Ce s-a intamplat cu 152.000 de voturi pentru sanatate

V-am povestit de campania asta acum cateva saptamani: o coalitie de experti si institutii din domeniul sanatatii au pus pe un site mai toate pasurile pacientilor si medicilor.

Ce-si doresc (si noi pentru ei)?

Echipamente noi (adica chiar de anul asta). Tratamente revolutionare aprobate mai repede si aduse aici mai usor. Mai multi bani, in general, pentru sistemul medical. Nu, nu neaparat salarii. Ci lucruri cateodata simple: toner pentru imprimante. Ustensile pentru operatii. Medicamente pentru cei internati. Si asa mai departe.

Discutia se poarta de multa vreme, dar platforma asta e noua. Am contribuit si eu la ea cu un film inceput cu o provocare pentru cititorii paginii mele de facebook: cum e la voi in spital?

In cateva ore am primit sute de mesaje si fotografii. Din ele am asamblat acest al doilea spot si i-am indemnat pe oameni sa intre pe site si sa voteze daca vor si ei asa ceva.

Sigur, pare o utopie. Insa 152.000 de oameni au intrat si au votat.

Nu sunt niste like-uri aiurea. Nu sunt toti trimisi de social media sau de mine (mai multi bloggeri, medici, activisti civic au facut acelasi indemn). Dar e un semn ca oamenii incep sa vrea mai mult, sa se agrege, sa se uneasca.

E un semn pentru politicienii care vin la putere. Sanatatea nu e doar despre salarii si bugete. E despre cum sa punem banii pe stiinta de ultima ora. E despre a aduce in Romania nu doar ce e mai ieftin, ci si ce e mai eficient. Pentru ca atunci cand premierul sau presedintele isi cumpara limuzina, e nevoie ca mai intai, pacientul sa aiba o barocamera mai bengoasa ca masina alesului sau.

Despre asta e vorba si va multumesc c-ati votat!

Ce se intampla mai departe cu votul vostru?

Eu unul astept noul guvern sa ii aduc aminte si de asta.

______________________________________

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook ale acesteia:

Despre Coaliția ,,Votez pentru Sănătate”

Coaliția ”Votez pentru Sănătate” este deschisă organizațiilor neguvernamentale și asociațiilor profesionale sau de pacienți care au legătură cu sistemul de sănătate sau care militează pentru îmbunătățirea lui dar și companiilor private care doresc să se alăture demersului.

Coaliția “Votez pentru Sănătate” este alcătuită din urmatoarele organizații: Adecco România, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Alianța pentru Sănătate din România, Ascendis, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Asociația Transplantaților din România, Carrefour România, Cegedim, Centrul pentru Inovație în Medicină, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, Institutul pentru Politici Publice, Local American Working Group, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie.


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns