Dresura de oameni s-a intors

ZIUA EUROPEI - BUCURESTI - 2013           Nu trebuie sa gandesti mult in timp ce bati pas de defilare. Ridici un picior, apoi altul. Stang-drept, stang-drept… dupa 100 de metri prinzi ritmul. Daca mai ai si steag in mana, coordonarea e un pic mai complicata, picior stang – mana dreapta la stanga, picior drept, mana stanga la dreapta…

Nu e complicat. Chiar si un idiot poate s-o faca. De fapt, de bunavoie, doar un idiot poate s-o faca. Restul sunt fie platiti, fie fortati. Pentru ca pasul de defilare, incolonarea, grupul de agitati cu steaguri, raman de o suta de ani testul complet de dresaj de oameni. Ia sa vedem, i-am pus cu botul pe labe?

I-am pus. Din nou. La sectorul 2 in Bucuresti, elevii au fost scosi de la scoala, inarmati cu steaguri si trimisi la primarie, sa se bucure dresorul de voturi sef. Ieri, de Ziua Europei. Nu i-a intrebat nimeni cum invata. Si nici nu conteaza. Trebuie doar sa stie sa se veseleasca fals de ce nu inteleg, sa fluture steagul, sa li se falfaie de propria demnitate. Trebuie sa intre in manej si sa dea frumos in cadru, ca se filmeaza. Pentru tovarasul, adica Domnul.

Pe net, lumea vorbeste deja despre ceausizare in acest caz. Ma indoiesc ca elevii isi aduc aminte de asta, desi as putea sa jur ca primarul Ontanu a participat, ca si mine, la cel putin o defilare. Imi inchipui ca, la batranete, privelistea unor pustani cum eram si noi altadata care de data asta defileaza pentru TINE trebuie sa fie revigoranta. Ca un fel de Viagra pentru un suflet obosit si deja fara idei noi.

Si totusi, defilarea asta de ziua Europei ne arata si altceva, cu mult mai trist: ca n-am inteles nimic chiar din ea, din Europa. Imi inchipui ca nici Coreea de Nord n-ar fi avut alt reflex daca cumva, printr-un accident al istoriei ar fi fost invitata sa adere: ar fi organizat iute un spectacol pe stadion, cu mii de spalati pe creier formand, din trupurile lor, steagul albastru cu stele galbene.

Asta pentru ca in Coreea de Nord e organizare. In sectorul 2 doar tanjim inca la asa ceva, drept pentru care avem niste bieti elevi scosi cu steagul sa demonstreze pentru idei pe care aia care ii dreseaza n-ar putea nici macar sa le expuna in doua fraze clare.

Europa? La noi e atunci cand scoatem lumea in strada sa se bucure si sa dea din coa… pardon, steag. Europa e zaharelul de la scoala de dresaj a partidului. Europa e ocazia cea mai buna sa fim pupati in fundul proaspat tatuat cu stele.

Europa. Hai, incercam si-o scandare?

Eeee-uuuu-rrroooo-paaaaaa!

 


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. Vad steaguri romanesti in foto. La 10 mai 1877 Principele Carol semneaza Declaratia de Independenta fata de imperiul Otoman, iar la 10 mai 1881 Moldova si Tara Romaneasca devin regat. Este si ziua Europei. Totusi cum ai propune sa fie constientizati copii/adolescentii ca este o zi importanta pentru Romania? Doar asa sa li se aminteasca la scoala?

Lasă un răspuns