Prima reactie din business: “deciziile guvernului s-au facut fara consultari si vor afecta negativ milioane de oameni”

RBL, adica Romanian Business Leaders aduna la aceeasi masa oameni (directori si patroni) care conduc business-ul romanesc. Uite ce spun ei azi despre primele intentii economice ale guvernului. Am adaugat titluri, restul e din pozitia lor publica de azi:

GUVERNUL, DE CAPUL LUI

Evaluările de impact şi consultarea cu organizaţiile de afaceri relevante din România sunt obligatorii pentru măsuri cu rezultat pozitiv real pe termen lung. Modificările neanunțate, fără fundament și populiste sunt un semnal negativ puternic pentru capitalul privat local și străin, în egală măsură. Deciziile luate în ultimele 3 săptămâni se traduc în următoarele efecte imediate și pe termen mediu:

RIDICAREA PLAFONULUI CASS LOVESTE CLASA MIJLOCIE

Creşterea taxării prin anularea plafonului de 5 salarii pentru plata CAS şi CASS descurajează performanţa și clasa mijlocie. E vorba de oameni foarte calificaţi (programatori IT, cercetători, ingineri specialişti, medici, economişti, middle manageri) şi companii din industrii cu valoare adăugată mare (tehnologie, industria financiară, industria auto etc.).

Codul fiscal aprobat în vara anului 2015 a urmărit eliminarea discriminării între diversele forme de remunerare. Păstrarea plafonării pentru persoane fizice autorizate/independente va conduce din nou la inechitate, încurajând formele alternative de plată a muncii.

CRESTEREA SALARIULUI MINIM NE TRIMITE SPRE ECONOMIA NEAGRA SI DEPARTE DE ZONELE DEFAVORIZATE

Creşterea salariului minim este, teoretic, o măsură bună pentru veniturile a aproximativ 1,5 milioane de oameni. Practic, poate scoate din piaţă firme care nu îşi permit creşterea salariilor sau duce la scăderea competitivităţii.

Rezultatele unui studiu al Ministerului Muncii relevă că o creştere a salariului minim duce pe termen lung la transferul angajaților către economia subterană. Majorările salariului minim cu mai mult de 12% duc la creșterea numărului de salariați încadrați la nivelul salariului minim şi scad productivitatea (o creștere a salariului minim de 10% ar determina scăderea productivității muncii cu 2,3%).

De asemenea, creşterea salariului minim face şi mai neatractive pentru investiţii zonele cele mai sărace unde se înregistrează şi cele mai mari rate ale şomajului, așa cum sunt Moldova sau sudul României.

DECIZII GRESITE PENTRU MILIOANE DE OAMENI

Programul economic al guvernului este unul optimist, plin de promisiuni, însă o evaluare obiectivă a măsurilor propuse şi a deciziilor economice luate în ultimele trei săptămâni de către Guvernul României arată consecinţe negative pentru milioane de angajaţi şi sute de mii de firme.

Deciziile sunt luate fără consultare cu mediul de afaceri şi cu încălcarea articolului 4 din noul cod fiscal adoptat în vara anului 2015 (legea 227/2015);

Sunt luate fără a fi bazate pe un calcul de impact şi fără a şti consecinţele legate de veniturile şi cheltuilelile publice. Bugetul României fiind, oricum, unul dintre cele mai fragile, cu o pondere de doar 24,7% venituri publice în PIB.

SALARIILE CARE CRESC LA STAT SECATUIESC ECONOMIA

Creşterea salariilor în sectorul public introduce o competiţie nesănătoasă între stat şi privat. Mulţi români preferă să migreze spre sectorul public unde viaţa de angajat este mai confortabilă, lipsită de evaluări ale performanţei şi unde, deşi creşterile salariale sunt mici, sunt constante. Astăzi, media salariului în sectorul public este cu 54% mai mare decât media din sectorul privat. Ceea ce creează o problemă suplimentară în economia reală, și așa constrânsă de lipsa angajaților.

VENITURILE BUGETARE SE VOR PRABUSI

Programul de guvernare prevede eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor de la 1 ianuarie 2018. Astfel, contribuabilii care câștigă minimum 2.000 de lei brut nu vor mai fi impozitaţi, iar cei cu venituri peste 2.000 de lei brut vor fi impozitați cu 10%, față de 16%.

Această schemă duce la prăbușirea veniturilor bugetare, complicații birocratice și poate conduce la o majorare ulterioară a cotelor de impunere pentru persoanele fizice cu venituri mai mari, adică exact clasa medie. Vom putea deveni astfel martorii unei impozitări disproporţionate, iar cei mai afectaţi vor fi cei care aduc valoare adăugată mare economiei româneşti, cei care lucrează în sectoare performante şi care pot migra uşor către ţări în care progresul lor nu este afectat, iar serviciile sociale primite în schimbul impozitelor plătite sunt de o mai bună calitate (sănatate, educaţie, infrastructură etc.)

Fundaţia Romanian Business Leaders cere imperativ Guvernului României să facă două lucruri – să se consulte cu mediul de afaceri şi să nu strice echilibrul şi creşterea economică cu măsuri arbitrare şi heirupiste.

Despre Fundaţia Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non- profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii.


There is no ads to display, Please add some

7 comentarii

 1. Daca ne va ataca Rusia, acesti angajati foarte bine calificati, vor fugi in alte tari, si noi oamenii saraci vom muri pe frontul actualei tari. SUA, alte tari ale NATO nu vor trimite militari in Romania sa moara pentru o tara pe care nu o respecta, dar de Rusia le este teama. Angajati cu salarii brute pe luna peste 3000 lei, sa fie impozitati cu 20% sa fie bani pentru inarmare.

  • Romania si romanii avem acest comportament deoarece privim la lucrurile care vin din tarile vestice ca la lucruri extraordinare, desi marketingul este agresiv, mincinos. Romania nu este respectata nici de tarile dezvoltate dar nici de Rusia, doar Turcia si tarile balcanice ne respecta. Daca salariile angajatilor vor ramane scazute, vor pleca romanii pentru totdeauna din tara, Romania va avea mari discrepante ale dezvoltarii intre judete, si partidele socialiste vor castiga mereu alegerile. Manageri, patroni sa isi opreasca mai putin din profiturile obtinute, dar sa ofere mai mult la angajati, sa faca investitii in firme, si doar asa Dumnezeu sa ii ajute in anii de greutati. Basarabeni, ucrainieni nu vin sa munceasca in Romania, si prefera tarile U. E. , Rusia.

   • Greu sa convingi cu astfel de articole indreptate impotriva unui Guvern si a unui partid care vor sa dea salarii si pensii marite romanilor de rand, luand din beneficiile corporatiilor multinationale atat de rasfatate de fostul Guvern al bruxelezului ciupit de varsat.

 2. E incredibil cum oamenii incapabili sa isi argumenteze opiniile inteligent recurg la ofense adresate persoanelor pe care le displac. Imi pare ca si ei au stat acasa cand a inchis Firea scolile din pricina zapezii. Motiv pentru care nu au ajuns la partea unde invata sa gandeasca pentru ei insisi si au ramas la cititul silabisit de pe benzile de pe ecrane si interpretarile altora (adeseori eronate). In umbra actualului guvern, devenim si noi o tara care nu are nevoie de “profesionisti” ca sa functioneze eficient si inteligent. In acest sens se si fac demersuri agresive: televiziuni care iti spun ce sa gandesti si buget scazut pentru educatie!

 3. S-ar putea face economii taind din bugetul SRI, iar asa am putea mai mult la Aparare.
  In alta ordine de idei, sa avem rabdare sa vedem ce rezultat au masurile economice ale PSD, ca poate ne inflamam degeaba.
  De parca dreapta ar fi capabila sa ne scoata din criza; oare chiar ati uuitat de Videanu, Berceanu, Pogea si Udrea?

 4. Mindruta dar de ce nu vorbesti despre taxarea cu CAS a dobinzilor sau a veniturilor din dividende, alta aberatie a PSD-ului….hai sa scoatem lumea in strada ca astia i-au votat cu 40%.

Lasă un răspuns