Scrisoare deschisă catre Penibil Întaiul, preafericit fără motiv

Draga Dane,

Am auzit ca te-ai enervat. Da iarta-ma ca ma adresez la persoana a II-a, nu pot sa vorbesc respectuos cu toti angajatii. Da, cu angajatii. Ca si daca iei un leu din taxele mele, esti la mine pe mosie.

Si esti un angajat obraznic, care te oțărăști la mine cand iti zic sa-ti faci treaba.

Care e treaba ta si ce drept am sa te invat desi n-am pus mana pe terfeloage sa stiu de ce canti pe nas trei strofe in loc de doua, pe care oricum nu le inteleg, care oricum fac parte dintr-un rit bizantin ridicol si lipsit de continut?

Treaba mea e sa fiu cetatean si a matale e sa indrumi institutia publica pe care o conduci in folosul celor care iti platesc salariul si confortul si ifosele.

Dar ce inseamna asta? Inseamna ca in loc sa punem noi mana pe cartile tale ferecate in argint, sa deschizi matale cartile noastre. Sa citesti si alte carti, scrise in ultimii 200 de ani, nu in primii 200. Sa citesti, sa faci conspect si sa te pui la punct cu rolul Bisericii intr-o societate care nu vrea sa se intoarca in Evul Mediu, unde ai duce-o tu dac-ai putea.

Ce trebuie sa inveti, deci, domnule Ciobotea, CEO al BOR S.A.?

Sa te porti. Sa justifici banii. Sa incetezi sa folosesti institutia matale in scop politic. Sa ne slabesti cu misticismul in scoli (ca aia nu e religie ce ai pus tu in manual, e publicitate la serviciile firmei tale).

Si sa te mai uiti si la tinerii care te contesta, nu doar la babele care iti pupa poala.

Ai mai putea invata si ce e crestinismul, daca tot suntem pe subiect. Crestinismul nu e un rit, e sensul spiritual al umanitatii. Spre deosebire de tine, crestinismul poate trai fara biserica. Tu nu.

Crestinismul a rezistat in saracie si prigoana ca sa dea umanitatii un sens. Si sensul ala nu e, cum crezi tu, sa facem palate popilor si sa pupam oasele aratate de ei cu degetul murdar de la atata numarat bancnote.

Sensul crestinismului e iubirea fata de ceilalti, spusa in cuvinte putine si exprimata in fiecare zi in multe fapte. Iar aici, matale esti nul. Cu multe zerouri, cam cat alea de la Catedrala.

Tocmai de aceea, Romania, ca si Biserica ei au impreuna nevoie de un Martin Luther. De o reforma. Nu de un Daniel cocotat cu voie de la stapanire pe masinaria de linistit multimea.

Si poate, impreuna, au nevoie de ceva ce iti lipseste cumplit si stii si tu si de aia nu iesi niciodata in public.

De ceva ce e in Biblie, dar a disparut complet din viata noastra.

Se numeste HAR si nu vine ca optional nici macar la versiunea limuzina de la Audi.


There is no ads to display, Please add some

208 comentarii

 1. Eu as corecta acel „ei” de la inceput, totusi, sunteti jurnalist, domnule Mandruta si asa ceva nu e permis, as zice eu. „Ca si daca ei un leu din taxele mele, esti la mine pe mosie.”

 2. draga incultule si analfabetule care ai scris mizeria de articol de mai sus,
  afla ca acest popor roman nu are nevoie de incompetenta unui mizerabil ca tine, ci e insetat de valori si calitate. Mizerabile, parerea ta este una plina de ura si potrivnica telurilor acestui popor ramas in urma din cauza unor viermi care si dau cu parerea ca tine. Vino cu argumente solide si sustine ti parerea, nu blama o institutie din cauza baza banilor care ti au fost dati ca sa faci lucrul asta. Tot voi, incultii si rapanosii de ziaristi din tara asta ati reusit sa prostiti generatii intregi, ati intrigat la ura si vrajba populatia dupa ce tot voi i ati zapacit si nu i ati lasat sa deschida o carte de istorie, de literatura, i ati invatat sa nu si mai respecte valorile. De ce faceti asta? Ce v a facut voua poporul asta sa i faceti atata rau? Din cauza voastra lumea e dezinformata pentru ca puteti controla opinia publica din spatele unui monitor, fiind cumparati si mai corupti decat clasa politica!! Da, mai corupti, pentru ca nu furati doar bani, ci furati ceva mai valoros decat banii: idei, pareri, sperante.

 3. Sergiu Vrăjitoru
  3 noiembrie la 14:21 ·
  Când am auzit de cele întâmplate la club COLECTIV, mi-am zis în gând ”Dumnezeu să-i ierte!”, știind de atunci că se va vorbi zile în șir despre acest caz.
  Aș fi evitat subiectul, dacă nu apărea o „idioțenie irațională” ce mi-a atras atenția. E vorba de faptul că unii au ajuns să profite de moartea și suferința altora pentru a ataca Biserica Ortodoxă. Dacă cei răniți nu au primit ajutor suficient de repede, iar sistemul medical nu a făcut față numărului mare de victime, în mintea unora e evident vina bisericii că nu sunt suficiente spitale.
  Sa te „folosești” de o tragedie pentru a ataca din nou creștinismul e puțin penibil. Degeaba le spui că statul alocă mult mai mulți bani domeniului sanitar decât bisericii, că anual clasa politică fură sume colosale din care se pot face spitale noi și majora salariile medicilor, că nu preoții sunt responsabili de construirea spitalelor, că politicienii nu dau doi bani pe oamenii din țara asta, că tot aceștia i-au forțat pe o mulțime de doctori să plece din România în căutarea unui viitor mai bun, că majoritatea bisericilor s-au ridicat din fonduri private. Căci acești oameni, ce se pretind raționali, sunt în realitate ancorați în a denigra BISERICA. Orice oportunitate de a ataca credința majorității românilor nu e ratată, chiar dacă lucrurile sunt forțate.
  E minunat să vedem că românii sunt solidari cu victimele incendiului, iar o mulțime de oameni donează sânge celor aflați încă în spital, în stare gravă. Televiziunile și ziarele au acordat atenție acestui gest. Păcat că nu au prezentat aproape deloc faptul că BOR a strâns 7.000 de litri de sânge în cadrul unei campanii naționale de colectare.
  S-au furat sume enorme din banul public, din acestea se puteau construi spitale noi, se puteau plăti niște salarii decente medicilor, se putea cumpăra aparatură nouă și moderniza spitalele . Și singura vină ce o găsesc clasei politice, e aceea că donează o parte din PIB cultelor religioase. Acest procent este doar de 0,4% din PIB, mult mai puțin decât se alocă pentru sănătate și educație.
  Nu spun că membri BOR, fie clerici sau simpli credincioși, sunt oameni perfecți. Spun doar că adevărul trebuie căutat, că faptele trebuie analizate în totalitatea lor, că e nevoie de cercetare pentru a ajunge la o opinie bine întemeiată .
  In biserica, in predicile preoților se aud numai cuvinte frumoase , îndemnuri spre BINE, FRUMOS , DRAGOSTE PENTRU ȚARA si,mai presus de toate,in biserica se rostește cel mai frumos cuvânt care sta la baza religiei si ar trebui sa observam aceasta cu toții : IUBIREA ! Si preoții ne spun mereu sa nu uitam de IUBIRE. Iubirea fiind însușirea care ne da si bunătatea si înțelepciunea si judecata corecta. Este rău ceea ce ne învață BISERICA ? De ce amestecam lucrurile ?
  Când a propovăduit biserica altceva decât iubirea aproapelui si iertarea .. Chiar nu observam încercarea manipulării ?
  FIECARE E LIBER SA CREADĂ SAU NU , dar de aici pana la a da vina mereu pe biserici e o inepție fără margini.
  Mai este un aspect important. Pentru toti turiștii din toate țările lumii cand vizitează o țară străină, o atracție deosebită este spre lăcașurile de cult. Noi, romanii de ce ne opunem in a avea astfel de construcții frumoase care sa reprezinte, pana la urma, Romania ? Cati domnitori romani s-au remarcat prin constructia de biserici si mănăstiri ? Cati turisti vin in Romania pentru mănăstirile din Nordul Moldovei ? Foarte bine ca se construieste Catedrala Neamului. Cate astfel de catedrale sunt in Franta, Spania, Italia, Portugalia, etc. ? Exista doar o singura catedrala in fiecare din aceste tari ? Romanii de ce nu ar avea, macar, o singura catedrala ? Pe lângă altele, la Roma e San Pietro , la Barcelona e Sagrada Familia , la Paris Notre-Dame , alea ne plac, nu ?
  Chiar nu înțeleg de unde atâta adversitate pentru biserici. Suntem un popor creștin de peste o mie de ani , normal ca sunt mai multe biserici decât spitale . Cine ne-a oprit sa nu construim spitale ? Atât bisericile, cât si spitalele sunt locuri unde oamenii se vindeca . Si ca o statistica : România are 1 spital la 43.000 de locuitori , SUA are 1 spital la 56.000 de locuitori !
  Din păcate săraca Românie suferă enorm.
  Pr. Iustin Pârvu : „Dacă țara asta ar fi gospodărită de niște oameni pe care îi doare sufletul si inima pentru frumusetea ei, nu am avea nevoie de nimic, nici de un șurub occidental.”

 4. de regula se retrag in anumite modele de ” mertane” sau alte limuzine. Cand nu trece un preot timp de 3 zile sa faca o liturghie in clubul ala, nu cred ca mai putem pune problema de credinta stramoseasca si valori crestinesti. Biserica in RO a devenit de mult o afacere.

 5. Chiar mi-a placut. Si mi-a placut pentru ca a fost direct, scurt si concret. Poate il citeste si Daniel, ca nu-i va luat mult. Dar mai are ataaaaat de mult pana pricepe ca lumea nu-l mai vrea si nu mai are incredere in Biserica din cauza comportamanetului sau. Dar hai sa nu ucidem speranta noua ce se naste.

 6. In general nu te citeam (no offence) dar articolul asta si comentariile ma pun pe ganduri. Multa furie e in aer si oamenii sunt numai furiosi, nestiind si de ce.
  Ce vad eu pe aici? In primul rand, multi confunda notiunile de biserica, credinta si ortodoxie cu ce sa adunat sub sintagma BOR.

  Dreptul la credinta, dreptul la exercitarea credintei si tot ce vine la pachet cu cele doua drepturi (cler, lacase de cult si bani) este un drept fundamental, garantat de constitutie, si nu au nici o legatura cu furia care este indreptata impotriva leaderilor bisericii ortodoxe romane. Se pare ca ei au confiscat credinta sau, mai bine zis, au „privatizat” credinta in folosul altora. In mod normal, cum spunea un comentator, accesul in biserica si rugaciunea nu costa nimic. Dar apartenenta costa si cineva trebuie sa plateasca. Catolicii platesc in Germania impozitul pe biserica, care merge direct la biserica. Daca esti penticostal, contribui benevol. Daca nu contribui, nu ai biserica unde sa mergi si te rogi de acasa.

  In concluzie, daca doresc sa am o biserica unde sa merg, ar trebui sa contribui benevol. Este anormal ca statul sa contribuie la catedrala aia din bugetul central. Adica iei bani de la toti (catolici, luterani, adventisti, samd) si faci o biserica pentru ortodocsi. Pai nu prea mi se pare ok. Vor ortodocsii (sau catolicii, budhistii) o biserica mare: marcati banul direct!

