N-ai sa crezi ce legatura exista intre Halloween si Martisor!

Titlul e inselator, si e inadins asa. Pentru ca eu sper ca ai sa ma crezi cand am sa-ti spun ca intre Haloween si Martisor exista o legatura simpla: sunt ambele ritualuri pe care le-am luat sau le impartim cu altii. Ceea ce difera e vechimea.

martenitsa2

Sa incepem cu cel mai vechi import. Martisorul. Cum? Nu e traditional romanesc? Nu. E prezent in spatiul balcanic, cu precadere in Bulgaria, unde se numeste Martenitza. Versiunea bulgareasca reprezinta de obicei doua siluete, barbat si femeie in alb si rosu, unite de traditionalul snur. A noastra e mai liberala, poti face un martisor din aproape orice, daca ai snur alb-rosu. Ii las pe experti sa spuna care a fost prima, dar am o puternica banuiala ca aia a bulgarilor.

Johansen_Viggo_-_Radosne_Boże_Narodzenie

Romanii sarbatoresc Craciunul, normal, de cand se stiu ca natiune crestina. Dar si crestinismul a evoluat, de exemplu acum foarte putine focuri de tabara mai sunt folosite pentru arderea ereticilor. La fel si simbolurile de Craciun – bradul e german si provine din traditii nordice pagane, iar Mosul e american (doh, Coca-Cola, merci!). Dar dincolo de asta, ce e cu totul si cu totul de import e “Spiritul Craciunului” – acela cu “sa fim mai buni, etc”. Asta e de la un capat la altul protestant. Ortodocsii ar fi sarbatorit in versiunea “sa fim mai supusi”, dar n-au reusit sa faca un marketing eficient.

tumblr_inline_nlb8g5UAEn1t0sd2y

Oul de Pasti. O sa va enerveze, dar primele oua decorate de sarbatoare, cum sunt si cele din imaginea alaturata sunt inregistrate pe teritoriul actual al Irak-ului si Iranului, acum cateva mii de ani.  Iranienii au si azi, cum vedeti, oul decorat de Nowruz, o traditie care coincide cu echinoctiul de primavara (cam cand cade Pastele!). Primii crestini le-au luat fara indoiala de la ei, dar au schimbat sensul: acum ele simbolizeaza sangele lui Iisus. De acolo au fost preluate in Europa. Dar nici iranienii nu sunt primii: traditia de a decora oua e mai veche de 50.000 de ani si nu e doar pagana: e preistorica!

Mamaliga. Asta e usoara, dar totusi pun intrebarea aia care circula sub forma de banc, pe vremea cand pustanii citeau istorie, ca nu aveau XBOX: cata mamaliga a mancat Stefan Cel Mare. Raspuns rapid: zero grame, mamaliga este produsa din porumb, care a ajuns in Europa dupa ce Stefan a terminat de ctitorit Bucataria Manastirii Putna.

Mersul la Mall. Stiu ca fac un salt urias, dar, pentru generatia mai tanara va fi probabil un soc la fel de mare: mersul la mall nu e o traditie romaneasca, desi pare perfect adaptata caracterului nostru national: stam si cascam gura, ca n-avem bani. Intrebati-i pe bunici unde ieseau la Mall si-o sa aveti o surpriza uriasa, comparabila cu aceea ca Marian Munteanu a fost in Piata Universitatii la Mineriada.

Alte traditii romanesti complet importate de la altii:

Mancatul cu furculita

Costumul (pantaloni si sacou)

WC-ul in casa

Expresia “sarut mana”.

Uitatul la ceas (si masurarea timpului, in general).

Plus restul de 1000 de lucruri care fac civilzatia si de care n-am timp sa va povestesc si nici voi sa cititi.

In concluzie, cand ne imaginam ca ne luptam cu Sfanta Sarbatoare a Haloween-ului pentru pastrarea identitatii romanesti, sa nu uitam un lucru: orice cultura din lumea asta e vie si inspirata de alte si alte culturi.

Iar Haloween-ul nu e o sarbatoare, in mod real. E doar un pretext sa ne distram. Si daca vorbim de traditii, pai asta chiar e o traditie romaneasca: in istoria noastra n-am pierdut nici o ocazie sa mai punem o masa si sa ne mai veselim un pic.

Deci, hai noroc. Sau BAU!.. Nu stiu cum se spune de Halowwen!

P.S. Pentru cine vrea look-ul cel mai popular de anul asta (l-as numi Anorexic Plus), iata si un tutorial video:


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

Lasă un răspuns