De ce ne gaseste UBER sau Trenta Pizza si nu ne gaseste politia cand sunam la 112?

Foarte simplu: 

UBER si Pizza si alte app-uri din telefon au acces la locatia ta. De fapt, atunci cand le instalezi chiar iti cer acest lucru. Ca atare, ele “trezesc din somn” GPS-ul si furnizeaza aceasta informatie catre operatorul aplicatiei.

La fel si aplicatia 112. Ea stie din telefon datele de localizare si le livreaza la 112. Cand suni doar, fara sa treci prin app, asta nu se intampla.

De unde stiu telefoanele unde esti? Aici e mai interesant. 

Caci ele nu folosesc doar GPS – sistemul e capabil sa calculeze pozitia (sa ma contrazica specialistii) chiar si in cladiri, atata vreme cat are semnal GSM: prin triangulatie, adica analiza semnalelor de la diferite antene cu care “converseaza”. In oras e mai usor, la tara mai greu. Caci e posibil ca alte antene sa nu se prinda si telefonul sa fie conectat si vizibil doar de catre una.

Poate ca aceasta era situatia cu aceasta fata. Stim ca nu a sunat de pe telefonul ei si e posibil ca acel telefon gasit sa nu fi avut nici macar GPS. Chiar si asa, putea fi localizat, si va spun mai tarziu cum. 

Sa continuam insa recapitularea: 

Politia spune ca STS a dat trei coordonate diferite si gresite. Nu e chiar asa, zice STS. Fata a fost gasita la limita uneia dintre zone. Detalii aici.

Screenshot 2019-07-26 at 17.58.43.png

Cum a ajuns STS la aceasta zona?  Prin analiza coordonatelor de la operatorul de telefonie mobila.

Cum se face asta? Cand fata a sunat, telefonul ei s-a conectat prin Antena 253 (sa zicem). STS se uita in baza de date pe care o are de la Vodafone sau Orange sau DIGI si spune: “s-a vorbit de pe o raza de 23 de km in jurul localitatii Cutare. Centrul cercului e chiar Antena 253.” Cand avem sectoare de cerc, inseamna ca a existat informatie si de la alte antene. Nu va mai plictisesc cu detaliile.

Ce se putea face aici pentru o mai buna precizie?

O idee doar:

Un soft care sa se declanseze la fiecare alarma 112 si care sa aiba acces la sistemul OPERATORILOR de telefonie. Acest soft trebuie sa faca triangulatie activa, adica sa contacteze telefonul de pe mai multe antene si sa determine pozitia (sau pozitiile posibile) pe baza valorilor intensitatii semnalului. Chiar si cand persoana nu suna. Intre apeluri adica.

Prea tehnic?

Sa va spun mai simplu: vom putea identifica locul din care suna cineva la 112 atunci cand vom obliga/cere de la operatorii de telefonie sa instaleze soft suplimentar care sa faca acest “ping” de pe mai multe antene, pana gasesc locul in care e telefonul. In acest moment, informatia standard primita de la operatori nu pare suficienta pentru acuratete buna, care sa faca diferenta intre viata si moarte. Iar acel soft suplimentar…

Ei bine, pentru el trebuie o lege. Inca nu o avem.

Asta trebuia sa spuna si politia si STS-ul de la inceput, si nu doar in acest caz:

NU VA PUTEM GASI PRECIS cand sunati, daca voi nu ne dati locatia!

La nici nu mai stiu cati ani de la povestea din Apuseni, nu, nu putem face asta. Caci nu exista o lege si probabil niciun demers (sa ma contrazica sefii de acolo) pentru ca sistemul de telefonie mobila sa inceapa sa caute pe cineva cu toate mijloacele active de care (potential) dispune. Inclusiv activarea de la distanta a GPS-ului, care cere alte permisiuni, de la producator…

De ce? Aici intervin legile prin care viata privata a cetatenilor e aparata. Le facem mai permisive in schimbul sigurantei? 

Aceasta dezbatere nici macar nu a inceput…!

Ce e de facut pana atunci?

Instalati-va app-ul 112. 

E singura solutie rapida sa fiti gasit. 

Asta, sau comandati o pizza.


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. Zic si eu, poate ajuta sau completeaza cineva cu mai multe cunostiinte. Cand un telefon se conecteaza la o antena se stie si directia aproximativa (o antena are 3 celule care acopera 360 grade iar operatorul stie si care din celule este folosita). Deci avem doar 1/3 din suprafata unui cerc (cam ce se vede in poza din articol). Apoi antena vede daca telefonul conectat are suficient semnal sau ii cere sa-si mareasca puterea de emisie astfel incat transmisia sa fie mai buna. De aici se poate estima si o distanta aproximativa intre antena si telefon. Chiar si asa, daca trimiteau un elicopter de politie in zona imediat gaseau casele suspecte (conform descrierii facute de fata la 112, adica vegetatie inalta si un fel de service auto). Casele suspecte ar fi fost verificate la sol, poate si cu ajutorul unor drone. Sau chiar folosite camere de termoviziune. Da, erau folosite multe resurse dar aveau toate motivele.

    • Corecta observația ta cu specificația că majoritatea antenelor au o acoperire se 65° nu de 120° iar site-urile sunt deobicei proiectate sa se intrepatrunda. Ce mi-a sărit și mie in ochi imediat când am văzut imaginea oferita de STS e că locația era la periferia Caracalului (un oraș care oricum nu cred să aibă mai mult de o mana de site-uri telecom din partea fiecărui operator) iar zona in care era propabil era acoperita doar de probabil 1-2 celule. Cu toate astea primul perimetru dat de STS joi la prânz cuprinde 80% câmp iar poliția avea informația că fata se află într-o casă părăsită. Cât de greu era de limitat zonele de căutare?

Lasă un răspuns