  De cand este Romania un stat ortodox, ca sa construiasca palate anumitor demnitari? Conform ultimelor date era un stat laic si nu unul religios. De cand leaderul unei biserici este considerat demnitar? Preotii de orice nivel nu au treaba cu politica, conform statutului lor. Cineva imi spunea ca „si papa are coloana oficiala”. Da, dar papa e sef de stat, adica un fel de presedinte.
  Biserica nu ar trebui sa fie o institutie publica ci pur si simplu o rezultanta a unor credinte comune ale unor multimi. Bogatia ei trebuie sa fie data, ca pe vremuri, de bogatia enoriasilor bisericii. Marille catedrale din Germania au fost construite cand comunitatile au vrut sa arate ca au bani si isi permit sa aiba un dom.

  Ignora ceata de latratori (care acum o sa sara si pe mine) si scrie in continuare.

 7. Si totusi, ce tara europeana fara catedrale cunoasteti dumneavoastra, D-le Mandruta? De ce este deci atat de grav ca vor sa construiasca una si in Romania? In al doilea rand, daca nu intelegeti nimic dintr-o slujba ortodoxa, nu este vina preotului, sa stiti. Sunt multe site-uri si carti unde sunt explicate in amanunt simbolistica slujbelor religioase, iar daca nu va place sa cititi in limba romana, va pot trimite si in engleza, germana sau franceza. Sau va pot pune in legatura cu preoti ortodocsi din Statele Unite ale Americii, care ar putea sa va lamureasca mai multe detalii despre acest „rit bizantin”. Sunt sigura ca ar fi bucurosi sa va coopteze in ortodoxie, denominatiunea crestina cu cea mai mare crestere din ultimii ani in Statele Unite. Motivele pentru care se intampla acest fenomen sunt multe, insa eu as expune aici numai unul: pentru ca ortodoxia este neschimbata de 2000 de ani, are claritatea si prospetimea originalului. Dar ma bucura un lucru, ca desi recunoasteti ca nu aveti habar despre ce inseamna invatatura ortodoxa, vorbiti despre har. Daca il cautati cu sinceritate si va doriti cu adevarat sa il gasiti pe Dumnezeu, sau totul este numai o schita superficiala si schimonosita a unei incercari de introspectie nu stiu, dvs. stiti mai bine, insa eu asa va doresc, sa va gasiti harul.

 8. Si ar mai fi ceva.Cred ca ati vrut sa spuneti ca va adresati la singular lui „Dan”, pentru ca persoana a doua poate fi si plural. Ei da, stiu, graba…

  • DAN – este un substantiv propriu , nu are sens la plural … in contextul de fata este o adresare imperativa….totusi , destul de interesanta , dar si esuata initiativa ta de a da o lectie de gramatica ,dar in acelasi timp si destul de neinteresanta , deoarece te agati de mizerii de acest gen in loc sa bagi ceva la cap din mesajul transmis:)

   • „te-ai enervat” (pe tine, te)=pers. a II-a sing.
    „v-ati enervat” (pe voi, va, v-)=pers. a II-a plural
    Iar „Draga Dane” este interpelatia directa a unei persoane prin folosirea apelativului (nume propriu in cazul vocativ). Deci nu, nu este vorba despre o adresare imperativa, draga Razvane. Nici nu ar avea cum, intrucat imperativul este un mod verbal, or aici nu exista verb. E vorba asadar despre declinare.

 9. Iubim OrtodoxiaÎţi place
  21 de ore ·
  …Auzim ca in Romania se construiesc BISERICI in detrimentul SPITALELOR…!

  FALS, FALS, FALS…!!!

  1. In primul rand NU EXISTA O COMPETITIE intre cele doua, AMBELE SUNT PENTRU OAMENI, nu impotriva oamenilor ( Eu ma tratez intr-un SPITAL si ma rog intr-o Biserica, am nevoie atat de MEDIC cat si de PREOT)

  2. Daca Bisericile ar fi nefolositoare, de ce sunt pline ? Simplu: pt ca prezenta lor este ceruta de comunitatea respectiva

  3. Biserica construieste biserici pt ca asta este menirea ei, dar asta nu inseamna ca nu construieste si spitale sau scoli ( de ex. in Bucuresti avem spitalul Sf Nectarie ( pt tratament paliativ) scolile Sf Sofia sau Sf Macrina ( in ambele se pregatesc in jur de 200 de copii).( La Margineni exista o scoala construita de Biserica si are o capacitate de 150 de locuri) Lista exemplelor e lunga, dar o putem detalia oricand daca este cazul. De multe ori se intampla si invers, adica Spitalele construiesc capele in incinta lor !

  4. APROPO ! Aveti idee cat sange a fost colectat prin campania BISERICII „DONEAZA SANGE SALVEAZA O VIATA” ? : cel putin 7 TONE de SANGE ! ( Pr Ciprian Gradinaru a dat startul inca de saptamana trecuta celei de-a noua campanii, iar sangele care a fost folosit pentru victimele de la Colectiv, de acolo fusese colectat – ce ironie, nu-i asa ? ( apropo, acolo tot Biserica a dat autorizatiile de functionare ? Ma gandeam eu ca NU !

  5. De ce s-au inchis SCOLILE si SPITALELE ? Simplu: pt ca de 25 de ani suntem condusi de bolnavi mintal si analfabeti ( pe care, in aparenta, tot noi i-am votat). Pt ca in cei 25 de ani, de la Revolutie, urmasii comunistilor nu aveau nevoie de un popor sanatos si inteligent, ci de niste oi care sa poata fi manipulate la urna de vot ! Faceti un calcul simplu: Costa mai putin un cozonac, o sticla de tuica si un pui recongelat, o data la 4 ani, decat scolarizarea unui elev timp de 16 ani

  6. Cine a inchis spitalele ? Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011 !!! DE CE ? DE CE ? DE CE ? Cine le-a inchis ? Biserica ? NUUU ! GUVERNUL, POLITICIENII !!!

  7. De ce nu se construiesc SPITALE ? Pt ca tot „ei” le-au inchis ! Pt ca daca am avea SPITALE moderne n-am mai avea bolnavi, daca nu avem bolnavi nu mai cumpara nimeni medicamente !!! ups !!! mi-e frica sa continui …

  8. Cand se construieste o BISERICA este nevoie de un preot care deserveste cel putin 200 de credinciosi. Tot ei in mare masura ii asigura salarizarea. Apropo de salariul popilor: Preotul primeste de la buget o parte din bani ( vreo 5-6 mil) iar de la parohie isi completeaza veniturile. Atunci cand plateste impozitele o face pe toata suma, adica plateste Statului, mai mult decat primeste !

  9. Cand se construieste un SPITAL ( daca se construieste) e nevoie de cel putin 50-100 de medici si asistente (pai oamenii acestia trebuie scolarizati, platiti … daca cheltuim banii de la buget pe ei, n-or sa ne mai ramana pentru autostrazile fictive, sau alea care pleaca singure la vale, pt borduri si panselute … )

  10. Apropo de medici … aproape toti prietenii doctori ( si nu sunt putini) au plecat sau sunt pe punctul de a pleca din tara ( iar motivul nu este BISERICA ! ci tratamentul jegos pe care STATUL il are fata de ei)

  11 NU sunt bani pentru SANATATE ! BA DA sunt fooooarte muuuulti bani, dar ATENTIE cine ii imparte si cum !

  12. Nu BISERICA tine posturile blocate in SANATATE ci … stilourile cu „cerneala magica” ale …( ati ghicit !!! ) acelorasi politicieni influenti si ale „functionarilor de casa”.

  Ps

  1. Concluziile va rog sa le trageti fiecare. Este clar cine sunt papusarii din spatele acestei piese triste, cei care servesc de fiecare data la „timpul potrivit” melodia pe care incep sa tzopaie diferitii „formatori” …

  2 .Am o curiozitate: de ce aceste suflete active ale societatii care sunt deranjate de construirea bisericilor nu-si canalizeaza energia construind de ex un spital ??? e simplu: din IPOCRIZIE, scopul lor nu este sa creeze SOLUTII ci CONFUZII … iar acest lucru le iese foarte bine !

  3.ASADAR, dragilor :

  Deschideti ochii si ganditi cu mintea voastra ! Avea dreptate Mark Twain inca de acum 200 de ani :“Dacă nu citeşti ziarele eşti neinformat,dacă le citeşti eşti dezinformat” …

  „Cunoasteti Adevarul iar Acesta va va face LIBERI !”

  • Aveti mare dreptate dl. Dan, asa este!

   Mandruta (scuza-ma ca nu ma adresez cu dl, dar nu este cazul…), nu este de ajuns sa ai posibilitatea sa scrii pe un blog si apoi sa crezi ca esti formator de opinie, trebuie sa mai si gandesti inainte de a scrie ceva, si mai presus de toate, trebuie sa ai credinta adevarata ca sa intelegi Biserica (atentie, am spus Biserica, nu religia).Ponegresti Biserica, pentru ca nu ai alternativa. Daca aveam spitale suficiente, autostrazi si scoli asa cum ar trebuie sa fie, daca nu aveam coruptia asta care ne mananca sufletele, nu mai era de vina Biserica, nu?
   Biserica este spitalul sufletului, cu conditia sa ajungi acolo. Iar când ajungi acolo cu adevarat, vei intelege in primul rand care este rostul tau pe pamant. Iar când ajungi sa intelegi care este rostul tau pe pamant, te asigur ca multe din prostiile si grozaviile pe care le faci, nu le-ai mai face.
   Stiu, comentarii de genul idioata” ingusta la minte”..etc, vor curge. E normal, când oamenii nu inteleg.
   Insa, e prea mult ca tu sa devii un fel de vocea oamenilor…sa ne mai uitam si cine ne vorbeste….
   Iertati-ma daca v-am suparat, dar nu am suportat ideea dvs. de a da cu bata in balta ca sa se maurdareasca altii…

   • Da, Doamna Elena, aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste Biserica. Biserica nu este nici persoana si nici cladire, Biserica este silpul si adevarul temeliei ale credintei in Iisus Hristos. Insa ceea ce ma supara pe mine este ca foarte multi preoti fac politica in loc sa faca caticheza credintei prin care putem sa fim mantuiti. Spun ca fac politica pentru ca, de fiecare data cand sunt alegeri o mare majoritate dintre preoti ne spun cu cine si pe cine sa votam. De unde stie preotul ca cine este mai bun? Va spun eu. Nu stie nici el ci spune sa votam cu un viitor prieten sau sustinator al preotului. Da, sunt si exceptii. O bunaparte dintre preoti isi cunosc menirea si vocatia, ei sunt pescari de oameni, asa cum a fost si Ap. Petru. Eu spun ca nu sunt destule biserici, daca fiecare credincios s-ar duce duminica de duminica la biserica nu ar avea unde, dar cum oamenii sunt crestini numai cu numele, sunt si biserici suficiente pentru cei care cred cu adevarat in Biserica lui Hristos. Pacat. Recensamant 2011 date definitive: 86,5% ortodocsi, 4,6% romano-catolici, 3,2% reformati, 0,2% atei. Dintre acestea aproximativ 15-17% frecventeaza biserica

   • Draga mea, in primul rand il ponegrim pe Daniel care nu e Biserica. Poate crede el ca e tot una… in al doilea rand ponegrim Biserica nu in sens religios ci ca societate comerciala in care a fost transformata de acest individ… si de asta te lovesti prima data cand ai nevoie de un enorias al bisericii… eu personal m-am lovit de doua ori deastfel de situatii. Prima data cand m-am insurat si mi s-a spus din start pretul daca imi convine bine daca nu sa fiu sanatos plus ca nu accepta decat daca ma spovedeamin biserica aia pentru care era alta cotizatie… si am acceptat ca n-am avut incotro. A doua oara cand a trebuit sa imi inmormantez bunica. M-am dus in cimitir sa caut preot pentru ca preotul de la biserica din zona mi-a aruncat un tarif in ochi din start si m-a trimis la plimbare ca era ocupat cu alte inmormantari nu avea timp de tocmeala… si am gesit un preot batran cu haine simple care a venit si mi-a ingropat bunica si nu a vrut sa primeasca nimic. Imi si aduc aminte cand mi-a zambit, mi-a pus mana pe cap si mi-a spus „Domnul fie cu tine!” si a plecat… astia sunt indrumatorii spirituali de care avem nevoie. Il voi avea toata viata la inima pe omul ala si l-as urma fara sa pun intrebari!

    Sa revenim la problema! Totul a pornit ca replica la atitudinea preafericitului de grandomanie. Auzi tu la dansul de ce nu sa venit la Colectiv… „Nu vrem sa se considere ca facem spectacol. Nu vrem sa ne laudam…” Adica daca venea imbracat umil sa aprinda o candela in liniste ca omul de rand si sa plece inapoi in biserica sa se roage insemna ca face spectacol??? e un ipocrit daca nu isi da seama de faptul ca tocmai umbland impopotonat zi de zi ca un circar face un spectacol.
    Si apropo stiai ca in 1930 a ars Biserica din Costesti (Arges) cu 116 de copii in ea? ia fa tu analogie cu o alta prostie pe care a debitat-o dansul acum doua zile.
    Despre asta e vorba. Este un prostanac care isi cunoaste doar interesul propriu si ar merita cate un sut in fund pentru fiecare candela pe care am aprins-o noi astia de rand dusi acolo sa facem „spectacol mut”!!!

  • Cu siguranta ca daca acei tineri care au fost in COLECTIV, inainte de a intra in acel club, ar fi cerut parerea, sfatul, indrumarea unui preot sau pastor ar fi primit raspunsul ca nu au ce cauta intr-un asemenea loc, iar daca ar fi dat ascultare nu ar mai fi avut loc acea tragedie.
   Cineva spunea:
   Am observat în viață că plătești pentru orice faci. Viața este ca o mâncare la restaurant. Te duci la restaurant și comanzi ce-ți place, mai comanzi un suc, mai vrei o cafea, mai vrei desert și te simți ca un boier. Cineva se învârte în jurul tău și cum îi faci semn cu degetul vine la tine și-ți aduce ce dorești, numai că la sfârșit îți aduce și nota de plată și nu poți pleca de acolo până nu o achiți. Așa este viața: tot ce consumi plătești!
   In Biblie sunt multe invataturi pe care daca le-am asculta am fi scutiti de multe necazuri.
   Ferice de omul care nu se duce, nu se opreste si nu se asaza. (Psalmul 1)
   Proverbele lui Solomon capitolul 1: 20-33
   20 Înţelepciunea strigă pe uliţe, îşi înalţă glasul în pieţe;
   21 strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei:
   22 „Până când veţi iubi prostia, proştilor? Până când le va plăcea batjocoritorilor batjocura şi vor urî nebunii ştiinţa?
   23 Întoarceţi-vă să ascultaţi mustrările mele! Iată, voi turna duhul meu peste voi, vă voi face cunoscut cuvintele mele…
   24 Fiindcă eu chem, şi voi vă împotriviţi, fiindcă îmi întind mâna, şi nimeni nu ia seama,
   25 fiindcă lepădaţi toate sfaturile mele şi nu vă plac mustrările mele,
   26 de aceea şi eu voi râde când veţi fi în vreo nenorocire; îmi voi bate joc de voi când vă va apuca groaza,
   27 când vă va apuca groaza ca o furtună şi când vă va învălui nenorocirea ca un vârtej, când vor da peste voi necazul şi strâmtorarea.
   28 Atunci mă vor chema, şi nu voi răspunde; mă vor căuta, şi nu mă vor găsi.
   29 Pentru că au urât ştiinţa şi n-au ales frica Domnului;
   30 pentru că n-au iubit sfaturile mele şi au nesocotit toate mustrările mele.
   31 De aceea, se vor hrăni cu roada umbletelor lor şi se vor sătura cu sfaturile lor.
   32 Căci împotrivirea proştilor îi ucide şi liniştea nebunilor îi pierde,
   33 dar cel ce m-ascultă va locui fără grijă, va trăi liniştit şi fără să se teamă de vreun rău.”
   Capitolul 22:3
   3 Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi.
   Capitolul 10:27
   27 Frica de Domnul lungeşte zilele, dar anii celui rău sunt scurtaţi.
   Galateni 5:16-17
   16 Zic dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.
   17 Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul, împotriva firii pământeşti; sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa cănu puteţi face tot ce voiţi.
   Galateni 6:7-8
   7 Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera.
   8 Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea, dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.

   Starea de păcat a omenirii
   Romani 1:18-25
   18 Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor, care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor.
   19 Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
   20 În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi,
   21 fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit, ci s-au dedat la gândiri deşarte şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.
   22 S-au fălit că sunt înţelepţi şi au înnebunit
   23 şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare.
   24 De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor, aşa că îşi necinstesc singuri† trupurile,
   25 căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.

   • pytt72, ce usor vorbesti. Cum era daca te nasteai in Iran? Nu mai vorbeai despre Hristos ci ne vorbeai despre adevar care este Mohamed ca el este singurul adevar. Sa-i multumest celui de Sus ca te-ai nascut si ai crescut acolo unde soarta ti-a dat o sansa la credinta in Hristos.

  • @dan
   Hai sa facem o abstractie, accept ce ai debitat, acu tu Imi asculti propunerea… Eu nu umblu la biserica, n-am nevoie de „serviciile” oferite, pot sa ma rog acasa (ceea ce nu pot – sa ma operez la glezna in sufragerie) deci da-mi voie sa nu mai „cotizez”. In alta ordine de idei, cum eu platesc impozit pe VENITUL MEU MUNCIT, consider ca si biserica, co-participant (si beneficiar) al societatii, poate linistit sa nu fie scutit de taxe. Ce zici? Dai voie? 😉

  • De ce sunt bisericile pline?? :))) pentru ca la conditiile din spitale oamenilor nu le mai ramane decat sa se roage !!! Sa nu vrei sa faci slujbe de inmormantare fara 5 mil ?!! Asta a ajuns biserica
   Niste hoti aroganti care nu dau 2 bani pe omu de rand daca nu are portofelu’ plin ,si chiar daca nu-l are ” sa se imprumute” pt ceva ce ar trebui sa primeasca GRATIS de la acesti” oameni ai Domnului” care nu fuctioneaZa decat cu monezi ,bagi fisa ,mai scot un cuv ,nu mai bsgi se opresc si te trateaza cu curu’
   De ce se tot construiesc biserici???fara aprobari s-ar construi ceva,aprobari date de cine???in locu a 5 biserici s-ar putea construi un spital.Stii care e diferenta intre doctori si preoti,spagi iau toti,nu de asta e vb:doctorii te ajuta cand esti inca in viata,preotii -nu mai au pe cine sa ajute!!!un preot adevarat nu are nevoie de remuneratie de la credinciosi
   A scris bine ce-a scris,babe indoctrinate ce sunteti !

   • Unii ca si tine sunteti atat de bolnavi incat chiar numai in spitale ar trebui sa stati ,dar in unele speciale(pt.cap).Tine cont ca nu toata lumea e bolnava.Ar fi un dezastru sa avem mii de spitale si cateva biserici.Dar cred ca daca veti cere asta chiar poate o sa se intample(fereasca Dumnezeu).Eu prefer mai bine sa ma rog decat sa stau in spital.Voua daca va trebuie spitale de ce nu va faceti?Cine nu va lasa?

  • Cred ca esti la fel de prost ca si cele 12 argumente pe care le-ai adus. De ce are nevoie romania de o catedrala de 1 mld euro? A cam trecut vremea cand ne exprimam prostia in constructii mamut. Nu mai suntem nici in evul mediu sa ridicam catedrale imense cand populatia sufera. De ce crezi ca oficialii suedezi condamna asta? Pt ca sunt mai civilizat, nu un popor pupator de oase. Legat de donatul de sange, cred ca te inseli, nu prea are Romania unde sa stocheze asa cantitatea mare de sange. Legat de faptul ca ai la fel de mare nevoie de preot ca si de un doctor… te cam inseli. Du-te cu o infectie la preot vezi ce se intampla. Biserica s-a indepartat destul de mult de religie

   • Florine daca tot lauzi oficialii suedezi esti gay…in secret.Ce este demn de lauda la o societate care da mana libera la casatoriile intre barbati?Mda,deci esti gay..

  • …Construiesti o afirmatie falsa si ca sa (biserici in DETRIMENTUL spitalelor!)ca sa combati timpeste intr-o dispuna in care adversaru lipseste!…Esti jalnic, Domnule!…

  • Este puțin eronat. Biserica este politizata și influenta. Doctorii nu. Doctorii nu pot fi cumpărați. Biserica este egala Facebook ului ca și influenta asupra maselor.
   Biserica nu te face deștept. Educația și școala da. De asemenea trebuie să fii sănătos pentru a putea evolua.
   Eu pot să trăiesc fără instituția numită biserica. Fără școală și sănătate, nu pot!
   Nu mi se pare normal ca într un orășel să fie 40 biserici, un spital prăpădit și 15 școli. Este o anomalie totală!!! Cum vrei un popor sănătos? Construind biserici? Sau clinici și școli???

   • Chestiunea raportului dintre numarul de scoli / spital si numarul de biserici este FALSA.

    Nu mi se pare normal ca oamenii (pripiti) nu fac diferenta intre fals si autentic.

    Este o anomalie totala!!!

    Cum sa fie un popor sanatos LA MINTE cu astfel de anomalii?

    Cica: „Biserica nu te face destept. Educatia si scoala da.”

    Pai orice educatie contine cunostinte despre cultura religioasa, cum contine cunostinte despre cultura financiara sau despre cultura muzicala (a pricepe IDEILE muzicale ale lui Bach, Beethoven, Mozart e mult mai important decit a face raportul dintre numarul de scoli / spitale si numarul de biserici).

  • nu confundati biserica-ierarhia si oamenii cu biserica-spiritul ei, ortodoxia…articolul nu se refera la biserica in general, ci la patriarhul ei, la slujitorii ei, care, ca de obicei, au aratat ce pot. Ei sunt cei care fac o mare defavoare bisericii-prin fapte si vorbe.

  • Pai ce sa spun mai draga. M-ai convins . O sa dau de azi incolo bani ca sa mai construiti un hotel sau poate inca o catedrala. Nu ti-ar fi rusine. Esti aspirant la vreo parohie „buna”? Cu cat ai cotizat? 200+200+150=550 iti dai seama ce multe locuri pentru elevi ati creat? Ai curaj sa calculezi cate ore se fura copiilor cu asa zisele ore de religie? Ore de religie? Nu ore de indoctrinare , de inducere a frici, ore in care copii sunt speriati cu pedeapsa divina. Daca sunteti atat de buni de ce va bateti cu cei de alte credinte ca sa le ocupati locurile de cult? Daca sunteti corecti si cinstiti de ce nu intrati in rand cu toti oamenii acestei tari sa platiti si voi impozit,nu doar pe salariu ci si pe averile nesimtite pe care le-ati facut? Imi faceti greata. Va folositi de toate facilitatila stiintei dar ginditi ca acum 2000 de ani. Sper din toata inima ca acest popor sa aiba ratiune si sa nu va dea acces la putere ca sunteti in stare sa reinviati inchizitia.

  • religia are menirea de a instaura frica ,va intrebati de ce nu ies romanii in strada sa-si croiasca un destin mai bun ,religia are rolul ei in manipularea maselor d-asta si scutirea de la plata taxelor si impozitelor ganditi-va ce-ar fi daca la biserica si-ar indruma enoriasul sa-si apere avutia si viitorul desi ar insemna sa intre in conflict direct cu clasa politica aia care imparte banii nu cumva biserica prin ai sai inalti reprezentanti ne vand pe toti si viitorul copiilor nostri pe 30 de arginti ;si btw ci l-a creat pe d-zeu ? pe satan stim ca d-zeu daca ar fi asa atunci de ce toata sarada asta logic ar fi ca daca ai creat ceva inferior sa te slujeasca si-ti sare-n cap ii rupi capul in secunda 2 fara mare tam tam atat d-zeu cat si bau bau satana nu-s decat inventia oamenilor scoliti astfel incat sa adune cat mai multi si mai rapid bogatie si influenta ceva in genul inventiei bancilor care devin la fel de spirituale ;sa fim seriosi cine a creat universul n-are nici o treaba cu ce credem noi sau voi mai degraba c-ar fi daca e sa ma intrebi pe mine acea entitate are 50% bun 50% rau asa cum il percepem noi mai degraba ar fi neutru(entitatea) in conflictele buni vs rai la final

  • Cand spui ca urmasii comunistilor au inchis scolile pentru ca nu aveau nevoie de un popor inteligent, recunosti de facto ca biserica tampeste oamenii… daca-i destepta, le inchideau si pe ele! Cu alte cuvinte, esti un postac platit sa apere interesele BOR, dar au ales pe cineva care nu stie ca numarul de biserici este atat de mare incat nu are cum sa se justifice…

 10. Ce prostii cu iz savant. Doar așa, în treacăt : Luther a făcut o reforma, care nu s-a terminat nici în ziua de azi, tot apar și apar alte culte creștine pe urmele reformei. …

 11. Intiia epistola catre mindruti

  Omule Lucian Mindruta,

  (ca domn nu pot sa-ti spun, la ce scrisoare josnica ai scris)

  Un astfel de text, dar mai ales un astfel de context, e un exemplu de badaranie evidenta, de parca un taranoi frustrat vrea sa-i zica citeva directorului liceului de la oras unde urmeaza sa termine clasa a 8-a. Dar sa auda toata scoala, ca-s multi imberbi care sa sustina un astfel de demers ignobil, la gramada.

  Nu sint ortodox, sint cetatean roman, obisnuit cu lectura presei culturale, din care am dat citate ale lui Lucian Mindruta pe cind scria, bine (sic!), in Dilema.

  Pe atunci Alex. Leo Serban scria despre mine: „Alin Cristea este furnica mereu treaza care filtreaza, filtreaza, filtreaza…; o face asa, de-un pamplezir, de-un paregzamplu si eu, unul, am mare incredere în gustul sau. Revista lui Alin este un soi de memorie condensata a efemerului jurnalistic – paginile aurii ale gesturilor noastre recente: esti in ea, deci existi!” (LiterNet, 2002)

  Din efemerul jurnalistic (dar cu ce ADEVARURI perene sintem confruntati) am retinut atunci si am evocat in mai multe rinduri si o chestiune din articolul „Apa Iordanului, acum si la robinet”, al mindrutului Lucian, din Dilema, nr. 498, 27 sept. – 3 oct. 2002, unde facea afirmatia ‘generoasa’: „Mai mult de jumatate dintre presedintii SUA din secolul acesta au fost, daca nu ma insel, baptisti.”

  Mindrutul Lucian se insela, ba mai mult, era departe de a aproxima raspunsul. Doar 4 au fost baptisti: Warren G. Harding, Harry S. Truman, Jimmy Carter, Bill Clinton. Cca 10%, deci. Daca se iau in considerare numai presedintii SUA din secolul XX, atunci cei 4 reprezinta cca 20%.

  Pe atunci nu aveam internet acasa. Verificarea acestor date m-a obligat sa cheltui timp, energie si bani la o sala cu acces la Internet. Pe de alta parte, comoditatea jurnalistului roman din articolul cu pricina mi-a oferit si pretextul unei informari despre apartenenta religioasa a presedintilor SUA.

  Am integrat aceasta chestiune in eseul „Revistele culturale – Functii si disfunctionalitati”, pe care l-am prezentat la simpozionul “Revistele culturale – platforme de dialog in tarile Europei de sud-est” (Institutul Goethe, Bucureşti, 11-12 decembrie 2003), facind urmatorul comentariu:

  O consecinta imediata a unor astfel de comoditati (sau, uneori, trucuri mediatice) este faptul ca cititorul nu mai are incredere in informatiile prezentate si nici in tipul de argument prezentat. Se poate pune in discutie chiar respectul pe care il are jurnalistul, respectiv revista, fata de cititor, avind in vedere ca are la dispozitie un mijloc rapid de informare, precum internetul (si alte surse), pentru a face investigatiile de rigoare. Romanii au nevoie de acces la informatie, de jurnalisti care respecta cititorii, dupa cum şi revistele culturale au nevoie de cititori care sa le respecte. Una din trasaturile fundamentale ale homo sapiens – curiozitatea, dorinta de a invata –, constituie un factor decisiv pentru a impulsiona presa culturala din Romania sa raspunda in mod adecvat acestei provocari cognitive.

  De atunci, iata, sint multi ani de cind sint atent la mindrutii care se reped cu capul inainte si care constituie – asta e mult mai important -, virusi ai dezinformarii si badaraniei in spatiul public, cu un grad mai scazut sau mai ridicat de impostura, dintre care unii dintre cei mai cunoscuti sint Adrian Paunescu (azi se implinesc 5 ani de la moartea lui), Corneliu Vadim Tudor (jelit intr-un mod incredibil in spatiul public), Victor Ponta, a carui demisie a avut loc ieri, in urma protestelor de strada (Vladimir Tismaneanu: Victor Ponta simbolizeaza triumful, dar si esecul, imposturii ideologic).

  Omule Lucian Mindruta,

  (nici tovaras nu pot sa-ti spun, ca nu-ti sint partener intru impostura)

  Titlul scrisorii e gresit. Ar fi trebuit sa se numeasca: Scrisoare Penibila catre puberi intirziati, excitati de convulsiile stradale.

  Nu doar continutul scrisorii ar trebui sa ne ingrijoreze – presupun ca minti mai luminate ca a mea din patria-muma vor da replici pe masura acestei scrisori penibile -, ci si modul iresponsabil in care circula in spatiul public, incurajind o ilogica social-culturala care face mai rau, poate, decit toata perioada comunismului.

  Nu doar ca o voce publica se caca in spatiul public, dar sint atitia comentatori care se joaca cu cacatul mindrutilor, ciocolatindu-se si hlizindu-se imberb catre adultii care poate au pierdut ritmul vietii (virtuale), dar nu si masura adevarului, cu care au croit si croiesc croiesc vietile urmasilor lor si ale urmasilor urmasilor lor.

  Specia vadimilor nu a murit, desigur, o data cu Intii Statatorul lor pre- si postdecembrist.

  Dar au… „evoluat”. Sint necesare „peniciline” mai „aristocrate”, insa cu efect inzecit, cu mindrutii care continua specia vadimilor.

  Nu este vorba in primul rind despre un ierarh sau despre o chestiune religioasa, nici macar despre o institutie (reprezentata de un ierarh), e vorba de un spirit RAU intrupat in omul recent, care si-a pierdut pierdut radacinile, care, daca e in aer, crede ca zboara, cind de fapt e in cadere libera. Cind nu e mai usor ca aerul, ca si constitutie morala si figura publica.

  Este vorba despre cit de rudimentari sint mindrutii.

  Scrisoarea Penibila o dovedeste din plin.

  Oricit de tragic este evenimentul Colectiv, mult mai mult tragism exista in aparitia unei astfel de scrisori publice.

  Oricit de victorioasa pare multimea din strada, adevarata victorie se obtine mult mai greu si are de a face cu victoria fiecaruia asupra lui insusi.

  Orice liceean poate produce astfel de obraznicii, dar existenta lui nu e definita de cetatenia lui, ci de identitatea pe care o dobindeste, APOI si-o asuma.

  Scrisoarea Penibila e un atac la identitate.

  A noastra, a fiecaruia.

  In loc sa sarbatorim o revenire de la impostura spre adevar, obtinuta de cei tineri in strada, trebuie sa ne intristam ca mindrutii iar spun prostii.

  Au invatat CUM sa o spuna.

  Asta nu inseamna ca sint interesati de ADEVAR.

  Asta inseamna doar ca sint… mindruti – cei care comenteaza PE SCURT despre absolut tot.

  • Domnule Alin, credeti ca a inteles ? M-as bucura!

   Ca sa inteleaga, trebuie sa coboare de pe piedestalul care l-a urcat egoul hranit cu dispret!

   • Nu prea pricep de ce te-ai bucura tu daca Mandruta ar intelege… esti cumva mentorul lui, esti ofiterul supraveghetor, esti tatal sau mama lui, cine dracu esti tu? Un om cu semnul exclamarii, ceea ce inseamna ca si tu te miri de cine esti… Apropo, tu ai inteles ceva?

  • Domnule Alin in fond care este problema? Ca au fost gresit numarati baptistii dintr-o tara ? Chiar credeti ca asta e important? Am incercat sa inteleg ce vreti dar oricat mi-am dat silinta citind si recitind ceea ce ati scris credeti-ma ca am ramas cu impresia ca am citit un discurs al lui Iliescu , lung pompos, alambicat dar in final gol fara nimic concret. Credeti oare ca daca sunt oameni care gandesc altfel decat cei indoctrinati de religie trebuie blamati ? In fond problema pusa in scrisoare se referea in mare parte la coruptia din BOR de modul in care aceasta ii trateaza pe ce din afara ei.

   • Daca adial nu a inteles care e subiectul, atunci e in intregime problema lui. Ma refer la chestiunea intelegerii.

    Daca nu vrea sa inteleaga, e deja problema NOASTRA.

    Daca nu e in stare sa priceapa subiectul unui comentariu daca e exprimat in mai mult de o propozitie, atunci e in intregime problema lui.

    Daca nu e vrea sa inteleaga, e deja problmea NOASTRA.

    Doar am scris CLAR ca nu e vorba in primul rind despre o chestiune religioasa, ci una social-culturala:

    Nu este vorba in primul rind despre un ierarh sau despre o chestiune religioasa, nici macar despre o institutie (reprezentata de un ierarh), e vorba de un spirit RAU intrupat in omul recent, care si-a pierdut pierdut radacinile, care, daca e in aer, crede ca zboara, cind de fapt e in cadere libera. Cind nu e mai usor ca aerul, ca si constitutie morala si figura publica.

    E adevarat ca am folosit referinte culturale, dar asta nu inseamna ca ar fi vorba de vreun discurs al lui Iliescu (cit de gagauta poate sa fie cel care spune asa ceva? un anonim, de fapt), ci inseamna ca m-am adresat unui segment de cititori care stiu de unde vin sintagme precum omul recent sau intiia epistola catre… (nicidecum de rezonanta iliesciana).

    Am fost destul de scurt. Atit in comentariul meu in discutie, cit si acum.

    Si a fost DOAR intiia epistola… Urmeaza a doua.

    Intreaba anonimul „Credeti oare ca daca sunt oameni care gandesc altfel decat cei indoctrinati de religie trebuie blamati ?”

    Cel putin 3 chestiuni sint de precizat, din perspectiva mea, care am fost interpelat:

    1. Nu e vorba de doua tabere – cei „indoctrinati de religie” (cica) si cei pe care acestia ii blameaza.

    Este o falsa pista de discutii, dar pe care cei care nu inteleg subiectul unui comentariu consistent si, mai ales, NU VOR sa-l inteleaga, vor prefera sa abuzeze de spatiul public cu astfel de distinctii zanatice.

    2. Nu este vorba de a renunta vreodata la chestiunea RELIGIE. Macar pentru ca au incercat comunistii si nu au reusit, ar trebui sa bage la cap multi comentatii zgribuliti ca in ORICE segment social-cultural din istoria omenirii religia a contat, conteaza si va conta. (Si nu vorbim doar despre religia crestina!)

    Albania a fost primul stat care sa declarat ateu. Acum aeroportul din Tirana se numeste… Maica Tereza. 🙂

    3. A blama nu este in sine un fapt rau.

    A blama – A exprima public dezaprobarea față de o atitudine, un act, un gest etc. considerate reprobabile. (DEX)

    Dar trebuie facuta diferenta intre un spirit critic autentic si legiunile de imbecili de pe retelele de socializare, dupa cum mentiona Umberto Eco.

    Sau comentatorii care nu numai ca sint anonimi (si, o buna parte dintre ei, lasi), ci nu sint in stare sa poarte discutii cu preopinenti in spatiul public.

    Comentatorul anonim adial m-a blamat!…

    Si-a exprimat public dezaprobarea fata de ceva…

    Dar ar fi putut sa o faca FARA sa-l introduca pe Iliescu in replica lui. Dar daca atita stie…

    La fel de bine, pot sa apara sute si mii de comentatori care sa blameze FARA sa aiba cultura dialogului si reflexe formate printr-o educatie PROPRIE, autoimpusa in spatiul public.

    In definitiv, problema nu este (doar) coruptia din BOR sau din vreo institutie, ci coruptia din fiecare PERSOANA.

    Lupta cu adevarat importanta nu este (doar) cu institutiile, ci este lupta fiecaruia cu el insusi.

    Este evident ca un liceean va vorbi probabil mult mai simplist decit un om trecut prin viata. Dar poate sa isi tempereze vocalizele isterice macar…

    Este evident ca cel care nu citeste carti, doar articole PE SCURT si comentarii gogomane, nu are cum sa faca fata unei polemici autentice. Dar macar poate casca urechile la ce zic altii mai cititi…

 12. Salut Luciane
  Ma bucur caesti printre putinii care zic lucrurile pe bune despre capii religiosi
  Sa sti ca Domnul nostru Isus Cristos
  Le a dedicat un capitol intreg despre cum sunt si vor fi
  Citeste te rog din Biblie Matei capitolul 23 siai sa vezi ce interesant este!
  O zi buna !

  • Lucian Mandruta, ti-as scrie o scrisoare deschisa, asa ca de la o persoana non-publica catre una care a aparut la televizor.
   Poate ai tu ce ai cu Patriarhul, e dreptul tau, dar vezi ca in frenezia ta lingvistica ai lovit in romani si in multi. Si nu numai in romanii de azi ci si in cei adormiti.
   Nadajduiesc ca nu ai copiii botezati si esti ateu convins, cel putin ai coerenta faptelor si ti-a ramas ceva integritate, mai Luciane.
   Din vasta ta cunoastere iti lipseste nitica informatie si e bine sa ne documentam si sa citim mult si bine inainte de a deschide gura de om public ce esti. Cu Patriarhul nu ai decat sa te iei de sireturi, dar nu profita de context sa manjesti ceea ce nu pricepi, Luciane. Oi fi tu unealta de manipulare si spalat creiere de copii, dar vezi ca tii cutitul invers.
   Ca daca taceai, filosof ramaneai, vorba aia.

 13. „Tepes”,

  Daca sa fii roman inseamna sa fii roman inseamna sa fii botezat in credinta stramoseasca sa stii ca pana sa apara botezul si crestinismul pe teritoriul tarii noastre existau altii care se rugau la zeii lor.
  Primii romani nu au fost crestini si in nici un caz ortodocsi. Crestinismul s-a scindat cand a fost marea schisma (1054). Deci suntem nationali daca respectam ceea ce a fost dupa 1054 si nu altceva de mai devreme.
  Daca alegi sa iti pui numele de Tepes aici cat de bine crezi ca se mapa trasul in teapa cu religia crestina? Poate doar in ziua de azi in care se trag tepe si membrii bisericii iau mita ca sa ofere anumite lucruri tragand astfel teapa poporului roman care plateste taxe pentru acei oameni.
  In al doilea rand preotii au dreptul sa decida care obiceiuri sa fie respectate si care nu? Daca esti asa legat de respectarea datinilor esti si fanul arsului pe rug al persoanerol care erau considerate vrajitoare sau doar erau impotriva a ceea ce spunea religia?
  Esti de acord ca cineva cu epilepsie este de fapt posedata de diavol asa ca trebuie exorcizata chiar cu pretul vietii ei?
  Pana la urma este dreptul oricaruia sa isi aleaga religia si o obligatia a oricaruia sa aleaga doar partile bune.
  Daca esti asa fan al religiei si vrei sa o respecti la extrema nu te opreste nimeni sa-ti lasi calculatorul deoparte, accesul la internet si toate bunurile materiale si sa te duci in varf de munte ca pusnic.

  PS: Din cate stiu se spune in religia ortodoxa „iubeste pe aproapele tau ca pe sine intuti” si nu cred ca BOR a dat vreun semn ca iubeste acele persoane care au murit sau care au de suferit in urma incendiului. Oare membrii BOR nu se iubesc pe ei insusi si toata averea pe care si-o etaleaza si toate bunurile sunt semn de cat de mult nu le place de ei insusi?

  • Omule, nu te supara ca ti-o spun, dar n-ai habar de istorie, n-ai habar de religie, de fapt n-ai habar de nimic!
   Ca sa nu mori……., iti spun ca sa stii, ca apostolul Andrei, cand a venit pe aceste meleaguri a crestinat mai intai, pe getii de pe teritoriul Dobrogei, apoi urmasii sai in ale preotiei au crestinat populatia daco-romana nou formata, caci poporul roman s-a cristalizat mult mai tarziu, dupa incheierea asimilarii slavilor si altor popoare migratoare. Deci, dupa cum spun toti marii istorici romani, „poporul roman s-a nascut crestin”.
   Asa ca inainte de a posta asemenea ineptii, pune mana pe carte si citeste, ca sa iesi din intunericul in care traiesti!

 14. Oamenilor? Cum puteti fi atat de naivi? Nu v ar placea sa nu i mai vedeti poleiti cu aur din cap pana in picioare? Nu v ar placea cand aveti un necaz sau o bucurie sa nu va mai traga banii din buzunar cu japca? Fiecare ar trebui sa contribuie la biserica cu cat poate si cat poate! Sunt oameni sarmani care nu au cu ce plati sicrie si inmormantari si in loc sa si petreaca timpul jelindul pe cel dus isi freaca mainile si se milogeste la prieteni si vecini sa i dea un imprumut. Nu toti sunt la fel! Total de acord! Dar cei ce nu mai reprezinta biserica sau nu mai respecta religia ar trebui inlaturati. Asta este o capusa, un virme infect care sta si se balaceste intr o balta de puroi. Cand tratezi rana o tratezi integral nu mai lasi urma de puroi…….Nu sunt de acord cu afirmatia tuturor ca sunt nu stiu cate biserici si nu stiu cate probleme. Nu asta este problema! Problema este ca spitalele putine, multe cum sunt sunt insuficient dotate, aparatura invechita, personal putin, lipsa personal specializat, fonduri insuficiente pentru achizitia de medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanti. Mobililierul spitalicesc si conditiile sunt groaznice in cele mai multe cazuri. Asta este problema reala nu numarul lor. Biserica nu se mai implica in nimic, s a canalizat pe profit, pe facutul de bani sub orice forma si in orice mod. Am stat in SUA 3 ani. Este o placere sa intri intr o biserica de acolo. Simplitatea, pastorii, oamenii care te intampina acolo iti dau o stare de bine. Te fac sa crezi ca totul o sa fie bine si ca indiferent cat de rau iti este atunci totul va trece si va fi si bine. Nu mai intrasem intr o biserica din 1998 cand a decedat tatal meu si cand am asistat cum preotul (prieten de familie) insista la mama sa fie platit inainte de inceperea slujbei. M am scarbit in acel moment pe viata si credinta mea este in suflet. Cred ca daca faci bine ti se intampla lucruri bune. NU cred in aprinsul lumanarilor, in rugaciuni sau in plecaciuni la popi. Poti crede in BINE, sa l faci si sa l primesti din partea celor pe care i ai ajutat sau din partea altora care cred in BINE ca si tine. Revenind la Prea Preaul Asta, eu as vrea sa dispara definitiv din orice asociere cu biserica sau religia. Sa aiba o revelatie si sa se refugieze intr o pestera sa meditezi ce a facut in ultimii ani. Nu mai fiti naivi, nu mai fiti slabi si nu va mai refugiati in cuvintele si faptele acestor oameni. Faceti va singuri credinta si rugaciunile!

  • Sfaturi de doi lei !
   Va alimentati frustrarile, aruncand cu pietre in ce nu intelegeti, in ce nu cunoasteti!.

   Mai schimbati placa, ca s-a zgariat!
   Daca bisericile ar fi pline si am asculta/respecta cuvantul viu al Lui Dumnezeu, spitalele ar fi goale.
   Cuvantul, viu, e in casa lui Dumnezeu, iar noi, cei care o iubim, suntem biserica.
   Parintele Arsenie Boca spunea:
   A osândi pe preoţi e lucrul cel mai uşor şi cel mai fără rost. Să fim drepţi: slujba preoţilor e sfântă, darul lor e de la Dumnezeu, e sfânt. Că firea lor pământească mai dă uneori prilej de sminteală, iară să fim drepţi: neavând cum să vină altfel decât prin naştere din trupuri pământeşti în care mişună pornirile fărădelegilor ca şerpii şi rod înclinările patimilor ca viermii, sigur că ei vor fi covârşiţi de moştenirea aceasta şi nu-şi vor putea îndeplini fără umbră trimiterea lor de la Dumnezeu.

   Doamne lumineaza-ne, caci inteligenta fara intelepciune este zero!

   • Nu conteaza? Ba conteaza faptul ca balmajesti niste aiureli mai mari ca tine… Mandruta este probabil ca si mine un agnostic… avem nevoie de dovezi ca sa credem, nu de vorbe sforaitoare spuse de un neica nimeni ca tine… aperi niste jigodii si sustii ca au darul de la Dumnezeu! „Darul” e din buzunarele celor saraci cu duhul, cei ce pupa moaste si dau ocol bisericilor pe coate si genunchi, iar in tramvai fac scandal ca nu le ofera nimeni locul!

  • Laura nu-i asa ca esti martora lui iehova?Hai recunoaste ca la asa-zisele slujbe stai cu diavolul calare pe tine si racnesti ca si cum ai vorbi sanscrita.Cauti doar sa dezbini.

   • @Miha
    Sunt martora prostiei tale si a multora! Sunt atee convinsa, dar tu ai probleme psihice grave! Oricum de remarcat ca fie ai imaginatie bogata, fie ai fost abuzata in copilarie! Totusi as recunoaste un lucru, ca daca as pune mana pe tine ti as scoate eu toti dracii din tine! Trateaza te femeie ca esti dusa pe pustii!

 15. Nu mai pupați atât în spate biserica și pe mai sus puși ei. Nu sunt decât o adunătură de păcălici și hoți pentru o generație proastă si inapoiata de ceea ce înseamnă credința. Nu la biserică există credința idioților care știți biblia pe dinafară și nu o înțelegeți. Credință este in fiecare om și in conștiința lui. Sper ca generatiile de azi și de aici înainte să uite de ce înseamnă biserică și să conștientizeze ce este credința cu adevărat.

  • Ce o sa va fie dor de biserica ortodoxa cand i sa stati in spitalele pe care le tot cereti si o sa va lase cu perfuzia nepusa, unii cu prosopul pe cap ce dau fuga la moscheele din colt pentru a sta cu fundul in sus, la rugaciune.
   O sa va amititi si de cruce si de moaste si o sa pricepeti care a fost ” treaba”…dar prea tarziu. Pe copiii vostri deja ii va chema Ali Escu, nascuti in Romania.
   Cumplita e otrava manipularii

  • Replica comentatorului anonim dan contine idiotenii… cu carul.

   1. In primul rind, a spune despre o institutie, nu neaparat religioasa, ca reprezinta „o aduna de pacalici” indica o gindire gregara, in cel mai bun caz o grava carenta de exprimare (in spatiul public).

   2. Presupozitia „idiotilor care stiu biblia pe dinafara si nu o inteleg” este ineptioasa. In cel mai bun caz e vorba, iarasi, de o grava carenta de exprimare (in spatiul public).

   3. Afirmatia „Credinta este in fiecare om si in constiinta lui” nu este sustinuta de vreun argument. Este un slogan COMOD care circula in rindul maselor de oameni neinstruiti.

   4. Nu exista nici un motiv serios pentru care generaziile de azi si de aici inainte sa uite de ce inseamna biserica. Face parte din identitatea umana, nationala si individuala. Pina si faptul ca, in replicile lor, comentatorii anonimi se raporteaza la biserica indica importanta acestui parametru social-cultural.

   • Nu pot sa nu ma intreb, dar nici nu ma intereseaza raspunsul (asa ca abtine-te!), cum un om cu ceva glagore si nu putina, poate crede in biserica si slujitorii sai… stiinta a ajuns la performante ce pot demonstra ca nu exista nicio forta supranaturala, eventual cu existenta unei civilizatii super-inteligenta si super dezvoltata sunt de acord… si ca noi am putea fi cobaii lor, iar sunt de acord, dar sa sustii ca in spatele unui nor sta un mosneag si-si bate joc de noi, denota ca ai un creier de bibilica…

 16. Aruncă unii cu noroi în Biserica Ortodoxă Română, de parcă incendiul de la Colectiv i s-ar datora.
  Dar aceşti oameni mai bine ar arăta cu degetul spre patronii de la Colectiv ce au umblat numai după bani, spre autorităţile Sectorului 4 care şi-au dat aprobarea pt. acel local şi nu l-au verificat şi nu în ultimul rând spre cei care s-au ocupat cu focul de artificii într-un spaţiu interior, cum era acolo.

  • Ioan C. Biserica Ortodoxa Romana nu este preafericitul Daniel. Daca ata cunosti inseamna ca este pierdut in desertul Saharei. Aici se povesteste despre scrisoarea lui Mandruta catre prea, prea, prea Daniel.

 17. „Mulţumim” ateilor că ni i-au dat ca şi conducători pe Lenin, Stalin, Musolini, Fidel Castro, Mao Tze-Dun şi lista poate continua!
  Când e un conducător ateu, precis e bunăstare. 🙂

 18. 1. Clerul BOR este remunerat PARȚIAL de statul român ca despăgubire pentru secularizarea din 1863. Această remunerare este prevăzută în legislația statului român, dacă te supără ceva, te supără defapt statul care a făcut legile. 2. Nu ai niciun drept (judecând ca un om zdravăn la cap) să ceri „demisia” patriarhului pentru că: A. acesta NU a candidat pentru demnitatea respectivă și B. nu ți-a cerut nici voie și nici votul. Și, nuștiu cum să îți spun, dar Biserica NU este instituție publică. 3. Legat de HAR, te invit respectuos să te limitezi pentru că te depășește. Așa să concluzionez, articolul tău e cam 0 barat, pornit dintr-o revoltă de masă la care vrei și tu să participi. Dacă totuși ai dubii, te invit să consulți Legea Cultelor (489/2006) legat de plata salariilor pentru clerici și ajutorarea CULTELOR (și în special să vezi procentul) [aici ai putea adăuga și un manual de istorie bisericească să vezi exact cât a pierdut Biserica și de ce i se cuvin aceste despăgubiri.Merge și unul laic obiectiv făcut]. Apoi Statutul BOR din 2008 care e în acord cu legislația statului român sau variantele ulterioare lui 2008 care sunt în curs de raficare, pentru a vedea care-i treaba cu alegerea, numirea, destituirea clericilor. Pentru HAR, Sf. Grigorie Palama și Sf. Simeon Noul Teolog plus Dogmatica părintelui Stăniloae sau rugăciune din aia adevărata din cărțile alea vechi și nașpa de care ai amintit. Pace și sănătate. P.S. „Biserica e de vină” și o să te aștepte necondiționat când o să vrei să te întorci, sau nu.

  • „Inteligentule” care esti , biserica este o institutie publica , retardule , in biserica se aduna oameni , multi si pestriti , nu e institutie privata sa intre doar cei care sunt invitati sau acceptati .

  • Daca ar fi la latitudinea mea, BOR ar pierde atat de mult, incat ar disparea din peisaj si ne-ar fi tare bine, te asigur eu… numai ca pentru asta as avea nevoie de foarte multa lume desteapta… au trecut cei 20 de ani ai lui Brucan si au trecut degeaba!

 19. Lucica, eu sincer nu pot sa te unghit. Pur si simplu nu mi plac emisiunile tale si ceea ce transmiti cateodata.
  Dar acest articol este genial!! Felicitari!! Iar pt habotnici: vai de capul vostru fara de creier!! Tipul asta de religie si biserica au tinut poporul asta in loc secole intregi.

  • Nu, acest articol nu este genial. Nu este nici macar de nivel gimnazial.

   Pe deasupra, incita la violenta verbala si rasturnarea valorilor.

   Afirmatia comentatorului anonim Vld „Tipul asta de religie si biserica au tinut poporul asta in loc secole intregi” este de o stupizenie totala.

   Reducerea determinatiilor istorice la un singur aspect (religios, in cazul de fata) este o mare timpenie.

   De parca SECOLE intregi nu au fost razboaie, nu au fost turcii sau tatarii. De parca nu au fost comunistii.

   De parca nu a fost si nu este prezenta TIMPENIA umana!

   • Ai pus punctul pe „I”… bravo, felicitari… asta e tampenia umana, manifestarea gesturilor de evlavie ostentativ, militărește, sau în contexte nepotrivite cum ar fi chemarea numelui Domnului pentru toate nimicurile… „Doamne Maica Domnului…” sau „Vai, Dumnezeule” sau „Așa a vrut Dumnezeu…”

 20. Am ajuns pe acest blog cu trimitere de pe o pagina de socializare. Nu urmaresc Lucian Mindruta si nu sunt fan. De fapt nici nu-mi aduc aminte sa-l fi simpatizat vreodata. Dar,…articolul este absolut genial! Perfect de acord! Bravo!

 21. Nu sunt foarte lamurit…. Pentru biserici, care uneori adapostesc la slujbe de sarbatori 5-600 de oamemi, oare nu e necesara autorizatie ISU , cu toate dotarile ce implica aceasta – hidranti, drencere, sprinklere, iesiri de siguranta, sistem de alarmare antiincendiu, stingatoare si restu….. Sau acolo ne apara de nenorociri Dumnezeu?

  • Pompier, m-ai facut sa rad.Duminicile dintre sarbatori in biserica sufla vantul si nu se aprinde nimica, de Paste si de Craciun credinciosii stau afara ca nu au loc in lacas, asa ca slujba se tine in fata bisericii, din acest motiv nu necesita nici hidranti si nici usa de avacuare.

 22. Da, sunt de acord ca tinerii si-au cautat-o cu mana lor, ce cautau acolo mama lor de satanisti? Foc au cautat, foc au primit!

  Asa si bebelusii de la Giulesti au primit ce meritau, pentru ca erau posibil viitori satanisti, nu?

  Sau doar in ultimul caz oamenii si sistemul sunt de vina si in celalalt nu?

  Primitivilor!

 23. Comentati,certati-va, laudati, ..ii faceti trafic, ii cresteti audienta, il faceti fericit! :)) Oricum, opulenta..naste balauri!

 24. Ma uit citesc si ma mir . Multi oameni confunda crestinismul cu clica de popi care refuza sa isi mai faca indatoririle daca nu sunt chemati sau remunerati . Dumnezeu a dat acestor oameni in dar harul credintei dar le-a atras atentia sa dea mai departe tot in dar . ce a facut lacomia din ei ? cu ce au gresit bieti oameni saraci care nu au bani de inmormantari de sunt nevoiti sa se imprumute pentru a plati slujbele de inmormantare ? lacomia a facut din biserica o uraciune in fata multimii care ii vad plimbanduse in” mertane ” VA rog nu-i confundati pe acesti preoti lasi si fara de suflet cu crestinismul sau biblia . nu merita nici macar pusi in aceeasi propozitie . Langa toate bisericile au aparut ”viloaie” neimpozabile si nu se stie cu ce bani iar pompieri ,asistente, profesori si multi platitori de TVA cu salarii minime traiesc in apartamente Biserica de azi este piata plina de negustori din templul lui Dumnezeu pe care a distrus-o Isus Este ca in politica toata” lumea buna” vrea sa-l suga pe sarac Dar sa-i fereasca Domnul Dumnezeu cand s-o razvrati saracul !

  • Nu e clar ca acolo te apara Dumnezeu?Atunci la ce te mai duci?Daca vrei stingatoare,hidranti s.a la biserica ar trebui sa le duci pt.ca dupa cum stii toate cele din biserici se fac din donatii de la oameni.Daca oare opeotul o sa vrea sa doteze biserica si cu asa ceva va trebui iar sa ceara si sa fie din nou invinuit ca cere bani.Daca esti asa de ingrijorata ca o sa arzi in biserica ar fi bine sa duci acele lucruri si nu doar sa ceri.

 25. ce retorica stupida…daca iei un leu din taxe, esti „pe mosia mea”. besinos cu aere de patron, nici cei din armata, nici cei din politie, administratie, invatamant etc., nu sunt angajatii tai. cum nu e nici popa, ca sa ramanem la subiect :))

 26. Lucian Mindruta, esti agent sub acoperire. Se vede de la o posta ca faci propaganda pentru alte culte / secte. Fara exceptie, toti sectarii jubileaza la orice atac impotriva BOR, pentru ca, nu-i asa, castiga ei capital.

  Sigur, toate cultele recunoscute de stat primesc bani de la stat, insa rau-voitorii afirma ca doar BOR ar primi chipurile. Dar uita sa mentioneze ca alte culte solicita de la enoriasii lor 10% din venitul lunar.

  Nu esti decat un scandalac de serviciu.
  Pentru un om care se pretinde intelectual, esti zero barat cand afirmi ca poate crestinismul sa traiasca fara biserica. ESTI PE LANGA SUBIECT, man, ai picat examenul de cultura generala.

  Paradoxul internetului: toti incultii pot sa-si promoveze aberatiile si sa le distribuie pe retele de socializare, si sa aiba fani de aceeasi teapa. Cine se aseamana se aduna.

  • Stai asa, fa-ma sa inteleg… pe internet aveti voie numai voi, pupatorii de moaste si patrupedele ce dati inconjor bisericii pe coate si genunchi sa va promovati aberatiile si sa le distribuiti pe retele de socializare si sa aveti fani de aceeasi teapa si sa va adunati cei ce va asemanati? Cu ce drept?

 27. imi sta mintea-n loc de cata prostie se revarsa din marea majoritate a comentariilor.

