul vrea sa tina Romania prizoniera anilor ’90…aceleasi pile si relatii, aceleasi manipulari, aceleasi dezbinari…si toate ca urmasii fostei nomenclature comuniste si a Securitatii sa ramana cocotati la putere acolo unde s-au aciuit pe spatele revolutiei din 1989!
    Dar, Romania si romanii nu mai sunt totusi in 1990 si, chiar daca cateodata nu parem, am invatat cate ceva in toti aceste 28 de ani….
    Nu va descurajati ci exprimati-va opinia in mod pasnic si democratic caci altfel, daca va lasati prada dezamagirii si pasivitatii, deabia atunci coruptii castiga…..
    Romania nu este feuda lor ci a oamenilor care vrem ca legea sa fie dreapta, predictibila, stabile si egala pt toti!!!
    Democratia nu este insa un bun etern castigat ci trebuie practicata zilnic de majoritatea dintre noi caci altfel ne mintim crezand ca ea functioneaza automat… Sa nu ne mai intrebam deci ce fac ei, ci sa ne intrebam ce facem noi cu vecinul de langa noi, cu comunitatea din imediata noastra apropiere!!!…

Lasă un răspuns