Muzicantii romani, la judecata lui John Lennon

Duminica trecuta, Delia a cantat la un concert platit de o companie de stat din Republica Moldova si organizat cel mai probabil in scopul de a distrage lumea de la protestele societatii civile de acolo.

Stirea s-a inflitrat discret in Romania, dar pana la urma tot a aprins un scandal. Fanii s-au suparat pe ea si au certat-o. Si ea a raspuns cam asa:

“Muzica nu e coordonată de politică. Concertul pe care l-am susţinut ieri la Chişinău a fost susţinut în urma unui contract pe care mi l-am respectat. Nu sunt implicată politic nici în România, nici în Republica Moldova şi nici nu voi fi. Muzica mea este despre iubire, iar un cântăreţ care îşi respectă publicul, îşi susţine angajamentele faţă de acesta”

Cateva observatii, draga Delia. Acum tu spui ca muzica n-are legatura cu politica. Te inseli. Totul are legatura cu politica, doar ca fraza asta pe care tocmai ai scos-o pe gura comunicatului de presa e scuza dintotdeauna a lasilor, a lenesilor si a dezinteresatilor. Daca nu are legatura cu politica, de ce plateste o companie de stat, controlata politic, muzicantii? De ce n-o face publicul? Faptul ca mergi la un eveniment inspirat probabil de politicieni pentru a deturna oamenii de la un miting impotriva exact acelorasi acelor politicieni, nu ti se pare un gest politic? Ai ales sa sustii indirect o tabara cu talentul tau – asta e o decizie cu mult mai politica decat crezi. Si nici macar nu era tabara cea buna. Era doar tabara cea cu bani.

Acum ai putea spune ca si daca ramaneai acasa era un gest politic. Nu. Cel pe care l-ai ratat era un gest civic. Cum au facut Loredana si Banica – ia exemplu de la ei, ca au nasul mai fin ca al tau.

Dar dincolo de asta, argumentul cel mai gaunos este ca muzica este despre “iubire”. Nu, muzica proasta cu versuri despre mare si plaja si sarut si doua sticle de vodca este despre “iubire”. Daca vrei sa treci la nivelul superior al muzicii, acela in care ea capata dreptul de a se numi “arta”, trebuie sa canti si sa faci mai mult decat atat. Trebuie nu doar sa misti oamenii – ci si sa fii parte la viata lor, iar viata include lupta cu injustitia, cu mizeria si raul.

Nu stiu daca ai auzit de Janis Joplin. Sau de John Lennon. Sau de Jaques Brel. Cu totii ar putea sa te contrazica apropos de nevoia implicarii in politica, daca ar mai trai (iti dau si informatia asta, sa te ajut sa nu faci vreo gafa). Cu totii ar putea sa-ti explice ca gloria artistica e un cadou al publicului si ca ea implica nu doar dreptul de a incasa bani pe bilete, ci si responsabilitati.

Iar una dintre ele e tocmai fata de publicul tau: esti responsabila ca prin ceea ce faci sa fii un model si de voce si de constiinta.

De-aia s-a suparat lumea pe tine. Ca n-ai inteles nici la final ce-ai facut.

Bine, hai sa nu zic doar de tine. Au mai cantat si Antonia, Alex Velea, Morandi, Naguale, Marcel Pavel si cati or mai fi pe lista. Da astia macar vad ca tac chitic.

Ca stiu exact ce-a fost acolo.

Mai ai si tu timp sa intelegi si sa-ti ceri iertare. Asa trebuie sa inceapa urmatorul tau comunicat.


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

 1. Complet pe langa subiectul articolului, cu care de altfel sunt complet de acord, nu m-am putut abtine sa nu atasez cateva versuri despre “iubire” din una dintre cele mai recente melodii ale Deliei.
  “Da, mama! Sunt beata,
  Pentru ca altfel nu il pot uita
  Si n-am nevoie de iertarea ta,
  Nu spune ca n-ai fost si tu asa candva.”

 2. Lumea care era ineresata de miting mergea la miting, cea care era interesata de Delia mergea la spectacol. Cei care erau interesati si de si de aveau o optiune. A contat ce-i mai important.

 3. Dar in afara de iubire/mare/cluburi mai stie sa cante ai despre altceva? Janis ii cerea lui Dumnezeu un Mercedes, Lennon vroia pace etc
  etc. *alt comentariu pe langa subiect*

Lasă un răspuns