Zeci de mii de romani (dupa estimarile mele) au citit acum o luna o stire cu un ambasador saudit in Romania expulzat dupa o crima. Nu-l cheama Safir, am preferat sa nu-i mai tarasc numele, din nou, in povestea asta.
Cum au inceput lucrurile? Pai cam asa ( povestea originala e aici):
In esenta, ambasadorul, care e acum trimisul Arabiei Saudite la Moscova, ar fi fost expulzat din Romania pentru c-ar fi ucis o romanca. Stirea de la care a pornit totul apare pe AWD News, un site care se pretinde de stiri, dar care publica frecvent propaganda pro-iraniana si anti-oricine care nu e de acord cu Teheranul. Ea a fost dezmintita in Romania de cei pe care ii citeaza AWD News, insa nici una dintre dezmintiri n-a ajuns la site. Sau nu le-a luat in seama.
Ma rog, altceva ne intereseaza. Nu ca e o stire falsa, ci chiar mecanismul prin care ea e promovata global.
AWD News publica aceasta “stire”, in premiera, in 18 aprilie.
Timestamp: Monday, 18 April 2016 17:20
Dar… acelasi site, desi se pretinde de stiri, nu se comporta ca atare. Atfel ca nu ii da share pe pagina sa facebook decat pe 22 aprilie.
Curios, deja, in acel moment, el era viral in Romania, pentru ca fusese preluat in 21 aprilie, ca la un semn, de mai multe publicatii in limba romana. Unele au picat nevinovate, in special ziare locale, care nu au obicei sa verifice stirile, sau nu pot, ca nu au oameni. Cazul 7est.ro. Altele….hmmm, am sentimentul ca unii oameni din redactii au primit un pont.
Pentru ca unul dintre site-urile noastre care si-au luat tzeapa cu stirea a retras-o avem cache-urile din google.
In acelasi timp cu Romania, subiectul a fost preluat global de site-uri obscure, pe care am motive sa le banuiesc ca apartin unor structuri de propaganda, mai ales dupa ce le-am verificat proprietarii. Lista e mai jos, ajungem si la ea.
Dincolo de asta, pentru raspandirea virala au muncit oameni extrem de harnici.
Sa luam un case study: propagarea pe social media a povestii. Am luat la intamplare ce-am gasit in search. Un cetatean pe nume Mihai Tanasescu descopera, pe 21 aprilie, povestea de pe 7est.ro deja tradusa in romana si care aparuse la ora 19.46 in 21 aprilie.
Ce face Tanasescu (cel bazat in State, dupa cum declara pe profil) in acea seara la ora 8:56, ora Romaniei ?
Exact. Da share povestii din 7est.ro. Intai da share la el pe wall.
Dar imediat o raspandeste si in cateva grupuri cu nume revendicative: Forta Patriotilor Romani, Partidul Legionar, Alianta Nationala “Desteapta-te Romane”, “Suflet de Roman” si alte cateva de aceeasi aroma. Am facut niste print-screen-uri mai jos.
Sunt vreo 10 shares in aceste grupuri, fiecare cu cateva sute sau mii de membri, iar Tanasescu o ia sistematic si in cateva minute rezolva cu raspandirea. Nu e doar el. La cateva minute, un alt blogger, mai cunoscut un pic, are exact acelasi comportament. Nici el nu verifica – poate si pentru ca stirea e smecher construita si citeaza Agerpres?
De ce procedeaza asa zeci de oameni in seara aceea, pana dupa miezul noptii?
Nu pot decat sa speculez. Poate unii sunt postaci. Poate altii sunt activisti orbiti de pasiunea lor politica. In orice caz, unii sunt mai preocupati decat altii ca aceasta stire sa se viralizeze la maxim.
O observatie aici: ca postac cu un cont proaspat, cand nu mai ai timp sa dai cereri de prietenie si sa-ti faci un anturaj care sa-ti viralizeze marfa, ai o solutie rapida: intri in grupuri si postezi acolo. Grupurile altora – sau ale tale, pe care le creezi tocmai in scopul asta.
De asta ne pomenim adaugati in grupuri de care n-avem idee, dragilor. Pentru ca unii, care nu-s prieteni cu noi si nici n-au timp sa ne curteze, ne baga acolo doar ca sa primim notificarile din ele. Adica, de multe ori, ideile si obsesiile lor.
Am banuiala ca multe din grupurile extrem-vocale (nici nu stiu cum sa le numesc, revendicative, anti-sistem, etc) au fost create special de catre echipele de postaci – tocmai pentru diseminarea de story-uri provocatoare. Daca te uiti la cele aparute in ultima vreme vezi ca au lucruri comune – cateva mii de membri doar si postari de pe site-uri dubioase la greu…
Aici cred ca ar trebui un call-to-action: sa iesim din grupuri despre care nu stim nimic!
RASPANDIRE IN LUME
Dincolo de asta, story-ul cu ambasadorul a fost livrat global in online, intr-o retea coordonata, de catre alte site-uri mici si dubioase:
Aici in franceza. Aici in Canada. Aici in lumea anglo-saxona (asta apartine unui tip pe nume Mark Love ). Aici in Ungaria. Site-ul e inregistrat de “Magyar Sziv-Magyar Szo Alapitvany” care pare asociat cu Jobbik (nu stiu maghiara). Aici in spaniola. Asta e misto: pagina e inregistrata in Lvov, Ucraina…) dar e de limba spaniola! Si asa mai departe… Si asta din urma e tot in Ucraina inregistrata, dar proprietarul domeniului nu si-a dat numele.
Ce au in comun aceste site-uri?
Nici unul nu verifica stirile. Nici unul nu revine cu rectificari. Nici unul nu are proprietari de care sa fi auzit. Cu totii livreaza continut anti-occidental si impotriva aliatilor Vestului.
MODELE VIRALE
Dar sa ne intoarcem la mecanismul nostru:
Povestea a aparut intr-o publicatie de limba engleza fara trafic in Romania, necunoscuta jurnalistilor de aici, iar viralizarea ei NU s-a petrecut in social media in prima faza. Altfel spus, lucrurile arata cam asa:
- AWDNEWS (engleza)
2. ZIAR ONLINE ROMANESC MINOR (2-3 site-uri) (romana)
3. SHARE pe Facebook la stirea de pe site-urile romanesti. Facuta de postaci + gugustiucii prinsi de flama.
4. VIRAL
Cam brusc saltul de la AWD la site-urile noastre, daca ma intrebati pe mine. Mai ales ca traficul site-ului e minuscul. Cum au aflat romanii? Si, de fapt, cum ar fi aratat lucurile in cazul in care ar fi existat o viralizare nativa, fara ajutor din afara? Pai cam asa:
- AWDNEWS (engleza)
2. Share pe pagina de FB a AWD NEWS (engleza)
3. VIRALIZARE in ENGLEZA pe facebook
4. Share in engleza in original in FB-ul romanesc (afla si romanii din fb de ea)
5. Preluare de catre publicatii online si bloguri romanesti
6. Re-share, de data asta al story-ului in romana. VIRAL
Mecanismul asta, al doilea, e cel firesc, natural. N-a fost asa. Iar povestea imi pare nu doar cusuta cu ata alba, ci si produsa si construita pentru a fi consumata global.
CONCLUZIE (fireste, subiectiva):
O poveste cu adevarat multinationala: un site pro-iranian care ii injura pe sauditi produce o dezinformare despre un ambasador care nu mai e acum aici, dar e la Moscova. O raspandesc global alte site-uri cvasi-anonime, care in restul timpului repeta mesajele anti-Occident ale propagandei ruse.
Iran. Moscova. Un ambasador la Moscova. Si un ambasador saudit, a carui tara foloseste printre cele mai eficiente arme impotriva agresiunii ruse din ultimii ani: pretul petrolului.
Lumea e mare? Uite ca e mica. Si nu doar mica, ci si transparenta. Propaganda e intre noi, se joaca cu emotiile si loialitatile noastre si trebuie sa fim atenti la ce minciuni inghitim.
Chiar daca sunt puse in zaharelul albastru al viralelor de facebook!
There is no ads to display, Please add some
E filiera KGB. Rusii sunt in conflict evident cu sauditii si incearca sa ii discrediteze asa.
Și la presa „quality” din România se practică chestia asta:
https://mariusmioc.wordpress.com/2012/04/16/presa-quality-din-romania-deputatii-ucraineni-vor-sa-interzica-prin-lege-pozitia-misionarului/