Plângi? Să-ți dau o batistă!

Sunt trei feluri de romani frumosi acum:

Unul plange cu capul in pumni (pentru ca Dragnea i-a intepat bula de facebook in care traia, cu acul subtire al realitatii)

Altul se gandeste sa emigreze (fara sa realizeze ca si in alte tari castiga alegerile nationalistii, care se vor uita urat la el)

Si-al treilea sarbatoreste la misto: “Unde sa mai plecam cand eu, ca profesor, o sa am salariul mai mare ca Suedejii? Asa a promis domnul Dragnea”

Toti trei trebuie sa accepte realitatea: ca democratia poate livra un rezultat nu doar neplacut pentru tine, ci si pentru ceea ce percepi, de fapt, ca fiind progresul societatii.

Da, romanii au votat pentru o viata mai buna, dar au votat si impotriva justitiei, a campaniei anti-coruptie si a principiului simplu de a pune oameni cu merit in pozitii de decizie.

Asa e. Firea umana nu e atat de misto pe cat ne-o imaginam noi. Dar altceva vreau sa va spun:

Democratia se conduce de la putere. Dar se construieste si din opozitie.

Si aici am o poveste de succes pentru voi, ca stiu ca va plac astea:

Generatia mea chiar asta a facut: cu altii la butoane din 90 incoace (PSD si CDR si PDL) si-a facut cariere, a pornit capitalismul, a mers la scoala, a scris sute de pagini de prostii si-a facut vreo cateva milioane de job-uri. Fara sa aiba niciun pic de acces la putere!

Generatia mea (decreteii) a schimbat Romania fara sa aiba ministri, secretari de stat, masini negre, fani in Teleorman sau apa sfintita. Generatia mea a gandit, a vorbit si a facut – fiecare in viata lui – cate un pic. cate ceva, pana s-a strans.

Pana s-a strans ce vedeti. Romania schimbata.

Generatia decreteilor a pus Romania pe harta IT a lumii, ea e in spatele economiei, culturii si vietii misto in general. Si face toate astea fara sa dea ordin cuiva. Fara sa scoata legi. Fara sa ridice steaguri si sa faca spoturi. Incet. Tacut. Natural.

De-aia va zic, ca va vad cu capul in pumni azi:

Romania e in continuare a noastra, a fiecarui roman. Si din Teleorman, si de la Bucuresti si de la Cluj.

Pentru ca puterea nu e doar in cladirea Guvernului.

Puterea e in ceea ce facem, in ceea ce acceptam si in ceea ce respingem in fiecare zi.

Puterea e exemplul personal, nu jelania in social media.

Luati o batista. Si dupa aia luati o foaie de hartie si scrieti ce-aveti de facut.

Va pricepeti la asta mai bine decat ei.


There is no ads to display, Please add some

22 de comentarii

  1. Generatia mea a fost denumita masa de manevra, generatie usor de manipulat, generatia facebook, generatia sorosista. Un sambure de adevar exista, dat faptul ca multi membrii ai generatiei facebook, care puteau face o schimbare, nu au facut-o, reactionand doar la tragedii, din impuls si spirit de turma. Cred insa ca noi,cei care plangem cu capul in pumni, vom continua sa amendam si sa comentam actiunile ce vor fi intreprinse “impotriva justitiei, a campaniei anti-coruptie si a principiului simplu de a pune oameni cu merit in pozitii de decizie.”, in locul in care ne este garantata libertatea de exprimare. Cred ca alta sansa nu avem, noi pierzatorii, plangaciosii. Batistele nu folosesc nimanui acum deoarece nu s-a terminat nimic. Doar a inceput.

  2. lista completata: viitori doctori, profesori , ingineri , it-isti , politicieni, hoti, criminali/interlopi ,curve etc.
    iar de la politicieni incolo…ma scuzi dar nu prea imi pare rau de ei :)) cel mult de curve pt ca nu prea le poti acuza de necinste :))
    mentalitatea contra avort insa… e ceva trist.

  3. Sincer mi-a cam ajuns. Construiești, dar când cineva își bagă picioarele și-ți și rade in fata nu-ți mai vine sa faci nimic.
    Ce-ar fi dacă toți cei de care zici tu ar pleca, așa, in 6 luni, in lume? Ar rămâne doar Politrucii, asistații social, angajații la stat, pensionarii (mai ales cei cu pensiile speciale care votează PSD-ul cu religiozitate) si atât.
    Pentru ca toți cei de sus trăiesc și pe spinarea celor menționați de tine as vrea sa văd ce-ar face atunci.

