Hai să spargem toți banii! PSD ne arată cum ar fi dacă s-ar lua dupa electoratul său

Multa vreme am crezut ca PSD e un partid de stanga. I-am crezut sloganele. M-am intepat in trandafiri. L-am confundat pe Iliescu tinut la fereastra c-un Che asa, mai tomnatic. Pan-a venit Che ala mai tanar, purtand un tricou cu el insusi, atat de plin era de importanta momentului.

Dar nu e. Nu e un partid socialist. De fapt, daca stau sa ma gandesc bine, multa vreme a fost singurul partid care ne-a aparat de socialism. In felul cel mai simplu cu putinta: facandu-se paza intre noi – lumea sa zicem mic-burgheza de la orase – si popor.

In sensul asta, PSD mi-a parut multa vreme o institutie umanitara. 

Una care lua votul multimii si dupa aia facea tot ce putea ca ideile ei economice (si de oricare alta natura) sa nu se aplice niciodata. Pentru, ca, la fel de bine ca mine si ca tine, oamenii astia stiau ca poporul, lasat de capul lui cu bugetul de stat, l-ar bea intr-o noapte. Si dupa aia, mahmur, ar da o lege sa fie bine. Si salariul de 10.000 de euro de caciula.

Multa vreme, asta a fost secretul stabilitatii noastre nationale. PSD lua votul oamenilor simpli si si-l baga undeva, mai precis sub fund, ca sa stea mai bine pe scaun.

Dupa care, mai bajbaind, mai nimerind, guverna tara cum se pricepea el mai bine: dupa modelul capitalist al dijmei. Adica permiti orice afacere, eventual o scutesti si de taxe, doar sa-ti iei procentul. Nu ca PNL sau PDL ar fi fost straini de acest gen de operatiune.

De vreo cativa ani insa, odata cu DNA-ul, care a inceput sa strice mecanismul, PSD si-a vazut incalcat tocmai pactul nescris pe care il avea cu elitele tarii. Rolul sau de a proteja Romania de propria ei nestiinta si nepricepere in ale guvernarii a fost pus, dintr-o data, sub semnul intrebarii.

In cheia asta trebuie citita actiunea de forta din ultimele luni. Cresterile fara numar ale salariilor si pensiilor, cruciada anti-gay, isteria anti-Soros (care nu e, de fapt, decat un ecou al anti-semitismului legionar), toate astea spun de fapt un singur lucru. Si-l pun aici sub forma de citat imaginar, dar plauzibil:

“Baaa, voi chiar credeti ca se poate fara noi? Pai sa va aratam noi atunci cum ar fi ca poporul asta chiar sa ia decizii! Hai sa va aratam cate prostii poate sa aprobe! Cate abjectii poate sa ridice in slavi! Ati uitat cum juma’ de Bucuresti aplauda minerii? Hai sa va aducem aminte de ce v-am salvat in astia 25 de ani!”

Si ar avea perfecta dreptate. Aici chiar trebuie sa recunoastem: cu o consecventa demna de o cauza cu mult mai buna, alegatorii PSD voteaza de 25 de ani impotriva pietei libere, impotriva capitalismului, impotriva libertatii de opinie si a initiativei economice. De 25 de ani, electoratul PSD voteaza pentru un stat care spoliaza succesul si recompenseaza lenea.

Iar PSD se preface ca le da dreptate alegatorilor sai… si nu le da nimic din toate astea!

Doar ca anul asta e diferit. Anul asta, Dragnea vrea sa ne aduca aminte acest urias serviciu pe care partidul il face tarii.

Vrea sa stim bine ca s-a saturat sa ne tina departe de propria noastra prostie.

Si-aici trebuie sa-mi dau jos palaria inexistenta: da, domnu’ Dragnea, multumesc ca mi-ati adus aminte cate tampenii pot aplauda compatriotii mei.

Multumesc ca mi-ati adus aminte ca noi muncim, nu gandim.

Multumesc ca mi-ati adus aminte ca traiesc in tara care crede ca se poate si cu sufletul in rai si cu…

Dar nu mai stiu de la ce am pornit. Da, multa vreme am crezut ca PSD e un partid de stanga.

Anul asta mi-e groaza ca nu cumva – lasat fara avere si fara girofare si fara comisioane – ca nu cumva… sa devina!


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

 1. În sfârșit un editorial reușit, scris cu nerv și umor. Primul paragraf e genial, ăla cu tricoul! Totuși, mi-e teamă că dacă PSD-ul riscă să devină un partid de stânga, dvs. dle Mândruță riscați să deveniți un jurnalist bun. Și nu spun degeaba RISCAȚI, căci nu-mi doresc absolut deloc să deveniți talentat, e un pericol. Căci ar însemna că jurnaliștii buni încep să vehiculeze idei pe care nu le pricep, gen antipatia pentru o persoană egal simpatia pentru Hitler. Absența lui Hitler ne-a adus aici, istoria recentă fiind de la un capăt la altul anti-hitleristă. E un truism, iar a-l omite e o prostie cruntă. Pedala a fost apăsată până la refuz, nu mai e loc să apeși nici măcar un milimetru, indiferent cât de bun ești la simularea orgasmului filo-semit. Deci poți abandona pedala, căci mașina a intrat de mult în gard și, deci, nu e pedala cea bună. Reprezintă un gest suprarealist și comic să apeși în continuare pe ea. ești în gard, nu ai cum să mergi mai departe, spre viitorul luminos al omenirii (ebraice). Or, să-l faci vinovat pe Hitler ACUM echivalează cu a da coronița de premiant unui elev care a abandonat de mult școala. Desigur, vă grăbiți să împroșcați cu aluzii acuzatoare pe alții, cum că ei ar fi Hitler, deoarece nu puteți să vă puteți bate cu pumnii în piept că dumneavoastră personal ați fi Iisus Christos, de exemplu; și vreți să aruncați pisica moartă în curtea altcuiva. Unii sunt Hitler, iar alții sunt nimic!

 2. dl cristilavin, ati ”stilizat” sintagma ”hitler ist ales, ich bin nichts”( hitler este totul, eu sunt nimic)?!(Am vazut cu ochii mei marshuri neo naziste in berlin, unde se scanda asta;; ca erau afumati, sau/ sica erau dati cu bronz de sobe din cap pina n picioare inclusiv pe fata, de nu li se vedea dacit albul ochilor, no comment), dar vreau sa raportez cu respect ca nu am inteles nimic din commul dumneata?! si nici chestia cu pedala, (gaspedal/acceleratie); cind esti in plin proces de intrare in gard… apesi bremspedal (frina), nicicum fiind deja in garg sa apaesi in continuare…etc,. adica asta e natural behavior-ul, ma rog, nu e usor de inteles ca e pedala buna, ca nu e, scuzee, dar ,(ca sa fac un anacolut), e greoi scris commul, stefan zweig zicea cindva ”e bn sa mai lasi si nespuse” ! oricum ne-a purtat lucian pe aripile zburdalnice ale placerii lui de a face apologia baietilor destepti, ;i mai ales fetelor sharmante ce au venit sa vorbeasca stricat romineste la tv, sau live in fata multimilor. Domnilor, si mai ales dmnt,Lucian, cei de voteaza psd, au muncit tzra asta, cind erai soim al patriei, cind umblai in spielhoseni, si din moment ce nu sunt in stare sa scrie, inca o muncesc, si ma refer aici (si) la multimile alea tacute, de tineri sclavi, ce nu au inzestrarea dumneata, si care nu fac fata cerbiciei dupa si mai multa avere a celor deja imbogatiti!! Habar nu ai, habar nu ai de viata reala a astora amarasteni, dumneata o arzi cool, dar ei sunt victime!!!! e f f adevarat ca sunt si lichele , ce o dau de gard, si nu produc nimic, dupa cum nici dumneata nu produci… dar, sa zcm ca asta e alta tema. Te intreb direct: c dmnz, chiar nu pricepi, lucian, ca astia ce sunt artisti la tehno-bilbe nu sunt cu nimic mai fairplay ptr tara decit aia de ii blamezi?! Accept ca ai (dreptul la) preferinte, dar d c le bagi pe git altora?! c dmnz, nu ai auzit ca ?! de ce ar face exceptie baietii si fetele astea, care se bat cu pumnii in piept ca trb sa vin tineretul, dar,, una din ele, de pilda, l-a pus pe liste pe socrul ei romin, de 71 ani?! chiar crezi dumneata ca ei sunt mierea si untul pamintului?! chiar nu vezi ca sunt scosi in fata dinozaurilor ce isi schimba periodic parul ?! fereasca dumnezeu sa fii profesor tinar si sa fii nevoit sa astepti 5 ani sa iti creasca salariul cu 30% ,putin cite putin, pardoon, ”fazat”,,,!, , SI ASTA SA O DECLARE UN PERSONAJ CARE CISTIGA IN O LUNA CAT UN PROF TINAR IN 2 ANI, ?! !repet, accept ca e dreptul tau, de a avea simpatii, dar sa rizi de niste amariti, pe circa carora ai crescut mare, nu e deloc corect. Nu esti u cind scrii dastea!

  • Pledoaria mea era, tocmai, aceea că anti-hitlerismul e o ideologie epuizată, dar nu pentru că Hitler ar fi prea actual și ar plasa-o într-o lumină desuetă, ci pentru că Hitler nu mai există și degeaba îl folosim în loc de explicație. Pisica mi-a mâncat caietul cu teme, iar Hitler a cucerit planeta – reprezintă același nivel de infantilism și același clișeu. Hitler e doar o scuză pentru lipsa noastră de abnegație. Lăsați-l pe Hitler în pace, căci nu mai e actual, nici ca simbol nazist și nici ca motor anti-nazist! Orice apel la el e derizoriu, devoalând și mai clar faptul că reprezinți un elev-problemă. Tot așa cum unii se revendică de la daci, unii se revendică de la Hitler. Să fim serioși! Există viață și după Hitler, nu s-a oprit istoria acolo și nu e singurul reper al umanității – chiar dacă deține în palmaresul său personal cea mai mare victorie împotriva evreilor. Dacă aș fi evreu, l-aș urî pe Hitler în mod special, hai să zicem, dar nu sunt. Și fiindcă nu sunt evreu prefer să-mi canalizez ura spre ceva mai constructiv decât niște oase moarte. Hitler a devenit cutia cu moaște la care se închină sau scuipă (tot aia!) umaniștii. Iar Mândruță e doar o babă care se pune în genunchi plină de evlavie, așteptându-și răbdătoare rândul la coada celor care vor să-l scuipe pe Hitler. Și așa cum babele evlavioase nu realizează ridicolul ritualului, nici Mândruță nu realizează că înainte să disprețuiască o cutie, se disprețuiește pe sine, punându-se în genunchi. Pe vremea lui Ceaușescu stăteam la coadă la carne, acum stăm la coadă la anti-extremism, iar anti-extremismul nu ține nici măcar de foame, decât dacă e finanțat de Soros. Există două situații când omul se pune în genunchi: când e copleșit de evlavie și când e pedepsit, în ultimul caz postura fiind asociată cu cojile de nucă. Deci ce pare o binecuvântare și un mod solidar de a rezona cu lumea, poate fi o umilință și un masochism. Iar filosemitismul asta e! Ne lăudăm că ne punem în genunchi ca să centrăm flegma mai bine pe chelia lui Hitler, dar, de fapt, suntem maltratați de un pedagog primitiv care-și bate joc de candoarea noastră și de supușenia noastră. Hitler e mort, evreii sunt vii, deci dacă trebuie să căutăm dușmanul, să-l căutăm printre cei vii, mi se pare mai limpede decât lumina zilei! Eu sunt homosexual și, deși Hitler mi-a decimat semenii, nu stau toată ziua bună-ziua să-i pomenesc numele și să-i perpetuez memoria. Iar cu legionarii la fel!… Legionarismul în România n-a existat ca fenomen decisiv nici în perioada când reprezenta o mișcare politică în plin avânt, darămite acum, când nu mai are nici 1% din energia de atunci! Iar dacă actualmente Mândruță zbiară isteric că sunt prea mulți filo-legionari, pe vremea legionarilor ce-ar fi făcut, s-ar fi sinucis din cauza terorii însutite?! Vorbește ca să nu tacă! Aș vrea eu să aibă dreptate și să nu fie doar isteric! Nu e un fapt dovedit că legionarii sunt singurii că pot curma corupția politică generată inerent de sistemul democratic, dar dacă ei ar deveni printr-o minune unica soluție și tot n-ar constitui asta un motiv să-i vorbești de rău, ci dimpotrivă! Dacă 6 zile pe săptămână sunteți filosemit, o zi pe săptămână fiți legionar, domnule Mândruță! Ca să nu vă doară genunchii,nu de alta!

