Moldova, ce alegi? Stapan bogat sau profesor sever?

Dragi moldoveni,

stiu ca Rusia va promite din nou prosperitatea din anii 70 si 80, pe care bunicii vostri si-o aduc aminte. Stiu ca cei mai multi spun ca in Uniune era liniste, toata lumea avea slujba si paine pe masa. Cativa mergeau si-n Cosmos.

Stiu ca azi vi se spune ca Vestul e dusmanul, care vrea sa ne faca pe toti colonie, care vrea sa ne exploateze si sa ne ia resursele. Stiu ca rusii va spun ca strainii sunt rai, cu exceptia unor straini buni, care sunt ei.

Stiu. Dar sa va povestesc ce-am patit noi cu Vestul.

Numai lucruri rele: cand n-am putut sa inventam o industrie, au venit ei sa ne exploateze. Cand n-am fost in stare sa avem justitie, ne-au batut la cap sa avem una. Cand n-am stiut sa punem reguli, au venit ei cu o mie de proceduri. Unele ne enerveaza rau. Dar…

La mine in cartier sunt cel putin 5000 de oameni care lucreaza in IT. Firma americana. La mine in judet, sunt vreo 10.000 care fac masini. Firna frantuzeasca. La mine la tara, ferma de pui a unui arab da de lucru la cateva zeci de sateni amarati.

Isi bat joc de noi astia? Depinde ce socotesti bataie de joc. E mai bine sa intinzi mana, sa astepti de la rusi bani direct in cuferele statului, care sa inventeze slujbe de bagatori de seama prin Chisinau sau Balti, prin cladirile alea ramase de la comunisti? Si sa faci asta in fiecare an, fara alta perspectiva decat aceea cersetorului care spera ca mila sa nu se opreasca?

Sau e mai bine sa mergi la lucru, sa te chinui sa inveti lucruri noi, sa-ti fie frica mereu ca te concediaza, dar sa fii si rasplatit cand esti bun si inteligent? SI mai ales, sa nu-fi fie teama ca inchide cineva robinetul atunci cand stii ca ti-ai facut datoria bine?

Ce e de ales? Un sistem care cere oamenilor sa devina mai puternici si mai competitivi? Sau unul care ii vrea milogi si slabi?

Asta va intreaba, de fapt, maine: vreti sa fiti stapani? Sau sa va bagati la stapan?

Asta e de fapt de ales aici: nu raul sau binele. Cu usorul sau greul.

Vreti usor? E simplu. Rusia abia asteapta sa va faca un bine. Asa e ea, marinimoasa. Vreti greu? Europa o sa faca nazuri si-o sa va tina lectii si la final o sa va ceara sa va schimbati daca vreti sa fiti ca ea. Europa nu inseamna prosperitate, daca nu muncesti.

Stiu, e greu de ales. Dar sa va spun ceva: cu Europa va mai puteti razgandi. Europa e ca libertatea. Nu e definitiva. Trebuie sa lupti mereu pentru ea.

Doar pentru robie nu trebuie sa faci nici un efort.


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

 1. Nu prea am inteles mesajul. Romanii din Moldova voteaza pentru ei, pentru Rusia sau pentru Vest ? Au de ales intre “usorul” cu Rusia si “greul” cu Europa ? Au de ales intre a fi stapani sau sluga la stapan (din articol se intelege la stapanul Rusia). Si la noi s-a vehiculat la alegeri ideea cu votul cu Rusia sau cu Europa. Nu cred ca exista roman (din Romania sau Moldova sau Ucraina sau Serbia sau din diaspora ) care sa aleaga Rusia. La vot, fiecare roman (indiferent unde s-ar afla) voteaza cu speranta ca prin votul lui incepand de maine va fi mai bine pentru el, pentru bunicii, parintii, copii si nepotii lui, pentru tara lui. Pana acum, pentru cei mai multi dintre romani, sperantele cu care s-au dus la vot nu s-au adeverit. Au fost mintiti frumos, pe stanga, pe dreapta, pe centru, in fata, pe la spate. Avem “actori politici” buni. Majoritatea romanilor doresc sa munceasca, acolo unde munca le este apreciata si platita corect, acolo unde din pretul muncii pot asigura un trai bun familiei. Sunt si romani lenesi, dar majoritatea vor sa munceasca.
  Si la mine in judet sunt 10.000 de romani fericiti care au norocul sa faca masini sub licenta frantuzeasca. Este o exceptie, dar acolo in 1989 directorul general nu a fost trimis acasa, asa cum s-a intamplat pe la alte fabrici, desi cred ca era membru de partid, pentru ca nu se putea altfel.

 2. O. N. U.

  Un diplomat român a făcut să surâdă comunitatea diplomaţilor la ONU.
  Reprezentatul României, care era chemat să-şi susţină discursul, a declarat:
  – Înainte să-mi încep discursul, vreau să vă povestesc o istorioară apropo de Zamolxis. Când el a lovit stânca in masivul Ciomatu şi apa a început să ţâşnească, Zamolxis se gândi: “Ce ocazie minunată să fac o baie!”
  Se dezbrăcă, îşi puse cu grijă hainele pe o piatră, apoi intră în apă. Când îeşi afară, hainele îi dispăruseră, furate de un maghiar.
  Reperezentantul Ungariei uluit şi furios întrerupse discursul reprezentantului Romaniei şi strigă: “Ce tot povestiţi? Maghiarii
  nu erau acolo pe vremea aceea!”
  Romanul surâse, apoi zise:
  “Acum că asta e clar stabilit, pot să-mi încep intervenţia

Lasă un răspuns