Reciclarea plasticului: companiile incep sa se miste. Cu ce rezultate?

Probabil ca nu asa arata concediul pe care il visezi. 

shutterstock_1086691190

Dar la fel de probabil ca asta e concediul nepotilor tai, oriunde in lume (si deja pe unele plaje ale Marii Negre, de exemplu), daca nu facem ceva de pe-acum.

Probabil ca nici asta nu e de mancare. 

shutterstock_1074166649

Dar este ceva ce deja mancam in fiecare zi, fara sa stim, caci raurile europene sunt deja, in proportie de 100%, infestate cu microparticule de plastic. Nu le vedem, dar asta nu inseamna ca nu exista.

Nu e doar genul asta de poluare: eu v-am dat doar exemplul care imi e mai aproape de suflet. Dar aerul e la fel, pamantul si el… si toate astea duc, intre altele, la cresterea temperaturii. Daca nu facem nimic, unele dintre efecte arata cam asa:  

Screenshot 2019-12-18 at 09.36.07.png

E probabil timpul sa facem ceva, desi mai sigur era sa ne apucam de acum 1-2 decenii. Chiar si asa, Comisia Europeana are o lista de masuricare vor duce Europa spre un continent cu impact neutru asupra mediului pana in anul 2050.

Unele companii o fac insa deja si cred ca trebuie sa le dam credit, caci poate inspira si pe altele. Si una dintre ele e cea care m-a scos si pe mine din pat intr-un week-end si m-a dus la Giurgiu sa strangem dupa altii.

IMG_3504.jpeg

La Giurgiu n-am fost doar noi, din comunitatea de ciclisti, ci o multime de oameni din oras. 

La Parcul Natural Cozia Cozia s-au strans atatia incat au reusit sa adune 40 de tone de gunoi – din care o parte, sub forma de microparticule NU mai ajung in apa izvoarelor si de acolo in Olt si de acolo in Marea Neagra…

Dar e nevoie de mai mult. Nestle vrea ca pana in 2025 sa aiba toate ambalajele reutilizabile sau reciclabile. 

Mark Schneider, CEO-ul Nestlé spune ca pana la urma „…niciunul dintre ambalajele noastre, inclusiv materialele plastice, să nu ajungă la groapa de gunoi sau aruncat în mediul înconjurător.”

Nestlé a dezvoltat deja primele produse din ambalaje reciclabile din hârtie pentru pudra de cacao Nesquik All Natural și YES!, snack barurile pentru copii sub 1 an.

Deja in Belgia e pe piata sticla facuta din plastic 100% reciclat. Iar plasticul din bicicleta asta  provine in intregime din capsule de cafea.

nespresso-velosophy-bike-feed

Dar va fi nevoie de mai mult si de mai bine. Commitmentul arata asa:

Nestle commitment on recycled plastics.jpg

Si e momentul sa vedem si aici competitie, la fel de importanta ca aceea pentru consumatori: competitia pentru restul vietii de pe pamant. Si oamenii, si companiile trebuie sa intre pe piata asta a ideilor si faptelor bune, cu impact.

Pentru ca market-share-ul grijii pentru planeta asta sa-l depaseasca in sfarsit pe cel al nepasarii!

Articol sustinut de Nestle Romania


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns