Herculane: o statiune austriaca ce n-a putut sa fuga de noi

Herculane? Statiune romaneasca?

Sa fim onesti. E o statiune a fostului imperiu austro-ungar. Cu istorie. Cu pedigree. Cu casa Mariei Tereza in centru, nu a Mamei lui Stefan cel Mare. Romanii isi spalau aici centurionii de sange, iar comandantii mai batrani se tratau de reumatism in apele de aici, usor radioactive, nu atat de rau mirositoare.

DSC_0199

Austriecii au lasat totul aproape. Tot ce era frumos. Cazinoul, biserica, statuia (turnata in 1847 de Ramelmayer și Glantz din Viena), hotelurile alea in ruina, tot. Noi vom ramane in istorie doar cu meritul de a pune termopane turcesti, in timp ce zidurile din jur se prabusesc.

Karlovy-Vary a fost modelul. Dar la Herculane, chiar si in ruina, parca e mai frumos. Muntele mai aproape, strivitor de curios, uitandu-se peste umarul tau, in cartea pe care o citesti in parc.

DSC_0184

Am iubit o fata in Herculane, asa ca va pot spune cu nostalgie ca nu pot sa ma opresc din a iubi locul macar, drept consolare.

Tata canta aici, in chioscul fanfarei, in copilaria mea. Tata, care a votat fireste PSD-ul, caci fusese militar si-un pic speriat de capitalism, libertate si alte chestii pe care mi le doream eu in anii 90.

PSD-ul a dat statiunea unui cetatean lacom, dar fara mare pricepere in turism. Nu stiu daca e vina lui ca nu se pricepea: nici alte partide n-aveau genii intr-ale comertului. Dar asta nici n-a lasat nimic din mana, decat atunci cand era prea tarziu si in mana mai erau doar moloz si niste bucati de fier forjat ruginite.

“Ati omorat Herculanele!”citesc din cand in cand, in vreun ziar local de Caras sau Timis.

Cine? Noi? Nu l-am putut crea, cum sa-l putem omori? Noi n-am facut decat sa nu ne pese. Noi n-am facut decat sa nu-i intelegem spiritul, sa nu pricepem valoarea vechiului pod peste Cerna sau a cupolelor imperiale raspandite peste tot, ca niste soldati incremeniti, in asteptarea plutonului de executie al Timpului.

Asta am putut noi. Ni s-a dat Herculane.

Si ni s-a dat prea mult.

Si de restul am mai facut un hotel al sindicatelor, monument al pasiunii noastre pentru tratarea reumatismului, in detrimentul prostiei.

8


There is no ads to display, Please add some

42 de comentarii

 1. Tot ce au atins romanii in Ardeal asa a ajuns… ce au construit notabil romanii in ultimii 100 de ani??? …in afara de catedrale ortodoxe hidoase, blocuri comuniste si statui megalomane (vezi Avram Iancu)… tot cu cea ce ne mandrim astazi in Ardeal a fost construit de unguri si austrieci 🙁

  • timi, cam rupt de realitate comentariul tau. daca e sa ma incred in cunostintele mele de istorie (cam ruginite ce-i drept) imi amintesc ca in vremea austro-ungara romanii din transilvania nu aveau dreptul sa-si construiasca nici macar case din piatra. Ce ai fi vrut sa construiasca sa-ti ramana tie astazi? cabane?

   • N-ai cum sa-ti amintesti ceea ce nu stii. Restrictia se referea la bisericile anumitor culte. Ia mai cauta prin istorie perioada de dominatie austraca in Oltenia, si afla ca nici prin lege n-au putut obliga sa iasa din bordeie de sub pamant.

   • Nu te supara, dar se pare ca de fapt cunostiintele tale de istorie sunt cam ruginite. Cum sa nu-si poata construi case de piatra? Ai sa vezi in mai toate orasele si satele romanesti case de piatra din secolul XIX. Si sa iti mai spun un secret: in teritoriile majoritar romanesti (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures, Satmar, Bucovina) in care romanii erau asupriti – chipurile – de unguri, austrieci, etc. functionau mai multe scoli romanesti decat in Romania.

    A propos, intereseaza-te si cand a aparut Imperiul Austro-Ungar si ce s-a intamplat cu Transilvania inainte.
    Nu e vina ta ca nu stii, manualele comuniste si patriotarde din care ai invatat istoria nu te-au prea ajutat sa intelegi.

