Scrisoare deschisa celor incinsi la cap

Dragi cititori,

va scriu aici dupa ce mai bine de 100 de persoane au postat la mine pe facebook comentarii in care ma acuzau de pacifism excesiv si cereau “sange, varsare de sange, ca altfel astia nu inteleg”. “Decat cu biciul!” adauga un alt cetatean in stare de exaltare, care nici macar nu se uitase in lungul mainii, sa vada daca biciul acela chiar e acolo.

Ma iertati ca intervin si eu aici ca prostul: biciul e la ei! Se numeste jandarmerie si are abilitatea legala si aia practica de a purta bulan, bici, gaz lacrimogen si de a le folosi.

Deci despre ce vorbim cand vorbim de violenta? Cred ca doar de masochism. Cine o practica? Galeriile de fotbal. Sunteti asa ceva?

Nu cred.

Se cuvine deci sa va aduc aminte la ce foloseste protestul, ca vad ca ati uitat:

Protestul nu e pentru a scoate dintr-o cladire “sobolanii”, cum vad ca se exprima unii, care ieri ii injurau pe altii pentru fix acelasi cuvant.

Protestul e pentru a scoate simpatie din inimile celor care se uita de acasa.

Protestul, dragilor, nu e facut pentru ca guvernul din cladirea aia sa plece speriat (nu, nu mai pupam slabiciunea lui Ponta!). Nici nu are vreo sansa practica de a-l scoate cu forta de acolo, caci are toata legitimitatea: a fost ales de 3 milioane de insi. Si, orice am face, Bucurestiul are 2 milioane de locuitori. Matematica nu ne ajuta sa refacem ad-hoc alegerile intr-o seara.

Protestul are insa un scop mai important, nu uitati: sa ii convinga pe cei care stau acasa, nedumeriti. Sa ii re-cucereasca pe cei fascinati de o anumita mustata. Sa ii faca sa se indoiasca chiar si pe colegii de partid ai celor care au votat in ultimele zile.

Protestul eficient este cel SUPERIOR MORAL.

Este pumnul superior moral vorbei?

Poate doar la gorile, care nu stiu sa vorbeasca.

Cum ar fi un protest violent? Va spun eu: ar fi cea mai buna ocazie pentru ca oamenii despre care vorbim, aia care trebuie convinsi, sa fie din nou bombardati cu propaganda si imagini violente, in vreme ce liderii politici ar vorbi cu aplomb de “fascism”. Deja au inceput.

Asta vreti?

Nu cred. Un protest eficient e cel care maine strange mai multi oameni ca azi. Asta nu poate face decat cu umor, cu staif, cu oameni veseli si cu o atmosfera placuta.

De-aia a adunat acum un an, in iarna, atatia oameni: pentru ca era misto sa te duci! Nu pentru ca era o datorie. Pentru ca te intalneai cu colegii de liceu si de facultate, pentru ca in jur erau oameni faini, pentru ca nu erau nici megafoane si nici lideri inchipuiti, ragusiti si cu privire fixa.

Tocmai de aceea va rog sa mai faceti un pic de aritmetica:

Un protest de cateva mii de oameni (cati sunt in Pietele Romaniei acum) este ca o vitrina pentru milioane de oameni care se uita de acasa.

Ce vreti sa puneti acolo, ca oamenii care nu ies, care n-au inca incredere, care nu s-au decis… sa va cumpere maine mesajul?

Un pumn?

Sau o mana intinsa?


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

  1. Mă întreb cum mai poate fi calmată furia asta, pe care oamenii o simt pe bună dreptate. Fiecare a fost păcălit de stat în fel și chip. Acest protest nu mai reprezintă același derapaj politic precum cel din iarnă cu OUG 13(pistol cu apă), unde era vorba : băi vedeți că greșiți și o luați pe arătură, nu faceți asta!. Acum Dragnea and Co. au intrat all in. Protestul de azi, și cele care vor urma să vină, izbucnesc și vor fi bazate pe nemultumiri mult mai intense, ca să fac o paralelă, e fix ca la cutremur. România tocmai a fost zguduită din interior de un cutremur lejer de 7,7, nu poti să-l compari cu ala de 4,3. Așa că nu știu dacă se aplica treaba cu aceeași Mărie(mă refer la graviatea derapajului democratic), da cu altă pălărie. Poate mă înșel, da în istoria aia puțină pe care o știu, nu regăsesc un protest precum il menționați dumneavoastră mai sus, să schimbe radical problemele și în cazul nostru să readuca democrația la normalitate. Mă repet, poate mă înșel.
    P.S:Sunt de acord cu viziunea de mai sus, da-i înțeleg puțin-puțin și pe cei din tabară cu gândurile spre violență.

  2. ​Bună ziua,

    sunt încântată de sfaturile pertinente pe care le-ați scris. Când ducem o luptă dreaptă nu e suficient doar să avem dreptate, ci ne trebuie și un pic de inteligență, de răbdare, perseverență, strategie și mai ales de noblețe sufletească. Cea mai frumoasă adunare la care am participat în viața mea a fost M

    Pe 20 iunie 2018, 23:51, Inchirieri de idei a scris:

    > lucianmindruta posted: “Dragi cititori, va scriu aici dupa ce mai bine de > 100 de persoane au postat la mine pe facebook comentarii in care ma acuzau > de pacifism excesiv si cereau “sange, varsare de sange, ca altfel astia nu > inteleg”. “Decat cu biciul!” adauga un alt cetatean i” >

Lasă un răspuns