Drobeta Turnu Severin: lectia de curatenie. Predata tinerilor, live si fara ecrane

„Aici ne intalneam in adolescenta. Cred ca si primul sarut tot aici a fost”, imi spune, cu ochii in zare si cu un glas nostalgic, o doamna cam de varsta mea, pentru care adolescenta a fost undeva la sfarsitul anilor ′80.

IMG_5378.JPG

Ma uit si eu cu nostalgie in jur: suntem in minoritate. Peste 30 de tineri isi traiesc inceputul de adolescenta dansand si cantand, sa ne incurajeze. I-a adus Bianca Adam (Tequila), una dintre cele mai cunoscute vloggerite din Romania – o fata de vreo 21 de ani din Craiova. 

IMG_5388Nu, nu i-am pus la treaba. Aveam oricum cu cine s-o facem: la cei 6 voluntari adusi prin Cif Curata Romania, s-au adaugat spre 20 de localnici, unii adusi de pagina mea de Facebook, altii veniti cu cei la clubul de ciclism din Drobeta. 

Cu atatia oameni, nici n-am avut ce alege din compusii depusi pe inoxul Fantanii Cinetice din localitate. Am infrumusetat cu Cif, cu lavete si bureti. Am curatat si reflectoarele, prin unele abia mai trecea lumina, si-am lasat curat si pe jos, ca apa sa fie albastra cand porneste masinaria. Ne-am dorit sa infrumusetam un loc care chiar are insemnatate pentru comunitatea locala si chiar asa am facut. 

IMG_5401.JPG

Am curatat impreuna cu severineni care s-au implicat si au inteles ca locurile curate ne ofera o stare de spirit mai buna. Un gest simplu, dar care ne face pe toti mai fericiti. 

Cine sunt oamenii care m-au ajutat aici si cum s-au simtit? Mai bine va fac cunostinta:

Fireste, la final am adus si relaxarea: o plimbare pe Dunare cu voluntarii nostri, o iesire intr-un loc frumos si curat cum a fost, zic eu, toata campania asta. La capatul ei lasam in urma nu doar locuri scoase la lumina si stralucitoare, ci si un model care poate fi preluat de comunitati.

IMG_5422.jpg

Si-un argument de tinut minte:

Cand te intreaba cineva “de ce sa facem curat, cand nu noi am murdarit?” poti spune, de acum, cum spunem si noi pe unde trecem:

Pentru ca noi ne bucuram, de fapt, de un loc curat. Pentru ca fericirea de a-ti vedea un coltisor de oras facut luna e a ta si numai a ta. Si e cu atat mai valoroasa cu cat ai contribuit la ea direct, cu mana, cu Cif, cu laveta si cu ceva sudoare.

Tuturor, va multumesc!


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. A propos de curatenie, vreau sa reclam faptul ca nu exista sau nu se aplica lege/a. Eu de exemplu, am o suprafata foarte mare de teren si la fel ca mine multi altii. De pe aceasta suprafata rezulta cantitati mari de deseuri vegetale cum ar fi iarba, frunze, crengi, buruieni, samd. Cei de la firma de salubrizare cu care am contract spun ca ei nu preiau decat resturi menajere, deci nici macar plastic, sticla si metal. Pentru acestea din urma le dau bacsis de fiecare data ca sa mi le ridice din fata portii. Acestea ajung la groapa comuna, chiar daca eu le colectez separat. In ceea ce priveste deseurile vegetale, din aprilie si pana acum am strans un camion. Am vorbit cu cineva sa vina sa mi le ridice pentru suma de 300 lei. Intrebarea e: unde le va duce? Pe campul de la marginea localitatii, binenteles. Pe mine nu ma mai intereseaza acest aspect, atata timp cat primaria, statul sau mai stiu eu cine nu face nimic pentru colectarea deseurilor vegetale. Multi vecini de-ai mei, le strang si le dau foc. Eu nu am de gand sa ma joc cu focul in propria curte si nici sa poluez atmosfera.
    Inca ceva: peste 4 ani, demolez jumatate de casa si fac alta in loc; va rezulta o cantitate foarte mare de moloz. Unde duc molozul? Desigur ca voi plati o masina sa-l ia, dar unde-l va duce? De ce nu poti face contract cu o firma de salubrizare pentru resturi vegetale si moloz? Sau chiar pentru plastic, sticla si metal. Aseara am renuntat la 3 tigai; cu astea a fost simplu, deoarece, le-am scos in fata portii si in cateva minute au disparut. Dara daca nu ar fi avut nimeni nevoie de ele? Le aruncam la tomberonul cu deseuri menajere?
    Avem o tara murdata pentru ca in primul rand e prost administrata, iar oamenii sunt nesimtiti, deoarece li se creeaza conditii sa fie nesimtiti. Atunci cand trecatorii vor vedea la marginea localitatii deseurile vegetale aruncate de cel pe care-l voi plati sa mi le ridice, probabil ca ma vor injura, in loc sa-i injure pe cei care nu sunt preocupati sa rezolve aceasta problema.

Lasă un răspuns