Primarul Pendiuc din Pitesti, saltat ieri de DNA, avea 22 de ani in functie.
22!
Ganditi-va la viata voastra: cate slujbe ati schimbat in 22 de ani? Prin cate locuri si experiente ati trecut? 5? 7? 12?
Asta a avut acelasi birou si aceeasi functie. Neintrerupt.
De ce? Ma iertati, dar pe un primar bun trebuie sa se bata, chiar dupa primul mandat, firme de consultanta, fonduri de investitii, companii mari. Toti cei care ar putea, teoretic, sa profite de experienta lui manageriala si de abilitatea de a convinge oamenii… De ce nu pleaca el in sectorul privat, la 2-3000 salariu in euro si sta la primarie, pe aceeasi suma, dar in lei?
Pentru ca, asa cum vedem in sute si sute de cazuri, el nu mai e primar dupa aproximativ primele sase luni. E un proprietar de renta viagera, extrasa prin felurite cai de toti cei care au o treaba cu primaria. Iar companiile alea n-au ce face in sectorul privat cu abilitatea principala a acestor manageri urbani: aceea de a smulge votul de la oameni fara opinii si/sau discernamant.
Cu asa experienta nu poti sa vinzi nici macar leacul minune pentru caderea parului pe baza de ulei de broasca testoasa muta!
De-aia, in loc de head-hunteri, pe primar se bate in principal DNA-ul. Care se lupta de obicei cu alegatorii lui blocati in sindromul exprimat atat de frumos (ca la Navodari) in cuvintele: “Ce daca e hot? E hotul nostru!”
Asta e mare paradox al luptei anti-coruptie. Ea se face impotriva poporului. Se face impotriva rezistentei lui organizate, atat prin cultura (da, manelele alea care glorifica furtul sunt un instrument de lupta a hotilor cu mentalitatea oamenilor cinstiti), cat si in ancheta. Toti primarii astia arestati pana acum sunt aparati, ca niste Iisusi ai delapidarilor, de o intreaga echipa de apostoli, de la sofer si pana la prezentatorul statiei locale de televiziune, platita si ea de primarie.
Nu va e scarba? Nu credeti ca e timpul sa schimbam lucrurile cu forta celor putini care inteleg ceva, daca societatea celor multi n-are in ea puterea sa miste nimic?
Nu vad de ce un oras ar avea mai putine drepturi decat o tara. Si in Romania, cred ca orasele si satele ar trebui sa aiba dreptul prin lege sa scape de primari, daca alegatorii sunt prea corupti sau prea putin… cum sa zic fara sa-o jignesc? Mai bine nu mai zic.
E simplu: maxim doua mandate si dupa aia iti iei matale un alt job.
Nu mai crezi poate, dar se poate sa-ti servesti patria si din sectorul privat!
There is no ads to display, Please add some
O viață la furat!
om norocos,sa ai Renaultu la tine in oras nu e putin lucru
Bravo, Lucian! Ai texte si analize din ce in ce mai interesante. Asa ar trebui, numai ca daca e sa fie corupt, nimic nu-l retine pe un ales sa faca precum astia. Solutia este sa se publice cheltuielile si contractele pe site-ul institutiilor.
Numărul mandatelor de primar trebuie și el limitat: 2 pentru municipii, 3 pentru orașe și 4 pentru comune. Și simplificarea recall-elections. Numărul de semnături necesar pentru recall-elections este mult prea mare. Au fost strânse doar la Pungești, și chiar și atunci prefectul județului a refuzat să le ia în considerare. Ele ar trebui depuse direct la o instanță judecătorească.
Pendiuc era la al șaselea mandat. Nu departe de Pitești, la Buzău, un alt primar e la al cincilea mandat și la al treilea partid din care face parte.
@albertasme: de ce patru (4) pentru o comuna? Adica 16 ani? Nu, nu este o varianta buna.
A fost Ratoi la Pascani mai mult de 22 de ani. A trecut prin toate partidele de la PCR pana la PSD. Era la un moment dat al doilea cel mai longeviv din Europa dupa unul din Spania (unde stim cu totii, coruptia e mare).
Poate e cazul ca și voi jurnaliștii sa începeți sa va educați publicul. Dacă ar trebui sa livrați ceea ce vrea el atunci ar trebi sa va manelizați ceea ce nu cred ca va doriți. Unii sunt prea proști sa înțeleagă ca furtul din bugetul statului înseamnă de fapt furt din buzunarul lor. Multi se duc la vot crezând ca președintele le oferă locuri de muncă sau le face autostrăzi. N-am văzut niciun jurnalist care sa explice publicului ce atribuțiuni are președintele, ce pârghii are, ce ar putea sa facă el pt alegatori si ce calități ar trebui sa aibă un președinte. Totul documentat, in baza constituției si a legilor in vigoare si nu după ureche.