    • Tu realizezi ca acei pensionari au muncit si ei ca si tine? Sau ca exista angajati la stat care muncesc ca si tine? Iti doresc ce au si ei acum. Sa nu fim umani nu ne duce nicaieri. Dar ura dezbina si asta stiu toate partidele.

      • Da. Au muncit dar sa ma lase si pe mine sa muncesc, nu sa voteze pe unii care ii mint si le promit mariri de pensii pe spatele celor care muncesc in mediul privat si care acum vor avea o viata mult mai grea pt ca PSD va fura si mai mult, si va schimba legi dupa bunul plac etc. Sa vina marirea de pensii si de salariu minim si de ajutoare sociale urmare a prosperității economice reale, nu ca si minciuna de campanie a unor HOȚI dovediți.

  4. Rezultatul este bun. Sincer, mai bun decat era de asteptat. De ce?
    Pai nu-i chiar asa de complicat…
    In general avem doua tipuri de alergeri:
    A. Alegerile cu impact personal direct, cele despre care credem noi ca ne reprezinta imaginea, si pe care le percepem partial eronat ca decizii importante si cu putere : alegeri prezidentiale, eventual de primari ale oraselor mari!
    B. Alegerile de senat, camere, etc, unde e asa…un fel de masa larga de oameni cu pretentii de a fi alesi, efortul fiind mult prea mare pentru electorat sa ii cunoasca si sa ii analizeze.

    La alegerile de tip A, romanii au reusit sa dea un vot (anti-vot) bazat pe ura profunda si canalizata pe O PERSOANA ANUME. A fost usor.
    La alegerile de tip B, problema se pune putin diferit.

    1. Romania se imparte in doua categorii de romani.
    1.a. Cei “din topor”, in general din zona rurala sau orase mici, cu o intelegere insuficienta asupra economiei, politicii etc. Cei care spun si cred ca trebuie sa voteze cu “ala care le mareste pensia sau salariul”
    1.b. Cei cu pretentii de a intelege economia si politica, dar cu o intelegere extrem de superficiala asupra acestor doua concepte. Insa cu pretentia de educatie, ca si cum o diploma de facultate de chimie iti confera informatiile necesare pentru a fi Adam Smith.

    Cei din categoria 1.a. se confrunta cu dificultati majore, de tip economic, nivel de trai, etc, astfel incat tot ce isi doresc este simplul “vreau sa traiesc mai bine”. Pentru ei, cineva suficient de carismatic (Hitler style asa) care le promite pe un ton credibil, este “ala de treaba” care “trebuie votat”

    Cei din categoria 1.b. se complica enorm, se prefac ca inteleg, le place sa se simta importanti, dar in realitate, sunt dispusi la prea putin efort concret, in afara de like si share.

    2. Romanii sunt istoric obisnuiti cu “mura in gura”. Zeci de ani in urma, romanul “a primit”, “i s-a dat de la stat” etc.

    3. Romanii sunt istoric obisnuiti cu ideea ca “presedintele conteaza” si “taie si spanzura”, de unde si lipsa de inters majora pentru alegeri de alt tip decat cele prezidentiale.

    4. Cu exceptiile de rigoare, romanii sunt lenesi, laudarosi si mandrii. Nu suporta critica constructiva care le slabeste punctul lor forte, respectiv mandria.

    In ceea ce priveste partea de social media, ca de obicei, avem doua curente radical opuse. Aceia cu
    – “lasa mah scrisu pe facebook ca esti intr-o bula”
    si apoi
    – “dau eu un share pe facebook ca simt ca am facut ceva bun fara sa ma ridic din pat”

    Adevarul e undeva la mijloc, ca de obicei. Social media a castigat alegeri si a influentat rezultatele intr-un mod absolut incontestabil. Fara social media, si smartphone-uri, nu se putea proba INCONTESTABIL ca au fost cozi la alegeri prezidentiale la sectiile de vot in afara tarii. Dat fiind ca Antena 3 spunea cu carisma “ce cozi…nu e nici o coada, sunt minciuni basiste”.
    Un share si un like are un impact absolut incontestabil, atata timp cat este sustinut si de miscarea fundului din pat pentru a merge la vot.

