Este SRI noua Securitate? Raspunsul unui om care le-a prins pe amandoua

Pentru cei mai tineri, care nu stiu despre ce e vorba, un mic dictionar.

Securitatea: 

Aparat represiv concentrat pe urmarirea exprimarii libere a cetatenilor Republicii Socialiste Romania si pedepsirea oricarei iesiri din rand. Securitatea asculta nu ca sa ne prinda furand, ci ca sa afle daca il detestam pe Ceausescu si daca nu cumva avem si alte idei decat cele oficiale.

Crimele cele mai urmarite: Subminarea Societatii Socialiste (de exemplu daca predai elevilor adevarul despre comunisti), Acte dusmanoase la adresa regimului (daca il injurai pe Ceasca la coada la carne), raspandirea de materiale si inscrisuri denigratoare la adresa socialismului (manifeste sau chiar carti), contacte cu strainii (aici pledez si eu vinovat).

De unde stiu? Pentru ca am trait atunci si stiu de ce ne era frica. Am fost si eu urmarit si tata avertizat la serviciu pentru relatiile mele cu prieteni din State. A fost singura palma pe care am primit-o de la el, pentru ca am refuzat sa le intrerup. Anul era 1986. Si da, pot spune ca Securitatea l-a facut sa ma bata. Subtil. Si ticalos in acelasi timp. N-am sa i-o iert niciodata.

Mergem mai departe la SRI. 

De ce nu seamana SRI cu Securitatea, oricate puteri ar primi?

Foarte simplu: pentru ca nu mai exista acele infractiuni. Din cate stiu, nici un roman nu e ascultat si/sau urmarit pentru ca detesta regimul, face misto de Iohannis sau Ciolos sau Ponta.

N-are sa te caute niciodata un echipaj cu o Dacie neagra a doua zi dupa ce ai spus la telefon ca presedintele decoreaza intr-una niste caraghiosi.

Nici un roman nu e chemat la seful lui la serviciu dupa ce posteaza pe Facebook ca Tanti Nuti e blonda si cu genti multe sau ca Nea Nelu Cotrocelu traieste inca.

Nici un roman nu e chemat la SRI sa explice de ce i-a spus ieri la telefon, unui prieten din Germania, ca in Romania se traieste mai prost. Si, da dragi tineri, oricat de stupid vi se pare, treaba asta chiar se intampla in acea vreme!

Pur si simplu libertatea de azi a trimis la gunoi toate indatoririle de alta data ale Securitatii. N-are cum sa mai fie Politia Gandirii, intrucat acum gandirea e libera.

A, ca acum SRI-ul tot asculta telefoane e alta discutie. Dar nu le asculta sa afle daca ii detestam cadrele sau le iubim. Si nici nu cred ca e treaba lui asta. Asculta sa ii prinda pe unii si pe altii ca fura. Si, dincolo de Curte si alte institutii, are un mandat pentru asta.

De la noi. Si de la sila noastra pentru politicienii care ne jefuiesc.

Daca treaba asta vi se pare naspa, asta e o cu totul alta problema. Dar nu mai faceti comparatia cu institutia aia care imi deschidea mie scrisorile.

Or fi niste generali mai batrani pe acolo. Dar chiar si ei stiu ca oamenilor cinstiti nu le mai e frica de servicii.

A, si sa nu uit: n-am nici o colaborare cu aceste institutii. Gradul meu militar e de fruntas, arma radiolocatie, specialitatea plansetist. Boring. Ca aceasta intreaga dezbatere.


There is no ads to display, Please add some

11 comentarii

 1. Ce ai uitat, s-au n-ai vrut să specifici despre Securitate, este faptul că toți, dar ABSOLUT toți ”oamenii de afaceri de succes autohtoni”, care, nu-i așa, ”au sesizat ei oportunitățile de piață și le-au fructificat”, în timp ce noi, ăștialalți, populimea, ne bucuram că-l vedem pe Michael Jackson la televizor și ne omoram ca proștii în idei pe la diverse mitinguri în zorii anilor 90, așteptând dracu știe ce, toți ăștia așadar, sunt ”de-acolo”, pentru că ei au avut banii înainte, sau au pus mâna pe ei, în vidul ăla legislativ, când nimeni nu mai știa ai cui sunt banii, dar ei existau, contractele se onorau, facturile se plăteau (către cine?). Ei au condus și atunci, ei conduc și acum. Că ne ascultă telefoanele acum? Măcar ne-o spun, că cei dinainte o făceau și nu ne-o spunea nimeni, doar vedeam când venea Volga, sau Dacia neagră cu perdeluțe la geamuri. Păi uită-te și tu și spune-o și altora, că ai condei mai bun ca al meu, și infinit mai mare putere de penetrare în public, cine sunt cei care se cacă pe ei pe tema asta, că vezi Doamne, ne ascultă SRIul telefoanele, ne invadează intimitatea, ne încalcă drepturile fundamentale, și alte bulșituri? Tocmai cei care sunt potențial vizați de asta, începând cu Senatorii și Deputații curului (votați de popor, deci legitimi, nu-i așa?), continuând cu marii apărători ai escrocilor și hoților ordinari ai acestei nații, Badeagâdea, Ciuvică,& Co., și terminând cu găinarii de rând. Să vezi libertate și drepturi fundamentale când o veni ciuhapul și-o să-ți spună că are o ”bombă” în portbagaj, și tu n-ai să știi dacă e vorba despre o bombă cu adevărat, sau de o POMPĂ, pentru că ei oricum pronunță la fel!:))

