Scrisoare deschisă catre Penibil Întaiul, preafericit fără motiv

Draga Dane,

Am auzit ca te-ai enervat. Da iarta-ma ca ma adresez la persoana a II-a, nu pot sa vorbesc respectuos cu toti angajatii. Da, cu angajatii. Ca si daca iei un leu din taxele mele, esti la mine pe mosie.

Si esti un angajat obraznic, care te oțărăști la mine cand iti zic sa-ti faci treaba.

Care e treaba ta si ce drept am sa te invat desi n-am pus mana pe terfeloage sa stiu de ce canti pe nas trei strofe in loc de doua, pe care oricum nu le inteleg, care oricum fac parte dintr-un rit bizantin ridicol si lipsit de continut?

Treaba mea e sa fiu cetatean si a matale e sa indrumi institutia publica pe care o conduci in folosul celor care iti platesc salariul si confortul si ifosele.

Dar ce inseamna asta? Inseamna ca in loc sa punem noi mana pe cartile tale ferecate in argint, sa deschizi matale cartile noastre. Sa citesti si alte carti, scrise in ultimii 200 de ani, nu in primii 200. Sa citesti, sa faci conspect si sa te pui la punct cu rolul Bisericii intr-o societate care nu vrea sa se intoarca in Evul Mediu, unde ai duce-o tu dac-ai putea.

Ce trebuie sa inveti, deci, domnule Ciobotea, CEO al BOR S.A.?

Sa te porti. Sa justifici banii. Sa incetezi sa folosesti institutia matale in scop politic. Sa ne slabesti cu misticismul in scoli (ca aia nu e religie ce ai pus tu in manual, e publicitate la serviciile firmei tale).

Si sa te mai uiti si la tinerii care te contesta, nu doar la babele care iti pupa poala.

Ai mai putea invata si ce e crestinismul, daca tot suntem pe subiect. Crestinismul nu e un rit, e sensul spiritual al umanitatii. Spre deosebire de tine, crestinismul poate trai fara biserica. Tu nu.

Crestinismul a rezistat in saracie si prigoana ca sa dea umanitatii un sens. Si sensul ala nu e, cum crezi tu, sa facem palate popilor si sa pupam oasele aratate de ei cu degetul murdar de la atata numarat bancnote.

Sensul crestinismului e iubirea fata de ceilalti, spusa in cuvinte putine si exprimata in fiecare zi in multe fapte. Iar aici, matale esti nul. Cu multe zerouri, cam cat alea de la Catedrala.

Tocmai de aceea, Romania, ca si Biserica ei au impreuna nevoie de un Martin Luther. De o reforma. Nu de un Daniel cocotat cu voie de la stapanire pe masinaria de linistit multimea.

Si poate, impreuna, au nevoie de ceva ce iti lipseste cumplit si stii si tu si de aia nu iesi niciodata in public.

De ceva ce e in Biblie, dar a disparut complet din viata noastra.

Se numeste HAR si nu vine ca optional nici macar la versiunea limuzina de la Audi.


There is no ads to display, Please add some

208 comentarii

  1. Luciene ,

    Rolul BOR in societatea romaneasca nu mai este de multa vreme unul in slujba aproapelui . Sunt toti vanduti , pusi pe imbogatire si servesc isicherului politic .

    Apropos : Nu ti se pare ca in ultima perioada s-au inmultit procesiunile cu dobitoace inchinatoare la schelete de caini ?…s-au inmultit limuzinele de fabricatie germana , pt ca in alea romanesti le trepideaza burtile umflate de mesele copioase si sticlele de vin baute .

    Nu ti se pare ca sunt direct legate de pusculita definitizarii catedralel prostirii neamului ?

    Pana cand vom fi nevoiti sa cantam imnul national pt a ne trezi la realitate . Eu sunt de parere ca ar trebui sa-l reducem la asta https://www.youtube.com/watch?v=IKwTdjujwjU poate asa o sa-l tinem minte si sa nu mai ne aburim cu strofe scrise de altii dar niciodata pricepute de generatia noastra !

