Clipul viral despre religia in scoli

Saptamana asta am scris doua texte care au generat dezbatere si viralitate pe facebook. Pe unul l-am citit in fata camerei – si se si cam vede ca citesc din laptopul cu care l-am filmat. Dar sper ca veti ierta asta.

Iar celalalt e o constatare simpla si trista, care merge in aceeasi directie:

“Ora de religie nu e religie, ci e publicitate in favoarea unui singur cult.

Ora de religie nu te invata sa fii mai intelept si mai bun, ci te invata sa cumperi produsele unei industrii in sutana. De la slujbe si pana la nunti si botezuri.

Ora de religie ia copilului curiozitatea naturala de a pune intrebari despre om si despre viata si ii da in loc rezultatul spaimelor de acum o mie-doua de ani.

Ora de religie nu e despre iubire, ci despre conformism. Nu te invata sa il iubesti pe Dumnezeu, ci sa ii accepti pe oamenii bisericii drept singura legatura cu El.

Ora de religie nu e legatura intima si nemijlocita cu istoria neamului nostru, ci doar cureaua de transmisie a dependentei bisericii de banii nostri.

Ora de religie e marketing. Corect ar fi sa facem si ora de cola, blugi si ciocolata cu alune, in care un reprezentant al producatorului sa vina si sa ne explice ce se intampla cu sufletul tau cand ii consumi produsele (indiciu: te mantuiesti!).

Ora de religie nu ii face pe oameni mai buni, daca ei erau rai inainte. Ora de religie doar reteaza spiritul critic al copiilor. Totul pentru ca zecile de mii de preoti si de biserici care au napadit o Romanie tot mai saraca sa nu auda maine intrebarea de care le e teama:

Dar, de fapt, care e rostul vostru aici?”


There is no ads to display, Please add some

15 comentarii

 1. Lucian, te rog frumos renunta la argumentul cu spitalele si scolile! La spital merg doar bolnavii, la biserici merg atat oamenii sanatosi cat si cei bolnavi. La fel si cu scolile. La scoala merg doar elevii, nu si parintii si bunicii lor!
  E normal ca numarul spitalelor si a scolilor sa fie mai mic, pentru ca si publicul “tinta” e mai mic.
  Sau tu ai vrea ca in fiecare sat, comuna, si oras din Romania sa existe un spital?!

  Te rog renunta la acest argument si apoi denunta-l public, in social media, pentru ca prea multa lume este dusa in eroare de aceasta propaganda. E drept, nu avem suficiente spitale, dar asta nu inseamna ca trebuie comparate cu bisericile. De ce nu am compara spitalele cu mall-urile, totusi?! 🙂

  • 36 copii intr-o scoala nu echivaleaza cu invatamant de o calitate acceptabila, ci invatamant de fatada, din care ies analfabetii functionali.

   faptul ca tu nu vezi bolnavii de langa tine, si inca esti clinic sanatos, nu inseamna ca nu e nevoie de centre de diagnostic si tratament, fie ca spitale sau clinici.

   hei, pot sa merg pana intr-acolo incat sa presupun ca lipsa ta de cultura generala te face ignorant cu privire la propriul organism si manifestarile lui de boala. sa vezi ce bocesti cand ti se spune sa stai la coada ca sa-ti salvezi viata.

 2. dupa ce ne-ai trimis sa murim pe front, acum ne tii lectii si despre educatia religioasa? hai ca esti tare, venerabile cavaler de cornu!

  https://www.youtube.com/results?search_query=mandruta+cornu

  cum zice si Alex, ce treaba au spitalele cu bisericile? asta e un pseudo-argument, propaganda ieftina, menita sa dirijeze frustrarile romanilor spre tapul ispasitor, care e biserica.

  tu si altii va grabiti sa taiati craca de sub picioare unui popor care, pe langa faptul ca a ajuns la sapa de lemn, a ramas fara mijloacele de a si castiga painea, acum trebuie sa ramana si fara repere morale. de fapt, voi nu vreti sa distrugeti religia, ci identitatea nationala si morala.

  nu ai nici un argument. folosesti sofismul cu mult sarg ca sa dovedesti ca Dumnezeu a murit in Romania. Crezi ca oamenii sunt prosti. Ei, nu e chiar asa!

  • biserica te face pe tine moral?

   de-asta ti-a dat dumnezeu liber arbitru, ca tu sa fii oaia unora care incalca orice porunca a lui dumnezeu? a facut risipa…

 3. Ma Mandruta! M-ai convins….m-ai convins ca esti un gay deghizat. Dar sti ceva? In momentul in care ai ingenunchiat in fata lui Nastase, te-ai dat de gol ma….!!! 😀

  • Auzi tata? Culca-te ca esti obosit. Dar cred ca mai bine te-ai duce pe la scoala,ca de.. ROMANA E GRELE !

 4. A mai fost ratat un moment, ca atatea altele in ultimii 25 de ani. Si a fost ratat cu un scor demn doar de domnul Iliescu : 90 % !
  Va rog sa vizionati emisiunea IMPARTIAL , Digi24, din 8 martie si fiti atent începând cu minutul 20. Luca Niculescu ridicase problema unui Dumnezeu punitiv, la care parintele Corduneanu, care pare painea lui Dumnezeu, raspunde cu un verset din Evanghelia dupa Matei : ” Nu am venit sa aduc…” si s-a blocat. Si-a dat seama ca il luase gura pe dinainte. S-a balbait si a continuat : ” …este pacea sufletului si asezarea societatii dupa masura unui om desavarsit. E … o lupta . ”
  Asta m-a speriat ! Nu ceea ce citase din Evanghelie, pentru ca orice practicant al unui cult crestin cunoaste cele cateva versete, pe care eu le-am pus pe seama vremurilor si a razboaielor. Nu ! Pe mine m-a speriat duplicitatea acelui preot, care dandu-si seama ca nu asta ar vrea sa auda parintii, bunicii, crestinii, a schimbat macazul. Ei, da ! Asta m-a speriat. Acestia ne educa copiii.

 5. Nu ar trebui sa ne mai mire nimic legat de comportamentul si atitudinea acestor oameni. De fapt nici nu sunt oameni, ci draci in corpuri umane (un om adevarat ,care are chipul lui Dumnezeu in sufletul lui nu poate lupta cu atata ura si inversunare impotriva Dumnezeului sau) .Acesti indivizi vor ca elevii sa invete un cod de legi si principii morale sau o istorie a religiilor , cu cate ceva bun luat din fiecare religie( ecumenism, ca in vremurile din urma ale lui antihrist),fara sa inteleaga ca ORTODOXIA nu este de fapt o religie(toate celelalte culte sunt religii) ci este VIATA INTRU HRISTOS si singura cale prin care putem ajunge la EL! Cand viata lor pamanteasca se va sfarsi, ceea ce ii asteapta pe ei si pe urmasii lor(pana la a-7-a generatie), in fata dreptei judecati a lui Hristos, poate fi descris de urmatoarele cuvinte: VAI DE CAPUL LOR !

  In acest sens, Sfintii Parinti ne prezinta un caz cutremurator: un om care predica o anumita erezie(din multele care aparusera in primele secole ale mileniului intai) ,dupa moartea sa trupeasca, se infatiseaza in fata Mantuitorului Hristos inconjurat de sfintii sai , pt a i se hotara soarta; cand afla verdictul Mantuitorului, si anume–iadul (pt invataturile mincinoase pe care le-a propavaduit), acesta incepe sa se tanguiasca si sa ceara mila spunand ca N-A STIUT CE FACE. Sfintii din jurul lui Hristos i-au explicat sentinta( pt ca IMPARATUL Hristos nu putea sa-i raspunda la o asemenea nesimtire): NU CA N-AI STIUT , CI N-AI VRUT SA STII !!!

 6. aveti dreptate domnule, dar adevarul e ca oamenii sunt prosti si pot fi manipulati foarte usor, mai ales de biserica.
  va recomand OSHO -ZARATHUSTRA The Laughing Prophet
  pentru toata lumea

  un secui

 7. Pe mine biserica m-a invatat sa fiu libera cu adevarat, sa nu ma las pacalita de vanzatorii de vise, imagini , tehnologii, mode si modele false de urmat. Slava domnului ca inca mai exista oameni liberi, ca sunt destui prinsi in capcana inselatorului veacului acestuia asa-zis”liber”.
  Deci nu se confirma manipularea bisericii, tocmai de aceea exista oameni care gandesc diferit ( iudeii) care se lupta cu ea .
  Dumnezeu sa va lumineze pe toti

Lasă un răspuns