    Concluzia mea este ca alegerile au un rezultat promitator. Oricine se astepta sa castige USR este un naiv. Oricine se astepta sa piarda PSD este un fel de copil pompat de dorinte nerealiste derivate din filme si desene animate unde se intampla magie…
    Fara social media, USR nu era unde e. Si e bine.

    Insa Romania este inca dominata cantitativ de 1.a. respectiv “cei din topor” care vor “sa li se mareasca salariul si pensia”. Acesti 1.a. sunt cei care, pentru o punga de ulei/faina, merg sa voteze la sectia rurala cu cine le zice ca le mai da si data viitoare.

    Nu vreau sa fiu inteles gresit. 1.a. nu sunt niste oameni tampiti sau rai. 1.a. sunt niste oameni simpli prin faptul ca nu au expunerea si educatia sa aiba o intelegere mai complexa asupra manipularii, economiei si politicii. Insa capacitatea sa inteleaga au. IQ suficient cat sa inteleaga au.
    Asa ca, estimarea mea pe urmatorii 10-20 de ani este ca TOCMAI datorita Social Media, acesti oameni isi vor schimba intr-o proportie suficienta optica, datorita modului rapid de propagare a informatiei oferite de social media.

    Si nu in ultimul rand, sa nu uitam ca alegerile n-au legatura cu platforma, cu masurile, cu logica, pentru marea majoritate a oamenilor. Au legatura cu o latura extrem de personala, transpusa simplist in expresia “imi place de fatza lu’ ala” sau “ala ma enerveaza”.

  5. Sincer nu prea înțeleg ce anume a început și nici ce putere am eu “din opoziție” ca și om care vrea doar să-și câștige traiul cinstit și să aibă cu ce-și hrăni copiii.
    Știu însă că “știrea” este falsă: în țările civilizate nu se uită naționaliștii urât la tine. În plus: hoții nu devin prim-miniștrii și vice-versa, hoții cu merțane nu te omoară pe trecerea de pietoni și să scape apoi nepedepsiți, miliardarii nu fură pâinea de la gura oamenilor cinstiți etc.
    Dar mai ales știu că în țările civilizate democrația chiar funcționează! De aceea, chiar dacă eu nu mami plec din țară voi face tot posibilul ca ai mei copii să plece.
    Dacă plâng? Da, plâng pentru că în state precum Suedia de exemplu, prezența la vot este de 85% și țara merge foarte bine, pe când noi nu suntem o nație ci o turmă de oi, iar din cauza asta trebuie să stau neputincios să văd cum munca mea de ani de zile se duce în buzunarele hoților cu imunitate parlamentară.
    Sincer dl. Lucian aș vrea să vă văd cum vă zbateți cu un venit care abia vă permite să aveți ce mânca și fix când lucrurile încep să meargă bine, din cauza unei turme de oi pasive să se ducă naibii totul. Și atunci să veniți dvs. la mine (eu fiind un om care are asigurat traiul de mâine, ba chiar și de poimâine) și să vă dau eu batista. Pentru că nu-i așa? este mult mai ușor să faci asta cu burta plină…

    • Buna seara, ceva mai multa atentie la exprimare. “Ca si om” e un tembelism lexical, adoptat de toti semidoctii. Nu pareti a fi unul dintre ei.

      • “nici eu nu o duc pe roze. ma zbat in fiecare zi.” – indubitabil, la tăți ni-i greu. Te zbati să ce, să te dai jos din masină ca să faci plinul ? Ce naspa că nu e ca-n unele state hamericane, unde incă mai sunt sclavi plătiti cu minimul pe economie care să bage in locul tău, nu ?
        Nu-s pesedist, never was, never will, dar cand ii aud pe unii ca tine că “se zbat in fiecare zi” ma apucă putin greata. Eu zic sa deschizi o campanie GoFundMe.

  6. … Democrația înseamnă ”cetățeanul responsabil”, care eventual și votează, ei bine, pentru cultura voastră generală, populațiile rurale votează mai mai mult decât cele urbane, își vaccinează copiii fără mofturi, sunt mai supuși față de sistem etc.

