Tradarea de tara ca business

Se plangea cineva mai demult ca n-a mai ramas nimic de vandut in Romania. Fabricile s-au dat, utilitatile sunt private, muntii au fost luati inapoi… aproape ca nu mai renteaza sa faci politica pe bani. Sau s-o comentezi la televizor.

Si totusi, recentele evenimente politice din vecini au aruncat in frenezie o intreaga liota de oameni ale caror opinii, inimi si suflete sunt pe taraba. Dintr-o data, ceva e din nou de vanzare in Romania. Ceva pentru care nici macar nu trebuie sa ai o functie de decizie ca sa-ti pui semnatura pe un contract de privatizare.

Chiar tara!

Da, si avem client. Dintr-o data, cineva e dispus sa dea tradatorilor amatori si profesionisti, leprelor vanzatoare de tara si micilor profitori fara frontiere absolut ce-si doresc: bani acum sau functii dupa. Toate pentru ceva ce nici nu credeai ca mai are vreo valoare:

Patria ta!

Cineva, nu spui cine, persoana importanta, ne vrea. Nu fabricile si uzinele noastre (pe unele le are deja, prin interpusi, pe altele le-a falimentat deja). Nu ogoarele si tractoarele. Ci tara, ca entitate politica. Tara, ca aliat. Tara, ca supus.

Cine-ar fi crezut? Cineva mai da doua parale pe noi!

De fapt, daca tradatorii sunt buni negociatori, ar putea obtine chiar trei parale. Clientul nu se uita la maruntis si are o istorie de bun platnic. Si, spre deosebire de Occident, care a venit cu bani de-acasa, asta plateste cu banii nostri. Ca tot noi avem nevoie de marfa lui.

Acum, daca tot v-am facut pofta si vreti sa mergeti pe trendul asta, iata cum puteti sa va lansati in cariera de tradator, cu speranta ca veti fi pana la urma remarcat si pus la treburi mai mari. In primul rand trebuie sa deveniti un mic colportor al teoriilor puse in circulate de cativa ani de serviciile de dezinformare ale clientului. Le stiti deja, te trec doar in revista:

“Occidentul ne spioneaza si ne vrea colonie de desfacere pentru bunurile lor”. Niste nenorociti vesticii astia, care ne cumpara 300.000 de masini pe an! Niste mizeri care au luat fabricile, au dat afara oamenii care stateau si ei linistiti pe un salariu si pe restul i-au pus la munca!

“Occidentul ne manipuleaza” sa credem ca el e de fapt civilizatia, cand inca de pe vremea dacilor noi stim ce-i aia, daca nu cumva chiar am inventat-o. Branza, barza, Bentley. Astea sunt ale noastre, din mosi-stramosi!

“UE n-a adus decat rau in tara asta: si-a batut joc de noi si ne-a dat libertati si acum avem voie sa mergem sa muncim si sa traim unde vrem in Europa”. Aialti au o propunere mai simpla si mai simpatica: stam noi acasa linistiti si vine pensia, marita de doua ori. Este ca ne vor binele?

“Occidentul minte”. Spre deosebire de ailalti, care n-au aici decat vreo doua televiziuni aservite care spun adevarul aprobat de client. Cateva zeci de site-uri de internet care iau cu copy/paste linia zilei venita pe mail. Si ceva purtatori de cuvant, voluntari sau platiti, dar cu totii mari patrioti verzi, ecologisti pana in maduva putului de gaz al clientului, care nu trebuie sa fie deranjat de forajele noastre…

De fapt, de unde vine atata interes? E simplu: din valoarea noastra. In ultimii 20 de ani, asa prosti si hoti cum au fost, oamenii care au condus Romania au reusit doua lucruri remarcabile: intrarea in Europa si in NATO. Am platit pentru asta, noi toti, sa nu ne mintim, cu bani grei si privatizari obligatorii. Dar am platit. Si-acum, treaba asta e o investitie pe care cineva vrea s-o cumpere, cu banii jos.

Singura problema? Nu noi, romanii cei multi vom lua banii in eventualitatea unei tradari reusite.

Ci aia putini care vor intinde mana pe sub masa, dupa ce ne-au pacalit.

40x40treason


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

  1. suntem la granita dintre lumi, dupa cum bine si foarte frumos spunea un clasic in viata pe-aici pe undeva; si asezati in calea tuturor rautatilor, vorba altui cronicar; si am pierdut notiunea de tradare, odata cu notiunea de tara, atunci cand sentimentul de apartenenta sociala a expirat si “noi” am devenit “eu” – egoist si singur si dupa mine – potopul.

  2. Nu inteleg ce spui. Eu personal in afara de niste pusti care habar au ce a insemnat un regim totalitarist in Romania, si care prin tot ce spun despre cat de bine era inainte si cat de rau este acum, prin asta aruncand cu noroi in cei ce au murit si in noi care am iesit in strada pentru libertate, in afara de cativa pusti dupa cum spuneam, nu stiu pe nimeni sa spuna ceea ce spui aici despre occident.

Lasă un răspuns