Care e cea mai scumpa masina din lume? Am descoperit lasand-o acasa pe a mea

Titlul nu e clickbait. La sfarsitul articolului are si un raspuns.

Dar pana atunci, sa incepem cu faptele: 

Acum doua saptamani, Uber m-a provocat la un experiment: sa-i dau carnetul de sofer si sa nu mai folosesc masina timp de 5 zile (pana la urma au fost vreo zece…!).

Scopul: sa promovam solutiile alternative. Ca sa descongestionam nu doar drumurile, ci si parcarile din oras. Am fost platit pentru asta, ca sa ne lamurim de la inceput, desi pe la final as fi dat eu bani sa mai tin bicicleta (si chiar am facut-o pana acum..).))

IMG_2868

Situatia mea: 

Stau la 11 kilometri de serviciul principal (adica la ala la care ma duc musai zilnic). Ca timp, asta inseamna cam 40 de minute cu bicicleta si intre 20 de minute si 2 ore cu masina. Stiti, sunt ore in care se simte “revolutia traficului”…)

Atentie: n-am fost obligat sa folosesc doar Uber. Jocul a presupus ca puteam folosi RATB, metrou sau bicicleta electrica (in acest scop am primit pe inventar una bucata Pegas cu baterii)

Primele concluzii. Ce am castigat?

Cel mai mare beneficiu pe care il speram – adica sa pot scrie la laptop, in masina, nu s-a intamplat: pur si simplu se misca prea tare. Bucurestiul, am descoperit cu ocazia asta, e plin de curbe si acceleratii si frane bruste. Se poate doar vorbi la telefon.

Altul a fost castigul: stii ce misto e sa nu te mai intrebi unde parchezi? Nu ma asteptam sa descopar cat de mult e grija asta parte din stress-ul zilnic!

Utilizare practica. Breakdown:

IMG_2862

In 10 zile am mers 4 cu Uberul, 5 cu bicicleta si 1 cu metrou / Uber. Temperatura medie: 8 grade, de aia sunt asa infofolit mai sus!

Costuri: 

1. O zi cu Uber de mers la serviciu (dus-intors, deci 22 km) e cam 30 de lei. Inmultit cu 4, inseamna cam 120 de lei.

2. O zi de mers cu bicicleta costa zero. Cu aia electrica insa… cam 0,15 euro, din calculele mele. Inmultit cu cinci ))) este, fireste, slava Domnului, 0,75 euro, sa zicem deci 4 lei.

Apropo de calcule, aveti aici un experiment detaliat despre ce inseamna bicla electrica in materie de costuri.

Nu am pus: amortizarea biclei, care costa 4500 Ron, cam mult, dupa parerea mea. 

IMG_2870

3. O zi de mers la munca cu metroul si Uber inseamna 5 lei + 20 Uber = 25 de lei (stau cam departe de metrou).

Costuri totale / 10 zile: cca 150 de lei.

Cat m-ar fi costat cu masina? 

Masina mea consuma 10 l/100 km. Asta inseamna ca daca mergeam doar patru zile m-ar fi dus undeva la 50 de lei. Plus parcarile – pe care le estimez la 5 lei / zi daca nu si mai mult, ajungem la 70 de lei.

Pe patru zile si fara solutii alternative, Uber e mai scump – daca nu pui amortizarea masinii. Daca as fi mers TOATA perioada de 10 zile doar cu masina mea, lucrurile ar fi aratat mai costisitor:

110 lei benzina, 50 parcare… 160 de lei

Versus un cost total Uber / Bicla / Metrou

de 150 de lei!

10 lei avantaj e putin, nu? Dar… v-ati gandit la leasingul masinii? Daca il adaugi, adica un leasing de 400 de euro pe luna in cazul meu, avantajul masinii se duce naibii.

700 ron leasing…. Asta inseamna…

860 de lei costuri cu masina mea pe 10 zile versus 150 alternativa!

E mare diferenta. Enorma.

Sigur, o sa spuneti ca masina tot trebuie sa ai. Si leasingul tot il platesti. Dar, repet, chiar si daca ai masina si o tii acasa si in locul ei folosesti un mix de solutii alternative (bicicleta clasica in loc de electrica, de ex), tot iesi mai bine la orizontul a 10 zile, cu 10 lei economisiti.

La care se adauga relaxarea de a nu cauta un loc de parcare.

O sa ma intrebati cateva lucruri acum: ce faci cand e iarna cu bicla? Simplu: iti iei o casca de ski, sa nu iti inghete urechile. Si tot mergi, daca asfaltul e uscat si fara zapada. Sau pui la joc si alternativa cu metroul.

Concluzie: 

La mai mult de 10 zile utilizate pe luna, solutiile hibride, mixte de transport, in care ai macar jumatate ceva alimentat cu muschii tai, sunt mult mai ieftine decat masina personala. O zi intr-adevar nu face mare diferenta si, daca nu ai pus benzina in ziua aia, ai senzatia ca n-ai cheltuit nimic.

A fost nevoie de americanii astia si de experimentul pe care tocmai l-am descris ca sa inteleg adevarul: masina ta e cea mai scumpa masina care exista!


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns