Cine ar fi putut sa-i salveze

 La nici 24 de ore de la tragedia din Munti, Romania are ce stie ea mai bine sa produca: vinovati in exces si nici un responsabil. Tocmai pentru ca lumea e confuza si indignata, m-am gandit sa punem problema mai constructiv: de fapt, cine putea sa impiedice nenorocirea?

1. Smurd

Smurd ar fi putut sa salveze viata acestor doi oameni, chiar si fara ca ei sa fie nevoiti sa cada in Muntenegru ca sa fie gasiti. Mult mai simplu: pur si simplu daca Arafat ar fi pus la bataie avionul de 1 milion de euro pe care il tine in hangar, in asteptarea unor interventii. Acel avion putea trece fara probleme muntii pana la Oradea. Dar el e inmatriculat la Interne, astia cu transplantul de organe sunt civili… ma mai urmariti? Da, se numeste birocratie si nu e o minciuna ca ucide!

2. Ministerul sanatatii

Si sefii din Sanatate ar fi putut sa salveze viata acestor doi oameni. Daca s-ar fi interesat la Scoala de Aviatie ce avion primesc in schimbul serviciilor de inchiriere prestate (presupun ca au contract), ce varsta are avionul si cat de bine se poate descurca in conditii de iarna si incarcare maxima. Sau sunt intrebari prea complicate? Mai bine sa ramanem la vaccinuri de gripa.

3. Proprietarul avionului

Chiar Scoala de Aviatie ar fi putut sa salveze viata acestor doi oameni. Daca ar fi insistat sa nu accepte zboruri in conditii meteo la limita cu acest avion, in vreme de iarna, tocmai cand se anuntase un front umed si rece peste partea de vest a Romaniei. Si mai ales daca ar fi renuntat benevol la BN2 in conditii grele de iarna, chiar daca era ieftin de zburat si nu costase aproape nimic de cumparat.

4. Romanii in general

Noi cu totii am fi putut salva viata acestor oameni. Daca ne-am fi revoltat in legatura cu felul in care taxele noastre sunt cheltuite pentru masini la Senat, turle la Patriarhie si subventii la chirie pentru bogatasii RAPPS-ului. Dar nu, Romania are o mie de ricse de lux in care se plimba nababii statului si-o rabla de avion pe care nu luai la mana a doua nici cat pe-un bemveu mai rasarit.

5. Pasagerii.

La ora la care scriu randurile astea, informatiile pe care le am spun ca pasagerii nu au reusit nici o clipa sa-si afle pozitia cu ajutorul smartphone-ului. Ar fi fost cu mult mai usor de gasit daca macar vreunul dintre ei ar fi avut o aplicatie de GPS in telefon, care sa le spuna un lucru simplu: latitudine si longitudine. Aici as vrea sa stiti ca nu ma inham la caruta isteriei “de ce nu i-au gasit cu toata tehnnica de la servicii?”. Nu i-au gasit pentru ca pana si SRI-ul are nevoie de 3 puncte ca sa determine pozitia unui alt punct in spatiu.  Adica trei antene de GSM. De unde erau ei, se vedea doar una.

5. Adrian Iovan

Pentru ca n-a reusit sa vanda si el un proiect de inzestrare a unui spital din care sa-si ia comision si-a fost nevoit sa munceasca si la pensie. Pentru ca si-a riscat viata pentru chirie, pensie alimentara si paine. Pentru ca s-a urcat in avion si ieri dimineata, singurul loc din care mai vedea, in vreun fel, luminita de la orizontul vietii lui. Da, Adrian Iovan putea sa salveze situatia pur si simplu refuzand sa plece spre Oradea.

Si, dintre toti cei de mai sus, el e si singurul care aproape a salvat-o si zburand.

ddd


There is no ads to display, Please add some

105 comentarii

  1. Articol interesant, comentariile si mai si.
    Subscriu in totalitate la spusele salvamontistului Sorin Popa, numai ca eu sunt salvator la ISU. Si eu, dupa sute de ore de cursuri, aplicatii si interventii am fost pus intr-un beci langa papucii vechi nefolositori. Consider ca nu am fost apreciat la adevarata valoare si nu merit sa fiu un numar in statistica lor.
    In concluzie, emigrez si sunt SIGUR ca ceilalti ma vor aprecia!

Lasă un răspuns