Angajati platiti sa alerge la serviciu? Vezi daca mai sunt posturi libere

Pana acum cateva zile, credeam ca marfa de la Decathlon se obtine cu un telefon in China.

“Alooo (accent frantuzesc)?

Alou (accent chinezesc), da!

Bonjour, vrem si noi niste geci!

Geci? De care, cum sa fie?

Albastre. Accesibile ca pret, daca se poate. Aveti?

Da. Alte detalii? 

Nu. Dati-ne doua milioane de bucati!”

GOPR0064.jpgPana joia trecuta, asa credeam ca se intampla lucrurile. Dupa aceea insa i-am cunoscut pe tipii care fac cercetare in Decathlon (da, nu doar design, chiar treaba serioasa, cu aparate!). Oamenii astia mi-au explicat ca au scanat talpile a 20.000 de oameni doar ca sa faca standardul pentru masuri. Si ca el evolueaza odata cu generatiile.

Aici vedeti piciorul lui Chinezu, incercand sa ajute cu research-ul. Desi nu stiu exact in ce generatie e el…!

Altii mi-au explicat ca pantofii de sport sunt foarte diferiti intre ei si ca un milimetru de material intr-un loc poate sa provoace ditamai durerea de muschi un metru mai sus. De-asta ii incearca asa:

dqf.png

E pe bune. Cercetatorii pun zeci de senzori pe angajati (care vin la slujba sa alerge, misto job) si masoara impactul asupra muschilor al diferitelor tipuri de talpa, de exemplu. Fata asta ne-a asteptat pe noi cu picioarele pline de senzori, ca sa stiti. Nu stiu cum stateau acolo…). Si da, e angajata sa alerge si sa fie masurata. Au si-un baiat, si au si romani angajati. Culmea, nu sa alerge. Dar va povestesc mai jos un pic.

Unde se intampla povestea asta? In centrul de cercetare Decathlon din Lille. Am ajuns acolo cu o ocazie oficiala. Invitat, in calitate de sportiv amator, la Congresul Inovatiei Sportive Decathlon.

Cu ocazia asta am si aflat povestea brandului. Ramaneti cu mine.

7 INSI CU SAPTE SPORTURI

Decathlon a inceput tot in Lille, acum 40 de ani. Au fost la inceput 7 sporturi, pentru ca erau 7 fondatori, fiecare pasionat de alt sport. Tipii astia si-au dorit un magazin in care sa gaseasca tot ce iubesc ei, dar sa se si inspire din ceea ce practica altii. Au experimentat cu mai multe nume pana au ajuns la asta cu zece, dar cu sporturile nu s-au oprit. Acum sunt peste 50, iar magazinele si mai multe. Oamenii de aici sunt ca aia de la Apple. Clientul nu stie ca vrea ceva pana nu-i dai. Cum ar fi pantofii cu talpa cu 15 la suta cochilii de stridii.

pantof.png

Si nici tu nu stii, pana n-ai o idee tare. Cum ar fi pantalonii de trening care se desfac de pe tine dintr-o miscare, ca la stripperi (ii vedeti in video-ul asta de la mine de pe facebook)

Sau bicla cu amortizor reglabil cu cateva pozitii in functie de drum, ca la masinile 4×4. Sau pantofii impermeabili in care (doh) chiar nu te uzi. Pe bune. Testati la mii de pasi, intr-o cuva cu apa, ca aici.

MODA LUI SISIF

“Facem 1500 de tipuri de pantofi de sport. Cam jumatate se schimba in fiecare an” imi zice (aproape cu un oftat) seful de la prototipuri.

GOPR0260.jpg

Oamenii fac echilibristica pe franghia ingusta a modei, atenti sa nu cada. Pe dreapta sunt costurile prea mari. Pe stanga constrangerile din fabrica, care nu poate sa produca exact orice viseaza designerul.

Decathlon face in Romania mai multe bicle decat Pegas (cam 1 milion, la Resita). Mai multi pantofi decat… stai, a mai ramas vreo fabrica de pantofi neaosa? Dap, unii dintre pantofii de hiking Quechua vin din Transilvania. Iar unul dintre managerii de proiect de aici e,  de la cartierul general de la Lille e si ea romanca: Ana Birta.

Se ocupa aici de comunicare si treaba ei zilele astea, mi-a explicat, e sa construiasca de la zero o scoala de comunicatori ai brandului, pentru cele x magazine din y tari (mi-a zis, dar nu se face fim atat de corporate), inclusiv Romania. Inutil sa va spun ca, la fel ca si ceilalti, iubeste sincer brandul. Prima de langa tipul cu barba, un blogger mai putin cunoscut din Romania (vreau sa-l tachinez!)

GOPR0286d.jpg

SA FACEM TOTUL CUM NU S-A MAI FACUT

Dar nu e despre nationalism in compania asta, asa ca nu insist nici eu. E despre a face sportul mai aproape de oameni ca mine: cu burta, chelie si spaima ca imbatranesc. Spaima prezenta, din cate am observat, incepand cu 16 ani.

Angajatii de aici au insa o alta frica: sa nu cumva sa vina altii cu o idee mai originala si sa vanda cinci milioane de bucati din ea. Asa ca se zbat sa le vina lor ideea aia. Cum ar fi calul wi-fi, conectat la o aplicatie de la telefonul tau, care iti spune daca se incalzeste prea tare sau daca mai poti sa-i mai dai pinteni.

Da. Nu mint. Chiar au facut o centura wifi pentru cal conectata la o aplicatie mobila. 

Pretextul vizitei (eu si bloggerul Chinezul am fost singurii romani invitati) a fost Congresul Inovatiei Decathlon, care premiaza anual cele mai bune idei ale angajatilor. A castigat salteaua asta. 

saltea.png

Bun, eu votam pentru pantalonii de trening care se desfac usor. Dar stiu din 20 mai 1990 ca votul meu nu conteaza! Mai aruncati o privire la demo si spuneti-mi ca n-am avut dreptate!

 

 


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. E foarte misto evenimentul de Inovatie Decathlon, am fost si eu la 2. Sper ca ai trecut si pe la Btwin Village sa vezi acolo teste la biciclete si oameni pasionati de biking 🙂

    E foarte misto Decathlonul…

Lasă un răspuns