Ce-ai face dacă mâine ai câștiga 100.000 de euro? Răspunsurile românilor arată că și la câștig ne temem de viitor

Daca maine ar castiga 100.000 de euro, cel putin de patru ori mai multi romani ar dona saracilor decat ar investi in companiile romanesti listate la bursa.

Acum, sincer, chiar ar dona? Sa ii credem pe cuvant…) Alminteri, cei mai multi – peste 1 din 10 – ar cumpara o casa. Valoare sigura, o vezi, poti sa pui mana pe ea.

Cinci la suta ar plati naibii odata creditul de la banca. Vreo 8 ar investi (dar nu stiu sigur in ce). 3 dintr-o suta si-ar cumpara masina – si, dupa cum ne stim, probabil ca ar gasi una la 99.000 de euro cu tot cu TVA. 1000 de euro sa ramana pentru benzina!

Intr-o minoritate singuratica, cei mai putini – unul si jumatate dintr-o suta – ar pune banii in fonduri de investitii (care la randul lor investesc si la bursa). Da, fonduri, acele institutii financiare facute celebre de domnul Vantu si a lui mana lunga infipta in economiile pensionarilor creduli.

1.png

Si totusi, chiar daca cei 100 de mii din sondaj sunt imaginari, romanii au in realitate bani multi azi (desi nu s-ar zice, la cat se plang). Un articol de acum doua luni al Ziarului Financiar atragea atentia asupra unui fenomen interesant: avem azi in banci mai multi bani decat le datoram. Complet invers decat in anii de dinainte de criza!

Sigur, e o medie, pentru ca tara se imparte pe mai departe in Romania datoare si cea creditoare. 

N-ar fi timpul sa avem, in sfarsit, si-o Romanie investitoare?

Dragos Neacsu (foto dreapta) asa crede.

32323.png

E director la Erste Asset Management, divizia austriecilor care se ocupa de fonduri de investitii. Nu e usor in Romania, spre deosebire de Vest: acolo lumea stie ca banii de la saltea se plictisesc si se micsoreaza. Si de-aia sunt mult mai multi pusi in fonduri, inclusiv in fonduri cu risc mai inalt, care investesc mai departe pe burse.

Cum e la noi?

Jumatate din cei care ar avea ce tine intr-un fond cred ca n-au destul, desi cel putin la Erste investitia minima e de 100 de lei. Din cei care investesc in fonduri cei mai multi se gandesc la protejarea banilor, nu la inmultirea lor. Se tem de risc mai mult decat ii atrage perspectiva castigului. E despre felul in care ne raportam la viitor: romanii sunt mai pesimisti ca natie.  Tocmai de aceea ai nostri isi pun cel mai des banii in fonduri conservatoare, care investesc in titluri de stat.

DRAGOS NEACSU - PROIECT ROMANIA INVESTESTE.005.jpeg

2222.pngCati bani sunt in momentul asta in Romania, in fonduri de investitii?

O sa fiti surprinsi:

5,4 miliarde de euro. Si peste 80 la suta din banii astia vin de la oameni de peste 55 de ani. Sunt economiile de-o viata ale multor oameni aici, puse la adapost. Dar e si un adapost solid?

Dragos Neacsu recunoaste ca trauma FNI inca mai lucreaza in constiinta celor mai varstnici. Dar tot el spune ca nivelul de supraveghere de acum din fonduri e la nivel european. Cum ar veni, nu se fura ca in Romania, as adauga eu, ca el nu poate sa zica asa ceva…)

Si totusi, studiul asta al Erste ne spune ceva: de la Vest la Est increderea in viitor scade – si asta se vede in felul in care oamenii isi tin banii. Oamenii isi pun mai putine sperante in economiile tarilor lor. Si mai multe in guverne, care garanteaza titlurile de stat, chiar daca randamentele sunt mai mici…

Nu cumva asta e de fapt, de la inceput, problema noastra?

N-ar trebui ca banii sa fie pusi si ei la treaba? 

