“Nu mai cresteti asa repede,dar investitiile tot vor veni. Aveti noroc ca altii sunt mai rau!” Cine spune asta?

Am stat zilele astea de vorba cu Rafaella Tenconi – economist la Wood and Company, sosita in Romania la o conferinta a investitorilor. M-am dus la ea incercand sa confirm sentimentul pe care il au multi oameni care se uita la economie si care incep sa fie pesimisti.

„O sa ne strice astia ce-aveam pana acum bun – investitiile straine si cresterea?” o intreb.

Doamna Tenconi zambeste mult si spune ca banii vor continua sa vina in Romania. Asta in ciuda calitatii “diferite” a guvernului. 

“Diferite?”, o intreb eu. Aici se foloseste mai des termenul “incompetent”, ii zic.

“Noi preferam cuvantul “diferit””, spune ea, diplomata.

Nu e insa la fel de evaziva cand vine vorba de politicile fiscale ale Romaniei. “Inca arata bine aici, dar nu asa de bine ca in ultimii doi ani. O sa aveti 4 crestere anul asta, 3, 3 si ceva la anul… e si un trend global de reducere a cresterii economice.”

“Ce putem face sa stricam? Ca la asta ne pricepem bine”, intreb eu…

Sunt cateva lucruri, spune doamna Tenconi: mesaje confuze de la guvern. Instabilitatea taxarii. Ai nevoie de abilitatea de a explica viziune pe termen lung – asta ii tine linistiti pe investitori.

“Ce faceti voi acum? Treceti prin vremuri bune, iar guvernul incearca sa profite cat poate – cheltuie. Mult, pe programe sociale in anumite cazuri. Dar baza de taxare scade. Cand vine criza veti fi nevoiti sa cresteti taxele”, spune ea.

Suntem intr-un puseu populist, ii spun eu.

“Da, dar populismul, cheltuielile de la buget pot genera si ele crestere. Voi ati avut o politica de taxare bipolara, cu reducere de taxe in anumite zone, a mers pana acum”. Problema e pe termen lung. Cresterile de venituri trebuie facute inteligent, ca oamenii sa simta ca se schimba ceva in bine: “uite, daca maresti salariile medicilor si nu investesti si in echipamentele lor, publicul nu are sa simta diferenta!” spune ea.

“Romania se cearta cu UE, arunca cu banii… se sperie investitorii?, intreb eu.

Nu se sperie, crede doamna Tenconi. “Veti avea la fel sau mai multe investitii. Pentru ca motivele raman: forta de munca ieftina. Baza industriala creste, deci e un efect de multiplicare. O fabrica aduce alta. Inca aveti resurse naturale, puteti lua si de acolo crestere…”

Si cearta cu UE?

„Romania s-a certat de mai multe ori cu Uniunea, si de obicei masurile criticate de Bruxelles au fost corectate. Ma astept sa se intample asa si aici: cred ca acest guvern e dispus la negociere. Cred ca va ceda, cand va primi “pretul corect”.”

Pana la urma, fondul pe care il sfatuiti va continua sa puna bani aici?

“Da. Pentru ca noi ne uitam nu doar la Romania, ci la ce se intampla pe multe alte piete: stati mai bine decat credeti. Sunt altii care se asteapta la devalorizarea monedei, chiar si 20%. La voi, BNR se descurca sa o tina pe linia de plutire”. 

Azi-noapte, DOW Jones a scazut cu 500 de puncte, dupa o zi in care scazuse cu 800. Interviul a fost facut saptamana trecuta. Ma intreb daca acea criza de care vorbea Rafaella Tenconi nu ne va incerca mai repede decat credem….


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. Apreciez foarte foarte mult optimismul, dar nu pot sa il impartasesc!

    “Veti avea la fel sau mai multe investitii. Pentru ca motivele raman: forta de munca ieftina”

    Hai sa fim seriosi, ministrii pedeseristi nu sunt doar incompetenti, ci FOARTE incompetenti!

    Mai mult, Partidul lui Ilici nu este interesat de loc de dezvoltarea tarii, dimpotriva!

    Pedesereul stie sa gestioneze foarte bine mizeria, penuria, nu belsugul. O tara prospera, cu economie dezvoltata, ar fi o catastrofa pentru neocomunisti: daca oamenii sunt educati, si au nivel de trai acceptabil, nu ii mai pacalesti asa usor cu traditionala sacosa electoral rosie!

    Asa ca pedeseul va face tot posibilul ca investitorii seriosi (Renault, Ford, Continental, etc) sa PLECE din Romania! Cei care lucreaza pentru Mercedes sau Ford, Oracle sau Microsoft, nu prea voteaza cu Daddy – afara cu multinationalel din tara!

    Cu cat sunt mai multi someri si asistati social, cu ata are pedesereul mai multi votanti …

Lasă un răspuns