S-a descoperit planul secret al Occidentului. De ce ne-a luat atat?

Pana la leacul pentru cancer nu mai sunt decat vreo trei zile, ma gandesc. N-are cum sa fie departe, odata ce doctorii nostri in stat drepti la televizor si vorbit prostii stiu deja cine ne omoara inaintea tumorii.

Vestul!

Citesc zilele astea teza reincalzita ca Occidentul nu vrea sa ne lase sa ne dezvoltam, sa crestem economic, nu vrea sa scadem taxele si sa facem business. Atat, asta e toata acuza si n-are, saracutza nici mama si nici tata si mai ales argumente.

Ei bine, pentru uzul cetatenilor care obisuiesc sa gandeasca cu un pic mai mult decat un neuron (acelasi cu care si beau bere la umbra chiar in clipa asta), imi permit sa dezvolt un pic teoria asta.

Deci, sa revenim. Si sa vedem ce se intampla cand ne dezvoltam: ce face romanul cand are un ban in plus de cheltuit?

Nu cumva isi cumpara lucruri? Masini? Calculatoare? Caramida si ciment sa-si faca casa? Vacanta la ski in Austria cand chiar da de bani? Cam asa? Ei bine, cine credeti ca produce toate lucrurile astea?

Audi? Pardon, aud? Nu cumva Occidentul? Nu cumva Occidentul, pe care alte teorii il acuza ca ne pune e-uri in mancare sa murim mai repede e tot ala care vrea sa traim mult si sa-i cumparam marfa? Sau o crede ca daca aia in Teleorman voteaza morti, poate si consuma?

Altfel spus, draga domnule patriot verde ingrijorat ca lumea iti pune bete in roatele geniului tau, da-mi voi sa-ti spui franc in fata: esti stupid! Exact ca feciorul lui Caragiale, car e nu putea urmari firul logic a mai mult de doua fraze.

Zice lumea zilele astea (si aici PMP a doborat recordul la prostii-viteza) ca presedinte a primit ordin de la Oculta Mondiala sa nu accepte reduceri de taxe in Romania. Pentru ca Oculta, adica Occidentul, adica FMI, adica Mother Ohmida ne-a pus gand rau si ne-a legat cununiile.

Serios acum: ba din contra! Occidentul e primul care s-ar bucura de crestere economica aici. Si nu din altruism. Companiile sale simt primele cresterea de consum in venituri. De la sapun si pana la limuzine, Occidentul ar trebui sa moara de placere ca lasam banii in buzunarele romanilor. Pentru ca stie fix ce ne luam cu ei. Stie ca nu investim decat in placere si orgoliu – si aici productia interna nu face fata. Trebuie sa luam din import.

Numai ca… Occidentul nu e unul singur. Una-s companiile, alta e piata financiara, a treia sunt institutiile globale… greu sa le cuprinzi cu mintea antrenata doar la show-uri cu asistente TV. Greu, chiar si la pedeleu, care ma intelegi, aveam pretentzii si nu credeam sa se apreteze la un asa afront!

Dar, in fine,sa revin: Occidentul are o logica simpla, mai simpla chiar decat demersul premierului de a ramane la putere pe un val de simpatie fata de Omul care Taie Pamblica Taxelor Mici, cum vrea sa ramana in istorie. Occidentul – si nu el, ci doar contabilii lui – si in general orice contabil sanatos la cap – are un calcul simplu, ca sa nu se aleaga in vecini cu inca o tara care nu se mai poate guverna singura:

“De unde bani?” Atat. nimic mai complicat! Vrei haina de blana 5 procente mai lunga? Pai sa vedem ce nurca taiem. De unde luam jderul? Cum pacalim vulpea sa se jupoaie singura?

Asta e tot. Dar e deja prea mult pentru patriotii nostri, care scruteaza permanent zarile, in cautarea vinovatului pentru micile si marile noastre neimpliniri.

Poate ca daca ar lasa binoclul jos, s-ar putea vedea unii pe altii. S-ar vedea cum isi duc vietile publice mintindu-se pe ei si pe altii, stricand, pe termen lung, chiar intelegerea lumii, pentru bietul lor popor.

Care culmea, chiar si asa populist si simplist cum i se vorbeste, tot are nevoie de subtitrare fara neologisme si cifre, doar cu 2-3 cuvinte simple, luate cu copy/paste din Miorita:

“Pe l-apus de soare

Ca sa mi-l omoare…”

Sa va dau o veste trista: nu-mi pasa ce-a patit ciobanul. Eu as vrea sa stiu cine i-a platit pe aia doi, daca nu cumva au fost facuti scapati de Inalta Curte de la Viena si, in general, daca incidentul a avut vreun impact asupra industriei de lactate din Evul Mediu.

Poate ma ajutati cu o vorba buna, sa-mi explice cineva la televizor.


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

 1. Făcând excepție de idee (cu care în mare sunt și eu sunt de acord, nu exista o conspirație împotriva româniei, dar asta nu înseamnă ca anumite decizii economice sau politice nu sunt făcute in mod voit în defavoarea noastra), acest articol este un excelent material de manipulare a celor mai puțin informati, folosind tehnica ridiculizarii argumentelor părții opuse.
  Nu exista nicio urma de echilibru sau analiza, doar mistocareala fina la adresa “patrioților”.

  Naivitatea cu care faceți anumite afirmatii (Occidentul e primul care s-ar bucura de crestere economica aici.) mă face sa zambesc… amar.

  Sunteți superficial stimate domn, argumentația dumneavoastră este puerila și faceți un deserviciu tuturor prin modul în care va susțineți opinia.

  Dumneavoastră sunteți reprezentativ pentru “patriotul” atotcunoscator, specialist în accidente aviatice, politica, religie, unire, armata, tehnologie și orice alt subiect este pe val.
  Sunteți exact “românul” de care faceți bășcălie.

  P.S. Îndrăznesc sa va cer părerea de specialist în cazul finanțării de către BERD cu ajutorul statului german a grupului Schwartz (Lidl /Kaufland) pentru sprijinirea extinderii agresive în EE.

  Sunt convins ca ne veți lumina și pe noi, ăstia mai nepricepuți în deslușirea tainelor vieții.

  • Vrei un exemplu? Acum cateva luni, UE ameninta Romania. De ce? Pentru ca, atentie : promoveaza produsele locale. Mai exact, Romania, tara saraca e obligata sa importe mancarea scumpa din Vest. Banii sa mearga tot la bogati.
   Pai, daca tot comentezi pe “net”, te rog un singur lucru : spune tuturor romanilor ca in Franta produsele locale sunt nr. 1 pe rafturi, sustinute de stat. In Spania la fel. Iar lucrul asta a devenit o moda. Fermierii in Franta au iesit in strada impotriva importului. Deci? Asa zisa corecta UE face diferente? Tine cu aia’ mai mari?
   Dupa ani de munca in retail, in Spania, Germania, Franta si UK, Am ajuns la o concluzie : consider UE o dictatura vopsita in democratie cu un suflet capitalist parsiv si agresiv! Traiasca lipsa principiilor si valorilor din Vest.

   Cheers

Lasă un răspuns