Cum sa dai lectii la 20 de ani managerilor de trei ori mai in varsta

In primul rand s-a asezat un rand de sefi din industria petrolului din Ungaria – 8 seniori, pana la pozitia de vice presedinte. In fata sunt trei tineri, studenti din Slovenia, nu mereu siguri pe ei. De 20 de minute incearca, in fata unor oameni care maine ar putea sa ajunga sa-i fie sefi, sa-i convinga ca strategia lor de business e mai buna ca a lor.

2015_05_28_10_55_17       2015_05_28_10_54_20

Am fost in public la concursul Freshhh 2015, care ii pune pe studenti in situatia de a da sfaturi de strategie companiei petroliere maghiare – MOL. Asta e ideea proaspata a zilei;  sa atragi talent din universitati si sa-i dai ocazia sa ajunga – chiar si virtual – in postura de a lua decizii pentru o companie de miliarde de dolari. Prima parte a zilei a fost chiar asa: cele cinci echipe ramase in finala (Slovenia, Croatia, Ungaria, Cehia si Rusia) au inceput cu prezentari de strategie, bazate chiar pe cifrele de business din raportul anual al companiei.

Lumea e indrazneata la dat sfaturi:  “Cumparati ale companii petroliere – Lukoil din Bulgaria ar putea sa vanda”. “Reduceti costurile si cresteti productivitatea”. “Vindeti asset-urile mai putin profitabile”. “Refaceti designul la benzinarii si puneti si incarcatoare pentru masini electrice” “Imbunatatiti imaginea publica!” “Cumparati licente de exploatare, continuati sustinut in Marea Nordului, Pakistan, Kazahstan si Kurdistan”. “Faceti un parteneriat cu un retailer din food, sa vindeti mai multa mancare in benzinarii – are margine mai mare!”

2015_05_28_10_27_08   20150528_111458

“Ok, pune-te in locul meu, cum sa ma descurc in Kurdistan?” intreaba vicepresedintele pe explorare al MOL

“Pai trebuie sa te intelegi cu localnicii. Sa le explici ca si ei profita din faptul ca tu cauti petrol acolo. Poate sa platesti niste bani in compensatii pentru faptul ca forezi acolo?” vine sfatul unui pustan de 21 de ani.

“Crezi ca e vremea sa intram in business-ul cu energie regenerabila?“ intreaba cineva tot din juriul MOL.

Si iata si raspunsul concurentilor:

“Nu. Astea sunt interesante cand pretul petrolului e sus. Diferenta intre costuri trebuie sa fie mica. Dar acum, cu preturile astea la petrol, nu e economic.”

Si inca o intrebare: “Sa intram in Grecia?”

(toata lumea rade). Studentii raspund:

“Nuuu! Italia si Bulgaria sunt solutiile cele mai bune!”

Si tot asa. Juriul chiar cauta cu onestitate idei proaspete intre pustanii de pe scena. Concursul Freshhh e deja in anul al 9-lea. Oricine se poate inscrie, cu conditia sa-si faca o echipa de 3 oameni, sa fie student si sa se priceapa la economie (si mai bine, la business-ul cu petrol). Pana acum au fost inscrise echipe din 76 de tari (Romania e inclusa si ea) si vreo 250 de universitati. 15.000 de studenti au fost inscrisi pana acum. Marea atractie? Finalistii sunt intr-o pozitie foarte buna sa-si ia un job la filiala Mol din tara lor. Daca vreti detalii, aici: http://www.freshhh.net. Povesteste despre program si Zdravka Demeter Bubalo, directoarea de HR si vicepresedinte al companiei:

Calificarea se face online – iar criteriile sunt logica si precizia in calculul scenariilor de business. De fapt, asta si cauta MOL: viitori manageri in stare sa construiasca scenarii de piata si sa ia deciziile cele mai bune pentru companie si cand petrolul e sus si cand (ca acum) cand preturile scad. Vorbeste despre asta chiar CEO-ul companiei, Zsolt Hernádi.

Dupa amiaza incepe insa cu adevatat lupta: simularea unei companii petroliere, in care fiecare echipa are la dispozitie o harta cu cateva tari, bani de investit si profit de raportat la capatul a 10 ani de afaceri virtuale. Aici juriul e un soft, care calculeaza efectele in bani ale deciziilor lor.

Am stat de vorba cu cei mai simpatici (pentru mine) oameni din echipele participante:

Stiu, ideea de a masura totul in bani pare unora un pic limitativa. Insa ca manager, cifrele vorbesc.

Si au vorbit pana la final: echipa mixta ceha-slovaca a reusit sa castige competitia dupa ce in prealabil a facut o alianta de business cu cea ungara. Insa si in alianta asta unii au fost mai castigati – cu putin, dar suficient incat sa se distanteze. Ce a contat in plus cred ca a fost si prezentarea de strategie reala, care a aratat o cunoastere a pietei foarte buna. Baietii sunt constienti de valoarea lor si probabil ca vor negocia strans pentru primul lor job.

Una peste alta, am invatat din povestea asta ca un concurs poate sa se bazeze pe cooperare si ca egoismul iti aduce in afaceri mai putin decat dorinta de a castiga impreuna cu celalalt. Stiu o multime de manageri din Romania care ar avea si ei nevoie de lectia asta!

 

20150528_171525


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns