Test drive de deșteptare: cum se descurcă espressorul italian făcut în România? (P)

Povestea asta incepe la MacWorld, in 2007, cand un tip in blugi si tricou (unii ar zice maleta) negru a iesit pe scena si a explicat omenirii ca el a reinventat telefonul si ca el se numeste Iphone. 

Il vedeti aici. Steve Jobs il chema. 

La inceput, telefonul asta era o aratare incomoda si fara taste pe care oamenii ca mine isi chinuiau degetele sa scrie ceva, obisnuiti fiind cu magnificul E71 de la Nokia.

(si acum mi-e dor de Nokia: mai tineti minte ca avea BUTOANE SEPARATE pentru mail, contacte si calendar?!).

Cand Apple a lansat Iphone, Nokia avea o cota de piata uriasa, atat cu telefoanele, cat si cu Symbian, sistemul sau de operare. Statea atat de bine incat avea bani de investitii. Si una dintre ele a fost intr-o fabrica greenfield langa Jucu, judetul Cluj.

Numai ca intre momentul deciziei si cel al terminarii fabricii, norocul lui Nokia s-a schimbat. Inghesuita intre Android si Apple, firma s-a vazut de pe locul unu pe doi, apoi pe trei… apoi in lada cu amintiri a evolutiei tehnologiei.

Fabrica s-a inchis.

Cativa ani mai tarziu, la benzile pe care alergau telefoane s-a aprins din nou lumina. Motoarele au inceput sa mearga iar muncitorii sa trebaluiasca la niste aparate noi, nemaivazute pana atunci intr-o fabrica din Romania.

Espressoare. Espressoare De’Longhi.

Firma italiana a vazut o oportunitate in fabrica de la noi si-a cumparat-o acum cativa ani. Si, spre deosebire de Nokia, a reusit s-o creasca intr-atat incat acum e cea mai mare dintre cele pe care italienii le au in cateva locuri din lume. Da, Romania a batut China aici, cu ajutorul ardelenilor.

Zilele astea am testat rezultatul muncii lor, sa vad daca e la fel de tare ca palinca locului. 

Povestea e in filmul asta.

Insa daca nu aveti rabdare 8 minute, va fac rezumatul aici. 

Am testat espressorul impotriva celui pe care il am deja (cam in aceeasi zona de pret, daca nu un pic mai scump), cu aceeasi cafea. Al meu are un an si niste mii de cafele la activ. Cel de la Jucu era nou.

Ce-am observat: De’Longhi se apropie mai mult de un aparat de bar / cafenea: pur si simplu ii iese mai bine crema aceea de la suprafata cappuccino-ului. Ia uitati-va ce groasa e patura de lapte:

Treaba iese atat de bine pentru ca De’Longhi are un sistem mult mai complicat decat espressorul meu.

Aici poti sa reglezi densitatea / grosimea stratului de spuma de lapte in trei trepte si, in general, il face mai mult si mai pufos.

Pare o treaba cu adevarat profi (numele comercial e LatteCrema) si da rezultate foarte bune cu lapte mai gras, la 3,5%.

Ce se intampla in aparat e un amestec omogen (la presiune inalta de abur) al laptelui cu aerul. Rezultatul e la mare distanta de ce-am testat eu in casele amicilor cu espressoare mai scumpe si la mare distanta pe al meu vechi, la care latte sau cappucino e cam la fel – si n-ar trebui sa fie. E clar ca italienilor le pasa mai mult de treaba asta cu spuma de lapte, pentru ca daca te uiti in poza de jos vezi ca masinaria e cu mult mai complicata decat media.

Una peste alta, o surpriza placuta. O sa spuneti “pai stai, e un articol publicitar, te-apucai sa-l critici?”. Insa nu aveti dreptate. Daca espressorul era prost, il dadeam inapoi, caci nu vreau sa ma asociez, ca Nokia, cu esecuri.

Insa e bun. E atat de bun incat la 2099 de lei (cam 30% in minus fata de cat am platit eu pe al meu, de la alt brand) merita luat. Sotia mea zice sa nici nu-l mai dau inapoi…)

De altfel, am si un discount pentru voi: cu codul Mindruta10 mai luati inca 10% din pret, pe eMAG. Deci ajungeti pe la 1900 de lei.

Daca mergeti in eMAG, cautati espressorul Ecam 23.460 – click pentru cel pe negru sau varianta argintie (vedeti ca inoxul mai adauga 600 de lei). Codul este valabil pana pe 19 septembrie.

Dincolo de toate, zic ca merita o incurajare si oamenii care muncesc la aparatul asta chiar acum, cand cititi acest articol. Si daca avem la noi in tara o fabrica de espressoare, nu e cazul s-o sustinem? 

Da. 

Dar eu am aici o conditie: sa nu ne irosim banii munciti din greu pe produse de slaba calitate, doar pentru ca dam de lucru unor conationali.  

Din fericire, aici putem cumpara cu inima usoara. Espressorul e bun.

Nu ma credeti pe mine doar. Aruncati o privire la comentariile de la postarea mea de acum o saptamana. Caci unii si l-au luat deja…)


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. Mă bucur că dimineața ta a fost mai buna. Dacă treci prin Cluj vino la noi in uzina …îți arătăm cum se fabrică o mașină la fiecare 4 secunde. Și niște oameni tare faini….
    Cod de intrare Car15.

  2. Intuiția îmi spune că aparatul acoperit este KRUPS automat 😏😍 Sună ca aparatul meu 😁

    Să aveți poftă și, să vă bucurați de cafea, indiferent de espressorul pe care-l folosiți! ☕😍😁

  3. Au deschis o fabrică și undeva intre Oradea și Arad ! Întrebarea mea e , daca aparatele astea se produc în România , au sau nu un preț mai mic decât pt. piata din vest ? Menționez ,folosesc un esspresor de’ Longhi ( preț ,sub 500ron ) după ce ani de zile am folosit produse Saeco – Phillps Saeco . De’ Longhi e net superior !

Lasă un răspuns