Moratoriu pentru Bucuresti: fara candidati de la partide!

Am fumat 10 pachete de tigari si-am sarit peste o saptamana de nopti in 1992, ca sa iasa Crin Halaicu primar. Nu, nu eram membru de partid, eram in echipa Ligii Studentilor care participa la monitorizarea alegerilor locale – primele castigate de opozitie.

Dupa aia ne-a fumat Crin Halaicu pe toti. Pana la filtru. A venit apoi Lis, un batranel simpatic si de dreapta (doh!) care si-a permis, dupa mandat, sa mearga vreun deceniu prin cluburile la care eu nu mergeam decat invitat de oameni mai cu stare. Dobitoc? Nu el. Eu.

L-am votat apoi pe Basescu la primarie, dintr-o inertie paguboasa, sa nu iasa stanga. Dar omul si-a dat singur casa si, din pozitia asta, mandat de presedinte. Nu zic ca Nastase era mai bun. Zic doar ca n-a fost exceptia care sa confirme regula. Naiv? Tot eu.

Videanu? Zi bordura si tragi apa. Imbecil? Fireste ca eu, ca nu s-a ales singur.

Si dupa aia a venit stanga, ca nici bucurestenii n-au mai suportat parada de dezamagiri a dreptei. Spagar sau nu, dar oricum fost membru de partid, Oprescu a sfarsit cu niste bani marcati in masina si aceeasi jena in asumarea vreunei greseli.

Ca sa sumarizez, am fost un bou, apoi un naiv, apoi un dobitoc, apoi iar un naiv… si pe final, un imbecil. Nu, nu dau vina pe nimeni. Mai toti astia care au ajuns la primarie au ajuns cu votul meu. Nu Oprescu, desi tare mi-a fost scarba sa-i dau votul lui Blaga atunci.

Drept pentru care am o propunere…. nu, o somatie: partidele sa nu mai dea nici un candidat la anul pentru primaria Bucuresti! Nici unul. Nici la sector si nici la primaria mare! Si nici sa nu sprijine pe cineva.

Au avut 20 de ani de incercari. in 20 de ani au folosit orasul ca pusculita de partid si pe alegatori ca idioti utili. In tot timpul asta partidele ne-au aratat ca:

a. ori nu se pricep sa aleaga oamenii
b. ori se pricep foarte bine, dar criteriile de selectie sunt “spagar si hot, bun vorbitor”

Tocmai de aceea, daca vor sa le arate cetatenilor ca le e un pic rusine, eu le propun sa faca acest gest sanatos, simplu si uman: sa renunte sa ne mai propuna pe cineva.

Fara candidati de la partide la Bucuresti! Fara campanii de milioane de euro, care sa inece in zgomotul promisiunilor – aceleasi de 20 de ani – vocile tuturor celorlalti. Fara reclamele, mutrele si minciunile voastre atat de convingatoare!

Un moratoriu pentru 2016: unul care sa ne lase sa mai gresim si noi, noi astia fara carnet de membru. Un experiment social in care societatea civila sa poata sa-si puna incompetentii si naivii si balbaitii (nu eu, ca nu sunt singurul asa!) si fraierii sa-i conduca capitala.

Si daca nu merge si nu ne descurcam si ne alegem cu inca un escroc, atunci accept sa ne prosteasca si sa ne fure in continuare, din 2020!


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns