Cum arată lumea reală. Mic ghid de orientare turistică pentru membrii și simpatizanții USR

Dragilor, inainte de orice dezbatere, dati voie unui fost jurnalist sa va lase pe masa faptele. Ele ar putea fi de folos dezbaterii interioare a fiecaruia dintre noi: 

1. Disparitia PSD nu e iminenta si nici macar probabila. De asemenea, poate nici de dorit. Inainte sa ma detestati pentru asemenea erezie, trebuie sa va atrag atentia asupra unui FAPT: sunt cel putini 2 milioane de romani fara educatie dincolo de scoala generala si-un pic de liceu, cel putin 2 milioane de analfabeti functionali (care pot scrie si citi, dar nu intelege)…

Practic, sunt cel putin 2 milioane de oameni cu minte mai putina. Pentru ca MINTEA nu le-a permis sa mearga mai departe, nu deficientele sistemului de educatie. Intrebati un profesor la o bere si va va confirma.

Ei bine, dintre toate partidele, PSD e singurul care a reusit sa puna mana pe votul lor fara sa promita ca va baga la inchisoare* pe cei de alta parere sau cu mai multa scoala sau avere – asa cum prostii cu nostalgii comuniste, foarte frecvent, isi doresc. 

*(da, cateodata si oamenii inteligenti sunt prosti, inclusiv eu)

In plus, Viorica Dancila e un om in care s-au recunoscut, cu gafe si agramatisme, 2 milioane de alti cetateni. Am facut misto de ei (da, inclusiv eu)? Ei bine, s-au razbunat! Aveau acest drept. 

Unde sunt acesti oameni? Ei bine, iesiti din cladirea de birouri in care cititi acest text si mergeti 50 de kilometri in oricare directie. Cand ajungeti, cautati un om cu care sa vorbiti. Nici nu mai e nevoie sa cititi restul…

Nu aveti timp? Atunci continuati.

2. USR a vandut un portret mult cosmetizat. Dan Barna nu e un antreprenor, asa cum toata masinaria de partid – si el insusi – l-a pozitionat. Un antreprenor are o idee de business, un produs, clienti, si in final bani. Dan Barna a inceput cu banii – din fonduri europene – dupa care a gasit toate celelalte. Vorba lui Orlando Nicoara, cu bani toata lumea stie.

Mai mult, USR s-a refugiat intr-un discurs care vad ca si acum continua – sistemul are ceva cu ei, sistemul a decis altfel. 

O fi adevarat, dar NU TOTI cei care critica USR sunt ai sistemului. Unii pur si simplu gandesc cu capul lor. Ori tocmai astia erau electorat USR pana cand lideri marcanti ai partidului au inceput sa-i injure.  Sa le reprosezi ca ei continua sa gandeasca si nu sunt de acord sa se inregimenteze e o sfidare chiar la adresa principiilor cu care acest partid a pornit la drum.

3. Candidatul PNL a condus un oras niste ani, bine. DUPA aia a condus o tara. Poate bine, poate rau. Dar are un track record. Are experienta in a gasi o echipa. Sigur, l-a numit pe Mihalache. Dar tot el a dat-o jos pe Dancila. Si consilierii sunt excelenti: in umbra, generand idei bune. Fix invers a fost la USR! Multa lume in reflectoare, idei putine si fixe.

Mai mult, candidatul USR nu a reusit in toata campania sa gaseasca O ECHIPA DE CAMPANIE cu experienta. Abia in ultima saptamana a stapanit arta live-ului pe facebook in care mai vorbeste si altcineva in afara de el (adica cu mai mult de un telefon pus pe vorbitor). Ma scuzati, dar #rezistentaTV face asta de acum doi ani!

Mai vreti? Spoturile au fost slabe si autosuficiente. Niciunul viral. Caci erau boring. Copy-ul trist, corporatist, de powerpoint. In conditiile astea te miri ca in mintea oamenilor raman doar gafele? 