 3. Zdrobitoarea majoritate a celor care sustin usd sunt cei care nu suporta sa munceasca cinstit, adica puturosii, hotii , mincinosii, oamenii fara scoala si fara o educatie sanatoasa etc. In orice tara civilizata se gasesc asemenea specimene si reprezinta cateva procente (3-5 %) din populatia cu drept de vot, spre deosebire de RO unde procentul este de cca. 30% din populatia cu drept de vot (si toti merg la vot si voteaza psd, udmr, alde sau pru) reprezentand pana acum aproape 50% din voturile exprimate. Neavand o sursa sigura de venit si cum spuneam nici educatie, acesti oameni sunt usor de manipulat. In consecinta oamenii cu educatie sanatoasa, muncitorii cinstiti (de la oameni necalificati pana la oameni cu calificare super) care, pe buna dreptate sunt suparati pe clasa politica, trebuie sa mearga sa voteze „raul cel mai mic”.
  . Aceasta este pe scurt consecinta faptului ca in 1990, Iliescu in loc sa puna oamenii la treaba si sa-i oblige sa respecte legile a facut exact pe dos : a dezbinat oamenii, specialistii au fost scosi la pensie, a aruncat cu bani in toate partile , a inchis ochii la jaful infaptuit in timpul celor 3 mandate etc, etc.
  Toate nenorocirile prin care trecem se datoreaza regimurilor iliesciene in timpul carora au fost elaborate Constitutia si legile dupa care se desfasoara toate activitatile in Ro. In general, legile iliesciene sunt neclare si interpretabile. Din aceste motive sunt greu de aplicat in viata. Legile trebuie sa fie scurte, clare si la obiect si sa impuna o finalizare fara interpretari.

 4. Teoria e frumoasa, doar ca oamenii care incearca sa o puna in practica ne omoara. Sigur ca as vota cu dreapta DACA oamenii dreptei si-ar merita eticheta.
  Ce e de dreapta in ce ne spune dna Alina Gorghiu: “Denise Rifai ar fi o candidată bună pentru PNL la alegerile parlamentare”? Ce as putea astepta de la cineva a carei gandire politica este exprimata astfel? Dupa ce criterii sunt desemnati ceilalti candidati daca Denise si-ar gasi cu brio locul printre ei? Ce ‘capitalism’ ar putea promova astfel de parlamentari?
  Si aici nu discutam prestatia din ultimii ani a asa-ziselor guverne de dreapta. Discutam strict despre ce as putea astepta in viitor de la niste asa-zise guverne de dreapta.
  Si pentru ca tot se amesteca doctrinele. Nu stiu daca firmele romanesti de IT aduc mai multi bani decat croitoriile in lohn dar cu totii ne mandrim cu ele. Culmea e ca firmele astea de IT exista pentru ca un partid de stanga a avut curajul si viziunea sa ia o masura de dreapta: scutirea de impozit pentru IT-isti. Le astept pe Alinuta si pe Denise cu ceva comparabil.
  Nu e vorba de a alege intre 2 rele. E vorba ca prefer un hotz cat de cat inteligent, care ma fura dar ma lasa sa traiesc, unei maimutze care se joaca cu chibriturile langa capitza de fan.

Lasă un răspuns