Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea, in Financial Times: „Guvernul isi pune prietenii la conducerea companiilor de stat”

Am ajuns din nou celebri pe afara, si anume in ziarul cel mai important al planetei in materie de business. Financial Times. Si nu suna bine deloc ce spune omul asta aici. O fi avand dreptate, n-o fi avand?

Aruncati o privire la textul din FT, am tradus cateva bucati:

Schimbarile cu privire la guvernanta corporativa din Romania alarmeaza investitorii ca eforturile de a inlocui membrii independenti din board-uri ar putea duce la intarzierea listarilor.

Screenshot_1

Romania a surprins Europa, saptamana trecuta, anuntand o crestere anuala de 8,8% in trimestrul III – cu 3 puncte procentuale peste asteptari. La opt ani dupa ce Romania a redus salariile si pensile, in cadrul unui plan de salvare propus de Fondul Monetar International,  dupa criza economica globala, revenirea viguroasa a economiei tarii se arata drept o perspectiva stralucitoare pentru investitorii straini corporativi si financiari.

Dar, la fel precum in cazul tarilor vecine, adica a Ungariei si a Poloniei, perspectivele Romaniei risca sa fie compromise de guvernul sau. Spre deosebire de cele doua tari, Romania nu a votat un guvern populist-nationalist care incearca sa readuca la controlul national anumite sectoare dominate de investitiile straine. Dar oamenii de afaceri avertizeaza ca guvernul social-democrat care a venit la putere in decembrie anul trecut a reinviat unele practici vechi controversate si a intreprins masuri care ar putea submina unele dintre progresele semnificative inregistrate in ultimii ani in combaterea coruptiei si imbunatatirea guvernarii.

Printre cei care trag semnale de alarma se numara  Fondul Proprietatea (…) Fondul avertizeaza ca miscarile Guvernului ar putea face ca climatul investitional  sa fie mai putin atractiv, sa descurajeze IPO-urile mult asteptate si sa intarzie planurile ca piata de capital a Romaniei sa fie upgradata de la piata „frontiera” la o piata „emergenta”, deschizand-o pentru o gama mai larga de investitori . Legislatia adoptata de Romania ca o conditie a salvarii oferite de FMI, ar trebui sa garanteze ca intreprinderile de stat dispun de directori independenti care sa poata asigura un management independent.

Dar Greg Konieczny, manager de portofoliu pentru Fondul Proprietatea si directorul executiv al Franklin Templeton pentru Romania, declara ca guvernul a  inlocuit directorii independenti ai intreprinderilor de stat cu prieteni loiali. Parlamentul examineaza, de asemenea, un proiect de lege care sa permita guvernului sa excepteze intreprinderile de stat de la implementarea regulilor de guvernanta corporativa.

„O multime de companii de stat sunt fie in domeniul energiei, fie al infrastructurii”, spune Konieczny. „Daca tu, in calitate de investitor strain direct, vei vedea ca nu va fi o imbunatatire a infrastructurii, cum ar fi drumurile, sau un management defectuos ce inseamna ca porturile sau aeroporturile nu vor putea sa isi reduca taxele, nu vei dori sa investesti in aceste sectoare.“

Eforturile de restructurare ale Fondului au jucat un rol important in revigorarea Romaniei, dar domnul Konieczny, de asemenea, crediteaza impactul unei guvernari imbunatatite. Castigurile inainte de dobanzi, impozitele, deprecierile si amortizarile la cele 19 companii de stat aproape s-au dublat pana la 5.27 miliarde lei in 2016, de la 2.69 miliarde lei in 2012.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care si-a stabilit drept prioritate lupta impotriva coruptiei, are dreptul de a respinge legislatia privind guvernanta daca parlamentul o va trece doar o singura data. Parlamentul ar putea s-o modifice usor si s-o treaca din nou.

Guvernul insista ca programul sau de privatizare ramane in grafic. Toma Petcu, ministrul Energiei, a declarat luna trecuta ca Hidroelectrica va fi listata la inceputul anului viitor si va trimite investitorilor un „semnal ca guvernul se indreapta spre transparenta si performanta in raport cu companiile de stat”.

Dar domnul Petcu a spus ca guvernul ar lista acum doar 10% din Hidroelectrica, in loc de 15%, asa cum a fost  planificat initial in 2014. Aceasta ar putea lasa piata din Bucuresti fara indeplinirea criteriuluid e lichiditate necesar pentru a depasi statutul de piata de frontiera.

Deranjat de lipsa de progres in listarea Hidroelectrica, Fondul a declarat ca ia in considerare vanzarea pachetului sau de 20% la companie, care reprezinta o treime din valoarea activului sau net.

Guvernul Romaniei ar putea schimba in continuare guvernarea. (…) Odata cu relansarea Europei Centrale ca un pol de crestere economica, ultimul lucru pe care investitorii doresc sa il vada este raspandirea riscului politic din Polonia si Ungaria ajungand si intr-un stat cu 19 milioane de locuitori precum Romania.”

Cam asta e ce spune Financial Times. Acum sa speram ca a fost o zi proasta pe trafic si n-au citit aia care se pregatesc sa investeasca in Romania. Ce altceva sa mai facem?


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

Lasă un răspuns