  Oare e chiar posibil sa fie atât de multi si atat de prosti incat sa nu inteleaga nimic din articol? Aproape ca m-au convins ca omul se trage din mainuta 🙂 – cu precizarea că marea majoritate a omenirii a ramas în acelasi stadiu.

  • Am avut rabdarea sa citesc toate comentariile. Ce pot sa va spun este ca voi cei care doar treceti prin fata bisericii nu va faceti automat crestini. Ca sa fii crestin trebuie sa intri in biserica, si sa citesti biblia (cuvantul lui Dumnezeu). In rest, biserica sa nascut in persecutie si va supravietui in persecutie daca va fi cazul. Domnul sa ne aiba in paza.

   • Ca sa fii crestin trebuie sa fugi din biserica. cu cât mai departe cu atât mai bine.

    Banuiesc ca stii ce zice biblia despre religia adevarata. Cand bisericile o vor practica voi intra si eu intr-una. Pâna atunci….

    „Religia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume.” (Iacov 1:27)

  • „Care e treaba ta si ce drept am sa te invat desi n-am pus mana pe terfeloage sa stiu de ce canti pe nas trei strofe in loc de doua, pe care oricum nu le inteleg, care oricum fac parte dintr-un rit bizantin ridicol si lipsit de continut?” Asta e cu referire tot la persoana? Sa vina Lucian sa ne scrie el „biblia dupa mandruta” daca ce asculta tot nu intelege si sa o dea la studiat in scoli.

   • Las-o jos ca macane… ai dracului ce destepti sunteti voi cei ce intelegeti tot ce bolboroseste raspopitul in biserica… pe cuvantul vostru de cretini? Scuze, de crestini?

 28. Mai Mandruta, scuza-ma cati zic asa dar uneori ma mai supar si eu pe angajatii mei, ai auzit bine! Un singur leu daca platesc la cablu tv. e de la mine! Esti pe mosia mea! De ce vrei tu ca biserica crestina sa citeasca alte carti decat cele dupa care s-au scris mai toate cartile in ultimii 2000 de ani? Si ce era asa de rau in biserca Ortodoxa(nu Catolica caci stiu unde ai vrut sa bati nemernicule) in Evul mmediu? Uitandu-ma unde suntem zic ca era mult mai bine atunci. Oamenii erau mai puri, mai liberi (compara un serb de atunci cu un sclav de azi-inclusiv tu!) Nu vorbim de tehnologie… Fati un bine si ramai unde esti pe sticla spunand si scriind ce-ti spune evreul tau caci sti bine, ca toti din televiziune traiti pentru ca faceti in tocmai cum vi se dicteaza cuvant cu cuvant, si lasa cele bisericesti acolo unde li se cuvine. Nici un preot nu se cuvenea sa mearga la „Colectiv”-bodega care ia ucis pe sarmanii tineri, dar totusi sau dus. Nici un preot nu avea voie dupa canonul ortodox sa-i ingroape pe cei care au murit band si ascultand Heavy Metall caci nu s-ar fi cuvenit. Biserica din fericire nu ingaduie ca tineri sa mearga sa bea si sa se drogheze prin cluburi de noapte… Si totusi Daniel a facut slujba pentru ei si a ingaduit ingroparea lor si bine a facut! Da, e corupt. Dar tu banuiesc ca nu cunosti religia! Sigur Daniel o fi corupt, schimbati-l daca vreti insa voi loviti in toata Biserica stramosilor vostrii doar pentru ca Evreii vostri ne vor pe toti atei , mediocrii si usor de supus pentru cativa banuti asa cum esti tu!

 29. Mai, astia care aparati Biserica asa de infocat, ati uitat ca Biserica e cea care a inchis portile Catedralei din Timisoara in decembrie ’89?!! Ati uitat ca pe treptele Bisericii au murit copiii aceia, pentru ca voi sa fiti liberi sa va dati acu’ in petec?! Inca n-am auzit nici un preanefericit sa-si ceara iertare din suflet pentru asta.. Sa ma ierte Dumnezeu, dar eu nu pot nici sa uit, nici sa-i iert!

 30. Ar trebui sa iasa crestini in strada, sa faca un protest si sa ceara prietenului lor imaginar sa faca treaba buna
  Pentru ca pana acum nu am vazut decat violuri crime accidente copii nascuti mutilati

  • Frati romani, nu va mai certati, si nu va mai insultati unii pe altii. Cititi Sfanta Scriptura (Noul Testament), si rugati-va lui Dumnezeu sa va deschida mintea sa intelegeti ce inseamna sa fiti adevarati crestini. Romania este intr-o mare criza care poate duce la mai bine, sau la un dezastru national. Numai Dumnezeu si Domnul Isus Hristos va poate ajuta. Puneti deoparte fiecare tot ce e gresit (vorba aceea „dela vladica, pana la opinca”) pentru a va unii in tot ce este bun si drept. Am auzit zilele trecute pe cineva spunand ca a vizitat un spital neurologic, si a intrbat pe cineva de acolo cum este posibil ca 2, 3 persoane sa stapaneasca cateva sute de bolnavi (de altfel destul de violenti). Raspunsul a fost ca ei isi consuma energia certandu-se, si acuzandu-se reciproc, si ca acei oameni niciodata nu se pot unii. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar sper ca m-ati inteles ce vreau sa spun. Oamenii sunt „liberi” numai cand cunosc adevarul (care este Isus Hristos, si Cuvantul Lui) „Then you will know the truth, and the truth will set you free” (Evanghelia dupa Ioan, Cap. 8-32
   ) Dumnezeu sa binecuvinteze Romania cu pace si bunaintelegere „intre oamenii placuti Lui” (cum au spus ingerii cand au vestit nasterea Mantuitorului) Rev. S.M. New York

 31. Traim intr-o tara de idioti, tampiti, cretini, prosti…ect. Mai cititi BIBLIA sau cele zece porunci…gen: 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.

  Din cate vad eu in ziua de azi nu se mai respecta nici una din cele mentionate mai sus. Ne rugam moastele Arsenie Boca…si multi altii, pupam icoane, ne facem cruce in fata lor 😐. Ne ducem in patru labe in fata preotului sa ne rugam ca el sa se roage la Bunul D-zeu, etc. TREZIREA daca nu vom ajunge noste sclavi (aproape suntem 😉)

  Ca sa inchei, BRAVO Lucian Mandruta.

  • „Traim intr-o tara de idioti, tampiti, cretini, prosti…ect.””.. Aceasta fraza te descrie si face parte din viata ta, , draguta, nu are nici o legatura cu restul lumii, doar regret, ca o „”inteligenta”, cum te consideri, s-a amestecat cu „gloata proasta”!

 32. Nu prea este de comentat despre ce a scris lucian, ca el este baiatul care statea in genunchi la Cornu in fata lui Adrian Nastase.(imi cer scuze ca am scris lucian cu initiala mica, dar nu merita mai mult).In alta ordine de idei, sa vii sa blamezi biserica pentru toate nereusitele tale in viata, e deja de domeniul nebuniei. Nu am nevoie de indrumarea tov lucian in ceea ce priveste biserica si credinta, ca eu o stiu mai bine ca el, in ceea ce ma priveste. Eu sper ca tara asta o sa se destepte o data si bine, si o sa inteleaga ca cel mai bine este sa aiba propria parere, nu parerea unuia ca lucian. In speranta ca totusi unii oameni au si cap va urez numai de bine

 33. Ma mir ca nu-i este rusine sa atace capul BOR stramosesti. Omule, asta-i tara lui Stefan cel Mare, a lui Mihai Viteazul si a altor inaintasi eroi. Du-te in SUA si intra intr-un club rainbow ,ca ateu esti deja, lasa-ne pe noi asa cum suntem, noi suntem majoritari in tara asta. Minoritatea poate pleca intr-o tara „perfecta ” pentru viziunile tale sectare sau ce lifta ai fi ! Apropos, pe la Cornu ce catai ?

 34. Dle. Lucian Mandruta

  Multumim ca sunteti glasul elitei… si nu al majoritatii. Pentru ca si elita, cu procentul ei modest, firav… are nevoie de o voce sau zece. V-ati facut dusmani pe viata spunand adevarul, netruchiat si necosmetizat, despre ceea ce a ajuns biserica astazi. Si nu este prima oara. E bine ca v-ati facut dusmani! Felicitari! Inseamna ca stiti sa stati in picioare!:)
  Inseamna ca v-ati asumat responsabilitatea de a exprima ceea ce ganditi, fara menajamente si fara a lua in calcul riscul sau sifonarea imaginii.

  Mi se pare jenanta si penibila atitudinea celor care iau apararaea acestei institutii, mai cu seama ca nu am vazut printre aceste randuri… justificarea a peste 500 de milioane de euro care se scurg anual, direct si indirect, de la BUGET, catre aceasta uriasa institutie economico-politico-financiara numita BOR.
  Exista o petitie la guvern depusa de catre 28 de ONG-uri, care au cerut stoparea acestei sume uriase, suma constata in raportul ANAF si al Curtii de Conturi a Romaniei.

  Da, direct de la guvern, se acorda DOAR cateva zeci de milioane de euro (uneori din fondul de urgenta – practica ilegala, conform Curtii de Conturi, construirea celei a 18 999-a biserici, nefiind o URGENTA, sub nicio forma)… dar grosul banilor de la buget se scurge catre BOR prin primariile si consiliile locale ale ficarei comune, ale fiecarui sat sau oras.

  De acolo pleaca sume mici, medii si mari… catre bisericile locale. Si uite asa… ajungem la peste jumatate de miliard de euro catre o institutie care vrea sa guverneze ghidata dupa fix aceleasi principii ale evului mediu: indoctrinare, intimidare, jaf, opulenta… pentru ca biserica, atunci cand nu fura, ucide…. si cand nu ucide, fura.
  Da, da, da… stim, ati facut si 500 de GRAME de bine in istorie… dar ne scuzati daca nu le luam in considerare fata de cele 500 000 de TONE de rau!

  Aparent, Dumnezeu nu ne iubeste daca nu-si vede preotii deplasandu-se de la un botez la o mormantare intr-o masina de cel putin 70 000 de euro.
  Aparent, Dumnezeu nu ne mantuieste daca nu construim o toparlanie cu multe tone de marmura si mult „haur”… care sa reflecte grandomania, opulenta, prostul gust si lipsa de decenta a acestei mase de oameni.

  Aparent, Dumnezeu nu iarta daca preotii lui nu poarta pe straie cusute cu fir de „haur”, daca nu poarta pe cap si atarnate de gat tot felul de accesorii de „haur”… si nu arata ca niste hibrizi nefericiti intre manelistii autohtoni si 50 cent.

  Aparent, Dumnezeu ne va trimite in iad, daca nu asiguram luxul excesiv in care „trebuie” sa traiasca aceste carcase de oameni, carcase numite preoti, carcase de unde omenia, mila, compasiunea, modestia au plecat de foarte mult timp…si au lasat doar lacomia, meschinaria si lipsa empatie in loc; iar cele cateva exceptii de la regula sunt intr-atat de putine, incat par sfinti in viata.

  Aparent, Dumnezeu are nevoie de lux, masini scumpe, multe cladiri mari si foarte, foarte mult aur.
  Oare asa sa fie?
  Poate gresesc, dar nu cumva modelul de etica si de morala crestina este Iisus Hristos?
  Nu cumva invataturile lui sunt compasul masurii cu care ar trebui sa se autoindoctrineze aceasta sleahta de popi, inainte de a mutila mintile necoapte ale copiilor in scoli… dandu-le idei complet gresite despre ceea ce inseamna a fi crestin?

  Daca Iisus ar veni azi, aici… avand in vedere ca a rasturnat mesele la templu pentru infinit mai putin, credeti ca ar lua aceasta gasca de escroci si l-ar bate pe fiecare preot pe umar multumit, spunandu-i „Bravo! Buna treaba, mai baieti! Exact la asta ma gandeam cand am spus ca vreau o biserica apostolica!” Chiar credeti?
  Sau le-ar rasturna mai mult decat mesele?…..

 35. Imi cer scuze pentru graba si greselile de tastare: „netrunchiat”, „nu poarta straie”, „lipsa empatiei”….
  INSA nu imi voi cere scuze pentru faptul ca sunt obiectiva si nu am ajuns sa confund credinta cu nevoia obsesiv-compulsiva de lux si opulenta ale acestor mizerii de neoameni, care nu sunt nici 1% din ceea ce pretind ca ar fi.

 36. ma intreb de ce ISU nu verifica Bisericile daca respecta normele PSI : sunt multe persoane 200-500 intr-o biserica in medie pe Duminica,, toti cu lumanari aprinse in mana, batrani carora le tremura mana si ar iesi greu dintr-o cladire in flacari, si n-am vazut de obicei 99.99 % din cazuri doar o singura usa , , adica peste 80 si nu cred ca au autorizatie de functionare pt atatea persoane , si nu vad vreun calugar sa numere oamenii sa nu intre mai mult de 80 odata , Da cred ca legea e pentru toti si astept de la reprezentantii statului sa-si faca treaba si sa trateze pe toti la fel club – biserica- local de nunti- scoli- spitale – etc.
  PS N-am vazut in biserici nici extinctoare, nici sprinklere nimic ..nici macar lumanari (cu bec – electrice ) pt a scadea riscul de un posibil incendiu

 37. Adresat ție stimabile cu aceste postări impertine, nu îți doresc decât sa ajungi încât sa postezi într.o zi ceva care iti va răcori creierii pe veci și îți va lăsa atâta liniște în suflet încât nici lucrul cel mai drag tie sa nu iti mai facă placere. Sa nu mai ai energie sa scrii articole mizere FIINDCA NIMENI NU ARE NEVOIE DE PAREREA TA!!

 38. D-le Mindruta……prin atitudinea d-voastra anti nationala si anti ortodoxa aruncati cu dejectii verbale in toti mosii si stramosii nostri..si nu doar ai mei ci si ai d-voastra!Ortodoxismul ne ajuta sa ne pastram identitatea nationala si sa nu uitam ca nu trebuie sa nu uitam..pe cei care au inrosit acest pamant!Sunteti penibil,demagog si subiectiv!Nu uit emisunea in care l-ati avut invitat pe Sisu!…si e cam penibil ca un simplu baiat de cartier sa va dea o lectie de viata despre existenta lui Dumnezeu..din care vad ca nu ati inteles nimic!Va zbateti in aceeasi mizerie morala care, dupa cum observ, va ajuta sa va detasati perfect de tot ceea ce este romanesc!Rusine..de 3 ori Rusine!

  • Dle. Theo Bratosin
   Sunt uimita de confuzia pe care dvs. si altii o faceti: confundati dreptul dvs. incontestabil de a avea o religie cu obligatia noastra, a tuturor, de a o finanta. Va dau o veste trista: conform constitutiei, statul roman este un stat laic, iar cultele religioase sunt AUTONOME.
   Numai ca nu sunt! Decat pe hartie! Autonome sunt numai cand vine vorba de a fi verificate de catre ANAF. ALtfel uita de autonomie, nu se sustin exclusiv din donatii, ci sug sume uriase de bani de la buget.

   Dar poate nu intelegeti ce vreau sa spun si poate vi se pare normal ca BOR sa beneficieze, direct si indirect, de la buget, de peste 500 de milioane de euro anual… bani pe care eu i-as prefera in alte parti decat in buzunarul larg al BOR.

   Daca eu cred in… Zamolxe – sa spunem – religia neamului care a trait pe aceste pamanturi si nu in Dumnezeul abrahamic al unei religii importate din Orientul Mijlociu… credeti ca am voie? Eu spun ca da, constitutional vorbind… prin legea libertatii de constiinta – aceeasi care va da dvs. dreptul de a fi ortodox.

   V-ar conveni ca 100 de milioane de euro sa plece anual de la buget catre cultul meu… in ideea ca doresc sa construiesc un templu pentru credinciosii in Zamolxe? V-ati supara? Vi s-ar parea normal ca toata lumea, indiferent ca are sau ba credinta in Zamolxe, sa contribuie de la buget cu bani catre cultul lui Zamolxe, cu care dvs. nu vreti sa aveti nicio treaba? V-ar deranja sa-mi cumpar limuzine si sa-mi fac palate din banii dvs. de la buget? Da? Nu?
   Acum extrapolati! Poate asa veti intelege!

   • Anemona, in comentariul tau e sintetizata toata problema. Parera mea e ca toata lumea stie ca ai dreptate dar, cum nu le convine, fac pe proștii. si… cum au făcut prea mult pe prostii au ajuns chiar prosti. si-au pierdut logica si ratiunea dar au castigat in schimb agresivitate si vulgaritate. pacat!

 39. Adrian Cristea, diferenta dintre tine si Lucian Mandruta este uriasa. El are un blog, pe care il citesc zeci de mii de oameni, si nu degeaba, ci pentru ca are penel, are stil, are nerv. Nu sunt de acord cu tot ce scrie, dar indiscutabil aduce un aer proaspat, spune lucrurilor pe nume, are sharm, e adevarat si percutant. Tu , desi te chinui sa pari profund si informat, si incepi cu referinte laudaroase despre cum erai tu apreciat ca si comentator de nu stiu ce jurnalist, esti incalcit si plictisitor. Am vrut sa inteleg ce scrii, am inteles esenta, dar ma plctiseste enorm. Incerci sa dai un aer mai intelectualizat si sa ambalezi mai frumos ideea veche, rusofil ortodoxa, ca Occidentul a distrus valorile, omul,spiritualitatea, si ca adevarul si solutia sunt in ortodoxie, „valorile” neamului, si bullshit din asta de doi lei, care pute a patrafir si tamaie,a cearcane si barbi negre si ochi plini de ura, adica ceea ce vezi prin bisericile si manastirile noastre. Cand vorbiti de desfraul din Occident voi, astia, alde tine, va referiti de fapt la drepturile persoaneor gay, la casatoria legala intre acestia, care va sperie mai mult ca orice, mai mult ca prostitutia, divortul , drogurile. Va sperie cumplit pentru ca vin exact din societatile cele mai avansate, progresiste, fericite, dezvoltate. Harta drepturilor lor coincide matematic si geometric cu harta dezvoltarii umane pe Terra(Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Franta, Spania, Irlanda, Marea Britanie, SUA, Germania, Austria) adica toata floare cea vestita a intregului apus.
  Voi astai tineti tzara asta la nivelul de hazna in curte si balega pe strada, la nivelul de ingenuncheat si pupat poala popii. Voi astia, tineti tara asta de la avea un demaraj real in turism, chiar daca o lauda printul Charles si inca o cohorta de personalitati, pentru ca oamenii vin aici, vad frumusetile, dar vad patroni de pensiiuni cu mentalitati de secolul 19, vad o societate inapoiata si intoleranta, vad alccolism la sate si batrani chinuiti si fara dinti in gura, si vad un folclor la nunti care se rezuma la ” azi mi-am insurat baiatul” sau ” cu ce m-am ales in viata” , sau ” nasule, nasule, sa mai bem un pahar” etc.
  O tara de cuscri , cumnati , socri, cumetri si soacre. Si voi spuneti ca isi pierde ” traditia’ . Va asigur ca nu si-o pierde deloc, si ca tara mai ” inapoiata si franata de asa zisa traditie nu exista in Europa

  • 1. Numele meu este Alin Cristea (nu Adrian).

   2. Daca comentatorul anonim Adrian P se refera la „nu stiu ce jurnalist”, ar fi bine sa se informeze, ca sa stie. Altfel e o VOITA stare de ignoranta.

   Unul dintre motivele pentru care am mentionat numele „jurnalistului” e faptul ca numele respectiv e cunoscut lui Lucian Mindruta. (Probabil si nu comentatorilor anonimi ignoranti si aroganti care populeaza blogul lui Lucian Mindruta).

   3. Pentru tipul ACESTA de opiniomani ignoranti si aroganti, nu pot decit sa ma bucur ca stilul meu a fost gasit… „incalcit si plictisitor”. De fapt, stilul meu, in astfel de cazuri (de polemica), e MULT mai… „incalcit si plictisitor”. Are de a face cu faptul ca sint informat, cultivat, talentat, harnic, prezent in spatiul public. Si oarecum… modest. 🙂

   4. Am cele mai mari indoieli ca acest comentator anonim ar fi inteles esenta comentariului meu.

   5. Partea a doua a comentariului sau tembel nu are de a face cu persoana mea sau cu convingerile mele.

   Nu a citit ca am scris clar ca NU sint ortodox?

   Si exista suficiente informatii despre mine, care se pot gasi cu un motor de cautare precum Google, care indica clar ca NU sint ortodox.

   Dar, mai mult, am mentionat CLAR ca nu este vorba in primul rind de o chestiune religioasa.

   6. Comentatorul anonim Adrian P a folosit contextul mesajului meu DOAR pentru a-si exhiba frustrarile…

   Nu a comentat NIMIC in legatura cu ce am scris.

   Este evident ca ii lipseste minima atentia, ba chiar si intuitia. Nu dovedeste ca are cultura dialogului, nici preocupare umana, curioasa, pentru… alteritate.

   7. Procedeul acesta de a trece de la o singura PERSOANA la o categorie IDEOLOGICA – „VOI” are sens in cu totul alte contexte.

   Aici, comentatorul Adrian P nu a facut altceva sa construiasca paranoic o „realitate” alternativa, in lipsa celor mai banale instrumente de comunicare, in spatiul public, intre preopinenti.

   8. Propun sa revenim la IDEILE dar si la retorica gaunoasa a bloggerului Lucian Mindruta din textul incriminat.

   Si, poate, la consistentul meu comentariu, caruia bloggerul nu s-a ostenit sa dea vreun raspuns.

   O fi (pre)ocupat sa scrie… pe scurt despre absolut tot.

   In ceea ce ma priveste, am exact intentii OPUSE: Sa nu abordez pe scurt chestiuni importante si sa nu scriu despre tot, ci numai despre ce inteleg si pot discuta.

 40. […] Itt már nagyon kiborult a bili. Nem elég, hogy az adófizetők pénzéből több a templom, mint a kórház, és eurómilliárdokba kerül a grandomán őrület, a bukaresti Nemzeti Megváltás Katedrálisa befejezése – ezek a témák rendszeresen jelen voltak a Colectiv-tragédia óta szervezett tüntetéseken -, de hogy egy magát kereszténynek mondó egyház vezetői nemcsak szűklátókörű, hanem egyenesen kegyeletsértő módon viszonyulnak a tragédiához, és nyilatkozataikon érződik a látens vagy nyílt áldozathibáztatás, totál kihúzta a gyufát. Vírusként terjednek az olyan reakciók a neten, mint például egy édesanyáé, akinek gyereke rendszeresen jár klubokba és rockkoncertekre (“Hé, ti gyengeelméjűek, beismerem: sátánista anya vagyok”), egy pszichológus megsemmisítő válasza, a “preafericit” egyházi vezető fűtött luxusautóban, távol a tömegtől imádkozó gesztusát leleplező Voicu Mirela írása, illetve Lucian Mandruta újságíró ironikus pamfletje. […]

Lasă un răspuns