Ford Edge: cel mai mic stat american în care poți primi cetățenie

Cat vezi cu ochii, statul Montana se intinde in fata ta. Muntii stau linistiti pe linia orizontului si pasunile verzi pozeaza pentru reclame la produse eco. Departe, nici nu le vezi, sunt grajdurile vreunui fermier singuratic, obisnuit sa traiasca la 50 de kilometri de primul vecin. Visul meu american. Sa nu aud bormasina.

dqe.jpg

Asta e tinutul lui F150. Cel mai mare Ford de oameni obisnuiti. In America ii spune “full size truck”, in Europa ai putea pune o furgoneta full-size in bena lui.

Model_Image3_136B520D-B233-AF3A-7F5C-EFE87F5CEFE8.jpg
Ford F150. Pick-upul vietii mele imaginare de fermier. Taticul tuturor.

E facut pentru spatii largi. Atat de largi incat aici iti trebuie trei locuri de parcare ca sa-l asezi. Pe lat.

Montana e si un hotel in Sinaia. Intre el si farmacia aia veche din dreapta lui (nu se poate sa n-o stiti) nu cred ca intra un F150 sa parcheze. Dar ai putea sa strecori acolo un Edge.

Edge. Ce-i cu masina asta? Ceruse cineva Americii o brigada de tancuri si ne-au trimis, aperitiv, niste SUV-uri?

Cam asa ceva. In Europa, Edge sta undeva intre Kuga si Ranger, desi gama Ford de la noi nu ne da prea multe repere. In America ar fi un Mid-Size SUV, pentru ca acolo exista inca doua SUV-uri mai mari: Explorer si Expedition. Asta din urma e chiar un camion vopsit. Pe bune.

ed2.jpg
Ford Edge USA – aproape identic cu versiunea europeana
Model_Image3_136B520D-76BA-20D9-C32F-463EC32F463E.jpg
Explorer: mai mare ca Edge, disponbil doar in State
Model_Image3_136B520C-499D-E1A9-8796-A89F8796A89F.png
Ford Expedition – cel mai mare. Poti incepe o civilizatie noua cu ce incape la el in portbagaj.

 

O sa ma intrebati de ce tot pomenesc masini americane care nu se vand aici. Simplu: pentru ca lui Edge ii trebuie context ca sa-l intelegi. Trebuie sa stii de ce e fiecare lucru la locul lui inauntru: de la scaunele mari si confortabile (thanks, Burger King!) si pana la parbrizul foarte alungit spre fata (conceptul “cab forward” pionierat acum 25 de ani, tot in State), trecand prin compartimentul urias dintre scaune, in care intra o sticla de 2 litri (in pozitie verticala!) si terminand cu portbagajul imens, pregatit pentru cainele de la proprietatea din Wyoming sau Corbeanca.

Deci asta a fost pana aici introducerea. Pe larg: Am testat Edge. Cateva lucruri:

Cum va spuneam, e foarte mare. Doar ca asta mie imi place. Si-mi place ca e mare in stil american. Adica acolo unde altii pun centimetri, americanii pun tot atat, dar inchi. Scaunul e lat. Cotiera e moale si nesfarsita. Picioarele au loc in spate fara sa le tai. Si, peste toate, lucurile astea stau in jurul tau in tacere: nu scartaie, nu pocnesc, asa cum se intampla cu multe Suv-uri mari.

Are suspensii moi. Iarasi, asta mie imi place. De fapt, imi place atat de mult incat am filmat video-ul asta sa va povestesc.

Are motor de 2 litri. Dar stai: 180 sau 200 si ceva de cai e suficient pentru asa o masina? Depinde. Daca vrei sa treci de viteza legala mai repede decat poti posta treaba asta pe facebook, atunci probabil ca vrei Mustang. Ori Edge e un cruiser relaxat de oras si-un velier de cursa lunga (da, velier, pentru ca nu prea auzi zgomotul motorului, doar vantul) capabi inclusiv de anduranta: consumul n-a trecut de 9, pe un traseu mixt.

Imi place noua grila fata si mutra masinii. Nu-mi place spatele: cred ca stopurile spate meritau propria linie: asa, sunt foarte asemanatoare cu cele de la Mondeo. Nu ca Mondeo e naspa. Dar aici cred ca trebuia muncit mai mult. Detaliile sunt insa foarte frumoase peste tot, si cand te uiti de aproape. Ford a muncit enorm aici, iar masina se apropie de Lincoln ca finisaje interioare.

Ce nu-mi mai place la masina asta? Putea sa fie mai ieftina. Ajunge la 40k euro pentru o versiune dichisita… Dar stai. Si daca era mai ieftina? Nu si-o lua toata lumea si risca sa se banalizeze?

Ceea ce ne aduce la intrebarea finala:

La ce e buna? Si ce masini ar putea inlocui?

Simplu: e buna sa te faca sa te simti liber – gen “intre Las Vegas si Los Angeles pe autostrada” liber. Gen “tocmai ai ajuns acasa si ti-ai dat jos pantofii care te strang” liber. Gen “1 mai pe drumul spre mare la 4 dimineata dupa ce te-ai certat cu prietena” liber.

Si n-ar putea inlocui nicio alta masina. N-are nevoie. Iti iei Edge pentru acelasi motiv pentru care iti cumperi blugi dintr-un magazin obscur din Berlin, care n-a venit inca in mall la Baneasa.

Pentru ca n-ai chef de gustul mediu, de alegerile conservatoare si de statut exhibat in parcare.

Dar sigur, eu as prefera sa nu-ti iei Edge. Ca vreau sa-mi iau eu si dupa aia o sa avem aceeasi problema ca fetele la petrecere, cand descopera amandoua ca au rochii la fel.


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. F150 intradevar e mare si probabil cel mai vandut in US, dar sa nu uitam de fratii mult mai mari care exista F250, F350 si F450 destul de raspanditi si ei. F450 cand l-am vazut live, eu am zis ca eu un cap de TIR cu remorca. Acum Expedition o fi cel mai mare SUV facut de Ford in US, doar ca pana in 2006 a fost Excursion cel mai mare. Si eu sunt fan de Ford modelele americane. Faina prezentarea la EDGE.

Lasă un răspuns