      • Felicitari, Lucian! Pentru tot ce faci si pentru luarile de pozitie. Vad ca pe blogul tau se arunca tot felul de nulitati cognitive in comentarii sterile ba, mai mult de atat, unii isi permit sa te insulte uitand de regula bunului simt: cand esti musafir, te porti frumos. Mie mi se pare ca decrepitii astia uita ca pagina asta e de fapt o particica din casa ta. Iar fanaticii astia care sunt pupatori de poale bisericesti sa-si manifeste gratulatiile in palatele de cult aurite ale imbuibatilor din banii nostril, ale celor care (vorba lui Florin Chilian) au uitat ce-i umilinta, iti lasa mortul pe masa daca nu le platesti (ieri am vazut un caz, un popa nesimtit n-a vrut sa ingrope un mort pana familia nu s-a imprumutat de 500 lei pentru a plati taxa de inmormantare), ale celor care-si fac biserici pe profit, ale sarlatanilor draconici ascunsi sub mantia credintei. Da’ chiar: 500 lei pentru inmormantare????? Pentru niste balmajeli mototolite de o gura spurcata si 2 ore de „activitate” nu e cam mult? Pai ei lucreaza pe „prestari servicii”, sunt s.r.l.? Au buget, sunt salariati deci, prin natura serviciului asta e treaba pe care trebuie s-o faca, nu? In fine, sa-i ia dracu’! Sunt total de accord cu tine, Lucian!
        Iar cei care n-au loc de „cocosul” tau probabil au mari probleme de frustrare; or fi invidiosi ca ei nu mai sunt in stare caz in care, te rog sa-i ajuti, pastreaza-le familia fericita sau scapa-i pe ei de o „activitate” pentru care ei nu mai au interes sau potenta iar daca nu poti singur ma ofer bucuros sa te ajut! … vezi Doamne, ce fideli sunt ei, evlaviosi plini de har si de puritati ceresti… A’propos de asta: cunosc personal 2 (doi) popi care sunt atat de blajini, milosi si saritori in sprijinul enoriasilor incat se ofera mereu sa le ajute familiile explicand nevestelor capitole importante din „Geneza” si aducand acestora multumirea sufleteasca nemaintalnita pana atunci in viata lor…. Aaaaa! Popii astia sunt insurati, au si copii deci, despre ce vorbim noi aici?
        Lucian, tine-o tot asa! Aprecirile mele pentru ce faci si pentru omul care esti. Retardatii, oligofrenii, needucatii, etc. sa stea in banca lor, in azile sau in biserici. Nu le mai permite.
        Toate cele bune!

  2. Lucian mi se pare hazliu sa vorbești despre moralitatea altora aducandu-mi aminte ca ți-ai înșelat nevasta, ai mințit public despre asta pentru a fi constrâns sa recunoști în fata evidentei.
    Un caz tipic de lup moralist?

    • Ioane, esti inutil conversatiei. Ce face fiecare cu nevasta lui, sau a altuia, e de interes public iar astfel de decizii trebuie discutate si dezbatute public? Doar faptul ca te intereseaza subiectul spune multe despre tine, Ioane. Compari blamarea a cum sunt folositi niste bani publici in scopul perfid al BOR-ului cu ce face Mandruta acasa?? Oameni ca tine ma fac sa-mi doresc sa ma duc departe… Economiseste niste bani si renunta la abonamentul de internet – nu-ti foloseste la nimic, ba din contra.