4. Reactia de azi din tabara “oamenilor frumosi” e urata. Ideea de a vota, la razbunare, cu Viorica, e o prostie. Dar in spatele acestei reactii de copil suparat pe jucaria stricata se afla falimentul ideii principale a actualei conduceri a USR: anume ca trebuie sa lupte pe doua fronturi: si cu PSD si cu PNL. Stupid. Asta nu e politica, e revolta la meci.

Bun. Am enumerat faptele. 

Ce trebuie sa faca acum USR e sa judece mai mult si sa vorbeasca mai putin. 

Si daca nu ma crede, poate arunca o privire la procentele omului pe care timp de doua luni l-au numit in deradere, “Mutul”.

Una peste alta, nu cred ca USR se va descompune sau destrama. Are forta sa treaca peste aceasta infrangere. Am incurajat mereu oamenii sa intre in politica, unde cred ei ca e bine.

Si e bine sa fie si la USR. Ii incurajez sa ramana, sa se deschida spre critici, sa nu mai caute infrangerile in exterior si in lucraturi subterane. 

Pozitionarea asta e deja luata – e la PSD. Si nu cred ca acolo vor sa ajunga!

Si, da, eroul neinteles nu castiga in politica. Tarile se conduc cu oameni pe multimea ii simte, ii aproba, ii urmeaza. Aveti mai multi la voi decat credeti acum!


There is no ads to display, Please add some

6 comentarii

  1. Deci explicatie este ca multi “si-au taiat nasul ca sa-i faca in ciuda fetei”? (originalul in engleza suna mai ok “cut off the nose to spite the face”)

    Explicatiile cred ca sunt bune, e doar greu de acceptat ca ele sunt “prostie” si “ambitie prosteasca”.
    Iar apoi se imputa oamenilor noi ca sunt noi si mai bine ramanem cu batranele cutre stiute, decat sa ne riscam la ceva nou.

    Multra fracturi de gandire in logica votantului roman.

    • Nici pe departe nu ma consider un cunoscator al masinatiunilor politice din Romania. Dar chiar si asa, disperarea USR de a denigra pana la refuz o persoana analizandu-i la sange chiar si respiratia, a devenit enervanta si detestabila pentru multi alegatori. Aici ma regasesc si eu. Erau mai castigati si mai bogati in voturi daca ar fi incercat sa se ridice pe ei decat sa scufunde pe altii. Altii care oricum pareau in deriva. Pareau. Acum parca dau semne de revenire pe linia de plutire.

  2. Un singur comentariu – sunt sigur ca impartamsim aceleasi convingeri politice, dar nu as desconsidera TOT electoratul PSD. Sunt multi oameni de buna calitate printre acestia, incepand cu parintii mei, cercetatori-doctori-academicieni “pe bune”. Ei voteaza cu PSD de cand se stiu, nu le-am schimbat convingerea. Dar sunt oameni de o extraordinara caliate – o spun cu toata responsabilitatea. Pot spne ca, in special tatal meu, aore si o cultura politica vasta, fiind pasionat de cartile de istorie politica. Pozitia lui ii permite sa aiba contact frecvent cu oamenii din minister, inclusiv cu ministrul. Deci nu il pot acuza de nici de nestiinta. 🙂

  3. Nici pe departe nu ma consider un cunoscator al masinatiunilor politice din Romania. Dar chiar si asa, disperarea USR de a denigra pana la refuz o persoana analizandu-i la sange chiar si respiratia, a devenit enervanta si detestabila pentru multi alegatori. Aici ma regasesc si eu. Erau mai castigati si mai bogati in voturi daca ar fi incercat sa se ridice pe ei decat sa scufunde pe altii. Altii care oricum pareau in deriva. Pareau. Acum parca dau semne de revenire pe linia de plutire.

  4. @Andrei las-o mai moale cu academicienii care voteaza o analfabeta. Stiu si eu persoane care au votat toata viata cu PSD dar acum nu au putut vota cu Dancila.

Lasă un răspuns