Cum a devenit Occidentul uncool

Ne arata zilele astea Rusia. Trupele ucrainene trimise sa preia controlul in estul tarii au inceput sa dezerteze sau chiar sa treaca de partea fortelor paramilitare aparute, ca si in Crimeea, de nicaieri.

Cu cine fraternizeaza? Cu fratii lor? Da. Cu fratii lor intru esec.

Cu totii au esuat in cel mai mare proiect – sau mai degraba vis – al fostului teritoriu sovietic. Sa devina, prin libertate si economie de piata, ca Vestul.

De aceea trupele rusesti fara insemne care au invadat tara vecina n-ar trebui sa fie o surpriza. In avangarda lor zboara, de multi ani, cohorte de minciuni si manipulari propagandistice. “Occidentul ne vrea piata de desfacere, Occidentul ne ia libertatea, companiile lor ne vor sclavi, e-urile ne omoara, apa cu bule ne otraveste…”

Toate astea sunt constructii ideologice iesite pe sest din laboratoarele FSB-ului. Nu am nici o dovada cand spun asta, in afara eficacitati si efectului lor subversiv. Pentru ca minciunile estului sunt bine facute si le mirosi mai ales atunci cand ai trait in comunism. Sunt puternice nu doar pentru ca n-au mai avut nevoie sa se conformeze stramtei ideologii marxiste. Ci si pentru ca rusii au stofa de scriitori. Cu deosebirea ca Cehov-ul zilei de azi sta si scrie povesti despre cum Eduward Snowden e un mare patriot american cu un destin tragic. Karenina, in versiunea cu spioni…

Opera asta de spalare pe creier la scara planetara nu se intampla de azi, de ieri. Ci cam de cand Putin a sosit la putere hotarat sa razbune ceea ce el vede o rusine a Rusiei: pierderea teritoriilor cucerite de tzari.

E fabulos cat de bine a reusit noua propaganda. Cu mult mai buna decat cea sovietica, ideologia revigorata anti-occidentala se propaga acum chiar cu materialul adversarului: pe net, cu ajutorul unor activisti voluntari, tineri si bine platiti. Dar nu in bani, ci intr-o moneda cu mult mai valoroasa: moneda razbunarii simbolice a saracului impotriva bogatului. A perifericului impotriva celui care ocupa centrul civilizatiei.

Razbunarea celui care n-a reusit, ca individ si ca tara, impotriva celor care nu i-au impartasit esecul. Ea nu foloseste sentimentul inaltator al solidaritatii celor ce muncesc, ca alta data, ci ura celor au mai putin decat vecinul lor. E razboiul ideologic al Peugeot-ului contra lui Audi, nu a exploatarii omului de catre om…

De fapt, asta a si fost pariul lui Putin: sa-i foloseasca impotriva Vestului chiar pe marginalii sai. Apoi, si mai bine, chiar varfurile sale. Sa ia nemultumirea fata de slabiciunea democratiilor vestice si s-o intoarca in admiratie pentru autoritarismul proaspat din Est.

Ceea ce vedem acum e reactia la infrangerea culturala de acum 25 de ani. Atunci generatia blugilor si pop din anii 80 a facut sa cada in genunchi vechea si demodata Uniune Sovietica.

Ei bine, ce se intampla acum e reversul medaliei. Rusia a reusit sa faca uncool tot ceea ce a infrant-o. S-a razbunat pe blugi si pe McDonalds, pe Madonna si pe Neil Armstrong pe Luna. A inlocuit mandria europenilor de a fi inventat civilizatia cu spaima ca bancile le-au pus 0,5% in plus la dobanda. A pus umarul la isteria Annoymous, la spaima de spionajul NSA si la toate temele anti-globalizarii. Si a facut asta cu un mic detasament de tintasi de elita: trend-setterii si liderii de opinie ai Vestului liberal.

Exact ca in anii 50, cu mica deosebire ca acum Occidentul nu-i va judeca niciodata pe tradatori. Nu pentru ca e slab. Ci pentru ca nu mai e sigur.

Iar nesiguranta asta e chiar o arma mai puternica decat cea nucleara. Cu care Rusia a lovit deja.

The-Garden-of-Earthly-Delights-Hell-right-wing-of-triptych-detail-of-ears-with-a-knife-1500-xx-Hieronymus-Bosch


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

 1. Si tu mai exact ce ai spus? Se “razbuna” fara un scop anume. Rusia a luat o atitudine pedanta, sta in fata clasei si tine lectii moralizatoare.

  Scriitorul mesajului de mai sus prezinta realitatea dintr-o perspectiva noua, una culturala si comerciala.

  Sunt sigur ca poti sa argumentezi mai bine ce ai scris mai sus.

 2. Din nou nu sunt de acord cu tine (da, comentez doar atunci cand nu sunt de acord).

  Occidentul nu a devenit uncool. Atata timp cat generatia noastra va fi relevanta, Occidentul va ramane reperul nostru. Nu cred ca Rusia are o sustinere atat de puternica, nici macar in estul Ucrainei. Poate a avut in Crimeea, dar nici acolo nu sunt convins. Daca Rusia avea o sustinere atat de puternica, nu ar fi fost nevoie de trupe rusesti, cu sau fara insemne.

  Euro-maidanul, care a fost o miscare cu adevarat spontana si cu mult mai relevanta ca nr de participanti, a aratat totusi care sunt reperele majoritatii – fara trupe, fara mitraliere, fara tancuri, fara elicoptere. Rusia este slaba tocmai pentru ca singura sa arma sunt armele.

  Iar sustinerea populara a Rusiei in interiorul tarilor UE, incluzand evident si Romania, este extrem de mica. Sigur, exista influenta ruseasca, in economie si in media, dar efectul ei este dupa parerea mea redus, iar dupa evenimentele din ultimele luni se va reduce si mai mult. De altfel, daca exista o parte buna in aceste evenimente, este faptul ca Occidentul a iesit din perioada de naivitate referitoare la Rusia si la Putin. Si nu cred ca exista cale de intoarcere.

  Pe termen scurt, poate mediu, Rusia va provoca panica, pagube, va speria, va invada, va provoca frica. Dar este ca sotul care isi sechestreaza si isi bate nevasta care vrea sa divorteze – poate sa o tina langa el o perioada, prin amenintari, dar nu o poate obliga sa-l iubeasca. Dimpotriva, ii va aduce aminte in fiecare zi de ce alegerea de a divorta a fost cea corecta.

 3. “Sa devina, prin libertate si economie de piata, ca Vestul.”
  – asa ca “povestea de succes” nummita Romanica

  “cohorte de minciuni si manipulari propagandistice”
  – ca de exemplu ca o mana de politicieni corupti si bisnitari (nu businessmeni) au insfacat cu forta o tara pe care o vor inchina vestului…ca economia Ucrainei e dependenta de Rusia…nu-i nimic, vine marea salvare FMI 🙂

  “activisti voluntari, tineri si bine platiti”
  – asa ca mine, acum ma intalnesc cu Vladimir Vladimirovici sa-mi dea rublele

  Concluzie dupa lectura: rusofobia e o boala grava care afecteaza ratiunea…

Lasă un răspuns