Datele istorice asa sugereaza, crede Mihnea Barbulescu, directorul de vanzari al Erste Asset Management. Crizele economice globale au venit si au trecut, dar pentru cei care au avut incredere pe termen lung, castigurile in fondurile bazate pe actiuni au fost mai importante pe termen lung decat dobanzile de la banci sau titlurile de stat. Doar investitiile in real estate au fost peste ele, si doar in Europa…

chart_2010.png

Dupa acest grafic, 1 dolar investit de bunicul John Doe in 1926 intr-un pachet de actiuni la companii mici din America s-a transformat astazi in 19.000 de dolari. Daca stateai pe companii mari aveai azi 12.000. Iar daca iti luai bonuri de tezaur (din acelea cu maturitatea la o luna) aveai 20 de dolari, un pic mai bine, cu 8 dolari, peste inflatie.

32232.png

Sigur, nu toata lumea are in fata 70 de ani de acum inainte, sa faca dintr-un leu 19.000… Si totusi, chiar si pe termene mai scurte, graficul de mai sus ne spune o poveste optimista: banii la bursa pe companii mici sunt, statistic, cea mai buna solutie de inmultire. Cu risc de pierdere, sigur. Dar cu sansa de multiplicare mai mare decat dobanda sau randamentul unui fond cuminte…

In acest moment investitorii romani au nevoie de banii nostri. Si trendul e in favoarea lor: tot mai multi oameni vin sa-si puna economiile in fonduri – Erste a strans anul trecut 1000 de noi investitori in fondul sau expus pe bursa “You Invest”.

Aici, sigur, viata financiara devine intersanta. Valoarea unitatii de fond e, asa, mai rollercoaster si trebuie sa ai inima tare. Dar daca o ai, e posibil ca si pozitia ta financiara sa se intareasca. Cam asa arata graficul din martie anul trecut pana acum:

333.png

Dar nu e doar castigul potential. E cumva si un calcul altruist: in timpul asta, banii tai s-au intors in economie, ca benzina in rezervorul unei masini care are in fata o cursa lunga.

O masina care accelereaza cu 70% pe an si care, daca suntem un pic curajosi, poate sa ne duca mai departe si fara autostrazile promise…

P.S.

Toate informatiile acestea provin de la o intalnire cu managerii Erste Asset Management. Dar sunt doar fragmente. Daca ai ceva bani de investit, tot ei mi-au spus sa-ti recomand site-ul lansat saptamana trecuta: www.romaniainvesteste.ro. Arunca o privire acolo inainte sa cheltui pe lunga lista de mai sus…

Un material sustinut de Erste Asset Management.


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. Studiul arata o realitate trista chiar si la 28 de ani de la revolutie! Din pacate, in majoritate, noi romanii ne temem inca de riscuri si preferam un dolce faire niente… dupa care ne lamentam mioritic ca lucrurile nu sunt cum am fi vrut sa fie (in visele noastre) sau ca altcineva ne-a pus bete in roate ori nu ne-a sprijinit…. Ne lipseste spiritul antreprenorial specific anglo-saxon si asta se vede la orice pas in starea sociala, economica si chiar in mentalitatiile invechite care se propaga sub forma de “traditii”:(… Sa fim insa optimisti si sa speram ca, treptat, sub efectul apartenentei la clubul UE, o sa se schimbe si la noi mentalitatiile si cat mai multi romani au sa descopere nu doar iminenta riscului unui antreprenoriat dar si multumirea ca ai facut un lucru bun (o afacere) prin efort propriu si ca aduci astfel plus valoare si nu doar consumi!…

  2. Pai sa clarificam putin: Romania are 30% din locuinte insalubre (fara canalizare, fara apa, unele fara curent) – e firesc ca cei in situatia asta sa isi doreasca o locuinta. Apoi, bucurestenii sigur vad un venit pasiv de 200-300 euro garantat din inchiriere (fara taxe si batai de cap, evident).
    Ca sa investesc in actiuni e nevoie de educatie, citesc continuu si tot nu stiu ce sa aleg. Cat despre achizitii, piata romaneasca e de specula deci niciuntr-un caz pentru mine, iar deschisul contului pe trader-i internationali e mai complicat pentru cei cu domiciliu in romania.
    Astea explica rezultatul statisticilor?

Lasă un răspuns