Cum am ieșit de pe drum și am intrat în viață. La Fundata

Acum 15 ani am descoperit locul asta. Oficial, e satul situat la cea mai mare altitudine din Romania. Neoficial, e satul in care multa lume din televiziune si publicitate si-a luat teren in anii 2000, cand in business-ul asta erau bani. Dar eu mi-l aduc aminte altfel: veneam la Fundata (de fapt, la Fundațica, satul de sus) la o pensiune cu ATV-uri si sarmale. Acolo, pe langa cursele pe patru roti pe care copiii le iubeau, aveam toata sufrageria la dispozitia noastra sa ne odihnim dupa o drumetie pe cararile si potecile forestiere ale locului.

DSC_0263

DSC_0264

20151003_145304

Un loc minunat, bun de explorat pe picioare, doua sau patru roti. Noi il bateam intr-un Subaru acum 10 ani, cand copiii erau teribil de mici si nu se puteau opune la zdruncinaturi. Sambata asta m-am intors singur, intr-un Mercedes de teste. Chiar si asa improprietarit, copiii n-au mai vrut cu mine, caci prietenii lor deja iau loc incet-incet tatalui… Asa ca au vazut filmul asta in loc.

Si da, mie mi s-a facut din nou pofta de offroad. Am batut drumurile din Fundata cu masina (un GLE Coupe, intr-un test drive organizat de Mercedes Benz Romania), apoi am continuat cu bicicleta. Ambele au farmecul lor. Ca un espresso fata de o cafea cu lapte, masina mi-a livrat mai multe peisaje pe minut decat a reusit bicla pe ora. Insa bicla m-a scos din reverie si m-a pus la munca pe drumul de asfalt de la Cheile Gradistei la Fundata Resort.

Fabulos: drumurile din zona au de toate: portiuni cu padure si-un rauletz pe langa ea, aburul si racoarea toamnei daca indraznesti sa te opresti si sa te dai jos (da, unora le e frica de urs), orizonturi larg deschise, case frumos ingrijite si mai ales sentimentul ca esti pe acoperisul lumii in cele mai bune zile cu putinta: dupa ce-au rasarit florile toamnei si inainte sa se aseze pe el zapada.

DSC_0366

DSC_0351

DSC_0347

Mi-am adus aminte cu ocazia asta de ce imi plac masinile inalte: pentru ca in ele e cuprinsa mai multa libertate decat ai timp sa savurezi…

Doar asta ne-a lipsit in cursa asta printre stanci si vai si vaci si garduri de lemn intr-o rana: timpul sa ne oprim si sa ne bucuram de priveliste si unii de altii. Asta e tot ce va pot spune despre sambata mea.

DSC_0317

DSC_0355

DSC_0283

DSC_0277

Masina de la Mercedes? Chiar nu-mi aduc aminte nimic. Ca dupa un drum cu covorul magic. Atat de buna a fost.


There is no ads to display, Please add some

7 comentarii

  1. Ma bucur ca oamenii ca d-voastra nu sunt constransi de stres, ci gasesc alternative sa se destinda!
    Aveti respectul meu!

  2. Există un drum între Cheile Grădiștei și Fundata pentru MTB? Ca să nu mai fie nevoie s-o iei prin Moieciu.
    Mulțumesc

    • De la Cheile Grădiștei Moieciu se ajunge la Cheile Gradiștei – Fundata. Dar de aici, deși este un drum destul de bun, nu se poate ajunge în Fundata, din cauză că nu există legătură pentru mașini. Există niște piste asfaltate doar pentru diverse activități sportive, dar nu permite mașinilor acces. Poate pe viitor să facă și o legătură între parcarea de la Complex și drumul din Fundata.

  3. Superba zona aceasta! Eu am ajuns din intamplare acum cativa ani ca simpla turista, dar m-am indragostit iremediabil de natura de aici. Si de anul trecut mi-am mutat toata familia in noua noastra casuta. E adevarat ca am ramas mai jos , in Moieciu( scoala, job) dar baietii pe biciclete urca saptamanal spre Fundata, strabat padurea catre rezervatie… Toata lumea mi-a spus ca am avut curaj sa las un oras dobrogean, Constanta….pentru un sat de munte. Eu zic ca restul, au un curaj teribil sa reziste in orasele mari si prafuite.

Lasă un răspuns