Primul loc in care trebuie sa cauti sanatatea nu e in farmacie sau in spital. Ci in farfuria din fata ta. Mancam nesanatos, spune un studiu european. Si asta – as indrazni o ipoteza – cei mai multi cand spun “sanatos” spun “de la tara”. Ca atare, in miturile bucatariei romanesti se poate, la o adica sa recomanzi jumari, daca porcul a crescut la tara din porumb fara ierbicide. E sanatos, bre, e de la mine din curte!
Aceeasi situatie cu excesul de alcool. Daca tuica e de la mine, din prunii mei, nici nu i-am stropit, cum ar putea fi rea? Vinul? “Ia de-aici, poti sa bei oricat, garantat e de la unchiu’ din Valea Mare!”. Si tot asa. De aceea cifrele de mai sus: riscurile alimentare si cele legate de alcool sunt cu mult peste media UE.
Ce e de facut? Sa notam mai intai ca lucrurile au progresat in domeniul asta, ca nu suntem in scadere, ci dimpotriva, in urcare, chiar cu 5 ani, fata de perioada de pana in 2011.
Dar sa trecem de asta, caci statistica din stanga nu te ajuta odata ajuns la ananghie. Te-ai imbolnavit. Cum te ajuta sistemul?
Pai sa vedem cum stam cu banii. Studiul de care va vorbeam ne pune pe ultimul loc din Uniunea Europeana la cheltuielile cu sanatatea. 2,5 la suta din PIB. Campionii, Norvegia, aloca 10 la suta.
De aici, si o veste proasta pe care ne-am obisnuit s-o ignoram. In jur de 300 romani dintr-un oras de talia Pitestiului (150.000 de locuitori) vor muri pana la capatul anului viitor inainte de vreme. Cu zile, cum se zice. Oficial, termenul e “deces din cauze tratabile” si intra intr-o statistica rece, care ne pune undeva la capatul Europei, cu picioarele inainte, ca sa zic asa.
310 la 100.000 de locuitori!
Am ales Pitestiul intamplator – poate si pentru ca eu sunt din Arges. Probabil, caci zona e mai bogata, sa stea mai bine decat Vaslui, sa zicem. Dar chiar si asa, cu varfuri si vai, stam prost in medie fata de clubul din care facem parte. Desi e vesela, viata romanului e cam scurta. 75,3 de ani, fata de media UE de 80,9.
Totusi, mai avem de prins din urma. Totul e sa stim ce sa cerem. Acum, cateva zile i-am invitat la o dezbatere pe doi oameni implicati in domeniu: Radu Ganescu, presedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România si dr. Marius Geanta, presedintele Centrului Pentru Inovatie in medicina.
Acesta din urma mi-a explicat de ce are cancerul un start mai bun decat are tratamentul in Romania: 30 la suta probabilitate de deces mai mare in Estul Europei. Oamenii stiu ca exista tratamente: dar de multe ori stiu mai multe decat sistemul! Si chiar decat medicii…
“Medicul e ingradit la medicamente – nu mai trateaza pe nevoi, ci pe ce se gaseste in farmacie” spune si Radu Ganescu. Valul inovatiei vine cu terapii celulare, de exemplu.
Suntem pregatiti pentru asta? Primul lucru care trebuie facut, spune medicul Marius Geanta, e sa stea de vorba cu profesionistii. Si sa afle ce vor si oamenii, in mod direct. Una dintre solutii este si www.votezpentrusanatate.ro sau daca sunteti in social media atunci https://www.facebook.com/votezpentrusanatate/, o platforma a tuturor (romani, medici, pacienti, asociații, companii private, experți în diverse domenii) pe care poti intra acum sa iti spui si tu pasul si sa arati ca, si sanatos fiind, iti pasa de ce s-ar putea intampla cand te imbolnavesti.
Pentru ca fara implicarea publicului, presiunea din sistem nu va ajunge prea usor sa-l reformeze. Urcam incet, dar si costurile in UE urca. Asa arata lucrurile in ultimii 15 ani, din care doar in ultimii 2-3 s-a vazut o mica apropiere.
In acest moment ne luptam nu doar cu saracia bugetului, ci si cu felul in care se aloca si se cheltuie banii. Ascultati-i pe intervievatii mei vorbind si despre birocratia care ii administreaza.
Exact aici e problema: prea multe institutii, raportari incrucisate, autoritati care au si nu au autoritate.
Cand de fapt lucrurile sunt simple: pacientul trebuie sa o aiba! Asta inseamna sa il pui in centru. Iar nevoile lui sa vorbeasca sistemului, nu invers!
Un material sustinut de Coalitia Voteaza Pentru Sanatate
There is no ads to display, Please add some
Pana la urma, toti suntem datori cu o moarte!