Cum scapam de Clanul Consilierilor

Acum cateva luni, o veste uimitoare trecea neobservata (aproape): municipiul Radauti a ramas complet fara primar si consiliu local, unul arestat si altul dizolvat, pe motiv de coruptie nesimtita si la vedere. Ei bine, credeti ca Radautiul a fost sters de pe harta de aceasta tragedie? Credeti ca oamenii au fugit, nemaiavand cine sa-i conduca?

Nah.

Radautiul a trait bine mersi, si mai traieste inca, ba chiar un pic mai ieftin. Vreme de cateva luni n-a mai fost jefuit de dream-teamul Primar-Consiliu local, care face legea in toate orasele Romaniei. Vreme de cateva luni, buruiana coruptiei n-a mai crescut in raha… in ingrasamantul care a ajuns acest mini-Parlament al oricarui oras din Romania. Care oras sau judet se simte curat, n-are decat sa ma contrazica cu macar un contract acordat fara dedicatie si/sau spaga!

Dar sa ne intoarcem la consilile astea. Asa cum au fost ele concepute, ele ar fi trebuit sa replice la nivel local democratia in actiune din Parlamentul tarii. Oameni din partide diverse, exprimand interese diverse, care sa ajunga prin vot la decizii in interesul celor care i-au trimis acolo. As mai scrie, dar deja ii aud pe escrocii astia cum rad si de mine si de ideea de democratie…

Care democratie? Unde scrie de ea pe bancnota de 100 de euro? Asta nu se intampla in acest moment! Si nu s-a intamplat niciodata, dupa primele cateva luni de la infiintarea lor, prin anii 90. Din trei motive:

1. Legatura acestor consilieri cu alegatorii e nula. Nu exista comunicare, alta decat cea cu servieta sau plicul.

2. Interesele exprimate prin vot de consilieri sunt in marea majoritate cele ale companiilor si firmelor de lobby (ma rog, e un nume pompos, e vorba de samsarii de spagi) care ii platesc.

3. Democratia in actiune la nivel local e o balacareala balcanica, in care o mana spala pe alta si amandoua se infig adanc in buzunarul cetateanului.

Bun, acum revin la voi o intrebare ajutatoare: are cineva, dintre cititorii mei cinstiti, chef sa se bage consilier, pe o leafa modesta, fara spaga si fara nici un interes?

Nu? Asa credeam si eu. Drept pentru care nu avem decat o singura solutie: sa le inchidem! Sa desfiintam Consiliile locale! Sa lasam responsabilitatea completa la primar. E ales? Da. E suficienta democratie deci. E mai usor de urmarit? Si mai bine! Cand se imbogateste, stim cum il cheama si noi si vecinii care il dau de gol ca si-a mai facut o vila? Dap, asta e metoda.

Vedeti dumneavoastra, asa cum sunt ele acum, Consiliile locale sunt o adunare de umbre, in care partidele isi negociaza spagile si isi incaseaza tainul. Nu le mai putem reforma, pentru ca, asa cum s-a dovedit, nici macar puscaria nu te mai compromite in Romania. Trebuie sa le desfiintam.

Drept pentru care trebuie sa ne intoarcem la solutia medievala: un singur castelan. Unul la care sa ne ducem noaptea cu faclii si furci cand ne fura, in loc sa alergam prin tot orasul!


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns