Lucrurile sunt complicate

eee.001

Scria cineva acum cateva zile ca s-a saturat de teorii economice complicate si ca, dupa parerea lui, specialistii sunt niste escroci care au inventat cuvinte noi si grele ca sa ne tina la distanta de business-ul lor.

Asa o fi? Hai sa vedem.

Acum 100 de ani, un motor de masina avea cam 150 de piese cu totul. Azi, un motor de masina are cel putin un milion de tranzistoare doar intr-un chip de control. Complicat – Simplu, 1-0.

Acum 100 de ani, medicina care trata cancerul avea de ales intre chirurgie sau nimic. Azi sunt cel putin cateva mecanisme de actiune impotriva tumorilor, fiecare cu zeci de medicamente. Complicat – Simplu 2-0.

Acum 100 de ani, nimeni nu stia de ce arde soarele. Azi stim ca acolo are loc o serie de reactii de fuziune prin care doi atomi de hidrogen se transforma intr-unul de heliu, plus energie. Cata energie? E = masa ori viteza luminii in vid la patrat. Complicat – Simplu, 3-0.

Acum 100 de ani se credea ca depresia e urmare a unor experiente umane tragice sau a unor inclinatii de familie. Azi, stim ca unii receptori din creier pot sa functioneze gresit si ca treaba asta poate fi si tratata. A cerut cineva Zoloft? Complicat – Simplu, 4-0

Acum 100 de ani oamenii credeau ca lumea e simpla: un sistem solar, niste planete si restul stele. Azi stim ca doar in galaxia noastra sunt peste un miliard de planete, din care destule probabil pot accepta (daca nu chiar genera) viata. Complicat – Simplu, 5-0.

As putea sa continui la infinit. Dar concluzia e evidenta: cu cat stii mai mult, cu atat lucrurile sunt complicate. Cine iti spune ca nu, nu vrea nimic altceva decat te pacaleasca. Si sa profite de nevoia ta de a intelege, de a te simti important si inteligent, chiar daca adevarul e un pic mai complicat.

Din pacate, de la inceputul lumii si pana azi, pacaleala asta ramane teribil de simpla.


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

  1. Mintea omeneasca ii place sa aiba raspunsuri, fiindca e nevoie de energie pentru a cerceta si de curaj pentru a pune intrebari. In anul doi de filosofie am invatat un lucru important: daca cineva spune ca a gasit un raspuns final la o intrebare, cel mai probabil s-a saturat de cautat, s-a obosit de cercetare sau a pierdut curajul de a pune intrebari.

  2. Dumneavoastra enumerati rezultate stintifice, tehnologice si sunt de acord cu dumneavoastra, in ceea ce priveste progresul facut. Dar afirmatia acelui cineva ca “teorii economice complicate si ca, dupa parerea lui, specialistii sunt niste escroci care au inventat cuvinte noi si grele” ramane valabila.
    Sunt doua lucruri diferite.
    Intrebare: cati ingineri vedeti in functii de conducere (in administratie) si cati juristi, “finantisti”, etc.?
    Solutiile la probleme sunt date de ingineri, cercetatori si de oamenii de stiinta in general.
    Ca juristii si finantistii complica ecuatia? DA!

  3. “Din pacate, de la inceputul lumii si pana azi, pacaleala asta ramane teribil de simpla.”

    Complicat – Simplu, 5-1

  4. Nu se poate aplica la economie. Bunastarea noastra depinde direct de cantitatea muncii care o depunem. Se zice ca am intrat in criza pentru ca e lipsa de bani lichizi (ex. concret acum Cipru), dar daca noi muncim in continuare, culegem recolta, facem paine, de ce nu o putem si cumpara? Cat timp se munceste si se produce (ma refer si la servicii) ar trebui si sa avem si sa nu existe lipsa. Problema e ca bogatanii lumii iau toti banii instant, de aceea nu sunt lichiditati.

    • “Problema e ca bogatanii lumii iau toti banii instant, de aceea nu sunt lichiditati.”

      Pai si ce fac cu banii? Ii pastreaza la ciorap, in saci? Ca daca-i baga in actiuni/banci/fonduri se reintorc in circuit. Nu are logica.

      Mai degraba nu sunt bani suficienti pentru ca sunt prea multe putori care traiesc din banii altora, este mult prea mult socialism, si nu ma refer neaparat la Romania.

Lasă un răspuns