Furtuna demografică de care nu te poți adăposti: în 5 ani am îmbătrânit cât alte țări în decenii!

Am si eu cand si cand spaima asta: cine imi va plati pensia? Am 50 de ani si in 10-15 ani voi avea poate nevoie de ea. Cine va munci ca eu sa ma odihnesc?

Pai e simplu: copilul pe care nu l-am facut la 20 de ani. Nici eu si nici multi altii. Si problema a inceput deja: tinerii se imputineaza ca potarnichiile, iar batranii cresc ca pondere in totalul populatiei. Cat e de grav?

Stati jos si luati o bere (ca oricum nu mai e nimic altceva de facut) si cititi ce spune un studiu facut de un deputat pe nume Bogdan Rodeanu, de la USR Galati.

“Intre anii 2012 – 2017, numărul celor din grupa de vârsta 45 – 49 de ani crește spectaculos iar numărul celor aflați în grupa de vârstă 20 – 24 de ani a scăzut dramatic. În urbanul mare (resedinte de judet plus Bucuresti) media nationala e +58% pe segmentul de varsta de 45-49 de ani și de -39% pe grupa de varsta de 20-24 de ani.”

Tinerii fug. Maturii asteapta vremuri mai bune. Asa arata harta, daca vreti sa va cautati orasul:

HARTA FOM 107D RESEDINTE

 

In localitatile mici nu e atat de rau in medie, dar sunt zone care arata tare trist pe cifre: in Constanta au scazut cu 37% tinerii in ultimii 5 ani si au crescut cu 66% cei intre 45 si 49 de ani! Vorbim de pondere in totalul populatiei, dar e limpede un fenomen cumplit: tinerii pleaca din localitatile mici spre cele mari sau spre strainatate.

HARTA FOM 107D URBAN MIC.png

img_5054

Despre situatia de la tara scriam acum ceva vreme ca e cea mai rea: in satul meu, la 10 case una e deja parasita. Fara rude in viata sau carora sa le mai pese in vreun fel. Statistica adunata de dl. Rodeanu arata si mai rau aici:

“In mediul rural lucrurile o iau, pur și simplu, razna. Numărul celor din grupa de vârstă 45-49 de ani a crescut cu 75% în ultimii patru ani ( un procent de creștere mult mai mare decât în mediul urban ) iar numărul celor din grupa de vârstă 20 – 24 de ani a scăzut cu 15% ( un procent de scădere mult mai mic decât în mediul urban ).”

HARTA FOM 107D RURAL.png

Repet, toate aceste cifre arata o evolutie in doar 5 ani! Cat a contat emigratia, cat a contat scaderea natalitatii? E greu de spus, insa studiul lui Rodeanu gaseste inca niste cifre interesante: cati copii lipsesc Romaniei? Nu e vorba de cei care s-au nascut: e vorba de cei care s-au nascut din parinti romani, au cetatenia noastra, dar sunt plecati mai mult sau mai putin definitiv din tara:

“În intervalul 2012-2016, proporția certificatelor de naștere ale nou născuților în străinătate transcrise în țară raportat la totalul certificatelor de naștere emise a fost de aproximativ 10% însă distribuția teritorială a acestui fenomen, care însă nu înglobează pe toți cetățenii români născuți în străinătate ci doar pe cei ai căror părinți au înregistrat nașterea și în țară, arată diferențe majore între județe și regiuni:”

CERTIFICATE DE NASTERE.png

Ce inseamna harta asta de mai sus? Inseamna ca, in medie, 1 copil roman din 10 se naste in alta tara. Insa sunt diferente mari intre zone: in Vaslui si Botosani doi copii din 10 sunt nascuti in alta tara!

Dar asta e cifra minima, pentru ca Budeanu observa o hiba a raportarii aici:

“Pe același interval, 2012 – 2016 sunt încă aproximativ 90.000 de copii născuți în străinătate care au cel puțin unul dintre părinți cu cetățenie română dar care nu au înregistrat certificatul de naștere eliberat de autoritățile  străine și la un oficiu de stare civilă din România. Implicit, nu am avut posibilitatea de a îi aronda în teritoriu.”

Scaderea populatiei se vede si din scaderea consumului de apa si de gaze. Studiul in intregime e aici: Analiza Romania octombrie 2017.

Care sunt efectele pe termen scurt si mediu?

Pai, “în afara sistemului de pensii, vor „ceda” toate celelalte sisteme care funcționează în temeiul contribuției/ plăților făcute de numere mari de persoane.

