Gavarit paruski? Argumente pro si contra filierei rusesti in criza actuala

Cateva lucruri despre filiera rusa in cazul demiterii lui Grindeanu. Ce argumente s-au adus pana azi in editoriale, social media si discutii publice: 

1. Vizita lui Dragnea la Washington a avut ca punct central intalnirea cu Michael Flynn, consilierul pe securitate nationala demis pentru legaturi cu rusii. Si un om corupt, in general, de catre puteri straine. Cum a ajuns acolo TOCMAI la ala nu s-a explicat niciodata pana acum.

2. Fondul Suveran de Investitii – si intarziat acum – este un alt mare repros facut lui Grindeanu. De ce nu l-a grabit? Lumea care il critica l-a vazut ca pe o cale de imbogatire a smecherilor din politica.

Actionarul unic va fi statul. Dar… una dintre functiile lui este emiterea de obligatiuni – care pot fi cumparate de oricine din piata. In proiectul din acest moment ele acorda doar dividende. Dar cine le impiedica sa devina actiuni? Si cine ne garanteaza ca, prin ele, entitati straine ale unui stat adversar nu vor incerca sa puna mana pe parghii importante ale economiei romanesti? Fondul acesta, sa nu uitam, va cuprinde toate companiile de stat care mai merg, produc bani si sunt de importanta strategica.

3. Unele dintre temele propagandei ruse: nationalism si nostalgie comunista se muleaza perfect cu mecanismele minciunii si manipularii cu care alegerile trecute au fost castigate. Practic, printr-o investitie subterana (cu troli si site-uri de conspiratii), rusii au reusit sa scoata la suprafata teme pe care in campanie le-au folosit minim doua partide: PRU si PSD. Cateva din ele: conspiratia Soros, Occidentul care ne vrea raul, suntem exploatati, supermarketurile ne fura, etc. Practic, propaganda rusa a fost pregatirea de artilerie pentru atacul la sol.

Ori un Grindeanu care nu pare fan Est ar insemna ca toata aceasta investitie propagandistica (si va asigur ca nu e ieftina) ar fi fost facuta in zadar.

In favoarea lui Dragnea si impotriva filierei rusesti sunt insa alte fapte:

1. Pare ca doreste totusi inzestrarea armatei. Nu a pus piedici majore programului de inarmare sau cel putin nu in public. Las la o parte afacerea corvetelor, care a ajuns la Parchet.

2. Nu pare profilul de tradator – sau cel putin asta e sentimentul meu. Vacantele in Brazilia arata ca e mai degraba latin decat slav…). Eu inclin sa cred in patriotismul lui.

3. Stie ca Rusia e in momentul asta o tara cu un PIB un pic mai mic ca al Romaniei, dar cu doua exporturi majore care o fac sa para mare: fake news si petrol. In rest, sunt pe alocuri mai saraci ca noi. Ce business sa facem cu ei? Ce sa exportam? Minciunile noastre? Si le consuma pe ale lor!

Dincolo de toate, tema implicarii ruse in destabilizarea actuala a tarii merita tratata. Pentru ca nimic din ce-a facut guvernul in ultimele luni nu pare sa conduca la criza asta. Pare cu totusl si cu totul artifciala, plantata si gandita sa provoace prejudicii de imagini unei tari care in momentul asta are cea mai mare crestere economica din Europa.

Cine isi doreste ce se intampla azi in Romania, mai mult ca Dragnea?

Asta e intrebarea la care merita sa raspunda oameni cu mai multe informatii ca mine.

Si, paradoxal, ar fi bine pentru Romania sa fie DOAR interesul lui.


There is no ads to display, Please add some

8 comentarii

 1. Unde o fi EXE, acuma, s-i spun că s-a adeverit, mai devreme decât m-aș fi așteptat, temerea mea! 🙂 Nici nu s-a digerat bine reclama la clinica aia privată, robotizată și para supramodernistă, că a și apărut un articol în care ne spui (din nou, a câta oară?) că VIN RUȘII!!! Nu vrei tu mai bine să reiei foiletonul ăla cu biclele, sau cu șalupele, cu ce era, că nu mai țin minte? 🙂 Rușii dacă ar fi vrut să vină, veneau demult. Și au și venit unde și când au vrut, stai liniștit… Lukoil, Alro, și altele… Panimaiș? 🙂

  • Mare dreptate ai, mai Ilie Dorobantu, relativ la ineptiile si pseudo-teoriile, marca inregistrata–Lucian Mandruta!
   Si copii mici se amuza de ele!

   • Frate, pe vremea când eram eu foarte tânăr, circula un banc destul de sec, dar și dureros de adevărat. ”Întrebare: Cu cine se învecinează Uniunea Sovietică? (sau, mă rog, Rusia, dacă adaptăm la ziua de azi!). Răspuns: CU CINE VREA EA!”

 2. Mda…uite ca veni vremea in PSD ca unul sa se pise contra vantului in timp ce meteorologul de serviciu LD asigura pulimea ca totul este sub control si Romania are tot timpul din lume sa cheltuie banii promisi din maririle de salariu la o votca RasPutin pe strazile Moscovei….
  De fapt sinecura in Pesedeu a fost ridicata la rang de biblie a repetentului de Teleorman !
  Curat murdar coane Livache !…era prea mare cresterea economica si nu stiai cum sa bagi o fenta sau o lovitura de moarte Romaniei …ca sa castigi timp pana incepi sa ridici cele 8 Spitale visate de spalatii pe creier ce te’au votat…

 3. HAI CA NE-AI RUPT, RUSSIA ARE UN GDP MAI MIC CA AL ROMANIEI, NU-I IUBESC PE RUSI DAR ESTI UN PROST…INFORMAT…bai lucica cu l mic…

  Russia GDP $1.560 trillion (2017) (nominal) $3.938 trillion (2017) (PPP) e a 11 economie a lumii in 2017, si considerat la PPP e chiar mai sus, locul 6.

  si acum rromanica noastra mai puternica economica pe alocuri decit Rusia….ba tu esti normal la cap cind debitezi ineptiile astea care pot fi verificate cu un Google search…

  $197.004 billion (nominal, 2017) locul 53 in lume, $467.436 billion (PPP, 2017) locul 42 dupa PPP.

  rromania aia a ta si a lui Soros este in urma unor tari ca Bangladesh!!!, aici ne-ati adus, si tot dai apa la morti cu rusia. Nu rusii te-au adus in halul asta de imbecilizare ci romanii tai, specie de sclavi hoti, care dupa 89 si-au distrus propriul popor.

 4. Multă vreme nu i-am suportat sau mai bine-zis nu i-am înţeles pe rusofobi şi-i consideram duşmani direcţi. Din acest motiv, cu câteva luni în urmă, m-am împrietenit pe facebook cu unii care-şi spuneau „pro-ruşi” şi am intrat în nişte grupuri pro-ruse. Din lipsă de timp, nu am citit prea multe postări şi comentarii ale lor ca să vad de la început ce hram poartă. Încetul cu încetul, am descoperit că pentru ei, a fi pro-rus (în interpretarea mea pro-rus echivala cu rusofil, adică cu a aprecia valorile culturale ale poporului rus) însemna să fii pro-Stalin, nostalgic ceauşist, susţinător al PSD şi pro-comunist. Toate aceste afinităţi politice reprezintă însă ceea ce urăsc eu cel mai mult şi consider că doar oamenii de cea mai joasă speţă pot acorda susţinere unor asemenea politicieni. Păi cum să nu fi rusofob în asemenea condiţii? Numai că, rusofobia trebuie să înceapă de la nivelul acestor pro-ruşi din România şi de-abia după aceea să treacă de graniţele Russiei. Cu ce nu sunt însă de acord, în ceea ce-i priveşte pe rusofobi este asocierea dintre politicienii ruşi, de la cel mai înalt nivel şi politicienii români de nivelul lui Dragnea sau Ponta. Nici Lavrov, nici Medvedev, nici Putin nu se coboară la nivelul lui Dragnea sau Ponta. Dacă vreodată, România ar fi „anexată” Russiei acest lucru s-ar datora înţelegerilor de la un alt nivel decât cel al lui Dragnea sau Ponta. Dacă ar fi să folosească forţa, Russia ar trece prin România precum elefantul prin populaţiile de feline. Atâta timp cât România este bine ancorată în structuri precum UE şi NATO, acest lucru nu este posibil, decât dacă suntem „negociaţi” la masa tratativelor marilor puteri (SUA, Europa şi Russia, eventual şi China). Restul, este numai propagandă anti-rusească. Îmi spunea un amic politician, care pe chat cu mine o făcea pe rusofilul iar pe pagina sa de facebook pe rusofobul, că „aşa dă bine la public, dar că el, nu are nimic cu ruşii şi mai ales cu rusoaicele”; asta se numeşte „dedublare principială”.
  Eu nu cred că cineva trebuie să se declare rusofil sau rusofob; normal ar fi să te situezi de o parte sau de cealaltă a politicilor sovietice, comuniste şi să apreciezi ceea ce e de apreciat la un popor, indiferent de cum se numeşte acesta. În toate ţările foste comuniste, inclusiv în Russia şi România există un procent de cel puţin 20% de oameni admirabili şi pentru aceşti oameni, un popor nu trebuie blamat. Putem blama politicienii care ne fac de ruşine şi pe noi şi pe ruşi.

  Sper sa apara acum si acest comentariu.

Lasă un răspuns