Despagubiri individuale pentru clienti: singura solutie in scandalul VW

Saptamana asta, VW se pregateste sa anunte rezultatele unei anchete interne. Dar ce se vor face proprietarii? Care e solutia pentru ei? In cele ce urmeaza am sa schitez cateva scenarii rationale pentru aceasta criza.

Ce stim: 

Emisiile nu pot fi scazute decat daca motorul “trage” mai putin. Un test destul de primitiv facut deja in State (vezi mai jos) arata ca puterea si cuplul scad atunci cand masina pare ca intra in modul “curat” al motorului. Observatia lor e ca scaderea e de cativa cai in medie, dar poate ajunge si la 15 cai putere si undeva pe la 43 Nm la cuplu.

Ok, ce inseamna asta, practic pentru utilizator? Inseamna acceleratii mai slabe si probabil consum mai mare, atunci cand masina respecta regulile.

Ce e de facut?

Din punct de vedere legal, intoarcerea acestor motoare in categoria in care au fost clasificate se poate face simplu: ca modul “curat” sa fi activat tot timpul. VW poate face usor un patch de soft care sa rezolve problema permanent.

Insa… userii vor avea din acel moment masini care se incadreaza legal la Euro5, dar nu mai au nici cuplul si nici puterea din talon. Si pentru care au platit. Se vor alege cu masini mai lente si cu consum mai mare. Inevitabil.

Care e solutia?

Dupa parerea mea, una singura: ca VW sa ofere despagubiri proprietarilor, platind diferenta dintre motorizari. Iata cum:

Sa presupunem ca ai cumparat un Golf Euro 5 de 140 CP.

Dupa resoftare, Golf-ul tau mai e capabil doar de 120 Cp.

Ori, daca un Golf de 140 costa (sa zicem) 18.000 de euro si cel de 120 (sau ma rog, o putere apropiata in lista de modele) costa 16.500, firesc ar fi sa primesti diferenta: 1500 de euro de cumparator. Cifra e imaginara, subliniez, pusa aici pentru a exemplifica teoria.

Dar vorbim de o singura plata, pentru care sa semnezi ca nu mai ai pretentii – ma astept ca avocatii VW sa insiste pe treaba asta.

Mie mi se pare singura despagubire corecta cu putinta intr-o lume rationala. Producatorul sa iti returneze diferenta de bani, din moment ce nu-ti mai poate garanta plusul de performanta pentru care ai platit. O alta despagubire (aici e mai discutabil) ar trebui sa priveasca modificarile de consum – pentru ca e posibil ca el sa fie mai mare de acum. Dar ma astept ca asta sa fie cu mult mai greu de evaluat si luat in calcul.

Probabil ca asta se si intampla acum la VW: se fac socotelile cu cata putere si cuplu mai raman motoarele, dupa ce sunt re-tunate sa respecte normele de poluare. Se va incerca sa se impace si capra si varza: adica atat piciorul pe acceleratie al clientului, cat si mana pe tragaci a guvernelor care stau sa execute compania pentru ceea ce considera a fi o inselatorie.

Pana atunci, nu va grabiti sa alergati la avocati ca s-o luati pe cont propriu, in nadejdea ca va alegeti cu milioane. Aia o sa va ia banii, dar, ca si in cazul bancilor, n-o sa obtina mare lucru.

Scandalul e global, cat casa, si probabil VW va iesi cu ceva bani. Pentru fiecare cumparator.

Pe pariu?

Referinte: video-ul cu testul din America pe care il citez mai sus, e aici, merci ProMotor, eu acolo l-am gasit. 


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

 1. Toate marcile au probleme… dieselgate trebuie aplicat tuturor, nu doar VW 🙂 Toate marcile ar trebui sa despagubeasca pe acei clienti inselati, de la Dacia la BMW!

 2. Daca s-ar implementa asa ceva, orice conducator de BMW are face un backup al softului, s-ar duce la reprezentata si si-ar instala patch-ul, ar incasa despagubirea dupa care ar face revert la soft 🙂

 3. Nu le ajungeau refugiatii, mai aveau nevoie si sa dea de pamant cu industria…
  Totusi, BTW : daca yo am un Audi la mana a doua – primesc si eu ceva malai ? ;))…

 4. … din cate am inteles problema ramane doar la masinile vandute in US.
  VAG a dezvoltat motoarele diesel EA189 conf. standardelor EU ptr. norma EURO5.
  Problema e ca nu le putea vinde in US. ptr ca legislatia in US e mult mai restrictiva decat in EU… iar varianta cu “add Blue” bazata pe aditivul care defapt este uree… nu e prea atractiva
  Deci au facut acest “patch SW” si le-au aplicat la toate ECU-urile de Engine Ctrl. (ca altfel batea la ochi dif. de SW) si astfel noile motoare au devenit deodata compatibile si cu legislatia din US si cu EURO5, norme EURO5 pe care le indeplinea acum cu “brio”.

  In cazul unei resoftari, masinile din US intradevar vor pierde din putere ptr. a respecta normele din US.
  Insa cele din EU nu, ptr. ca motorul EA189 este dezvoltat conf. normei EURO5

Lasă un răspuns