Astfel, eliminarea/ „naționalizarea”/ afectarea în orice grad a Pilonului II va duce la sacrificarea generației care acum are între 45 și 49 de ani, pentru că, pe de o parte, vor fi lipsiți de beneficiul aferent contribuției la Pilonul II iar pe de cealaltă parte, vor fi afectați de numărul mic de contributori la Pilonul I, dată fiind scăderea numărului celor care au acum între 20-24 de ani.

PSD-ALDE vor extinde sacrificiul și asupra generațiilor ( reduse numeric ) care au acum sub 20 de ani, întrucât din contribuțiile lor, directe și indirecte, va trebui finanțat fondul de pensii necesar subzistenței numărului mare de pensionari care urmează odată cu încetarea vieții active a celor care au acum peste 40-45 de ani, și care sunt în număr mult mai mare decât generațiile de vârstă mai mică”.

Solutii?

Deocamdata nu prea. Doar sa ne intoarcem in timp in 1990 si sa-i intrebam pe fesenistii care au preluat puterea si ne-au tinut pe loc 10 ani si ne-au gonit o intreaga generatie…

“Mah, voi stiti care vor fi consecintele peste doua decenii?”


There is no ads to display, Please add some

26 de comentarii

 1. Salut Lucian,

  Iti multumesc pentru tristul articol! Din pacate, perspectiva pentru mine (33 ani) si sotia mea (29 ani) pare si mai trista. Aritmetica nu minte niciodata….

  • Toata lumea nu voteaza cu PSD, toata lumea nu voteaza. Punct. Si asta e problema, doar 40% au votat, nu putem avea o democratie cu un procentaj atat de redus. Cu cat mai multi oameni sunt implicati in procesul de obtinere al puterii, cu tara serveste mai mult propriilor cetateni.

   La noi majoritatea cetatenilor cu drept de vot, 60%, s-au auto exclus din procesul de obtinere al puterii, si pentru ca ei nu inteleg democratia suferim cu totii.

   PSD a luat 18% din electorat, mai bine zis, i-a cumparat, 22% au votat altceva, 60% n-au votat de loc, dupa cum vezi 82% din tara nu voteaza PSD.

   • Si ar fi votat cei 60% care nu au votat diferit de cei 40%? Eu zic ca cei care au votat sunt o mostra reprezentativa pentru populatia intreaga, eventual cu un posibil bias spre votanti USR care s-au mobilizat mai mult.

    Trebuie pus si in balanta cu faptul ca populatia reala este mai mica decat cei 20M oficiali – multi romani plecati in afara inca figureaza in acte ca locuitori aici. Iar pe partea de locuitori cu drep de vot e chiar mai drastic. Deoarece multi parinti pleaca la munca in strainatate, dar lasa copii in grija bunicilor/rudelor. Asa ca orice calcul de genul valoare_absoluta_de_votanti / 20M trebuie luat cu un pumn de sare aferent.

    Dar daca ai numere ajustate la particularitatea asta a Romaniei as fi curios sa stiu de ele.

 2. Studiul se poate rezuma la doar două cuvinte: îmbătrînesc decreţeii. Se vede pe piramida vîrstelor. E clar ca vaca.

  Realitatea e simplu de înţeles, dar e ţinută sub capac chiar şi de acest articol aşa-zis informativ.

  Vîrful de natalitate din anii ’67-’70 nu a mai fost egalat. După “Decret”, natalitatea şi-a revenit şi s-a menţinut într-o medie aproape liniară. Dar consecinţele “Decretului” se vor vedea peste 10-15 ani.

  În rest, e normal ca lumea să circule. Cine vreţi să plece? Şcolarii? Pensionarii? Problema nu e că ne pleacă adulţii şi tinerii, ci că nu putem atrage emigraţie, la fel ca ţările în care pleacă ai noştri… care nu ar mai pleca dacă nu ar fi de plecat, ce-i drept… Şi dacă nu ar avea unde…

 3. LOL, pensii nu o sa avem deoarece orice dam la stat se fura in draci, si la fel n-am fi avut pensii nici daca faceam copii (pe care nu se stie din ce-i cresteam). Si cel mai trist e ca nici stabilitate financiara nu avem, sa pun un leu azi de-o parte si peste 30 de ani sa am un leu.
  Cel mai probabil o sa mor de foame la batranete si din ce am contribuit la stat cineva o sa-si cumpere Vuittoane. 🙂

 4. Hai să vedem și partea plină a paharului, ce zici? Mai puțină populației, mai puțină poluare și mai puține resurse consumate. Oricum oamenii sunt înlocuiți cu roboți în foarte multe domenii iar în 20 de ani vor fi mai puțini cei care vor plăti pensiile generațiilor anterioare. Asta e realitatea cruntă! Ce putem face noi este să ne educăm copiii în domenii în care automatizarea nu se poate face și vom putea spera la un viitor bun.

