Pe 26 si -27 aprilie, mergem la mare cu bicicleta. Pentru a ne arata noua insine ca putem mai mult decat ne imaginam. Nu intr-o cursa. Ci intr-un mars al solidaritatii intre cei mai antrenati si cei aflati abia la inceputul ciclismului de distanta.
Pentru cei care vin, dar si pentru cei care se codesc, am raspuns aici la cele mai frecvente intrebari:
1.
Care e traseul?
Prima zi, sambata: Bucuresti – Lehliu – Amara. A doua zi, duminica: Amara – Slobozia – Giurgeni – Navodari. Plecare la 8:30 dimineata in fiecare zi de mars.
2.
Cum ne intoarcem?
Intoarcerea se face cu autocarul, duminica seara. Pentru biciclete sunt prevazute camioane, care vor insoti convoiul spre Bucuresti. Plecarea spre casa va fi organizata de pe plaja de la Navodari, dupa beach-party. Ora de plecare depinde de cea de sosire, probabil ca nu mai tarziu de 21.00. Fiecare participant va primi un bon de ordine care ii va spune numarul camionului si autocarului cu care se intoarce.
2.
De unde plecam?
Ne strangem la 8 dimineata la magazinul Lidl din strada Liviu Rebreanu 19. Acolo vor fi si autocarele in care sa ne punem bagajele. Luam cu noi doar apa, sa ne ajunga pana la primul punct de hidratare.
3.
Cum se desfasoara marsul?
Mergem in coloana, cat mai compacta. Viteza: 20-22 km/h. Nu mai mult. In fata vom avea o masina de deschidere (multumim, Renault!), in spate una de incheiere a plutonului si, la cativa kilometri si mai in spate un autocar si un camion pentru cei care obosesc si simt nevoia sa continue pe patru roti. Rugamintea organizatorilor este sa pastram unitatea grupului si sa mergem cu totii impreuna. Cei care vor sa parcurga distanta in voia lor si cu viteza care le place trebuie sa stie ca vor ajunge prea devreme la punctele de alimentare, care sunt programate in functie de viteza plutonului de baza.
4.
Ce avem asigurat pe drum?
Apa, banane, portocale, ciocolata. Punctele de hidratare (apa) vor fi din 20 in 20 km, iar cele cu dulciuri si fructe din 40 in 40 km. Ele vor fi marcate cu steaguri ProSport.
5.
Urgente.
Fiecare participant va primi la plecare numarul de urgenta la care poate sa apeleze pentru probleme medicale sau tehnice. Exista o ambulanta si o masina de service pentru biciclete, ambele vor insoti convoiul. Reparatiile minore si reglajele sunt gratuite, piesele trebuie platite.
6.
Program social. Adica fun.
Sambata seara, la Amara, avem traditionala cina cu tombola si povesti de biciclisti de pe drum. Premiul cel mare va fi chiar o bicicleta. Tot atunci vom anunta urmatoarele actiuni pe doua roti din vara asta ale Prosport. Duminica seara, pe plaja avem de asemenea o terasa deschisa special pentru noi, care ne va intampina cu sandvisuri. Va trebui sa platim insa consumatia.
7.
Cum sa ma pregatesc din punct de vedere tehnic?
E bine sa pornim la drum cu o bicicleta de sosea cu roti subtiri (slick-uri) sau un MTB de asemenea modificat cu roti subtiri. Daca aveti antrenament se poate ajunge si cu un MTB cu roti umflate bine, insa efortul va fi considerabil. E bine sa aveti la voi o camera de schimb, stopuri si far. Casca e obligatorie. Castile de ascultat muzica nu sunt recomandate, va fi greu de mers cu ele in pluton, unde nu trebuie sa fii izolat de ceilalti. Aceasta este o experienta sociala, pana la urma. O pelerina de ploaie e de asemenea utila, ca si pantofi si pantaloni de schimb. Recomandam cu caldura pantalonii cu bazon de burete sau saua cu gel, pentru o calatorie mai… moale!
8.
Cum sa ma pregatesc din punct de vedere fizic?
Efortul cel mai mare va fi statul in sa, nu pedalatul. De aceea, cu o saptamana-doua inainte e bine sa petrecem in fiecare zi macar o jumatate de ora sau mai mult in sa. Ca antrenament recomandam un week-end de Paste cu macar 100 de km parcursi, in decursul celor 3 zile libere.
9.
Alimente speciale, energizante?
Nu recomandam energizantele in exces. Daca sunteti epuizati, mai bine luati autocarul decat inca o gura de suc cu multa cofeina. Va recomandam in schimb sa aveti pastile de Isostar sau similar, pentru a-l mixa cu apa, pentru a inlocui electrolitii pierduti. Unii dintre ciclisti folosesc si cate 1-2 geluri energizante pe cursa, in special dupa-amiaza. Nu recomandam nici aici abuzul. Ne dorim o experienta placuta si sanatoasa, fara a forta extenuarea!
10.
De ce facem toate astea?
Pentru ca ne place senzatia pe care o ai atunci cand, dupa 310 kilometri de pedalat, vezi marea. Pentru ca ne gasim prieteni noi si puteri despre care nu stiam ca le avem. Pentru ca acest drum e frumos primavara, cu aer curat si campie inverzita. Si mai ales pentru ca vrem sa demonstram ca bicicleta e un mijloc de transport, nu un moft sau o moda!
There is no ads to display, Please add some
Dacă ajung şi înapoi acasă, e ok!
Offf, ce as veni si eu, dar cum ajung cu bicicleta din Medias pana in Bucuresti? 🙂
Ce pot sa va spun, decat ca va felicit !!! ca intr o tara in care primeaza “non miscarea” , in care jeepurile si motoarele, pun in evidenta egoul exacerbat uman dus la extrem, cand la tv si n scoli este “predat” sedentarismul si alimentatia fast food…..ne mai miram ca spitalele s pline de bolnavi si ca nivelul de stres al populatiei este extrem de ridicat !! da , ciclismul, chair si de amatori , reprezinta cea mai nobila forma de deplasare, in care imbini mentinerea conditiei fizice cu impactul in mediul inconjurator natural. Felicitari dle Lucian Mandruta pentru acest tip de actiuni pe care le organizati!!! sper ca macar la anul sa ma alatur si eu , desi sunt de la multi km fata de Bucuresti…
Felicitari pt astfel de activitati! Sunt din Targoviste si ma alatur si eu.
Super tare! Imi place tare mult cu bicicleta, dar anul acesta planul de concediu in Romania este “cum ajungi cu barca la mare”. Barca gonflabila cu doi “vaslitori” la bord (ca tot le cant astora mici, “row, row, row your boat gently doun the stream) cu un cort si mancare pentru cateva zile. Ne punem in barca la Tulcea si ne dam jos la Sulina via granicerii ucrainieni, daca nu vor fi rusi pana la sfarsitul lui mai cand am programat sa mergem. Oricum ne intalnim la mare :).
Buna ziua, domnule Lucian Mindruta. Va contactez in perspectiva organizarii unui ultramaraton de alergare in scop caritabil, pe durata a 2 zile pe ruta Bucuresti – Constanta, un fel de “www.alergarelamare.ro”. Pentru ca dvs. aveti experienta acestei curse pe bicicleta, o sa va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat/ sfaturi, sau macar cu numarul de contact al organizatorilor de la Prosport. Va multumesc frumos!
Doresc sa mă înscriu la acest eveniment . Care sunt condițiile ?,se plătește pentru acest eveniment ?,
Doresc mai multe informații . Mulțumesc