   • În Principatele Române, românii au avut TOATE DREPTURILE să-și facă castele, catedrale, case de piatră, statui, fortărețe și cu toate astea n-au facut-o decât un pic și cam târziu. Iar ân Ardeal, românii aveau drepturi, doar că nu erau orășeni. Românii au fost prin excelență rurali. Iar la țară e mai greu să construiești mari civilizații, pline de Universități, Academii și statui de bronz. Să revenim la prezent…Românii au reușit să distrugă nu doar Herculane ci mai toate stațiunile de acest gen. Ceea ce mai există azi sunt câteva ruine jalnice.. Și acum nu mai poți să acuzi grofi răi care-i exploatau pe românii obidiți (sic!)

   • „Pătrățel”, în Banat, cele mai multe biserici ale românilor sunt construite în vremea când ținutul a fost administrat de Viena și/sau Budapesta, adică în perioada 1718-1919 (de fapt până în 1914 fiindcă în timpul războiului au fost probleme economice). Una dintre ultimel biserici românești construite a fost cea de la Vârșeț, cred în 1911, în stil bizantin, arhitect fiind Ferencsik Aladér din Lugoj. Te rog, mergi prin satele bănățene și după aceea să scrii aici pe câte biserici ai văzut scris ani de înainte de 1919 și pe câte, ani de „după”. Toate sunt biserici falnice, frumoase, cele mai multe în stil baroc târziu, dar și în stil bizantin. Casele românilor bănățeni de la sate, la fel ca și ale nemților sau ungurilor, cehilor, slovacilor, bulgarilor, rutenilor, croaților, șocaților, crașovenilor etc. au fost făcute de regulă din lemn, pământ, cărămidă nearsă, mai puțin arsă, piatră etc. Depinde de de cât de bogată era zona, depinde de ce materiale se găseau în zonă. Îți mai dau un exemplu și nu vreau să continui o discuție inutilă fiindcă îmi dau seama că vorbești din auzite sau pe un caz concret și nu din cunoașterea situației generale: în satul Lunga (sat de graniță în prezent), groful Nako a colonizat nemți și olteni, jumi-juma. Nemții nu au avut niciodată biserică construită acolo, doar un loc improvizat. Este un caz punctual… Acum, satul arată jalnic față de ceea ce a fost. Oricum, Banatul a decăzut, citește cifrele zestrei cu care a foat atribuit României de către marile puteri ale lumii și citește cifrele statistice de acum. Identitatea bănățeană e pe cale de dispariție, nemții și evreii, adică cei care au fost în topul celor care au construit Banatul, au plecat, fără pic de încredere în statul pe care l-au părăsit, lipsind Banatul de valori care greu vor fi cândva recuperate. Elita evreiască și germană din Timișoara și Banat a plecat, in locul ei sosind oameni din alte părți care împreună cu românii rămași încearcă să construiască o nouă elită, vitregită de magnetul Bucureștiului care a absorbit aproape întrega elită națională și 50% din economie, în detrimentul restului țării. O politică total greșită care, în opinia mea, va avea urmări nefaste tocmai pentru promotorii ei, în vremurile ce vor veni.

  • credeam ca stiti istorie mai multa decat mine, dar m-am inselat. in afara de aroganta si mitocanie (specifica natiei) n-am aflat nimic nou.

   • Cati lupi in piele de oaie pe aici…romanii nu aveau voie sa aiba ferestre la strada, nu aveau voie sa circule pe unele strazi ziua, nu aveau voie sa si exercite credinta in limba lor…spuneti adevarul si adevaratul vostru nume

 2. In urma cu mai mult de 5 ani, la TVR s-a facut un teledon-concurs pt renovarea unor monumente (cladiri). Castigatoare (in urma donatiilor) a iesit o cladire din Herculane, ceva legat de printesa Sissy. Stie cineva daca acea cladire a fost renovata? Sunt tare curioasa ce s-a intamplat cu banii,

 3. Ma mir cum se puteau bucura de Herculane după ce ii băteau de se ca au prin temnițele torționari lor ca sa ii determine pe toți sa se lase ușurați de voturi. Are ce spune Herculane blând judecător dar fără pedepse blânde.

 4. Distrugeți tu modelul și fa cancer ca eu nu am nimic de distrus. Ești cam dus pentru secolul asta și nu înțelegi sa elimini o asociere nu sa distrugi. Cum vrea screem vreau bani nu ma interesează și voturi

 5. Dacă ești influențat tu liber te, ai asociat fraiere, nu te poți distruge acuzând un Dumnezeu corect exact ce ai simțit asta ai avut. De asta zice învinge nu distruge ca sa te modelezi pe tine sa poți obține ce visezi.

