Cand mesterul vine la ora de istorie

Desi pare veche, poza din titlu infatiseaza o statueta veche de vreo luna. Despre imaginea de mai jos n-am reusit sa aflu mare lucru. Stiu doar ca aici e o fosta asezare turceasca in Dobrogea, demult parasita si la fel de demult uitata. Am descoperit-o mergand cu bicicleta de la Medgidia spre Eforie Nord. Nu ma intrebati cum se mai numeste, nici eu nu stiu.

IMG_1215

Cu genul asta de uitare trebuie sa luptam in fiecare generatie. In unele locuri reusim: IMG_8160.jpg

aici vedeti un turn al unei cetati transilvane, inca in picioare. Altul, la cativa kilometri de locul asta, a cazut anul trecut: greu de uitat, odata ce era langa sosea. Dar mai putin iubit, odata ce putini ii stiau povestea.

Din experienta mea, istoria se degusta cel mai bine de la oameni Sa stau de vorba cu oamenii in birturile satesti (da, cand vrei sa te odihnesti un pic, acolo gasesti cele mai interesante personaje) mi se pare cat un curs intreg de sociologie si istorie la un loc. Imi place sa trag cu ochiul in gospodariile oamenilor de la tara, acolo unde inca mai gasesti obiceiuri, meserii, traditii si  povesti.  Desi tot mai des, casele raman singure dupa ce copiii stapanilor pleaca in lume sa-si caute norocul….

Uite insa ca nu toti au plecat. Ba unii chiar vin la oras sa arate copiilor olaritul, in ore speciale de istorie aplicata.

IMG-20171116-WA0023.jpg

Bancpost le-a facut un camion cu atelier inauntru, ca sa se poata plimba intre scoli. Nu e doar olarit, ci si fierarie si linogravura. Mesterii sunt de manual: relicve vii ale unei civilizatii rurale in majoritate uitata: a noastra.

IMG-20171116-WA0057.jpg

Dar stiti ceva? Copiii sunt fascinati de povestea asta. Si sunt vreo 4000 dintre ei care s-au intalnit cu mesterii in toamna asta – sau urmeaza sa-i vada.

IMG-20171116-WA0061.jpg

Si nu sunt doar mestesugurile. Proiectul de care va vorbesc, “Tara ta, traditia ta”, pornit de Bancpost, vrea sa le povesteasca elevilor in lectii interactive 15 obiective UNESCO din Romania – tinute de de oameni care stiu sa faca asta – Asociatia Gaspar, Baltasar & Melchior.
Sunt locuri si obiceiuri despre care nu se fac in mod normal ore. Bisericile pictate in exterior din Bucovina, Doina si fluierele facute de mesterii satului, Calusul… Iar copiii nu raman doar cu amintiri si notite: au si o brosura cu care, eventual, pot sa-i traga de maneca pe parinti sa-i duca si pe ei acolo…
img_2650.jpg
Avem nevoie de ne aducem aminte de Romania asta a trecutului?
Da. Ne da o perspectiva atunci cand suntem tristi ca n-am ajuns prea departe. O sa spuneti: mai sta cineva sa faca azi scoarta cand toata lumea da fuga la magazin sa-si ia un covor facut de roboti intr-o fabrica de la mii de kilometri distanta?
IMG_2647
Sigur, nu mai are sens economic. Dar are mult sens sentimental sa ne invatam copiii despre asta…
Se spune ca tii minte mereu lucrurile facute cu mana ta. Asta e din dreapta e unul dintre ele – dar la fel de bine putea sa fie luat dintr-un muzeu al Neoliticului – caruia, intr-un fel, ii da viata din nou. Proiectul de care v-am vorbit pana acum e-al unei banci, Bancpost. Dar ideea imi pare a noastra, a tuturor, de multa vreme: cum sa-i facem pe copiii sa tina minte Romania de alta data?
Ei bine, uite ca-s mii de copii in Bucuresti care vor tine minte povestea asta multa vreme. Si poate ca urmatorul olar (amator sau profesionist) isi va deschide un atelier in Centrul Vechi. Cu cafea si cookies, sa vina si maturii sa invete ceva nou si vechi in acelasi timp…

 


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns