Invermectin. Am gasit pentru voi studiile medicilor care l-au folosit

Cateva cuvinte despre emotia generala cu Ivermectin.
Este un medicament minune, asa cum deja il promoveaza la televizor cetateni dependenti de bagarea de seama?
Am facut munca de jurnalism pentru voi. Apropos, acest text, de mentionat, a aparut prima oara pe facebook in 26 ianuarie.
Care sunt faptele? (2 minute de citit de aici).
In primul rand ca nu exista un studiu important, facut dupa toate regulile stiintifice in vigoare. Exista experimente cu final incurajator in cateva tari mai necajite ale lumii. Si exista experimente “in vitro” adica in eprubeta care arata potentialul medicamentului de a inhiba dezvoltarea virusului.
Aici e studiul in vitro, foarte pozitiv:
Aici e un studiu si el optimist la adresa medicamentului, realizat in Bangladesh:
Un alt studiu mai mare a fost realizat in Egipt anul trecut in toamna. Il gasiti aici:
Ce spune el: ca Ivermectin reuseste o imbunatatire semnificativa la pacientii cu forme usoare fata de hidroxiclorochina (un fost medicament minune) si fata de tratamentul standard. Eficacitatea lui scade odata cu gravitatea bolii, insa ramane peste alternativele din acest moment.
“Prognoza arata o imbunatatire in grupurile care au primit ivermectin + tratamentul standard – 99% si 94% in doua grupuri de gravitate medie si mare versus hidroxiclorochina + tratamentul standard – 74% si 50%. Rata mortalitatii a fost redusa si ea la 2% la cei mai grav bolnavi, vs 20% pe hidroxiclorochina + tratament standard”.
In acest moment se pregateste un studiu mai mare la Oxford.
Despre acest medicament, profesorul Chris Butler, seful studiului declara: “are proprietati antivirale si anti-inflamatoare potentiale care au fost revelate in studii la scara mica in tari cu venituri medii si mici. Ele au aratat ca reduce inflamatia si grabeste recuperarea, reducand spitalizarea” spune el. Dar tot el adauga: “Dar exista lipsuri in datele pe care le avem. Nu a existat un studiu riguros”
Medicamentul a fost folosit in Mexic, India si in tari din America de Sud. Mai toate au raportat cazuri de recuperare mai rapida decat tratamentele disponibile in acele tari.
Peter Horby, profesor la Oxford University spune ca datele pe care le avem despre medicament sunt “interesante, poate incurajatoare, dar nu inca convingatoare”.
In Statele Unite, medicamentul nu e aprobat de FDA pentru folosirea pe oameni la Covid. De ce? Tocmai pentru ca legea spune ca trebuie studii. Pozitia FDA e clara si o gasiti aici:
Ce s-a intamplat insa acolo este interesant: un tribunal a decis ca unei paciente sa ii fie administrat acest medicament in ianuarie, impotriva acestui ghid al FDA, la cererea pacientilor. Pacienta a aratat semne de imbunatatire, dar nu am gasit nicio stire despre soarta ei pana acum.
Un medic roman sustine ca el prescrie acest medicament la el in clinica din State. Alti medici din Florida au prescris inca din septembrie medicamentul pentru pacientii lor – si spun ca au avut rezultate bune. Din nou, e doar anecdotica.
Si, in final, in urma cu 5 zile, Institutul National de Sanatate (NHI) din Statele Unite a decis sa isi modifice pozitia referitoare la Ivermictin contra Covid, de la IMPOTRIVA la NEUTRU.
Acum medicii au libertatea sa decida cum considera de cuvinta. Povestea e aici:
Acestea sunt datele pe care le-am gasit in acest moment. Care e concluzia jurnalistica – caci medicala nu pot sa am pretentia:
Medicamentul nu e inca aprobat pentru Covid in tarile din Vest, care in general au standarde mai complicate pentru studii. Ele au inceput insa. In restul lumii a fost folosit si pare sa arate rezultate bune, insa in studii mai mici. NU EXISTA NICIUN STUDIU referitor la vreo cura preventiva cu asa ceva, pentru oameni sanatosi. Nu exista nicio recomandare, NICAIERI in lume, sa se ia asa ceva ca sa te feresti de Covid. Asta ca sa fie clar celor care il cumpara din farmacii in scop de preventie!
Sa ne entuziasmam pentru tratamentul bolnavilor? Nu stiu ce sa zic. Stiu insa ca si acest remediu potential e folosit in razboaiele propagandei. Unii zic ca e o minune pe care nu suntem lasati s-o folosim, caci, stiti voi, “sunt interese mari la mijloc”.
Culmea, cei care se plangeau acum doua saptamani ca nu s-a testat destul vaccinul – care e totusi incercat cu 95% succes pe 45.000 de oameni – vor sa ne repezim la Invermectin, testat pe cateva mii!
Dar viata e plina de ironii. Pana una-alta, sa ii lasam pe medicii care ne trateaza sa decida, fara presiuni, dar cu informatii clare.
Ideal, discutate de oameni care le inteleg, nu de antrenori de fotbal sau electricieni de geniu.

There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. Numele medicamentului este citat incorect in articol. Este Ivermectin *asa cum se arata pe poza atasata, si nu Invermectin, citat in articol si chiar si in Titlu.

Lasă un răspuns