 6. Dacă vreau sa scap de mama nu ma distrug fraiere ci înțeleg de ce m. Am asociat, dar tu vorbești de ceva mai profund, despre sa scap de votul lui tata ca eu vreau sa ma descurc altfel și cu bagajul genetic de la el sa aleg altfel, ha haaaaa

 7. Degeaba ma dau mare la școală nu e doar violenta este omorât soarele în copii cat sa nu mai vadă niciodată ceva în roz. După ce se întâmplă pune. Te în situație nu o sa te mai întorci niciodată cu zâmbetul pe buze la școală, ce ma facă? Nu exista școală fără colegi, dar doar a vedea poate sa te afecteze mai mult când ești făcut erou, dragoste și dreptate.

 8. Dacă se putea școală fără colegi și viata fără specie era paradisul nu trebuia sa ușurezi pe nimeni de voturi, ceea ce numai pentru dracul e pasiune

 9. În cartea mea nu șterg texte din moment ce s, au dus în sistem deci Dumnezeu e la mine nu la tine doi eficienta e la mine nu la tine, dacă toate posturile de știri dau aceleași știri ei par o unica forță partidul unic hala ha ce șmecherie, dar volumul de informații e mic, deci și banii bani Monet Monet, de ude muti bani în postul uit fm toți da aceleași unici?

 10. Dacă azi vorbesc cu tine, apropos de vot pentru Iliescu, o sa te ții de mine când nu mai vreau? Ritualul u te ai lasă să scapi de asta intimidează, primitivism masculin și feminin

 11. Herculane nu poate sa fuga zici, dar te macină ideea în sine, vorbești cu cineva și primitiv fiind începe sa tina un război conținutul ca în Pakistan

 12. Te, ai prins de asta e terorism, dar e un obicei tot mai acut din cauza asocierii fir, ar al dracul uitat Ceaușescu și toți ca se asociază, crezi ca Vlad Țepeș era tâmpit nervos?

 13. Și tot asa o sa se ducă despot la Herculane după ce ii șterge guvernul muzica în caz ca se ia după tine și tot tu ștergi texte împreună cu Iohanis

 14. În tara lui Iohanis e o mândrie ca sărac crești mai puternic și înveți la fizica, în tara mea dacă vezi învățământul în Anglia se straduiesc toți părintești performanți toți pentru copii, nu le spun comunist viata sa ai parte, ca asa îți cumperi cizme și mănânci și tu mâine. Ambasadorul trimis sa ma pupe în fund astea sunt referințele mele,

 15. Îți dai seama ce o sa îl trimit eu pe despot la Iohanis. Am destui copii. Sa vorbim civilizat. Sper în caz ca ii enervează cineva sa le distrugă intenționat educația de secole

 16. Rovinari o fata a fost înfometați și violata trei zile, în tara în care dacă ești sărac și ambițios poți fi violat trei zile de cartea de fizica fără sa înțelegi nimic, doar sa memorezi militareste t

 17. În tara când ești bătut militareste cu pătură în cap la școală, dar generalii doar sunt stresați de schimbări de grade ritualice.

 18. Și mâine nelăsând, se supuși decât de rusi și violente și scheme turcești, refugiații integrați strica structura sociala cum vrea și ambasadorul lui Iohanis

 19. Nu localnicii care au muncit aici au distrus Herculanele ci PSD-ul ! e o mica mare diferenta 🙂 Dar Lucian Mandruta ne poate spune mai bine ce inseamna PSD-ul si cum a distrus o tara, daramite o statiune…nici comunistii nu au fost asa inversunati sa distruga cum au facut-o cei ce nu iubesc acest neam, ba chiar au incercat sa pastreze si sa dezvolte zona (asa cum s-au priceput), de, ei macar erau nationalisti. Nu imi place “tonul” ironic si usor antinational al lui Lucian din acest articol, daca nu este suficient de informat il invitam la sursa. Personal sunt convins ca Silviu Brucan l-a informat foarte bine cum stau lucrurile in tara asta 😉

  • acest mandruta, pe cand lucra la antene, nu a indraznit sa spuna adevarul de la Herculane, cum nici acum, psd-ul a distrus aceasta localitate prin incredintarea hotelurilor cui nu trebuia…

 20. Sa nu uitam ca sute de ani romanilor din ardeal le era permis sa construiasca biserici doar din lemn. Acesta este si motivul din care in Maramures sunt mega experti in constructii alambicate din lemn.

Lasă un răspuns