  • Da. Asa e. Insa asta va colapsa sistemele de utilitati. Intr-un oras in care ai 50% din numarul de locuitori de acum 20 de ani se reduce si consumul de apa rece.
   Nu mai vinzi 10 mc de apa potabila ci doar 5, vei scumpi. Asta e spirala.
   Materialul e bun.
   Consumul de gaze nu creste.
   Pe datele astea scumpirile se vad altfel.

 5. Am o veste! Tot ceea ce se intampla in omenire este rezultatul unui model cultural. A invata o meserie, a respecta un cod moral si a avea o familie (mai scurt de-atat nu se poate …) -oricare ar fi acestea- sunt rezultatul unui model care este parasit, COMPLET, de cei ajunsi adulti dupa ’90. Rezultatul: nu vor sa invete nimic (nu doar o meserie), nu au un cod moral in afara de cel dictat de egoismul crancen (deci: nu au de gand sa plateasca nimanui, nimic), nu isi doresc familie si copii. Noul model cultural (majoritar si universal) este:”Enjoy/
  have fun!”. Atat. Restul (orice ar fi acesta) sunt doar discutii …

 6. Cred că mai este un aspect lipsă în articol, care are o contribuție uriașă la situația prezentată. Și anume Avorturile.
  După revoluție s-au înregistrat peste 20 milioane de avorturi în România, plasându-ne pe primul loc în Europa.
  Cred că este un lucru cu adevarat dramatic…

 7. Multi dintre cei tineri sunt țigani, adică meseria lor, transmisă din tată-n fiu, este infracțiunea. Așa că domnule Mândruță, dacă admitem că vei avea pensie, cu siguranță va fi cineva care să te tâlhărească.

 8. De ce n-ai făcut mai mulți copii Lucian Mândruță? Uite eu am trei! Pentru că nu dau doi bani pe sistemele de protecție socială, care au dat faliment în toată lumea și mă bazez pe coeziunea familiei, care funcționează de mii de ani și va funcționa mult după ce protecția socială a guvernului va da faliment! De ce ai așteptări de genul „cine o să-mi plătească pensia peste 15 ani”? Alții să ți-o plătească? Acum vreo 20 de ani să ți le ajustezi în jos! Ce active productive ai? De genul casă plătită (fără rate), acțiuni la companii publice, pământ, etc, chestii care produc bani fără să mergi la un servici! Că altfel o să fii unul din multe de zeci de milioane de proletari care ajunși în pragul pensiei constată că nu dețin active productive și cu pensia mori de foame!!
  Nu cred că-i o tragedie dacă România va ajunge la 15 milioane de locuitori peste 7-10 ani, cu o populație îmbătrânită! În 5-10 ani România va deveni mai atrăgătoare ca destinație de imigrație și situația se va stabiliza deși o bună parte dintre locuitorii României nu vor mai fi români!

  Mai multe active la mai puțini deținători! Not a bad deal! Buy now!

 9. […] sărăciei anilor 1990 se văd acum în toată splendoarea lor: populația României a îmbătrânit în cinci ani cât alte țări în decenii. Copiii de atunci nu prea au mai făcut copii. Generația nouă pe care generația mea nu a mai […]

 10. cred ca ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca Ro va avea mereu o populatie imbatranita, chiar si dupa disparitia pensionarilor “decretei” , va urma generatia pensionarilor emigranti ,care se vor intoarce in tara la pensie si ciclul va continua pana la o reducere semnificativa a populatiei active a Ro , la sub 10 milioane de locuitori ,atat cat pot fi mentinuti ca angajati in aparatul de stat si zonele conexe ,alaturi de cateva mari afaceri private. Poate cel mai important lucru ar fi reformarea aparatului de stat,redimensionarea si eficientizarea activitatii , in special in zona administrativa ,sunt primarii cu zeci de angajati in zone rurale care nu mai bani de salarii si nici nu au activitate ,ar trebui comasate comune sau alipite administrativ oraselor din apropiere ,acelasi lucru in invatamant unde functioneaza scoli cu mai multi profesori decat elevi in mediul rural ,care mentin artficial impresia de educatie scolara doar a avea un loc de munca, avem sistemul sanitar ,supradimensionat ,cu lipsa acuta de finantare si personal calificat ,mai bine resursele se pot concentra pe marile centre urbane pentru a aduce sistemul sanitar la nivel occidental,politia si jandarmeria – structuri mari si inficiente , in cazul ordinii publice se poate asigura controlul si preventia prin monitorizare activa cu sisteme video in toate localitatile din tara si pe drumurile publice .

 11. Daca cei din judetul Vaslui au cea mai mica scadere a segmentului 20-24, si aceiasi vasluieni sunt considerati betivii patriei si votantii PSD, ce concluzie putem sa tragem?