 2. Lucian, imi plac foarte mult articolele tale si te urmaresc cu atentie si pe fb. De aceea imi permit sa-ti dau un sfat: mai gandeste-te putin si reconsideta palma data de tatal tau! Cred ca a fost o dovada clara de dragoste, este aberant sa nu i-o ierti!
  Si pe mine m-au altoit ai mei prin clasa a 7-a cand m-au prins ca scrisesem cateva hartii, gen manifest, pe care doream sa le arunc in strada, asa cum vazusem eu ca a facut “Pistruiatul”… Culmea, un film comunist 🙂 Il uram (ca si acum, de altfel) din tot sufletul meu de copil pe Ceausescu.
  Sa-i condamn acum pe parinti? Doamne fereste, le multumesc din inima!

 3. Lucian. Ai postat o definie copilareasca a Securitatii. Poate 5% se ocupau de ce zici tu. Restul munceau in cu totul ale domenii si aveau rezultate parfum. Nu este nici moral si nici deontologic sa faci jurnalism partial. Ca atunci se numeste propaganda si devii un simplu postac. Nu este cazul. Tara noastra a avut o putere mult mai mare comparativ cu marimea si populatia ei. Asta datorita muncii tuturor inclusiv a celor din Aparatul Securitatii. De aceea ABSOLUT toti strainii s-au grabit sa o desfiinteze, garantand astfel distrugerea tarii. Te provoc sa faci macar o discutie cu oameni de meserie unde ar fo fost Romania daca Securitatea, cu toate departamentele ei, mai putin cel politic ar fi rezistat si ar fi putut pastra puterea economica, industriala si de afaceri.

 4. Există români care sînt urmăriţi pentru că exprimă idei sceptice faţă de Uniunea Europeană. Numai este orînduirea socialistă care trebuie apărată, ci apartenenţa României la UE.
  https://mariusmioc.wordpress.com/2013/11/20/euroscepticismul-afisat-motiv-pentru-interceptari-ale-convorbirilor-telefonice-de-catre-sri-exemplificare-cu-cazul-yoghinului-gregorian-bivolaru/
  E OK acest lucru după părerea dv., domnule Mîndruţă?

   • Mi se pare ciudată pretenţia dv. şi nu văd legătura cu întrebarea pe care v-am pus-o. Întrebare care cred că se încadrează în subiectul articolului dv., spre deosebire de problema veniturilor mele, care nu văd cum ar avea legătură cu această discuţie.
    Spuneţi-mi, dragă domnule Mîndruţă, pe ce perioadă doriţi să vă raportez veniturile mele? Pe ultima lună, pe ultimul an, pe ultimii 5 ani, sau toate veniturile pe care le-am avut de-a lungul vieţii?
    Instituţiile statului cunosc veniturile mele. Mi-am făcut datoria de a le raporta la ANAF. Nu mă gîndeam că am şi datoria de a le raporta la Mîndruţă.
    Legislaţia română, aia care dă dreptul SRI să ne asculte, acordă şi dreptul la confidenţialitate a veniturilor, cu unele excepţii prevăzute de lege (cei care ocupă funcţii în stat trebuie să facă publică o declaraţie de venituri; dar şi în cazuri din astea am văzut – mai ales printre magistraţi – unii care în declaraţiile respective scriau “conform fişei fiscale”, adică găsiseră modalitatea să ocolească transparenţa cerută de lege). Eu nu ocup în statul român funcţii publice.
    Vă mărturisesc că am oarecari reţineri de a vă da raport exact asupra veniturilor mele. Vreţi să ştiţi chiar tot despre mine, inclusiv banii pe care-i primesc de la agenturili străine?
    Găsiţi însă pe saitul meu valoarea nu a veniturilor ci a impozitelor şi contribuţiilor obligatorii către stat plătite de mine. E adevărat că am pus dovezile de plată dintr-o singură lună (august 2015), nu am făcut un raport complet din momentul intrării mele în cîmpul muncii pînă la zi,
    https://mariusmioc.wordpress.com/2015/10/07/noul-cod-fiscal-eliminarea-scutirii-automate-de-impozit-pe-locuinta-pentru-revolutionari/
    Dacă SRI ascultă convorbiri telefonice, o face parţial şi din banii mei.

Lasă un răspuns