  7. “Decreței”….Decretul respectiv a apărut în 1966. Rezultatul: 2 milioane de copii născuți până prin anii ’70…Foarte multi într-adevăr: La școală aveai azi Clasa a II-a A și Clasa a II-a B cu câte 25 de elevi dar brusc veneau: Clasa-ntâi A,B,C,D….pană la H sau ceva…Dar și viitoarele clase întâi vor fi tot cam așa, încă niște ani buni. Decreței pot fi numiți și cei născuți pană-n 1990 chiar dacă lumea învățase sa se mai ferească de sarcinile nedorite…decretul era-n vigoare și deja acoperim peste doua generații, nu? Decrețeii au apucat să lucreze câte ceva-n industrie, agricultură sau ceva, pe alții i-a prins lovilutia cu biberonu-n gură….Dupa lovilutie unii plecau în Turcia sa le vândă turcaleților rulmenți și să cumpere blugi la schimb. Turcu-ți demontează fabrica la preț de fier vechi și-acum iți vinde ție rulmenți…Cumperi usturoi din China și cartofi din Polonia…Mai ai ceva păduri? Te-nseli…Ai democrație frate, de la UE și alea-alea..Unii decretei mai știu chiar cum se face un șurub sau un strung carusel, copiii lor sigur nu: merg în târg iau un șurub, merg în mega iau 3 cartofi și-un pokemon eventual….Iar cu votul? Dăm vina pe pensionari bine-nteles, AIA sunt prea multi…. AIA votează aiurea. Sâ mori tu? Să revenim iar la clasa-ntai și clasa a doua???? Si tu și io am votat cu cine-am vrut și când am vrut, nu-s încă pensionar și chiar nu știu cine o sa-mi plătească mie pensia peste niște ani buni…Dar noi la scoală eram doar în clasa A si B…și pensionarii ăștia de-acum la fel sau chiar mai putini, băh, tu chiar ești prost?..Decrețelule, hai sa-ncetăm să mai dăm vina pe alții și să ne asumăm măcar o mică parte din dezastrul pe care l-am tot votat (sau nu) timp de 26 de ani…Sunt chiar curios dacă comentariul asta o sa primească aprobare de la dumnezeu, denea, diicot și alea-alea dar nici-o grija, nu decreteii-au inventat roata, apa calda sau netu’, ne mai vedem. Pentru cei mai greu de cap, io dau vina pe decretei, nu pe pensionari pentru tot ceea ce vedem acum la știri. Glumesc. Sau nu? V-am împărțit deja in oi albe sau negre? Mai vorbim, doar avem net de la dumnezeu, sau ceausescu, sau psd.pnl.usb.usr.use.uscl. sau de unde-o veni numa’ sa se ardă siguranța.

  8. Domnu’ ilinca sa nu uitați ca cei din “topor” sunt multi ei formează o mare majoritate,si ei sunt plătitori de taxe si ei sunt cetățeni ai tarii si o duc foarte rău,au votatcu speranță așa cum au făcut de multe ori daca nu a ccastigat cine dorea domnia ta..sorry!sa va amintiți doar cași celelalte guvernări au fost votate si de ei cei din “topor”. Deci nu uitați din ” topor” dar multi!cu respect unul din “topor”.

    • Din Topor: “Domnu’ ilinca sa nu uitați ca cei din „topor” sunt multi ei formează o mare majoritate,si ei sunt plătitori de taxe si ei sunt cetățeni ai tarii si o duc foarte rău,au votatcu speranță…… ”

      citez din comentariul initial :
      George Ilinca : “Insa Romania este inca dominata cantitativ de 1.a. respectiv „cei din topor” care vor „sa li se mareasca salariul si pensia””

      (Romania e dominata cantitativ de….”cei din topor” = n-am uitat ca sunt multi :)))) )
      ____________________________________________________________________________________

      Cu un pic de atentie, si poate citind TOT textul meu, puteai observa ca de fapt nu desconsider categoria “din topor”, Sustin doar ca, datorita conditiilor economico-sociale, sunt mai expusi si responsivi la manipulare. Conditiile de trai ale celor “din topor” determina comportamentul lor electoral.

      De asemenea am sustinut ca “din topor” nu inseamna lipsiti de inteligenta. Pune-ti urmatoarea problema: Daca te nasti intr-un mediu inchis, fara acces la informatie, stii ce stii, dar ceea ce nu stii, habar nu ai 🙂

    • Prostia e mare si multa ! ca intotdeauna!
      Eu unul nu ma cred mai presus decat e-i!
      Nu sunt nici destept. nici inteligent!
      Sunt doar un om normal! SI asa vreau sa raman! Dar in ce tara?
      In Romania nu se poate!

Lasă un răspuns