Romanii care n-au mai venit acasa au trimis si cu 50% mai multi bani decat anul trecut

Cand iti cumperi un televizor sa te uiti la stirile care de la o vreme te cam sperie, cam trei sferturi din pretul lui inseamna euro sau dolari care pleaca din Romania. Cand euro pleaca, devin mai rari, nu? Si-atunci daca sunt mai rari in piata, riscul e sa devina mai scumpi. Fata de leu, desigur. Ce inseamna asta? Simplu: cresterea cursului de schimb.

dddd.001

Daca asta nu se intampla, sunt cateva motive. O data, BNR, care vegheaza din umbra si mai pune pe piata euro. Dar mai e o forta care stabilizeaza moneda si ne permite sa ne cumparam televizorul acela fara sa spargem o banca: 

Banii (in euro de obicei) trimisi de romanii care lucreaza in strainatate.

Ultimele date stranse de Eurostat ne dau si clasamentul intrarilor din strainatate: 

  1. Portugalia (+3,1 miliarde)
  2. Romania (+2,7 miliarde)
  3. Polonia (+2,5 miliarde)

In cazul Romaniei, plusul e obtinut dintr-o diferenta: romanii trimit 2,9 miliarde in tara, in timp ce iesirile au trecut de 0,25 miliarde – acestia sunt bani trimisi in tarile lor de cei care muncesc in Romania, dar nu-s de pe aici.

Una peste alta, suntem pe plus cu diaspora. Iar anul asta, in timpul pandemiei, romanii de afara au trimis mai mult decat anul trecut. Cifrele interne ale TransferGo, compania de transferuri online internaționale rapide, arata o crestere a volumelor de tranzactii de 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut la nivel general de business pentru Romania. 

Sunt si oamenii care nu foloseau pana acum transferul electronic si care au apelat la el in timpul pandemiei. TransferGo a inregistrat în luna aprilie cel mai mare număr de activări direct din aplicație, atât în sistemul operare Android, cat și în IOS (Apple) și peste 60% grad de utilizare a aplicației. 

shutterstock_1154046943

În România, aplicația este folosită în proporție de peste 80%, in special pe coridorul Marea Britanie – România. În cazul țărilor nordice, transferurile s-au dublat în primele patru luni față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Volumele pentru toate  coridoarele catre Romania cresc considerabil si acest lucru este vizibil si in evolutia celorlalte coridoare catre celelalte tari cu migratie importanta: Ukraina, Turcia.

„Mai mult ca oricând, migrații care nu se mai pot întoarce la familiile lor, trimit bani acasă celor dragi. In plus, imaginea publică a migraților, în special a celor din România, s-a ameliorat semnificativ în ultimul timp în Marea Britanie datorită contribuției lor în sectoare cheie ale economiei britanice precum agricultura și serviciile sociale” spune compania.

Cine e TransferGo?

TransferGo este o companie de transfer internațional de bani online, în timp real și la costuri mici, pentru persoanele care doresc să trimită bani familiilor lor, fără a plăti taxele mari percepute de bănci. Compania a fost înființată în 2012 de patru fondatori de origine lituaniană, iar sediul central se află în Londra, Marea Britanie. În prezent, compania are birouri și în Vilnius, Berlin, Istanbul și Varșovia. 

În 2019, la nivel global, TransferGo a înregistrat transferuri de 1 miliard de lire (circa 1,2 miliarde euro) și dublarea numărului de clienți, până la 1,8 milioane. Peste jumătate de milion de  transferuri au fost operate către România prin intermediul companiei în 2019, 80 % prin intermediul aplicației mobile.

Piața globală a remitențelor a depășit 500 de miliarde de euro in 2018, potrivit Băncii Mondiale. 

Articol sustinut de TransferGo.


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns