Sondaj de opinie. Cum ti-a fost cand ai fost bolnav?

Dupa inca trei ani de reforma in sanatate, tragem linie. Stim ce zic autoritatile – alea care tocmai au plecat. Dar ce zic oamenii?

  • „74% dintre români cred că majoritatea măsurilor propuse în domeniul sănătății în ultimii 3 ani nu au fost implementate și aproximativ 65% nu simt o schimbare în bine în acest domeniu”

Asa spune un studiu, realizat de ISRA Center (membru al Coaliției Votez pentru Sănătate), în luna octombrie 2019. 

Studiul asta e facut pe un numar mare de oameni – iar blogul meu e citit de mai putini. Insa as spune ca suntem mai norocosi: aici educatia, veniturile si asteptarile sunt peste medie. Tocmai de aceea va intreb: care a fost experienta cand v-ati intalnit cu boala?

Intre cei care au participat la studiul de care va vorbeam, cei mai multi (97%) spun ca sanatatea are nevoie de mai multi bani. E la mintea cocosului. Dar oare asta e tot? Nu vom avea bani pentru absolut toate problemele. Cum alegem prioritatile? Poate ar trebui sa lasam aici si parerea noastra de utilizatori ai sistemului.

Care e urgenta acum?

Bun, multumesc pentru vot. Ajungem acum la Doctorul Net. Care nu e doar o sursa de cunoastere, ci si de confuzie si de multe ori si de frustrare sau greseli grave fata de sanatatea ta. De unde iti iei informatiile a ajuns la fel de important ca farmacia sau consultul de specialitate.

Sunt oameni care nici nu mai ajung la medic, pentru ca au gasit pe net un ceai minune si-l beau trei luni, pana ce ajung la doctor cu salvarea. Si invers, sunt oameni care ajung la medic o data pe saptamana, panicati de simptomele pe care le recunosc tot de pe net!

Deci, voi de unde va luati informatiile medicale?

Multumesc pentru raspunsuri. Imi vor folosi in curand, caci tot aici vei citi ce spun medici, asociatii de pacieni si, daca avem un pic de noroc, chiar guvernul!

 

 

 


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. Domnule Mîndruță, urgențe sunt corectarea lipsei grave de educație pentru sănătate,lipsa responsabilității în ceea ce privește starea de sănătate,indoiala în sistemul medical indusă iresponsabil in societate, fără ca cineva să atragă atenția despre obligațiile pacienților ( trebuie să respecte indicațiile despre regimul de viață și tratament așa cum i-au fost comunicate, fără ajustări pe variate considerente;prezentarea la medic in timp util, cu disponibilitate pentru opinia medicală, nu cu pretenții și așteptări nerealiste și altele asemenea).

  2. Lucian, interesant ar fi sa cuprinda si intrebari referitoare la plata servicilor medicale. In cazul meu nu am mai folosit spitale de stat de la Colectiv. Doar private. Si ar fi normal macar partea acoperita de CAS sa fie rambursata.

  3. Vreau sa o spun clar ca nu se cer cadouri, nu conditioneaza, iti e si jena sa oferi o atentie, de drag; din pacate interactionez cu mai multe specialitati dar principal Fundeni Hemato. Materiale nu au mereu la indemana. Nici coli sa tipareasca toate bonurile, analizele, etc.
    Trag doamnele asistente, zici ca e un stup…pe la 12 au timp sa bea o gura de apa. Le mai trebuie personal.
    Medicii sunt buni, ocupati si ei cand cu cazurile noastre dificile ce presupun studiu suplimentar, cand cu hârtogaraie pe care o semnam zilnic noi, pacientii, dumnealor, medicii…nevoie de rezidenti sau suplimentare cu medici.
    Asta cu ” fara coli de tiparit” am constatat si aseara si azi…
    Sunt multe…dar pe azi am obosit…

  4. Domnule Mândruță, sunt un „copli” de 33 de ani cu o inteligență „peste medie” („My mother had me tested!), fără „bacalauriat” (dar puțin, spre deloc relevant asta)… Unchiul și verii mei sunt medici. În specialități grele! FOARTE GRELE! Unul dintre veri mei, a ales să plece… Acum e medic primar pe chi… Să lăsăm astea… Celălalt, se „zbate” în mediocritate…

Lasă un răspuns