      • Cei care aveți probleme cu matematica,ia puneți mâna pe calculatoare și verificați treaba asta! Că poate vă dumiriți cum e cu banii pentru biserici. Apropo, în biserici poți să te rogi gratis, și la momentele cele mai sublime, de la Sfânta Liturghie (nu de la cununie cum credeți voi, unii) nu îți cere nimeni bani. Cât a costat Arena Națională? La câte meciuri gratis ați fost acolo? Aia nu e din banii voștri? Treziți-vă! Sunteți păcăliți în cel mai josnic mod.
        Dragilor care va plangeti ca vi se iau banii din impozit si se duc la BOR,
        0,4% din Bugetul de Stat se duce la Culte, deci 80% din astia ajung la BOR. adica la BOR se duce 0,8x 0,4 = 0,32% .
        Doar din 16% din venitul tau poti calcula cat dai la BOR, pentru ca restul intra direct la somaj, asigurari de sanatate si fondul de pensii).
        Draga, fii atent acum ce calcul simplu: daca tu ai un salariu de 1000 lei/luna, in cazul in care nu lucrezi cumva la negru, cei 16% inseamna 0,16x 1000 =160 lei. Din banii astia dai tu lunar la BOR 0,32% !
        Asta inseamna ca dai lunar fix (160×0,32) /100 = 0,512 lei
        Da, dragilor, dati lunar fix 0,5 lei, adica 50 de bani pentru BOR.
        Acum, care urli ca vrei sa nu mai construiasca BOR biserici din cei 50 de bani ai tai per luna, tin sa te anunt ca nu poti plati nici macar o cursa cu taxiul din banii pe care ii dai tu ANUAL la BOR (50 de bani x 12 luni, vezi tu cat face), daramite sa te apuci sa mai construiesti vreo biserica. Ce ne facem acum , ca noi astia de vrem sa dam acei 50 de bani lunar suntem cu muuult mai multi decat tu si familia ta ? Tii minte cam cu cat mai multi, sper ca nu ai uitat faza cu ora de religie.
        Mai draga desi ma infurie cat de prost stai cu aritmetica si ma deprima cat de infatuat esti cand crezi ca din banii tai construiesti catedrale, inca te plac si pentru ca ma faci sa rad, mai.
        Pe de alta parte nu pot sa nu remarc ipocrizia atat a lui Lucian Mandruta cat si lipsa de obiectivitate a lui si a sustinatorilor lui.Mai baieti v-ati pus problema vreodata ca voi nu aduceti un plus valoare societatii ci din contra prin veninul pe care-l varsati cu multa pasiune divizati societatea ,cultivati neincrederea si distrugeti valori ?Dar banuiesc ca nu va intereseaza acest lucru.
        Lucian Mandruta spui vrei o tara ca afara,ai vazut vreun engez,italian,suedez luptanad impotriva bisericii lui cu atata pasiune si venin cum faci tu si sustinatorii tai platiti de ONG-urie lui Soros?
        Numai bine va doresc tuturor.

    • Hm,mi se pare mie sau vorbim de entitati total diferite ? Lucian e un simplu OM care are voie sa greseasca ,si nici macar nu a sustinut vreodata ca e perfect. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu este platit din banii statului,implicit ai nostri. Pe cand barbosul cu cearceaf pe care dumitale iti exersezi buzitele e reprezentantul Domnului pe pamant ,intruchiparea perfectiunii,nu ??? Si traieste din impozitele pe care prosti ca noi le dam statului.

  3. …si pe mama ta la fel de mult o respecti? Reactia ta e fireasca, dupa episodul ora de religie, parca te-ai mai linistit. Cum te platesc acum, tot in $/latrat sau $/muscat de…cap

    • esti tampit..ti se pare ca asa arata o criza de epilepsie? informeaza-te inainte de a posta in spatiul public si incearca sa nu jignesti pe nimeni,mai ales pe cei care au anumite boli..

    • A trebuit sa derulez mult pana sa constat ca a mai observant cineva „agramaticalitatea”.. Vasazica: „eu au, tu ei, ei, ele au..” De la antene i se trage, saracul..
      Bravo, domnule Tarabas!

  4. Unii fac o greseala importanta, omul spune de unii oameni din BOR si cum se folosesc ei de religie, nu de religie, sunt doua aspecte diferite

  5. Bă Luciene, nu i te adresezi la persoana întâi, i te adresezi tot la persoana a II-a, dar folosești singularul în loc de plural. Cam penibil.

  6. Un popă nu vine neinvitat
    Un preot este acolo unde sufletele fierb, ard sau tremură
    Un popă are taxe, mofturi, țâfnă
    Un preot are cuvinte
    Un popă te privește sus
    Un preot te privește în ochi
    Un popă se pune între tine și Dumnezeu
    Un preot îți arată încotro e drumul către Dumnezeu
    Un popă își face din biserică cetate
    Un preot face din oameni cetăți
    Un popă pune opreliști
    Un preot dărâmă zidurile
    Un popă citește din cărți
    Un preot citește din Carte
    Un popă ascultă de mai marii lui întâi
    Un preot ascultă de oamenii lui mai întâi
    Un popă îți spune ce să nu faci
    Un preot îți arată trăind ce să nu faci
    Un popă stă în biserică
    Un preot face biserica acolo unde sunt oamenii lui
    Un popă numără câți bani i-a dat văduva
    Un preot nu numără câți bani i-a dat văduvei
    Între un popă și un preot ce alegem, acum că îi poți deosebi?

  7. a nu se uita ca vlad tepes a tras in teapa si popi care ori hoteau lumea, ori tradau neamul si tara. asta ii una. si a doua: nimeni nu duce nici o campanie desantata impotriva bor, ci numai impotriva omului care numai patriarh nu e, din moment ce a transformat-o in cea mai profitabila afacere din romania, chestie care n-are nici o legatura cu spiritualitatea. concluzia: nu biserica nu este dorita in spatiul public, ci numai reprezentantii ei nedemni, care pingaresc revolta lui isus cind a rastgurnat tarabele camatarilor din templu. a nu uita pf ca biserica nu e prigonita de nimeni si ca daca jihadistii, de exemplu, inca vorbesc despre cruciati, este si din vina unui preainalt dobitoc, care uita ca banul e ochiul dracului. si sa nu mai zic ca face si politica, nu mai nou, ci de cind lumea, deci preacurveste. si n-ar fi rau ca pf-u’ sa nu incerce a baga pe gitul populatiei traditionala rica cu masoneria, ca toti is tot o apa si-un pamint, ca organizatii. dupa cum remarcati, nu doar biserica si masoneria, ci pina si mafiotii(de clasa politica n-are sens sa mai vorbim) sint second-hand. cu mici exceptii, ca daca chiar te straduiesti, tot mai gasesti indrumatori spirituali adevarati in tara asta. da’ tre sa-i cauti mult, ca s-au ascuns sa nu fie spurcati de miroznele traznitoare a argintilor cocliti adunati cu osirdie in numele domnului. cit despre dl mindruta, a carui scriitura cu siguranta va provoca afurisenii valuri-valuri, poate sta linistit: Dumnezeu chiar stie tot, deci a aflat si de aghiuta ala de-i sta pf-ului pe umarul sting:).

  8. Salut lucica!
    Eu în schimb as vrea sa-i Mulțumesc acestui preafericit pentru ca mi-a întărit convingerea ca sunt niște paraziți. Au făcut exact ceea ce știu mai bine sa facă … nimic. Au început sa apară poze pe Facebook cu solidaritatea romanilor din diaspora și în fiecare câte un popă. Cred ca au primit vreun ordin ceva. Susțin demisia preafericitului mafiot , transformarea catedralei fără rost în spital, și un proiect pentru reducerea numărului de biserici . Va salut și numai bine !!!

  9. Gura păcătosului adevăr grăiește! Foarte mare adevăr și foarte frumos spus! Asa e Lucian. Din păcate, nenea ăla nu o să lase niciodată ciozvârta ca să se retraga precum Danil să mediteze…

  10. Bre, Vlade, campania se duce impotriva preanesimtitului Daniel, nu impotriva credintei ortodoxe! Daca n-ai inteles asta pana acum, trage-te singur in teapa! Da’ fii atent mata, sa nu-ti rupi patrafirul!

  11. Eu propun așa:
    1. Salariul unui preot să fie maxim cât al unui profesor / doctor. Acesta sunt de acord să fie plătit de stat
    2. Tot restul: haine, construcții, picturi, cadelnițe etc. sa fie procurate din donații de la enoriași. – să vedem atunci cum știe prea-arogantul să se apropie de oameni.
    3. Pentru orice se cumpără de la o biserică/ lăcaș de cult, să se elibereze chitanță/ bon de casă.
    4. Tanti Safta care vinde lumânări să aibă contact de muncă.
    5. Tot ce „primește” preotul în plus față de chitanță să fie considerat mită și sancționat în consecință.
    6. Refuzul de a oficia o slujbă fără o anumită sumă de bani să fie calificat drept șantaj și sancționat ca atare.

    • BOR nu (mai) este slujitoarea lui Dumnezeu, ci Dumnezeu a ajuns să slujească prelaţii pentru a se chivernisi de pe urma celor naivi, a celor disperaţi, aflaţi în nevoie şi în suferinţă. Iar politicienii s-au asociat complice, mituind biserica prin scutiri, monopoluri şi alte privilegii contra propagandă binevoitoare.
      Salariul unui preot poate să fie oricât, dar să i-l plătească enoriaşii lui şi/sau Biserica de care aparţine. Şi eu prestez servicii profesionale (chiar de interes public) dar nu mi le plăteşte statul, ci clientela, iar pe onorarii eu tai facturi şi chitanţe, plătesc şi taxe şi impozite.
      Câtă vreme averea bisericii nu profită mulţimii credincioşilor, ci exclusiv clerului, BOR este o instituţie de interes privat şi nu poate fi considerată (decât prin abuz) o instituţie de interes public. Legea cultelor trebuie schimbată. Din păcate, Iohannis nu poate cere partidelor s-o schimbe fiindcă ar alimenta isteria cu reformatul care vrea să ne distrugă biserica strămoşeacă.

  12. Lucian. Am fost în câteva rânduri un critic al tău în anumite circumstanțe în care am considerat că te-ai exprimat dincolo de licența ta. Nu iau nimic înapoi de acolo, dar îmi permit ca azi să te felicit din toată inima pentru acest text cu care rezonez. Mulțumim.

  13. Nu intelegi concepte crestine elementare. Harul se defineste in raport cu Biblia? LOL. Poate te intereseaza ce parere are Jorge Mario Bergoglio (aka Pope Francis) despre ritul asta „bizantin ridicol si lipsit de continut”:

    „They have conserved that pristine liturgy, no? So beautiful. We [i.e., the Latin Christians] have lost a bit the sense of adoration, they conserve it, they praise God, they adore God, they sing, time does not count. The center is God and that is a richness that I would like to emphasize on this occasion as you ask me this question.”

      • Ai nevoie sa-ti clarifici si ce-i aia „autoritate”. Papa are autoritate cel mult pentru confesiunea catolica. Dar competenta in materie de concepte crestine nu cred ca i-o contesta prea multi.

  14. Mare adevăr grăiești Vlade!

    Uscăturile se pare că se înmulțesc mult mai rapid decât oamenii normali la cap, probabil perioada de gestație e mult mai scurtă.
    Mai mult, m-aș hazarda să spun că mama proștilor e mereu gravidă. Ea săraca n-are nicio vină pentru postările idioade ale progeniturilor ei.
    Dar asta este, nu rânduim noi oamenii lucrurile acestea…

    P.S. Altfel ești bine?
    Mama ta tot în putere?
    Transmite-i când o întâlnești, că și acum regret că nu te-a ținut mai mult pe acasă alături de dânsa.
    Poate ajungeai și tu OM și puteai face diferența între atacul la persoană și atacarea unei idei

  15. Am ceva de spus şi eu omului ajuns în fruntea bisericii ortodoxe:
    Măi, Daniele, ciuleşte urechea la mine puţin. Tu ar trebui să fii urmaşul lui Iisus, cel care aduce cuvântul si învăţăturile Lui enoriaşilor, tu ai ales să te faci părinte, adica sa te sacrifici pentru a-i ajuta pe ceilalţi să găsească drumul către Dumnezeu. Asta consideri că faci? Când ai decis să te faci preot n-ai avut nevoie de invitaţie, ai ştiut că asta e menirea ta pe acest pământ, în această viaţă, nu? Ce s-a întâmplat cu tine? Ai cedat ispitei, ţi-au luat banii minţile şi te-ai dezis de Dumnezeul tău pentru a-l preaslăvi pe Mammon? Cum ai ajuns în situaţia de a aştepta invitaţie pentru a merge între oameni? Te rogi doar în biserică, slujeşti doar acolo, în Casa Domnului? Ai uitat oare că lumea asta toată este templul Lui, că El te aude şi în pustiu? Eu mă întreb dacă tu Îl mai auzi. Şi am ajuns să mă întreb dacă n-ai fi dispus să decretezi că tinerii nevinovaţi care au murit mistuţi de flăcări erau slujitorii satanei si în concluzie nu te poţi ruga pentru ei. Chiar de ar fi fost aşa, nu uita, părinte, că pentru ei ai fost tu trimis, dacă eşti întradevăr om a lui Dumnezeu, pentru cei rătăciţi din turma Lui, pe ei ai avea tu obligaţia să-i salvezi. Nu aveau ei altă vină decât tinereţea, părinte, dar chiar si presupunând că ar fi fost vinovaţi de acele practici de care am citit că-i acuză unii, tu ai fi avut obligaţia să spui că unii oameni sunt făcuţi dintr-un material mai greu de prelucrat, că pentru unii oameni nu a fost deajuns ca să moară Iisus pe cruce pentru a crede, ci trebuie să moară pentru ei un om ca ei, un om oarecare, făcut doar din carne, oase şi acea scânteie divină şi ar fi trebuit să încerci să-i aduci pe calea credinţei în Dumnezeul Adevărat chiar si cu preţul vieţii tale, părinte. Atunci ai fi fost un demn urmaş a lui Iisus. Tu însă n-ai fost dispus nici măcar să mergi acolo unde acei tineri au murit, nu ai fost dispus să-ţi sacrifici comfortul de moment, ba mai mult, ai fost îndeajuns de orgolios cât să sfidezi un întreg popor de credincioşi şi să refuzi să trimiţi măcar un părinte mai puţin important ca tine să rostească o rugăciune pentru sufletele acelor nevinovaţi. Oare conştientizezi, părinte, pe ce drum ai pornit? Continuând aşa cât durează până să răstigniţi pe cineva nevinovat, considerat de voi vinovat, părinte?

    • Bine punctat… asta e ceea ce deranjeaza la cel ce ar trebui sa fie exemplu de invatatura crestina: atitudinea sfidatoare si lipsa oricarei urme de bunatate, iubire, decenta, milostenie… A afirmat ca „nu mai judecam”. M-am infiorat ascultand asta. Unde este smerenia? Cine e el sa judece?

  16. Eu spun ca doar daca esti imbecil nu-ti dai seama ca acea greseala gramaticala este de fapt o greseala de tastatura si nu una din nestiinta de a scrie corect. Dupa un asemenea text genial, dupa aceste lucruri spuse intr-un mod inedit, dupa originalitatea pe care am remarcat-o cu totii, MAI ARE CINEVA DUBII CA ACEST OM ESTE UN INTELECTUAL ? Va rog sa ma scutiti de aceste remarci idioate, peste tot in subsolul unui articol dau peste cel putin 2-3 comentarii de acest gen. Oameni buni, chiar nu-mi doresc sa cunosc in viata asta oameni ca voi, sunteti genul ala de le stiti pe toate si carcotiti la orice ,oricand si din orice. Abtineti-va ,buricele targurilor ce sunteti!

  17. Te gasisi tu mandruta care mergeai candva in patru labe sa intri in gratiile unui alt imberb (stii tu care) sa vorbesti. Ce vrei ma, sa castigi capital politic sau sau o remuneratie mai babana? Nu zic ca Daniel nu are pacatele lui, dar sa vorbeasca unul virtuos, nu unul care pupa slitul lui Dan V.Romania trebuie sa scape si de unul ca Daniel dar si de jigodii oportuniste ca tine slugi nenorocite ale lui soros.

  18. Urate comentarii! Ce incercati sa faceti? Acum v-ati trezit toti sa comentati in legatura cu Biserica? Ati ramas pe vremea lui Ceausescu cand Biserica era daramata pentru a fi transformata in camin cultural? Stiti ce spune Iisus : „cel fara gresala sa arunce primul cu piatra”. Ma indoiesc ca vreunul din voi este perfect. Nu inteleg cine sunteti voi si cine va da dreptul sa judecati in halul acesta. Apropo, domnul Mandruta … daca Patriarhul este angajatul dvs. si vorbiti cu el asa, oare cum v-ati simti sa vi se vorbeasca la fel ?

    • din pacate pentru prealuminata minte a lui anonimags nu e inca clar ce subiect e dezbatut aici. Nimeni nu arunca cu pietre in credinta ortodoxa, sau in vreo credinta ci in acei ce se numesc reprezentantii domnului pe pamant inghesuiti in asezaminte de milioane sfidatoare la adresa omului de rand .

      • Dar pe parlamentarii cu masini de lux conduse de soferi personali,de ce nu ii ataca nimeni? OK, nu e corect sa aiba Patriarhul atatea averi , dar de ce il judecati voi?

  19. Vanghelie nu stia sa conjuge verbul ”a fi”. Tu nu poti sa deosebesti persoana I de a II-a si singularul de plural. Cand zici ca vorbesti ”la persoana I”, inseamna ca vorbesti singur. Ca de obicei. E clar ca tu si Marean ati fost colegi la scoala aia de intelectuali.

  20. Alo! Alo!!! Bre Tov. Bîlbuță! Te știam slab la oral, că, deh! nu te duce belengheru’, dar nici măcar la scris??? Bre, pâna și Vanghele, de către DNA păzitul, știe ca se „ia”, nu se „ea”!!! Deci, așa, pentru tine, ca să nu „se râdă” alții: eu iau, tu IEI….
    Așa că, să ne mai cauți cu opinii după ce treci de clasa a IV-a!

    Și, ca sfat pentru tine: cea mai bună soluție ca să nu te mai faci de câcat e să îți închizi scrisorile!!!

    Hai sa fii sănătos, ca oricum pică avioanele! 😉

    PS. Hai băh, că sunt băiat bun! Ca să mai ai timp să deschizi scrisori (ale tale, ale altora…, chiar nu mai contează!), îți spun că ai făcut pană în primul paragraf (să îți dau link din DEX? Crede-mă, chiar nu vreau să te chinui!)…

      • Domnule Mindruta,
        foarte bine punctat.
        Mă gândesc ca ar fi timpul ca noi românii creștini sa-l întrebam pe singurul Preafericit cam cați copii orfani ar fi putut fi hrăniți cu banii cheltuiti pe Mertanul lui negru (plătit din impozitele noastre!). Sa-l întrebam câte orfelinate sau spitale ar fi putut fi ridicate cu banii investiți în acoperișul poleit cu aur (ca sub acoperiș de țiglă rugăciunea se aude altfel).
        Eu sunt un om credincios. Nu am o problemă cu creștinismul, ci doar cu modul în care este reprezentata credinta de către capii bisericii. Ei au uitat ca religia noastră înseamnă în primul rând bunătate. Oare cum se simt ei când trec cu limuzina lor pe lângă farmaciile păzite de bătrâni ce nu-si permit medicamente sau o strachină de mâncare?
        „My religion is kindness” a zis DalaiLama. Creștinismul adevărat merge pe aceleași principii, însă din păcate capii bisericii le-au uitat…

  21. Crezi ca daca esti obraznic analfabet nu se mai vede prostia? Personaj unsuros;, dupa ce l-ai intalnit trebuie sa faci dus si sa tamaiezi incaperea.

  22. M-am saturat de toti nesimtiti astia imbuibati si hrapareti. Intr-o tara in care nefericirea e numitorul comun pentru cea mai mare parte a populatiei el slinosul este mult prea fericit el urmasul demn al turnatorului la securitate teoctist. Scriu asa pentru ca sunt ateu si pentru ca nu sunt bantuit de frica de pedeapsa divina. M-am saturat sa ii aud amenintarile. Nu ma intelegeti gresit. Ii respect pe cei care cred indiferent de ritul de care apartin dar nu pot sa-i respect pe cei care se intituleaza ‘reprezentantii pe Pamant ai divinitatii ‘ si in mod special pe cei ai BOR. Sunt agresivi in vorbire amenintatori si cu foarte mici exceptii nu au nimic in comun cu cele sfinte.
    La ei totul se rezuma la bani si bunuri. Unde este smerenia propovaduita ? Preanesimtitul nu suporta decat vasminte cusute cu fir de aur lumuzine scumpe si toate astea optinute dintr-un amarat de salariu de bugetar (neimpozabil) El este mai presus si de lege si isi permite impertinenta sa negocieze impozitarea.
    Nicio biserica nu s-a construit la valoarea reala. Banii necesari nu au ajuns decat dupa ce popimea si-a pus la punct ,cu case si masini toata familia. Acum construiesc Monstruozitatea neamului. Care neam? Sa inteleg ca acolo se vor tine slujbe in toate riturile recunoscute oficial? O sa am placuta surpriza sa pot asiste acolo al oficierea unei slujbe in rit mozaic sau catolic sau musulman? Neam inseamna si Romani care apartin altor religii . Sau nu? Cred ca incep sa visez. In Molul neamului nu va fi loc decat pentru ortodocsi, ceilalti avind doar derptul sa contribuie financiar,prin impozitul obigatoriu si nenegociabil pe care il dau statului.
    M-am intins prea mult la comentat. Multumesc Mandruta ca datorita tie m-am putut descarca macar un pic.

  23. Mandruta te rog sa ma scuzi dar cred ca la tine s-a strecurat o greseala. „preafericit fara motiv”??? Are toate motivele din lume sa fie fericit.

  24. Cred ca cei care apara BOR au uitat ceva.De cand BOR decide cu cine votez eu?De cand mersul la biserica s-a transformat in icoane cu Ponta pe spate?Sa va fie rusine.BOR nu inseamna credinta.BOR inseamna hotie.

    O intrebare pentru toti sustinatori BOR.

    „isus a aruncat toate tarabele din templu,pentru ca nu se fac bani in casa Tatalui meu.Isus in toga versus Daniel in Audi si aur…..nu vedeti nimic in neregula?”

  25. Încă îmi aduc aminte de stilul hărțuielii securiste: tu vorbești de una, el de cu totul altceva. Apoi îți zice că el are dreptate, cu toate că nu ti-a răspuns la nici măcar un singur argument. Nemernicul ăsta e plătit din banii NOȘTRI, asta e problema. Dar tu bați câmpii, bineînțeles, ca un veritabil fost securist. Bravo!

  26. Domnule Mandruta,imi cer scuze, dar sa cerem altora, tocmai ce ne lipseste, mi se pare tupeu!

    ” Felicitari ” si tine-ti-o tot asa, ca va aplauda frustratii si suparatii pe viata, pe ei… si pe tot ce nu inteleg!

    Si sa nu uitati ! Cuvintele trimise, cu ura, sunt vii, se duc unde le-ati trimis, dar se intorc intotdeauna la destinatie !

    Aviz tuturor, ca sa nu va mai intrebati ” de ce?” cand viata va indoaie!

    Mai mult respect si bun simt… e gratis!

  27. Felicitari pentru articol.
    Mai as adauga ceva: ce zice a doua porunca? Ca ma uit la faraonul asta in lipideu alb plin de bijuterii de aur si vad un cocalar care poarta portrete sfintite si la maneca lipideului. Probabil ii place cand sa mana la pupat sa-si etaleze bling-blingurile obtinute din banii publici

  28. de la un insolvent ca mandruta care petrece in compania sri-ului nu ma mir sa scrie cu atata ura impotriva BOR… impotriva crestin ortodoxilor.

    https://deveghepatriei.files.wordpress.com/2015/07/1341.jpg

    Colonelul Sorin Ion Sava, purtatorul de cuvant al Securitatii Romane – SRI, alaturi de Lucian Mandruta!

    Presa din Romania, plina de ofiteri sub acoperire din cadrul SRI/SIE! Toti sunt finantati din banii Mossadului si mafiei politico-masonice. Nemernici de securisti, au zombificat un intreg popor cu democratia lor satanista si masonica! La adapostul „democratiei” au talharit intreaga Romanie!

  29. Sunt de acord cu ideea de reforma a bisericii ortodoxe. restul este discutabil. Crestinismul nu e ceea ce spune ortodoxia, dar nici ceea ce spune societatea.

  30. Conceptul de har apare intr-o Carte scrisă in prima suta de ani a erei creștine.
    Autorul se contrazice in articol si este evident spiritul de necredinta in care este scris.
    România are nevoie de Dumnezeu si de Cuvântul Sau.

Lasă un răspuns