 12. Foarte , foarte trist. Nu va mai bateti capul degeaba , Nu va mai faceti stres. Imbatriniti si mai repede. Problemele astea sint si in tarile unde muncesc acum rominii. Dzeu Nu doarme . Poate ca este hotarirea lui. Mai bine sa avem grija ca in cercul nostru mic sa fie curat ,vor se poate de cinstit si sa transmiteti mai departe convingerea ca merita sa traiesti. Ocupa-te de copilul Care este in necaz chiar daca Nu este Al tau sau este tigan , Ai grija de vecin cind este in suferinta sau de batrinul care are o Pensie mica sau niciuna. O sa te minunezi ca Dzeu va avea grija si de tine. Nu sint vorbe in vint, Nu sint naiva am trait si traiesc ce va spun. Nu trebuie es dati banii pe palate de biserici , ja puteti ruga oriunde peste tot si la wc este locul domnului si nu Al nostru. Daca s-a deci sa ne imputineze o va Face. De ce sa ne inmultim? La ce sintem buni? Sa distrugem planeta, la AStA sintem buni.
  Salutari si capul sus . Nu va lamentati. Faceti ceva pentru altul si AStA DIN Tot sufletul.
  Cora

 13. Noroc cu sondajele ca altfel nu stiati, ptiu… doamne..
  Pai cand au inceput sa plece in masa oamenii acum zece ani nu v-ati gandit cine va plateste pensiile grase? Hai sictir, aveti bani destui ptr batraneti. Mai pupati voi scalvi moderni cand ,mi-oi vedea eu ceafa. Sau luati niste teroristi din germania, poate ne fac vreo bucurie.

 14. E cea mai mare aberatie ca platim contributii ca sa platim pensionarii. Toti au muncit si au contribuit pentru pensie. E vina celor care nu au stiut sa gestioneze fondurile. Unde sunt fondurile pensionarilor,care au muncit o vista intreaga?sau a celor care au murit saracii fara sa mai apuce pensii?Dumnezeu nu doarme si o sa plateasca toti cand le-o fi lumea mai draga’Dupa fapta si rasplata!

 15. Tatal meu a muncit aproape 50 de ani, a contribuit pentru pensia lui de cacat din care jumatate se duce pe medicamente. Eu, fiul lui, din Romania nu puteam sa il ajut, nici macar sa ma ajut pe mine. Cum pula mea sa fac un copil cu sotia, cand chiria era mai mare ca un salariu? Am plecat afara de 4 ani, si acum trimit bani lunar in Romania pentru parintii mei, cam o pensie pe luna. Nici asa nu e bine, ca tot farmaciile si altii baga banii in buzunar. Nici nu mai stii cum sa te simti ok din punct de vedere moral ca roman. Daca pleci iti dezertezi tara, daca stai esti sclav si traiesti in mizerie, dar ajuti bugetul tarii. Eu cred ca ajut tara si de afara, dar mai bine stau afara, macar o sa am o pensie decenta. Si daca ma intorc la pensie, cu pensia mea, tot ajut tara cred eu. Asta e realitatea noastra acum. Mai trebuie o generatie pana va venii schimbarea, cred eu. Eu sunt doar un nima-n drum care a fost apreciat afara si mi-au dat steady contract, in Romania a trebuit sa imi platesc legalizarea actelor(apostila) , la dublu pret, fara chitanta, cu programare facuta la institutia statului de cacat.

 16. 3 generatii au plecat:aia cu dor de duca in 1990, aia care vroiau sa lucreze legal in UE cand am intrat si aia care n-au avut alta solutie cand Boc a taiat salariile.Si cu ce facem comparatia nr populatiei Romaniei?! Cu perioada lui Ceusescu cand era obligatoriu de la2-3 copii in sus?Cu perioada razboiului cand se murea de foame si de tifos?! Sau cu perioada interbelica cand mureau pe capete femeile la nastere si copii in primul an de viata prin poliomelita,tbc,etc?!
  In final satistica e chestia ce spune”ce stie tot satul doar primarele nu vrea sa auda”-avem prea multi ALESI ai neamului.

 17. Este o falsa problema, prezuma ca daca faci copii, vor sta in tara si vor munci. Experienta ne arata ca pleaca din tara cei care pot , iar altii desi nu pleaca nici nu muncesc. Deci nu aveti dreptate sa va plageti de copii, vor fi cand conditiile vor fi normale in tara; la fel cum va vaitati trebuie sa luptati sa fie ok in tara iar copii vor apare.
  Seamana cu plangerile patronilor ca nu gasesc angajati, dar ce conditii de munca ofera?

Lasă un răspuns